Glimma av hopp

Mycket av Corona derivatan igår var positiv. 25,000 smittade i USA är lägsta sedan förra tisdagen. Får se om all data kommit in. Marknaden handlas upp. SPX kan på nytt attackera 2,650. Andra marknader lär följa efter. Men det är EN dag. Får vi 35,000 fall i USA senare i veckan så kommer det vända ner igen. Fortsätter det ner mot 15,000 så kan vi bryta topparna.

Men låt säga att antal Corona fall har toppat och kommer nu att börja plana ut, för att sen vända ner. Dödsfallen följer samma kurva med 2 veckors fördröjning. Ja, initialt är detta bra för börsen. Jag tror vi ska sätta nya toppar. Men rätt snart kommer marknaden att fundera på tre saker:

1, Hur snabbt kan ekonomin komma tillbaka? Kan den börja öka direkt eller senare? Hur fort ökar den? Upp till vilken nivå?

2, Vad blir skillnaden från innan, finns det några strukturella skillnader? Som ex att 10% av alla restauranger inte öppnar igen, eller att bara 90% av all permitterad restaurang personal återanställs. Intäkter som fallit bort kommer inte igen i vissa branscher, i andra gör de det. Kunder ändrar beteende. De kanske inte beställer den där utlandsresan.

Den mest positiva analysen av ovan säger att lika fort som ekonomin bromsade in, lika fort kan den komma tillbaka, och även om vi tror att allt förändras, så förändras typ inget. Så om två-tre månader är det full rulle igen. Den mest negativa säger att den här krisen kommer sätta djupa spår som tar lång tid att läka och att vi inte kommer att kunna komma tillbaka på samma sätt igen. Och allt därimellan.

3, När vi väl har landat i en analys ovan, så kanske oron för återfall dyker upp. Vad händer när viruset dyker upp igen. Hur utvecklingen i Kina går är klart avgörande där.

I ett väldigt optimistiskt scenario kan jag lätt se stora index 15-20% högre härifrån. Men att det mest troliga är att vi ändå går in i någon typ av konsoliderande marknad som en reflektion där den nya verkligheten växer i kapp med börskurserna. Sen kan vi mycket väl sett botten, bara att marknaden inte är trendande i sin karaktär utan konsoliderande vilket innebär att man bör sälja in i optimism, och tvärtom.

I veckan är det lugnt på datafronten. Dessutom snart påsk!

 

————————————

Glimma av hopp kan man verkligen säga. SPX/NDX bröt genom sina Fib38 nivåer som hållit som motstånd tidigare. Nu siktar jag på Fib50 2790 men jag kan även se uppgång enda till 2920 om styrkan håller i sig. Svårt att sia om några exakta nivåer. Vix får gärna trilla ner till 30-35. Att vi inte bara kommer fortsätta upp upp upp och sen helt plötsligt närma oss gamla ATH nivåer och hela krisen har blåst över tror jag inte ett skvatt på. Vi bör sätta en viktig topp, gärna lite överslag och gärna ackompanjerad av positiva nyheter och good feeling. Men efter det är det dags för baissetoner igen och jag väntar mig som jag sagt tidigare någon typ av konsoliderande marknad.

Det handlar om Corona derivatan som numera anses vara ett halvfullt glas i media rapporteringen. Jag noterar också den i Italien och ett antal europeiska länder. Men de är oviktiga. Det är derivatan i USA som är viktig. Optimisten menar att derivatan i New York faktiskt börjar se bra ut, men det som oroar mig är att antal smittade igår låg på 30,000 för hela USA. Jag är inte lika säker som marknaden på att den har toppat. Dels för att de ligger efter Europa i cykeln, dels för att många stater ligger efter New York och dels för att deras lock down likt vår är ganska partiell och frivillig. Jag hoppas jag har fel. Jag vill bara se prov på mer data….

