NFP, tillväxt och vinster

Från USA fick vi jobbdata igår. Den kom in på -701k mot väntat -100k och fg 275k. Dålig eller? Njae, hur i helsike kan man vänta sig ett tapp på 100k undrar jag.

Jag brukar härleda jobbdatan till bnp tillväxt. Över tid är den faktiskt ganska stabil. 701.000 jobb är 8,4m jobb i årstakt. Givet att det finns 158 miljoner knegare så är det ett tapp på c5% i sysselsättningen. Detta lirar med ett BNP tapp på 4% i mars. Inte helt orimligt faktiskt.

Ser man till hela Q1 så blir det 214+275-701=-212. I årstakt är detta -2,5m jobb vilket lirar med -1,6 tapp i sysselsättningen, vilket alltså skulle lira med -0,6% BNP tapp. Rätt mycket lägre än de flesta tror.

Det här är ju ingen exakt vetenskap men jag tror BNP Q1 har alla chanser att komma in bättre än väntat. Det leder oss in på vinsterna för Q1. Jag har ju flaggat för att de aggregerat i USA bör kunna landa på -10%. Det tror jag fortfarande, men risken finns på uppsidan. Dvs att de kommer in bättre. Rapporterna börjar trilla in om någon vecka och det kommer bli mycket intressant att följa.

Jag är inte naiv. Trots att många bolag kommer att komma in väsentligt BÄTTRE än väntat så kommer såklart bolagsledningarna att flagga för att Q2 ser mycket osäkert och svagt ut. De kommer peka på Corona. Men de kommer också lyfta fram komponentbrist, och att de globala supply kedjorna inte fungerar som de ska. Men de kommer också lyfta fram faktum att verksamheten innan Corona var stark, och i en värld utan Coronas effekter så hade man mått bra. Det i kombination med en Corona derivata som går i rätt riktning borde kunna ge stöd åt börskurserna. I framtiden!

Men jag tycker ändå den här vinst diskussionen är intressant. I februari/mars nästa år kommer vi ha facit över 2020. Frågar man många idag som gör en nulägesanalys så tror de på djupa vinstfall. Jag har naturligtvis lika lite facit som någon annan men om man tänker på att Q1 blir nån procent minus, att Q3 och Q4 kan bli rätt starka om vi skakar av oss Corona, så har vi 3 kvartal med rätt goda vinster. Då kvarstår Q2 som såklart inte går att prognostisera. En del branscher kommer vara relativt opåverkade. Andra kommer vara väldigt påverkade. Å andra sidan så kommer de försvara sin verksamhet genom att skära kostnader. Göra sig av med folk.

Även om vinsterna halveras under Q2 så kan helårsvinsterna komma in på -10% totalt. Återigen.. tänk på matten bakom. Säg att ett kvartal är 100 i vinst. 400 för helåret. 1q.90+2q.50+3q.110+4q.110=360. Det är minus 10% från 400. Om det nu blir så, i kombination med att vi tids nog skakar av oss Corona viruset (vilket Q3/4 vinsterna kräver)…. så tror jag alla förstår vilken uppsida börserna bjuder på. Särskilt relativt vinsterna. Att OMX skulle leta sig tillbaka till 1700 i ett sånt här scenario ser jag som en självklarhet. Det är en försiktig bedömning.

Men visst, tror man på att Corona kommer sätta en djupare prägel på vinsterna under Q2, att Corona blir en återkommande följetång för att vi inte har nåt vaccin eller nåt grupp immunitet osv…. att arbetslösa ökar, och inte kommer tillbaka till arbete. Att stimulanserna inte fungerar…. ja då kommer inte detta case att fungera. Det enda jag uppmanar till, det är att INTE göra en negativ framtidsanalys, bara för att läget är negativt idag. Det kan vara negativt i framtiden. Det är inte det jag säger. Bara att man inte kan extrapolera nuläget. Vilket många gör…. som alltid!

Men just nu handlar det om viruset såklart. Där är jag just nu inte lika munter. Ni som följer antal smittade per dag i USA har sett hur det gått från 20,000 för några dagar sedan till 30,000 nu senast. Det är fel riktning. Dålig derivata. Det innebär att antal döda kommer att öka från idag och framåt åtminstone i 2-3 veckor. Under den här tiden kommer man INTE att lätta på restriktioner. Snarare tvärtom. Restriktioner innebär fortsatt svag ekonomisk aktivitet, som alltså innebär svag BNP och svaga vinster. Vi vet ju att Q2 kommer bli dåligt, men köparna kommer inte in på bredden så länge som derivatan går i fel riktning.

Going forward så tycker jag fortfarande att den Amerikanska Corona derivatan är den klart viktigaste parametern. Den måste först plana ut (likt Italien)… för att sen förhoppningsvis vända ner. Kan de göra det i kombination med att vi får hyfsade Q1 rapporter. Då kanske det räcker för att få lite äkta hausse igen.

Men närmaste veckan, veckorna, så är risken på nedsidan. Fortsätter dagliga smittade att öka så hade det varit konstigt om vi inte fortsatte söderut, och kanske ett återtest av årslägsta. Kanske lägre….

