Tveksamt läge!!!

Marknaden tvekar. Ska Risk on tillta mot bakgrund av allt bättre Corona data, en positiv syn på ekonomin ”post Corona” som kännetecknas av att ekonomin kanske inte återvänder till 100% men tillräckligt och att nya virusvågor av Corona kommer att hanteras a la Sydkorea. Eller har marknaden underskattat Coronas effekter på realekonomin där en stor del av köpkraften faktiskt är och förblir urholkad vilket kommer sätta långvariga effekter på världsekonomin. Där velar vi!

OMX har stöd i form av 1480, 1400 och sen bottennivån i mars. På ovansidan har vi Fib50 på  1580 och sen lite småmotstånd hela vägen upp till 1700.

Jag tänker mig att antingen hämtar USA lite andrum här närmaste dagarna på nån eller några procent, och sen får vi en rejäl körare uppåt till som framförallt drar med sig laggards. Eller sätter vi en viktigare topp här och nu, och sen är det dags för en större körare nedåt. Vilket det blir beror lite på vad jag skrev om i förra stycket.

Från Kina har vi haft stark handelsdata, export och import, samt stark lånedata i form av social loans och new lending. Även M2 var stark. Jag vet inte om Kina ljuger om Corona. De gör de säkert. Men just nu är det full jävla sprutt i ekonomin igen. Verkligen V-shaped skulle jag säga. Uthålligt? Vet ej.

Senare i veckan kommer Q1 BNP för Kina…. skulle inte förvåna mig om den ändå slår förväntningarna.

I förra veckan hade vi Core CPI från USA… 2,1 mot väntat 2,3 och fg 2,4. Lirar med Core PCE på mellan 1,5-2,0. Alltså detta är ingen rocket science…. överallt sänker företagen priserna. Det spelar inte så stor roll. Problemet idag är inte klassisk lågkonja a la 2009 i USA eller 1992 i Sverige. Det är att folk sitter hemma och drar ner på konsumtion. Inte för att de vill eller för att de är tvungna… nej pga Corona. Att deras räntekostnader är noll och inget och de fortfarande får lön, eller nästan hela lönen (permiterad) spelar liksom ingen roll.  Det är både det positiva och negativa på samma gång. Jag delar än så länge Goldmans syn…. det här är en event driven recession, inte en strukturell. Ni som inte vet skillnaden. Läs på!

I veckan kommer Empire och Philly Fed från USA. US Detaljhandel, NAHB…. samt sist men inte minst… Svensk Inflationsdata.

To be Cont.

—————

Nordea ska ha cred för nedan chart. Tänk er den, dagens låga räntor, företagsvinster som återhämtar sig, och Corona hantering a la Sydkorea i alla länder när vi ska jobba in grupp immunitet utan att sabba ekonomin.

Då kan man tänka sig att vi kommer nå nya All Time Higher nivåer nästa år. Pirrar gött i magen. Sen kommer vi inte prisa in 2021 redan nu… det brukar man först göra i oktober och framåt. Så det kan mycket väl bli så… men att vi ska genomlida en rätt jobbig konsolidering fram tills rallyt börjar. Det är rent utav troligt.

 

 

——————.

Många har hyllat Hessius. Conni är smartare:

 

https://www.di.se/nyheter/eqt-toppen-da-vander-det-optimistiskt-lagd/

 

Från Sverige har det kommit inflationsdata, kärninflationen kpif ex energi kom in på 1,4% mot fg 1,6. Den lär fortsätta ner. Som ni märker sänker företag priserna på alla håll och kanter. Ändå sjunker försäljningen för att de utan jobb inte kan konsumera och de med jobb ökar sitt sparande för rädsla för framtiden. Räkna med fortsatta permiteringar så länge som ekonomin inte vänder upp. Man måste göra detta för att försvara företagens överlevnad.

Många tycker att Riksbanken bör sänka räntan. De förstår inte penningpolitik. Grejen är att sänker de räntan så uppstår en kostnad för inlånade medel, vilket de måste ta ut via lånen. Så den stimulativa effekten uteblir. En annan åtgärd är att stimulera handelsnettot men i rådande läge är 1, kronan redan svag och 2, kunderna är ändå inte i köptagen. Alltså så slår en kronförsvagning bara mot hushållen i form av ökade importpriser. I ett läge där vi vill importera så billigt som möjligt. Riksbanken vet detta! Synd att så många andra inte fattar!

 

——-

Det har kommit lite mer data fr Usa. Först ut var Empire Fed Pmi som beskriver den ekonomiska aktiviteten i den amerikanska epidemins centrum och under lockdown, New York. Den rasade till -78,2 mot väntat -33 och fg -21,5. Historiskt lägsta uppmätta siffran någonsin. Frågan är vad den kommer in på under resten av året… nån som är sugen på att lägga en prognos?

