Svenska bostadspriser

Hox Valueguard kom precis med data över svenska bostadspriser som visar på en utplaning. Helt logiskt med tanke på räntorna. Förvisso är januari/februari den starkaste perioden rent säsongsmässig, och under Q2 borde den första vaccin optimismen spira. Särskilt när data kommer se helt fantastisk ut, även om det är en ren baseffekts grej YoY%. Så visst finns det en magkänsla som säger att första halvåret kan bli bra på bostadsmarknaden. Men då vill jag ha sagt att bostadsobligationen motiverar INTE högre priser, och jag är av uppfattningen att den är avgörande för priserna handlar inte om vad folk VILL betala utan KAN betala, och där är lånelöftena helt avgörande. Jag tror på stabila priser härifrån.

Efter FEDs besked igår steg börserna. Även Dax och Stoxx går bra. Det är bara OMX som är en riktigt dog. Den borde typ ligga på 2,000 men orkar inte. Det handlar om den starka kronan. OMX kommer inte gå starkt (relativt Europa) så länge som kronan är så stark som den är.

Philly FED kom precis in på 11,1 mot väntat 20,0 och fg 26,3. Något softare, ungeför som Empire i veckan. Analysen är ungefär likadan, dvs datan är en blandning mellan Covid fallen NU och vaccinet i framtiden. Dvs baserat på vaccin borde den legat kvar högt, men givet restriktioner och smittspridning så borde den tappa rätt rejält. Istället blir det en typ av  mellanmjölk. Siffran lirar med ISM kring 53-55. Inte så illa faktiskt.

Det är snarare under q1 som det kan bli skakigt om nettot av vaccinering och smittspridning inte utvecklas så pass fort att man kan lätta på restriktioner. Då finns det en risk att man bli rädd för att Q1 vinstestimaten inte blir uppfyllda, och det skulle kunna skapa ett sentimentsdrivet säljtryck. Jag tror inte vi är där ännu, marknaden har just nu fullt upp med att diska glädjen av ett kommande stimulanspaket. Men när det väl är på plats så…. Det är ju inte helt ovanligt att det toppar ur under första halvan av januari. Det har hänt förut.

IFO imorgon…

Fin Stim paket borde komma inom kort….

Sentimentet är positivt, men inte extremt. Tycker att en topp borde sammanfalla med en sista körare ner i VIXen. Kanske ända mot 15. Dollarn likaså, ja den är svag, men en sista push mot 1,25ish Eur känns inte otroligt. Topformation liksom! Men som sagt tidigare, i denna topformation är priset på risk högt. Dvs du betalar ett väldigt högt pris för att kunna tjäna avkastning i det korta perspektivet. Den upplevda risken är extremt låg, då allt känns bra. Men den faktiska, dvs givet vad som är inprisat, är sannolikt hög. I detta läge har jag som avsikt att ta ner risken i portföljen. Men vi tar ett steg i taget. Stopp i SPX ligger på 3,540. Om man vill köra lite tajtare kan man lägga sig på 3,630.

Trevlig kväll!

—–

Fredagen avslutades med IFO siffror som kom in på 92,1 mot väntat 90,0 och fg 90,9 (uppreviderat fr 90,7). Starkt, visar att de klarat hösten extremt mycket bättre än våren. Visst, de står inför total shut down, men det är under julhelgerna, och sen har vi vaccin så det är lugnt. IFO intygar egentligen bara vad vi redan visste i samband med Flash PMI. Starkt!

I nästa vecka är det tyst på makrofronten, Michigan och Core PCE.

Veckan därpå har vi Case Shiller, CB Consumer confidence, Chicago PMI och Kina PMI data.

Egentligen ligger allt fokus på paketet.

I januari har vi Georgias Senatval. Det är vad det handlar om!

Q1 handlar vidare om nettot mellan vaccinering, smittspridning, belastning på sjukvård, dödsfall och återtagande av restriktioner.

Trenden är upp, som SPX och NDX visar. Det är bara OMX som är en död fisk pga krona och tidigare outperferformance. USA borde kunna dra 5% till. Hur OMX går då är jag klart tveksam till… kanske 2000. Kanske inget alls. Å andra sidan kommer vi att stå emot Q1 korrektionen bättre i så fall. Men det kanske är en klen tröst.

Trevlig helg!