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Glimma av hopp

 1. Hugo skriver:

  28000 smittade i USA igår, inte 25000. Lägsta siffran sedan i torsdags, inte i tisdags.
  https://www.icloud.com/iclouddrive/0TY-e11qeIN7WUxnncWSxWRpw#Screenshot_2020-04-06_at_12.25

 2. Hugo skriver:

  28000 smittade i USA igår, inte 25000. Lägsta siffran sedan i torsdags inte i tisdags.
  https://www.icloud.com/iclouddrive/0TY-e11qeIN7WUxnncWSxWRpw#Screenshot_2020-04-06_at_12.25

 3. Ludwig skriver:

  Tror inte man ska lägga alltför stor vikt vid söndagssiffran, men hoppas att det är så positivt som du beskriver 🙂

  T.ex. var det förra söndagen 67k fall på lördagen och 59 på söndagen sedan nya toppar tis,ons,tors. Sedan undrar jag lite varför man ser så positivt på att antal smittade i procent går ner, det vore väl ren katastrof om det inte gjort det när stora delar av världens befolkning sitter hemma och inte har möjlighet att sprida smittan. Rimligtvis kommer fallen accelerera så fort folk får lov att lämna hemmen igen?

  • GaStan skriver:

   Tanken är väl att om alla distenserar sig i några veckor så får de sjuka härda ut och bli immuna. Sen när alla ses på stan efteråt så finns det ingen smitta som härjar runt

   • Lars skriver:

    så du tänker att flockimuniteten är klar när alla har suttit i karantän några veckor? Hur har du räknat då?

   • GaStan skriver:

    Hehe nej… men de släpper ju ut alla i Kina nu med förhoppning att det är ”över för den här säsongen”

  • Martin skriver:

   Tegnell tror ju idag att ca 10% kan varit smittade i Stockholm. Om det stämmer så är det ju lååångt kvar till flockimmunitet. Dvs så fort man lättar lite så sticker siffrorna iväg. Jag tror tyvärr inte man kan lita på Kina och deras statistik. Mer intressant att se vad som händer i Sydkorea när/om de börjar lätta på restriktionerna.

   • GaStan skriver:

    Sydkorea blir intressant… men även ekonomiska aktiviteten i Kina… stökar viruset till det på nytt borde man se det i kurserna. Om nu datan ljuger!

 4. Welsh Corgi skriver:

  Sicken skit det här är. Två kompisar som checkat ut. Fått stänga depåerna 16:e och kvar med skuld. Belåning är skit men när index efter 5 år av sidled äntlige bröt upp så var det kanske tro på en stark rörelse. Istället fick vi 650 punkter i baken. Sparform, njaaaaa, kanske, inte helt självklart. Men tror du på det där att varje krasch måste ha sitt offer och vem blir det den här gången?

  • GaStan skriver:

   Stora Förmögenheter Brukar raseras, och få ett startskott, i dåliga tider!

   • Welsh Corgi skriver:

    Petter Stordalen och Ilja med stor leverage sitter kanske mellan en sten och någonting hårt nu?

  • erik skriver:

   Hur kan man gå broken, börsen var väl ner ca 25%? Förstår om många svettas vid 50% men broken vid 25%, då är man helt färsk eller så gillar man att spela högt! Knappast gemene som gått broken!

  • PKo skriver:

   Enda lån jag har är ETF med måttligt häv (under fem).
   Lånet är alltid proportionellt mot min insats, och jag köper bara i trendens riktning!
   Med ETFer med häv kan man snabbt få mycket lån, och lika snabbt lämna tillbaka.
   Aldrig konventionella lån!!!
   Och sällan över tre i häv, USA stänger vid fall på över 20% samma dag.
   Dvs x5 kan i extrema fall försvinna över dagen, men inte x3.

 5. badibalja skriver:

  Låter inte som sparande om man slutar med en skuld?

  • Welsh Corgi skriver:

   Nej, det är inte sparande. OMX på 1515 år 2000 och 1350 2007, 1260 den 16 mars innebär (det var lägsta) 20 år med negativ avkastning. Är medveten om att jag hårdrar argumentet men det är rätt kasst, är det inte det?