Därefter kom detaljhandelsförsäljning. Den var supersvag, men inte lika svag som under 2009. Faktum är att tar man bort bilförsäljning så upplever jag inte att den var så dålig… men det verkar jag vara den enda som tycker.. sen tror jag det egentligen handlar om att en del bunkrade i mars. April datan kan bli rätt vidrig. Men kom ihåg… allt detta är irrelevant. Hur ser den ut i höst? Svaret handlar om hur arbetslösheten kommer att utveckla sig. Inga jobb – ingen köpkraft… och de som jobbar sparar mer och shoppar mindre. Jobben måste tillbaks!!!!!

Därefter hade vi NAHB som kom in på 31 mot väntat 55 och fg 72. Krasch. Många tittar på den för att förstå nybyggnationen. Det skiter jag i. Det utgör en sån liten del av ekonomin. Jag tittar på den eftersom den även leder priser. Kopplingen är att när priserna väntas stiga så är det fler som väljer och vågar bygga nytt. Så när husbyggarbranschen blir optimister.. ja ni fattar. Grejen är att det har ju tidigare varit låga räntor och generösa banklån som driver byggnation och priser… men räntorna har ju aldrig varit lägre. Så nu handlar det om Corona istället. Vad innebär detta. Jo har vi återgått till någon mer normal situation om några månader så kommer den här att studsa tillbaka och därmed kommer även priserna att vara stabila. Men blir Corona en återkommande följetång där arbetslösheten strukturellt etablerar sig på en hög nivå…. ja då kan vi vänta oss en rätt kraftig prisnedgång driven av en marknad med ett fåtal desperata säljare, några få kassastinna köpare och lågt antal transaktioner. Den analysen delar Usa med Sverige faktiskt….

——-

Från usa har det kommit job less claims.. veckodata. Den kom in på 5,3 miljoner mot förra veckans 6,6m. Dålig fast bättre. 22m jobb senaste 4 veckorna. Det är 14% av alla knegare. Frågan är inte om arbetslösheten ska stiga till över 10% eller om det för med sig problem. Frågan är om och hur arbetslösheten kommer gå tillbaka när restriktionerna hävs…. och när det kommer att ske. Hur ser job less claims ut i juni?

 

Sen kom Philly Fed in på -56,6 mot väntat -30 och fg -12,7. Sämsta någonsin. Så går det när man drar ut sladden. Delkomponenterna Emoloyment, prices och New orders dog. Dvs man anställer ingen, man kickar, man sänker priser, man lägger inga nya beställningar, man betar av lager. Men, intressant nog, så var 6m expectations faktorn upp! Man tror på bättre tider om ett halvår. Det är ju bra om företagarna inte är så oroliga över de långsiktiga konsekvenserna av Corona. Det innebär ju att de har modet att köra igång igen så fort restriktionerna avtar. Det är det viktigaste för mig!

 

viktig kina data i natt!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Tveksamt läge!!!

 1. villatoca skriver:

  Intressant, som vanligt!

 2. Pelle skriver:

  Välskrivet som alltid.

  Får jag ställa en hypotetisk fråga, du behöver inte svara på dem om du tycker att den är off-topic.

  Men here we go:

  Om du själv gått ur börsen helt och hållet i början av mars, och haft en påse pengar som suktade efter att få komma in på (den svenska) marknaden igen. Hur hade du agerat just nu i skrivande stund?

  (Och ja, frågan avser mig själv som för en gångs skull lyckades tajma försäljningsbeslut ganska så perfekt, men som sedan dess inte vågat trycka på några köpknappar i någon större omfattning).

  • GaStan skriver:

   Ja du, det beror ju på din ekonomiska situation, aptit på risk, hur aktiv du är i marknaden och placeringshorisont..,

   Men jag tror ju detta är en eventdriven recession och ett fantastiskt köpläge på lång sikt… men kortsiktigt stökigt. Så frågan är hur du ska jobba tillbaks pengarna in i marknaden? Hälften vid nästa rekyl på 10%… och hälften senare kanske?

   • Pelle skriver:

    Ja det kan vara en idé. Men lider av svårt av FOMO just nu. 🙂

    Har lekt med tanken att gå dela upp kapitalet i sex lika stora delar och sen köpa index för en del varje månad. Utan känslor eller försök till analys.

    Vad tror du om det? Då hinner jag träffa både bottnar och toppar det kommande halvåret. Tror också det kan bli stökigt men bra på lång sikt.

