Ny vecka – konsolidering inför nästa rörelse

OMX tangerade 1800ish ännu en gång, och SPX tangerade sin ATH. Men vi orkade inte bryta, och då föll det istället tillbaka. Så länge som 1700-området håller finns alltid chansen att vi gör en ny körare uppåt.

För SPX del hade det varit så typiskt med en ny ATH, som gärna sammanfaller med Eufori (https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/) och där och då sätts toppen. OMX följer USA som en blek euro-kopia. Vi har inga Faang bolag.

Jag är fortsatt skeptisk till börsen. Tycker reward är dålig, och riskerna höga (ni vet väl att upplevd och faktisk risk oftast står i motsats till varandra). Tror på en 10%+ korrektion, och då brukar augusti, september, med lågpunkt i oktober vara typiskt beteende. Q3 rapporter som inte lever upp till förväntningar, fallande macro surpriseindex och stökigt presidentval kan tillsammans utgöra ingredienserna i denna gryta. Rekylen jag letar efter går i samklang med stark dollar och VIX upp mot 35. Annars är det bara brus. Normalt sett skulle jag säga att risk-off miljön bör sammanfalla med fallande räntor också… men det sambandet har inte fungerat på sistone. Time will tell.

I veckan har vi lite smått och gott:

Mån: Empire och NAHB

Ons: Hox Valuegard

Tors: Claims, Philly FED

Fre: Flash PMIs.

Tbc…

—-

NAHB index kom precis in på 78 mot väntat 73 och fg 72. Starkaste någonsin. Amerikanska bygg och fastighetssektorn mår svinbra. TACK FED. Bra för balansräkningar med höga fastighetspriser. Ger Confidence…. inte oviktigt. Åtminstone inte om man tror att allt kommer att gå åt helvete… det gör det sällan med stabil fastighetsmarknad.

Empire kom precis in på 3,7 mot väntat 15 och fg 17,2. Sämre än väntat och sämre än sist. Nu börjar restriktionerna bita igen… eller. 3,7 är faktiskt ingen jättedålig siffra rent nivåmässigt. Men visst, det är första PMI siffran som visar på urtoppning…. kommande siffror blir intressanta!

————-

Claims steg till 1,106m mot väntat 925 och fg 963…. svagare än väntat.

Philly kom in på 17,2 mot väntat 21,0 och fg 24,1… svagare än väntat, svagare än sist. Restiktionerna biter och vi lever inte upp till förväntningar. Det är negativt. Positivt är att nivån 17,2 är fortsatt helt okej. Men det kan klart bli värre. Särskilt Philly Employment faktorn var svag. Not good. Imorrn kommer flash PMI både över service och tillverkningssektorn… tbc

Corona rullar in på fortsatt relativt hög nivå… smittspridningen har kommit ner från 55k till 45k per dag. Men dödsfall ligger kvar 1300 i snitt. Räkna med restriktioner september ut. Troligtvis längre. Förstår faktiskt inte hur sentimentsdatan kommer kunna ligga kvar under sådana förutsättningar.

Alltså, så länge som vi inte stänger under 1700, så finns det fortfarande chanser att vi kan nå nya toppar. Det är inte förrän vi stänger under 1700 som känner mig säker på att vi sett toppen och klassar läget som rekylläge. Sen om vi ska till 1630 eller 1530 får vi återkomma till då………….

————————

Det kom precis Flash PMIs från Europa där Mfg kom in på 51,7 mot väntat 52,9 och fg 51,8. Tyska motsvarigheten kom in på 53,0 mot väntat 52,5 och fg 51,0. Verkar som om ångan i den Europeiska tillverkningsindustrin börjar plana ut något. Service PMIs som jag normalt sett inte följer i Europa då de inte är ledande på nåt sätt föll kraftigt. Hur ska man tolka detta. Jo att Europa till stora delar tagit sig ur ground zero under Q2, men att vi inte ska ha för höga förväntningar på tillväxt under Q3 och Q4. Jag tänker mig tillväxt kring nollan…. lite insomnia mode.