   Ps, vet inte vad jag skulle göra utan min hund (welsh corgin :-))

 6. villatoca skriver:

  Eftersom jag är skolad på obligationsmarknaden, så har jag ett tydligt drag av ”perma-bear”. Mot den bakgrunden vill jag tillägga att ditt mest negativa scenario må vara trist tillväxtmässigt, men det framstår i min värld som närmast en rationellt förväntat scenario. Worst-case i min värld är ett scenario där västvärlden går in i en självförstärkande ekonomisk depression med kanske 25-30% arbetslöshet och samtidigt en stigande inflation till följd av bortfall av produktionsresurser parat med snabb efterfrågeökning till följd av varianter på medborgarlön. Ett sådant scenario kan sluta i militärkupper, kanske i synnerhet i södra Europa. Ett sådant scenario innehåller förmodligen mycket stora förmögenhetsomfördelningar på en global skala med köpkraftsjusteringar från USA/Europa till Kina/Sydostasien via valutajusteringar (som också är inflationsdrivande för USA/Europa). Ett sådant scenario må ha mycket liten sannolikhet, men det är första gången under min livstid som sannolikheten är märkbart skild från noll. Det går därmed inte att utesluta.

  Det mest troliga är att de starka krafter som existerar för bevarande av nuvarande rättsstrukturer och betalningssystem består och vi får mer dynamik i återhämtningen än vi väntat oss tack vara att kombon penningpolitik och finanspolitik lyckas i sin föresats. Den svenska regeringen, riksbanken och FI har varit ovanligt snabbfotad i att möta krisen och det bådar gott. Visst kan man på marginalen göra en hel del mer, men vi ska inte glömma att vi bara är veckor in i detta elände än så länge, så än finns det tid att vidta mer åtgärder.

  Som vanligt tack för att du delar dina tankar! Stay safe!

  • GaStan skriver:

   Jag har inte facit på nåt sätt och man ska aldrig säga aldrig… men bara av ren nyfikenhet? Var du allmänt sett positiv eller negativ till konjunkturen i dec18, jan16, sep11 eller mars09? De skiljer sig från idag… men de har ett gemensamt och de var att folk var oroliga på riktigt och de trodde verkligen att problemen skulle få långtgående konsekvenser. Många var också inne på spåret ”its different this time”

   • villatoca skriver:

    Ja, jag sa ju att jag kommer från räntemarknaden och därmed formad som permabjörn. Så där har du svaret. När det är riktigt illa är jag oftast ett rundningsmärke, eller s.k. omvänd indikator. En anledning så god som någon att programmera algos istället för att handla själv. 🙂

   • GaStan skriver:

    Haha fattar… räntemarknaden anses ju vara snäppet intelligentare än aktiemarknaden så vi får väl se hur det blir..

 7. Fredde skriver:

  DI: ”Två av Sveriges fordonsjättar, Volvo Cars och Scania, planerar för att starta fabrikerna igen den 20 april. Samma datum riktar världens största tillverkare Volkswagen in sig på.”

 8. Leif Andersson skriver:

  Om man betänker att vi varit ett av de mest liberala länderna vad gäller restriktioner och vilken påverkan detta ändå fått så vågar man knappt tänka sig hur det är i andra länder. På nuvarande nivåer tycker inte jag att man kan prata om någon generell rea längre. Själv fyller jag bara på i mindre omfattning de dagar index går ner eller om där är någon aktie på min bevakningslista som går ner även om börsen som helhet går upp.

 9. svedese skriver:

  Jonas, var står du ifrågan om bolagens utdelningar? De svenska bankerna är betydligt mer välkapitaliserade än många internationella peers, det skriver bla Henrik Mitelman i DI idag. Om pengarna delas ut, från banker och andra stora företag, boostar de i sig ekonomin genom ökad konsumtion, säkerställer våra pensioner, bidrar till forskning och utveckling osv., enligt Mitelman.

  Visst kan det vara smart att avvakta med utdelningen till i höst, när vi förhoppningsvis lättare kan överblicka konsekvenserna av det vi just nu är mitt uppe i, men om din nuvarande (?) prognos på -10% vinstutveckling på helåret stämmer, finns det la ingen anledning att hålla inne på pengarna? Nån gång ”ska” de ju ut liksom, eller användas i verksamheten.

  Är det politiskt spel när S och Mp går ut och försöker sätta press på – tex bankerna att inte dela ut, eller är det faktiskt en rimlig uppmaning, sett till den makroekonomiska situationen?