   • GaStan skriver:

    Det är svårt att säga… du verkar långsiktig, och då ska man ha aktier även om det dippar 20% härifrån

    Och du ska inte känna Fomo när marknaderna rallat 30%…. då har du dåliga odds!

 3. Peppe skriver:

  Bra post som vanligt,
  lite kul att det ser ut som ditt ursprungs senario kanske spelas ut.

 4. bertk skriver:

  Försöker skapa mig en överblick , en riktmärke och tittar lite på vinster och kurser jämfört med snitt PE t.ex. ABB ,dagens kurs just nu är på 180 kr, årets vinst 6,07 och snitt PE=20. Antagande om -10% vinst nästa år => vinst 5,5, med snitt PE 20 => kurs 136,7 kr dvs kursen ligger nu 30 % över snittvärde. Om det antas samma vinst, och PE 20 % över snitt dvs PE=24 då fås kurs på145,8 kr dvs dagens kurs ligger 20 % över snitt. Så även om man räknar med minskad vinst eller samma vinst och högre PE än snitt det fås att dagens värde är för hög och det var bara en exempel, flera andra kända aktier i OMX ligger i samma intervall. Vet att detta är inte exakt vetenskap men bättre att måla med breda penslar än inga. Hur tänker/räknar du när du tittar på kostnad/värde för jag ser att du skriver att dagens kostnad är ok om man tittar långsiktigt.

  • GaStan skriver:

   Pris, inte kostnad.

   Jag tänker så här:

   Den som är långsiktig bör handla börsen till 2021 års vinst… inte 2020 som är ett stökigt år.

   Vad blir vinsten 2021… utgå från 2019 som ett normalår. Indexerna vinsten och tänk dig att den är 100.

   Då handlas SPX (som sätter tonen för världens alla andra börser) till ca PE18 om vinsterna blir 100, dvs som under 2019. Givet ränteläget idag skulle jag säga att det är en fair värdering.

   Tror du vinsten 2021 blir 80 istället… pga corona blir en långvarig följetång där sparlågan i våra ekonomier tvingar upp den strukturella arbetslösheten på en hög nivå, och som stannar där, ja då är börsen dyr och ska ner 30%+.

   Tror du vinsten blir 120 då ska börsen upp 30%+ härifrån… och då tänker du dig att Corona inte längre är ett problem, arbetslösheten har pressats tillbaka, låga räntor och stimulanser ger en rejäl knuff åt den ekonomiska aktiviteten för att inte tala om folks optimism kring att Världen tog sig genom Corona med 200,000 döda och inte 20 miljoner döda…

   Den måste du få rätt på…

   I det optimistiska scenariot spelar det inte så stor roll vad du köper.. 90% kommer gå upp. I det pessimistiska spelar ingen roll vad du köper… 90% kommer att gå ner!

   • bertk skriver:

    Om vi tittar på ABB som exempel vinst är det senaste dvs förra årets men som redovisades i senaste rapport. Och om vi tar senast dvs 2019:s vinst, 6.07 ,glömmer 2020 och tror att 2021 ökar med 20 % = 7,9 kr. Snitt PE 20 ger P = 158 kr. Dagens pris = 175 kr dvs det ligger ändå 11 % över även när vi räknar med ökad vinst 20 %. Det är inte bara ABB utan flera andra stora företag som väger tungt på OMX som visar att dagens pris är högre än P räknad fram med antagande om ökad vinst, så hur kan man motivera att nu är bra tillfälle att köpa aktier ? Jag säger inte att du har fel, du är ekonom och jag är inte ,så försöker bara förstå logiken bakom.

   • GaStan skriver:

    Jag pratar ju om aggregerade vinster i usa. Då kan man föra ett sånt resonemang, men inte på bolagsnivå.

    ABB har pendlat mellan 8 -14 ev/ebitda (bättre multipel än PE) senaste åren… med en median kring 10 vilket är att betrakta som fair value.

    Den handlas på 10,6x sett till analytukernas förväntningar 2021.

    Så ner mot 156kr är fair value…

    I min värld är abb köpvärd ner mot 125 Kr om man ser till vinster….

    Men personligen skulle jag handla abb på utdelnibgs yield.. över 4,5% köp… under 3,5% sälj… och utgått från utdelning nästa år. Analytikerna tror på 4,9%. Om den stämmer… då är det köp

 5. Noworries skriver:

  är lite inne på spåret som börsen gjorde efter 1987. Långsamt tuggande uppåt som både psykar ur både björnar o bullar. Mvh

 6. Magnus skriver:

  Jag tycker vi hade ett strukturellt problem redan innan Corona och ‘eventet’ kommer att blottlägga det. Googla ‘world debt chart in % of gdp”

  • GaStan skriver:

   Höga skulder kan leda till problem, men det behovs en trigger. Ungefär som med höga värderingar. Det går aldrig ner för att det är högt värderat… det behövs en extern trigger och då är hög värdering ett problem.