Den viktiga siffran kommer i eftermiddag från USA. Mfg Flash PMI väntas bli 51,9 mot fg 50,9. Service Flash PMI väntas bli 51,0 mot fg 50,0…. spännande!

Håll i er nu!!! US Mfg kom in på 53,6 och Service på 54,8. Superstarka siffror och det är alltså inte konstigt att Amerikanska börser går som tåget. Särskilt med tanke på hur Europa datan var så är det inte konstigt att dollarn är stark och amerikanska aktier outperformar.

Men jag är lite förbryllad. Förra ISM visade på utplaning, Philly och Empire  har vänt ner. Allt lirar med att utfasningen av restriktionerna upphörde. Sen kommer den här siffran som visar på att ekonomin kommer med ny kraft. Var kommer den kraften ifrån? Det man kan säga är att Ism och de lokala indexen nådde mycket högre nivåer än Pmi förra månaden. Man skulle kunna se detta som en ren konvergering. Den förklaringen kan jag leva med. Men whats next, är det us pmi’ som ska fortstta upp och övriga studsa med upp nästa månad, eller är det us pmi’s som är sena på bollen, toppar ur här och kommer fortsätta ner med övriga index. Svårt! Jag vet faktiskt inte. Jag är rädd att dagens PMI är en catch up laggard. Samtidigt är jag rädd att jag är färgad av min negativa syn, dvs jag söker confirmation bias? Men varför har consumer confidence varit så risig på sistone om ovan Service siffra är så bra. Fattar inte det….

 

jag är rädd att vi måste vänta på nästa ISM siffra… fram tills dess är det den tekniska analysen som gäller.

Sorry att jag inte kunde ge rakare svar

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ny vecka – konsolidering inför nästa rörelse

 1. Johan skriver:

  Tack för en intressant blogg!
  Av ren nyfikenhet, när du estimerar tex en 10%+ korrektion. Räknar du den då från senaste toppen, dvs 1800 eller från dagens nivå?

 2. Simon skriver:

  Hej!

  Hur ser du på risken/chansen för en kommande ordentlig reflation och en ytterligare ”minicykel” kontra risken för en fortsatt lower-for-longer growth > value miljö?

  Jag vill tro att trycker alla på gasen samtidigt och håller kvar även när det vänder så får vi en äkta reflation som bärs upp av ytterligare lite skuldkvotsökning (”150% är väl ändå typ samma som 120%?”) Där vi får en riktig pro-cyklisk rörelse som driver både value och Cyclicals för en catch-up på defensives som heter duga?

  Men då hänger det så klart på att det inte blir en sluggish recover med räntan i botten… vad är din syn kring detta, vore kul att höra lite mer om! Tack för en bra blogg, hoppas du haft en bra sommar!

  Mvh,
  Simon

  • GaStan skriver:

   Jag tror helt klart på reflation traden, givet att covid19 restriktionerna till slut släpper. Dvs det innebär att nästa år kännetecknas av positiv bnp tillväxt, viljet borde gynna cykliskt, men även innebära att Fed och politikerna börjar känna sig trygga, men otrygga med att ligga på nollränta när inflationen ligger mellan 1,5-2% vilket marknaden kommer snappa upp varpå räntorna börjar röra sig uppåt. I en värld där räntorna stiger kommer value bolagen ha en chans att göra catch up (då growth bolagen tidigare gått starkt då fallande räntor gör vinster långt ute mer värdefulla). Jag tror inte growth el FAANG behöver gå dåligt i absoluta termer. Men de lär inte outperforma lika självklart.

   Hot mot reflation är såklart civid19, men även om covid sätter strukturella spår på arbetsmarknaden och företagande så kan det sabba kalaset. Det är inte vad jag tror, men samtidigt inget man kan veta säkert…

   Skulderna stiger, men grejen är att en skuld bara blir ett problem när räntan blir för hög eller kassaflödena som ska finansiera räntorna blir för små. För en stat är själva kassaflödes inga problem. Däremot kan den få problem med valutan… så just gällande usa och deras skuldpolitik så är det lugnt till det går åt fanders för dollarn… där är vi inte ännu!! Men säkert nån gång..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.