Hög tid för en paus i USA… men har laggards mer att ge?

SPX har gått upp med knappt 29% sen botten. Marknaden gläds åt att antal smittade i USA ser ut att plana ut kring 30,000 per dag. Om det nu håller i sig, vilket jag inte alls är säker på, så borde det innebära att den kan börja sjunka inom de kommande 2-3 veckorna. Dödsfallen trillar in med två veckors förskjutning så det skulle innebära att i mitten på maj så är dödsfallen nära noll. Det skulle kunna innebära att Amerikanska ekonomin öppnas upp på nytt i slutet på maj.

Joblessclaims trillade in på 7 miljoner. Senaste 3 veckorna uppgår de till 10% av alla knegare i USA. Det är en siffra som beskriver nuläget som inte börsen tar hänsyn till. Det är diskat sen tidigare. Michigan kom in på 71 mot väntat 75 och tidigare 89. Samma typ av analys. Vad marknaden tänker nu är: Om ekonomin öppnar upp i maj, hur kommer datan att bli i juni. Med hjälp av alla paket så finns det goda odds att ekonomin är bra på fötter igen. Glaset är halvfullt… men sånt kan svänga!

Marknaden prisar in framtiden och det finns dem som vågar ta risk tidigt. Därför stiger kurserna. Säljarna verkar inte heller alltför aggressiva. De som vill kliva av har klivit av. Sen finns det många som hade velat kliva av, men som nu skiter i det.

Innan Corona tänkte jag mig vinsterna så här: 2019: 100 (indexerat), 2020: 110, 2021: 120. Nu är det andra bullar. Jag tror vinsterna för 2020 blir 90 (med viss uppsiderisk) och 2021 blir 110 (med stor uppside risk). Det är för tidigt för marknaden att diska 2021 för då skulle vi kunna gå mot ATH rätt enkelt sett till dagens låga räntor. Nej fokus ligger än så länge på 2020 och om nån vecka så börjar Q1orna att rulla in. Q1 kommer att vara bra, man kommer flagga för dålig Q2 (frågan är hur dålig)…. men den stora grejen blir deras guidning för 2020. Många kommer inte våga ge guidning.

Men sett till en vinst kring 90 så känns det som att SPX och Nasdaq inte borde ha långt kvar till en lokal topp. Dessutom är de överköpta och har passerat Fib50. Det borde var hög tid för andhämtning. Botten från mars och denna topp borde sen kunna hålla ett tag kan jag tycka. Åtminstone fram till att marknaden börja diska in 2021 vilket först kommer till hösten. Jag tror man kan tjäna en del pengar på att köpa in i pessimism och sälja in i optimism under den här perioden.

Det som stör mig är att OMX, DAX och många andra index har en bra bit kvar till en snygg topp rent tekniskt. Det lirar illa med att SPX/NDX ska börja rekylera. Jag gör samma analys när jag tittar på vissa individuella aktier. Vissa har ju inte ens kommit upp till Fib38. Allt detta pekar på att det finns mer att ge på uppsidan. Sen har vi det där med tidsaspekten. USA går ju oftast först. Sen kommer laggards. Kan det vara så att Stockholm och laggards i allmänhet ska börja ralla kommande två veckor, samtidigt som USA planar ut, för att sen rekylera ihop? Detta samtidigt som VIX får pyspunka ner mot 30. Eller är det så enkelt att nu väntar rekyl i USA, och då ska allt annat också ner. Synd att det inte gick längre.

Ta säljsignalerna från USA, när de kommer, på allvar. I en kommande rekyl är Fib50 minimum. OMX 1480 är en viktig vattendelare.

Normalt sett brukar jag ha en baissig syn inför långa helger. Vem vill sitta med possar under lång tid och ta risk liksom. Nu är jag mer tveksam. När vi öppnar i nästa vecka så är chansen stor att Corona derivatan ser ännu bättre ut och det startar med rally… då kanske det är klokt att köpa innan. Jaja, det bidde lite kafesump!

Glad påsk

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Hög tid för en paus i USA… men har laggards mer att ge?