  • GaStan skriver:

   Helt rimlig uppmaning. Alla företag har ett ansvar mot anställda och aktieägare att på alla sätt värna om företagets överlevnad, och en viktig sak där är likviditeten. Vi vet ännu inte säkert hur svår och långvarig den här krisen blir, och då bör företagen hålla hårt i pengarna. Pengarna finns kvar och kan delas ut vid senare tillfälle.

   Vad det gäller börskurserna spelar det inte nån roll, då bolagets värde inte förändras. Kurserna sjunker när utdelningen knoppas av.

   Utdelningar går inte heller raka vägen ut i konsumtion utan återinvesteras oftast i nya aktier. En stor del av utdelningarna går dessutom till de största ägarna, och de är i regel ganska förmögna så en ökning av utdelningen leder knappast till ökad konsumtion där. Pengarna som går ut i pensioner kommer inte att förändras heller, så där har inte utdelningarna någon effekt på konsumtionen.

   Det enda skälet skulle kunna vara att pengarna allokeras på ett bättre sätt. Dvs om pengarna går från kassastinna bolag in i bolag som har svårt att klara livhanken eller trubbel med likviditeten så är det en god anledning. Dock är jag skeptisk till att en stor del av utdelningarna faktiskt gör det.

 10. Lars skriver:

  Tycker det är mer än besynnerligt att börserna stiger så kraftigt då Jag anser att det är lång väg tillbaka. Kan det vara så att den ekonomiska stimulans som man matar storbolagen med i olika former letar sig in i börsbolagen som återköp då det har blivit skamligt med utdelningar, för bolag som får stöd från staten. Ser inte annars vad som skulle kunna göra såna lyft, då vi kommer att gå en mycket osäker tid till mötes. Många äldre (mig inkluderad) är skiträdda för att få den här skiten. Tror rädslan kommer finnas kvar tills ett vaccin finns att få och det är minst ett år fram. Vi får nog vara glada om man kan undvika depression.

  • GaStan skriver:

   Det handlar om att det finns riskvilligt kapital som tror att vi sett det värsta av krisen nu och att bolagsvärderingarna inte tar höjd för bättre tider. Därför köper man OCH därför säljer man INTE. Investerares ovilja att sälja är en lika viktig faktor för uppgång. Stimulanser är inget som direkt driver upp kurserna, men indirekt så hjälper de ekonomin att komma på fötter och undvika recession… så ”stimulanser” ingår i själva begreppet ”tro på bättre tider”

   Glöm inte att börserna prisar in framtiden.

 11. bertk skriver:

  Istället för 20 000 +-5000 som det var i början av förra veckan nu är det 30 000 +-5000 nya fall/dag i USA dvs både antal döda och tiden för återgång till normalt läge kommer att öka men börsen har inte alls reagerat negativt på det, den har gått upp sen dess. Jag ser ingen logik bakom det och därför vågar inte köpa just nu för utan logik bakom köp då kan man lika gärna spela på lotto. Hur ser du på börsen och utvecklingen, ser du något som uppenbart jag missar ?

  • GaStan skriver:

   Jag är inte heller imponerad över derivatan… och lite besynnerligt är det att marknaden handlas upp så starkt. Vissa menar att det bara är en tidsfråga innan det börjar se bra ut i Usa, då de följer samma mönster som många andra länder, och då finns det riskvilligt kapital som inte känner att de vill vänta. Så är det ju… ska du köpa på botten, så måste du vara beredd på att ta grymt stor risk. Vill du vara säker på din sak, ta begränsad risk osv, då får du vänta med att 30% över botten.

 12. PlutonB skriver:

  Hatten av för din förmåga att förutsäga kursrörelser. Noterar att du nära nog prickade föregående botten och nu har vi passerat 2790. Inte för att jag kan förstå optimismen, men don’t fight the fed kommer ju upp i huvudet med den no limit qe som lanserats. Återstår att se om vi orkar vidare ett snäpp till innan korrektion och hur djup den sedan blir.

  • GaStan skriver:

   Ja nu väntar jag mig en topp, som sen borde hålla ett tag. Korrektionen som kommer borde vara åtminstone halva uppgången sedan förra botten. Sen är det dags för marknaden att skaka hand med Q1orna. Som lär vara bra, frågan är vad man säger om Q2 och synen på FY20. Parallellt med detta har vi Coronas utveckling och restriktioner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.