Tjänstesektorn. Det är den som Corona har fått störst inverkan på. Nedstängda hotell, restauranger och resor liksom. Den står för två tredjedelar av den amerikanska ekonomin och det är där jobben finns.

Non-Mfg ISM kom in på 52,5 mot väntat 44 och fg 57,3. What? Det är en superbra siffra. Jag har inte studerat detaljerna, men lite märkligt är det. Markits US Service PMI kom in på 39,8 mot flash 39,1 och fg 49,4. Den lirar bättre med verkligheten tror jag. Särskilt om man ser till jobbless claims sista två veckorna som uppgår till nästan 10 miljoner pers. Jag ska se om jag kan gräva lite till…

Bör även nämna lönerna. De kom in på 3,1% YoY mot väntat 3,0 och fg 3,0. På kort sikt händer inget där. Om Corona håller i sig så är det rimligt att tänka sig att lönerna kan röra sig ned mot 2,5%. Alltså ni vet hur fokuserad jag brukar vara på löner och inflation. Av  naturliga skäl så handlar det inte längre om dom.

Trevlig helg

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till NFP, tillväxt och vinster

 1. Hanna skriver:

  Morningstars analys av coronaepidemin,i USA, som deras hundratals aktieanalytiker nu börjar använda som underlag för sina aktierapporter, utgår från IMFs januariprognos på reala BNP-tillväxten i USA om 2.1% som pre-COVID-prognos. Då är deras BNP helårs prognos 2020: Bull case (20% sannolikhet) -0.4%, Base case (50% sannolikhet) -2.4%, Bear case (30% sannolikhet) -5.4%, sammanvägt -2.9%. https://www.morningstar.com/articles/976107/coronavirus-update-long-term-economic-impact-forecast-to-be-less-than-2008-recession .

 2. Linnake skriver:

  Jobbdatan var bara upp till den 14 mars, vilket var före de olika Lockdowns började. Om man ser på de senaste två veckornas data ser det betydligt mörkare ut för datan i USA (initial jobless claims) .

  • GaStan skriver:

   Du har helt rätt. Vi vet tack vare senaste veckornas job less claims att nästa nfp kommer vara katastrof dålig.

   Men när jag historiskt estimerat nfp till bnp till sales till vinst har det fungerat bra trots att det finns felaktiga skärningspunkter tidsmässigt…

   Om du tänker att på att jag talar om halverade vinster under q2 så går det att härleda på andra hållet… dvs för att vinsternal ska falla med 50% så måste det till ett bnp/sysselsättningsfall på typ 15 under kvartalet. Det kommer lira med att det försvinner ca 20-25 miljoner jobb under q2.

   Givet jobless claims är inte det omöjligt!!!

 3. bertk skriver:

  Tack för din analys , alltid intressant att läsa !

  Men IMF målar betydligt mörkare bild än din analys, de anser att det kommer bli sämre dvs V utvecklig kan man glömma : ”Coronapandemin har orsakat en global recession som kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen 2008. Det dystra budskapet kommer Internationella valutafonden IMF:s chef Kristalina Georgieva med.” Menar du att de överdriver och utgår från nuläget ?

  • GaStan skriver:

   Kolla historiken av prognoser från IMF… de har nästan alltid fel. De extrapolerar alltid nuläget, och får således bara rätt om framtiden blir som en extrapolering av nuläget. Alltså ren tur!!

 4. PlutonB skriver:

  4 av 5 positivt testade i en mindre sample i Kina var asymptomatiska enligt en artikel i BMJ: https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1375

  Skulle detta stämma generellt har vi ett helt annat läge vad gäller tid till flockimmunitet eftersom antalet som redan gått igenom infektionen är mycket större än vi tror just nu. Kommentaren från Oxford-epidemiologen säger det kärnfullt:

  ‘ If—and I stress, if—the results are representative, then we have to ask, ‘What the hell are we locking down for?’” ‘

  Överväger starkt att flytta upp mina nuvarande nivåer från toppen där andelen aktier ska ökas.

  • PM skriver:

   Spridningsförloppet har sett olika ut i olika länder, problem har uppstått när smittan kommit in vårdapparaten, stora folksamlingar (fotbollsmatcher och demonstrationer sägs det) har lett till explosionsartad utveckling och resulterat i höga dödstal. Detta som svar på ”what the hell are we locking down for” – svårt att bortse från.

  • Myran skriver:

   Ser ut tyvärr ut att var en felaktig tolkning av den kinesisk data.

  • GaStan skriver:

   Men det lirar inte med antal döda… om typ alla redan hade det… så borde det inkludera 80+are, och varför skulle vissa av dem få svåra symtom och söka vård och andra inte?

   • PlutonB skriver:

    Alla drabbas inte likadant av en sjukdom. Vi har genetiska variationer i olika delar av immunförsvaret vilket ger en fördel bl.a. vid nya infektioner som ingen i gruppen utsatts för. Är inget konstigt att vissa kan bli allvarligt sjuka medan andra inte blir det. Med det sagt är det nog oavsett klokt att skydda riskgrupper i så hög utsträckning som möjligt. Men att total lock-down är rätt väg att gå i längden är jag mer tveksam till.