 1. Peppe skriver:

  ”Säljarna verkar inte heller alltför aggressiva. De som vill kliva av har klivit av. Sen finns det många som hade velat kliva av, men som nu skiter i det”
  -spot on!
  -Q1 kommer att vara bra inom growth (NASDAQ), tveksamt inom allt annat, retail etc , lite som 2019 but on steroids, för respektive. Q2 passar man på att köra smutts tvätt (vem kollar) hade diskat ALLT. Q3-4 blir mera marco/sector på riktigt det är då man ser vem kristal kula funkar

  • GaStan skriver:

   Tror jag med… q2 rapporterna rullar in i augusti. Om viruset är long gone så skiter marknaden att q2 är dålig och kommer ha fullt upp att förstå och glädjas med 2h20 och 2021

 2. Martin skriver:

  När du skriver: Usa kan öppna upp igen, hur resonerar du då?
  Det kan ju knappast vara back to normal? Vi har ju långt kvar till flockimmunitet. Dvs så fort vi öppnar upp så kommer spridning och dödstal att stiga och då får man strypa på friheten igen. Jag tror det kommer att dröja åtminstone till årsskiftet innan man kan öppna upp helt.
  Jag litar inte på Kinas statistik. Kolla snarare på Sydkorea, de har ju inte öppnat.

  • GaStan skriver:

   Jag litar inte heller på dem…

   SydKorea inte öppnat? Jag trodde hela grejen med dem var att de mer eller mindre körde på som vanligt, men att de körde intensiv smittestning/sökning.

   Flockimmunitet har väl inte något land uppnått?

  • PlutonB skriver:

   Detta är verkligen huvudfrågan, allt annat är sekundärt. Jag tror marknaden underskattar denna punktens konsekvenser vilket isf kommer föra oss djupare än 2200 på S&P framåt sensommaren om inte förr. Men är inte säker iom alla no limit interventioner från centralbanker och finansstimulanser.

   DN skrev nyss om att NYT rapporterar om en andra våg i Hong Kong, Taiwan och Singapore. Vi får väl se vad som blir av det.

 3. bertk skriver:

  Läser nu att uppgången på börsen i Sverige drivs av relativt låga handelsvolymer, t.ex. att handeln i många storbolagsaktier ligger 50 procent under det historiska genomsnittet. Jag har inte uppmärksammat nyheter om köp från stora placerare ,så vet inte om jag tolkar det rätt att stora pengar ligger vid sidolinjen just nu. Stora placerare brukar ha bättre koll på utvecklingen så var det fel som de har gjort att missa uppgången eller ? Om de kommer in då blir det stor tryck men avvaktar de avsiktligen ?

  • GaStan skriver:

   Kollade mycket på flöden förr men inte lika mycket längre.

   Tänk på att det här med flöden lätt kan bli missvisande. Bakom varje såld aktie finns en köpt och tvärtom. Ibland får man känslan att folk dammsugar aktier i en bullmarket, och de dumpas på en sophög i en bear market. Men i alla marknader så finns det en köpare och en säljare, och alla aktier ägs av någon hela tiden.

   Det handlar inte så mycket om flöden utan mer prisförändring.

   Sen kan det visst vara så att en under viss dag är volymerna är stora, men det är ju fortfarande både köpare och säljare som agerat i marknaden.

   • PM skriver:

    Ju lägre omsättning desto snabbare kan kursen gå upp (och ner). Alla som handlat i mindre likvida aktier på små handelsplatser vet betydelsen i omsättningen och djupet i antalet order. Enklare att handla upp aktier på marginalen ju lägre volym som handlas.

    Jag skulle nog gissa, baserat på den låga omsättningen, att det finns en betydande del kortsiktiga köp med högre rikstagande bakom. Så om man vill bedöma hur robust uppgången är så är volymen/omsättningen bakom en intressant indikator. Sen kan alltid fundamenta i aktierna (vinstpotentialen) röra sig i samma riktning, dvs uppåt, men ligga efter. Är dock själv mer bearish än så länge.