   När det kommer till skuld finns det två triggers till att det blir problem

   1, räntan stiger
   2, inkomsterna som ska finansiera räntan sjunker (Dvs även om räntan är låg så räcker inte intänkterna)

   Rädslan som föreligger nu är främst kopplad till nr 2

   Beviset för att detta stämmer är Japan. De har världens högsta statsskuld och har haft det i 30 år… utan att systemet kapsejsat då de aldrig fått problem med 1 och 2…

   Däremot har de haft problem med låg tillväxt och inflation, vilket delvis handlar om hög skuldsättning, men är absolut inte hela orsaken. Mer om det en annan gång.

 7. Micke skriver:

  Hej, först och främst, tack för en bra blogg!,

  Hur ser du på bostadsmarknadens utveckling framöver? Jag står i valet och kvalet att köpa en villa (~4 milj i lån) i en förort utanför en av storstäderna, eller bo kvar i en hyreslägenhet. Är rädd att göra mitt livs värsta affär och gå in i marknaden precis innan priserna börjar vända ner. Samtidigt känns det aldrig “rätt” att köpa. Hjärnan säger avvakta, hjärtat säger kör på!

  • GaStan skriver:

   Först och främst måste du veta att du klarar betala räntan på ditt lån. Antingen i ett läge där räntorna stiger kraftigt, eller där du får problem med inkomsterna. Detta är prio 1, 2, 3….

   I fjärde hand kommer priset. Jag menar även om värdet halveras så blir det inga problem så länge som du kan betala räntan… dock halveras priserna vid djup lågkonja och då är frågan om du kan behålla jobbet?

   Jag tror, som sagt tidigare, att vi kommer vara i en köparens marknad närmaste halvåret. 90%+ är både köpare och säljare… så det är ytterst få kvar som är renodlad köpare som du. De flesta kommer skita i att köpa för att de inte kan sälja…. så de som blir kvar måste verkligen sälja. Jag skulle utnyttjat denna guldsits och lagt skambud på hus jag kan tänka mig att bo i på långsikt. Du behöver inte ha bråttom. Stå på dig. Gå inte på mäklarsnacket som handlar om att du och säljaren ska närma sig varandra.

   Lycka till!!!

  • Kalle skriver:

   Håller med GaStan här, det viktigaste är att du inte skuldsätter dig så att du löper stor risk att inte kunna betala räntan t.ex. genom arbetslöshet eller att den stiger (inom rimliga nivåer). Men även om läget är osäkert just nu så är det ju omöjligt att spå framtiden. Likväl som på börsen så är ju det som är känt redan inprisat i bostadspriserna. Så det viktiga är att inte överskuldsätta dig och att hitta ett hus du verkligen vill ha.

   Men har du turen att hitta ett objekt du verkligen vill ha när det i övrigt verkar vara en trög marknad så är det ju bara att gratulera. Men lite tur krävs det nog, som sagt så är det färre hus till salu också vid en sådan tidpunkt.

  • Erik skriver:

   Sitter i samma sits! Går från hyres till BR och har redan lyckats få ner priset 15 % (500k) från januari! Ganska tryggt arbete och min boendekostnad skulle gå ner från 10k till 4k. Är ändå osäker då jag tycker det fylls på väldigt mycket på hemnet och få avslut. Priserna laggar och snart nappar media vilket kan ge mer press på priserna (enligt min teori).

   • GaStan skriver:

    Bakom nästan varje köpare finns en säljare. Marknaden kommer stanna av. Sen finns det en och annan som måste sälja. Man kan inte veta vilken men jag skulle lagt skambud på objekt jag verkligen vill ha.

 8. PlutonB skriver:

  Hur är din syn på de långa amerikanska statsobligationerna i detta läge? Läste att Ray Dalio tycker man måste vara galen om man sitter kvar nu, håller i grunden med men frågan är om marknaden gör det.. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-15/ray-dalio-says-investors-would-be-crazy-to-hold-bonds-now

  I nuläget har ju dock den Amerikanska 10-åringen tenderat att röra sig nedåt igen verkar det som och då känns det inte riktigt motiverande att gå ur.

  • GaStan skriver:

   Ja du, han är ju en klok herre, och kan vi kravla oss ur Coronas klor och återvända till ungefär samma läge som tidigare så har han rätt… men varför skulle han veta säkert när många av de mest erfarna epedimiologerna lyfter fram hur svårt det är att veta var viruset tar vägen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.