   • GaStan skriver:

    Jag hade också viljat skydda riskgrupperna…
    Men det går inte. I länder som italien/spanien lever de integrerat med övriga. I Sverige ex finns egentligen de bästa förutsättningarna, men inte ens där lyckades vi trots att anhöriga slutade besöka. Det gick inte för att personal tog det med sig in.

    Jag tror på kort lockdown i kombination med massiv testning och spårning a la Korea

   • PM skriver:

    Håller med Kortsikt på den punkten, total nedstängning (supression) som sen ersätts successivt med masstestning.

    Strategin med partiell nedstängning (mitigation) som vi har här har börjat baktända med dödstal som sticker iväg. Det är därför Löfven nu insett att han måste kunna återta initiativet snabbt med föreslagna lagändringar, även om det där handlar om att han inte kommer kunna försvara betydligt högre dödstal än våra grannländer. Isoleringen av riskgrupper sket sig snabbt som påpekats.

    Vissa börsanalytiker, bla TS Lombard som jag följer, ser också Sydkorea som ”end game”, dvs övergång till masstestning.

   • PlutonB skriver:

    Kan man få fram tillräckligt med testkapacitet är det säkerligen en väldigt bra väg att gå. Så länge man kan hålla uppe testningen tills ett vaccin finns tillgängligt. Notera dock att Sydkorea inte har tillämpat total lock down. Vilket bara gör deras exempel ytterligare imponerande! Har vi några svenska producenter som skulle ha kapacitet att börja producera testmaterial i tillräckligt stor skala inom rimlig tid?

    Total lock-down har många negativa samhällseffekter som ökar ju längre tiden går. Frågan är också hur man tar sig ur det när man väl infört det. En av Brittiska regeringens rådgivare uttrycker enligt olika media tex att man målat in sig i ett hörn med nuvarande policy. https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/coronavirus-herd-immunity-lockdown-boris-johnson-graham-medley-a9447021.html

    Tror oavsett det är alldeles för tidigt att fastställa olika strategiers samlade effekt ur ett totalt samhällsperspektiv.

   • GaStan skriver:

    Håller med om att det är svårt att veta de exakta effekterna. Dock innebär social distensering att man får bukt på viruset. Dock inte kollektiv immunitet.

 5. bertk skriver:

  Hej
  När du skrev om vinster och matte du antog för 3q och 4q 110 , kanske lite för optimistisk ? Säg att Sverige blir totalt opåverkat ( även om det blir väldigt svårt ), att man kan producera varor och tjänster för vinst 110 men för vem ? Jag skrev tidigare om turism och tjänstesektorn i övriga Europa, redan nu när de missar påsk de kommer att drabbas hårt och om Corona härjar till slutet av maj är även sommarsäsong borta och med det hela 2020 är förlorad år för länder i Sydeuropa . Och vi pratar om ekonomier som Frankrikes där turismen står för 10 % av BNP, Italien för 13 % , stora aktörer på EU nivå ( 2:a och 3:e ) och global nivå ( 7:e och 8:e världsekonomier ) + de andra. Och det är till de Tyskland, Sverige och andra exportländer säljer sina varor , så om det blir lägre efterfrågan i viktiga och stora delar av Europa hur kan man räkna med återhämtning i Sverige till 110 % , eller till 100 % av vanligt läge?

  • GaStan skriver:

   Jo men naturligtvis har du en poäng. Jag bara grundade det på att replacement cykler i regel inte förändras. Dvs efter 2008/2009, eller Fukushima, så såg man investeringar, lager och kapital och sällanköpsvaror mean revertade. Logiken är alla saker slits, ex en bil som du kört i 5 år och planerar att byta. En kris får dig att skjuta upp det bytet. Inte ställa in det. Allt detta bygger på att folk kommer i arbete igen naturligtvis… så visst är det up for discussion

 6. bertk skriver:

  Jag håller med dig i fråga om mean, men jag undrar om det kan gå så snabbt ? Revertering till mean efter finanskrisen hände inte från en kvartal till annan utan efter år, vissa länder/regioner fler än andra men det tog åratal. Och även Fukushima, det var ett land ( Japan ) som påverkades direkt av skada, de övriga länder indirekt p.g.a. brutna logistikkedjor men människor/industrier var intakta. Nu har vi många fler länder som är direkt påverkade och svårare än Sverige . Det behövs att även de andra länder går tillbaka till minst 100 ( dvs till samma position som före corona ) för att Sverige ska också hamna i läge 100 och du räknar med 110 redan i 3q och 4q. Och det är just det som jag är skeptisk till, farten till återhämtning hos andra länder för Sverige som exportland är beroende av det även om Sverige skulle klara sig ekonomiskt oskadd .

 7. Full fart i USA skriver:

  Vad håller Yankies på med egentligen?

  Det här är en karta över pågående flygningar i världen:
  https://www.flightradar24.com/38.55,-104.11/4

  Man kan knappt se USA pga att luften är full med inrikesflyg.
  Över Sverige finns 1-2 plan. USA har fortfarande hundratals plan i luften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.