   • GaStan skriver:

    Jo men visst så är det… färre köpare och säljare som tjafsar kring priset så blir det en mer volatil marknad.

 4. Welsh Corgi skriver:

  S&P smackade i fibb 50 på 2808 igår och sen vart det Söderköping. Är inte riktigt säker på om det blir södergående direkt men tror att jag kommer att sälja termin 1500-ish som hedge.

 5. Erik skriver:

  Hej, vill gärna ha lite råd eller tankar! Står i valet och kvalet kring köp av bostad i Stockholm! Pris 2,8 mkr likadana lägenheter gick för ca 3,2-3,3 i januari, och har pendlat mellan 2,9-3,3 sen 2016. Dvs en rabatt om 300-500k från senaste avsluten 2020. Köper för bo minst 5 år och tänkte ha en belåning om ca 70 %. Utöver det har jag ca 1 mkr i blandat sparande. Arbete hyfsat tryggt (vet aldrig vad som händer dock). Boendekostnad blir ca 4k i månaden (tillkommer amortering).

  Är jag en idiot? Bör jag istället hyra något med en hyra om 3x? Stockholms bostadsmarknad är som sirap nu, endast skambud och ingen vill ta förlust! Denna säljare måste dock ta förlust (nytt boende).

  • GaStan skriver:

   Hej,

   Jag tror traksaktionsvolymer kommer dö då 90%+ är både säljare och köpare… cash kommer vara king… jag skulle nog avvaktat lite till. Kanske gått på visning och fiskat lite med mäklaren. Gäller ju att säljaren är lite desperat också så det verkliga utbudet minskar med tiden.

   Sen vad det gäller lånelöftena är det mer osäkert… riksbanken håller ju nere obligationsräntorna. Å andra sidan är bankerna lite mer osäkra kring inkomstbilden. Men som alltid är det smart att byta upp sig i en fallande marknad… mellanskillnaden blir ju lägre när två objekt går ner lika mycket!

   • Erik skriver:

    Tack för svar!

    Frågan är om vi får något större prisfall än 10-15% (vilket detta redan är). Nu ryker amorteringskravet, och folk hyr hellre ut och inväntar marknaden än tappar sitt EK. Ränta+avgiften är för de flesta en spottstyver jämfört med sälja med 20% förlust.

    Problemet är att jag går från hyres till bostadsrätt, så för mig är timing ganska viktigt även fast jag vet hur svårt det är, har som tur är också klarat börsfallet väldigt bra, ned -1% för året. Min tes är totalt avstannad marknad med några avslut kring 10-15 % ned.

   • GaStan skriver:

    De som måste sälja säljer… där kan du göra klipp! Så visst kommer man kunna tala om en nedgång på priserna, men det baserat på få transaktioner..

    Dock tror inte jag på en långvarig konjunktur nedgång.. så kommer jobben tillbaka med dagens låga räntor så kommer priserna att komma tillbaka…

 6. PM skriver:

  Ett frågetecken är hur slopandet av amorteringskravet kommer slå. Om inte annat borde de som hyr andra hand få incitament att nu köpa för att sänka månadskostnaden radikalt.

  Detta hänger dock på hur många som nappar på amorteringsfritt samt hur bankerna ställer sig. Dock får man komma ihåg att priserna kommer hållas tillbaka så länge de allmänna förväntningarna på bostadspriserna är att de ska falla.

  • GaStan skriver:

   Tror inte det ger mycket av effekt faktiskt.

  • Kalle skriver:

   Så länge amorteringskravet kommer tillbaka om 1-2år, vilket det ju ska göra enligt vad som sagts i dagsläget, så tror inte jag heller att det påverkar bostadspriserna nämnvärt. Bankerna måste fortfarande räkna med tvingande amortering när de gör sin lånekalkyl, så lånelöftesmässigt är amorteringskravet fortfarande kvar.

   Däremot om det skulle tas bort permanent för att sannolikt inte återkomma skulle det såklart ge ökade lånelöften, och troligen leda till ökade bostadspriser, allt annat lika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.