 

——

Jag tittar väldigt mycket på ERP, dvs aktieriskpremien. Det är ju inte ett okänt begrepp på nåt sätt men jag är rätt förvånad över att det är så få som ändå regelbundet gör det. Men så såg jag nedan chart och då slog det mig. Historiskt har man inte behövt följa den. De har visat ungefär samma sak. Fram till nu… då divergensen är brutal. Frågan man såklart ställer sig är; kommer vi under kommande år se en historiskt högre multipelexpansion än den vi sett tidigare pga räntorna, eller inte. Givet att räntorna fortsätter att vara lika låga. Drar räntorna rättar det till sig automatiskt, men gör de inte det. Vad kan vi förvänta oss då?

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Svenska bostadspriser

 1. Stefan Östergren skriver:

  På tal om SEK och valuta.
  Har du sett att US anklagar Schweiz för valutamanipulation?
  Ganska magstarkt kan jag tycka då US BR sväller betänkligt.
  Det finns ju gränser för hur stark CHF kan bli och Schweiz måste ju agera på något sätt.

  • GaStan skriver:

   Du brukar ju förespråka stark valuta!

   • Stefan Östergren skriver:

    Ja i ärlighetens namn var jag väl lite trött på våra kära SEKetas ett tag. Nu har jag dock slutat upp med häcklandet och tycker SEK är en ok beteckning.

    Men seriöst. Tycker kritiken från US var lite märklig med tanke på hur stark CHF redan är.

 2. Welsh Corgi skriver:

  OMX, jädra snigelkyckling (space cowboys uttryck). Den här veckan har daxtermin ombaserad gått 65 punkter bättre. Hade vi gått som Dax så skulle OMXdec termin handlas på 1956!

  • Stefan Östergren skriver:

   Om OMX30 hade följt DAX sedan årsskiftet och man tar hänsyn till valutorna hade OMXS30 varit oförändrad i år så jag har svårt att förstå klagosången 🙂

 3. P Bateman skriver:

  Spännande nu när vaccinet rullas ut. Den stora frågan som man borde ställa sig är, hur många kommer ta vaccinet? Vi har svininfluensan och narkolepsi i färskt minne.

  Jag tror de kommer bli strul, personligen får de skjuta mig först innan jag tar någon spruta. Hur känner ni andra?

  Ligger kvar tungt i silver…

 4. Stefan Östergren skriver:

  Arbetar deltid inom vården så det är möjligt att vi står högt upp på listan.
  Vad jag vet finns det inget negativt att rapportera gällande vaccinen. Dyker det upp något kommer jag säga nej.

  • P Bateman skriver:

   Om du jobbar inom vården lär du väl inte ha något val? Man lär inte få jobba kvar utan att ta sprutan?

   • Stefan Östergren skriver:

    Vägrade sist och fick arbeta kvar.

   • P Bateman skriver:

    Okej intressant..jag gissar på att det kommer vara annorlunda denna gång. Men vi får stämma av i slutet av januari då vet vi

   • GaStan skriver:

    för riskgrupperna är det väl en no brainer tänker jag… dvs ställ risken mot att få c19 och allvarliga komplikationer, MOT risken att åka på en allvarlig bieffekt av vaccinet. I min värld är det rätt enkel sannolikhetslära..

    Vad gäller övriga grupper så är sannolikhetsläran inte lika självklar… dvs om du är fullt frisk och ung så är ju c19 ofarligt. Det kanske inte bieffekterna av vaccinet. Den ekvationen är kluriga. Sen har vi det där med ansvrsfrågan, dvs en sak är att jag får c19 och klarar mig fint, men om jag lyckas sprida det till X personer, som i sin tur lyckas smitta personer i riskgrupperna, varav några dör. Vilket ansvar har jag då? Borde jag ur den aspekten ta vaccinet? Kanske. Å andra sidan, om alla i riskgrupperna är vaccinerade så spelar det ju ingen roll om jag sprider det vidare. Ingen lär dö av det. Ur det perspektivet behöver jag inte vaccinera mig.

    Vad jag tror är att resebranschen kan tvinga sina resenärer att vara vaccinerade. Annars får man inte resa. Eller arbetsgivare som säger att man inte får vara på arbetsplatsen om man inte är vaccinerad. Man kan inte bli uppsagd. Men man kan tvingas att jobba hemma, och när man är få som är det, så är ju risken att man inte är lika mycket i ropet jämfört med övriga vaccinerade kollegor, och det i sin tur kan få negativa följder som svag löneutveckling, arbetsuppgifter, befordran och gud vet allt. Då kanske det inte är så kul att vara icke vaccinerad.

    Jag tycker inte det är nån biggy… de som inte tillhör riskgrupperna lär inte erbjudas vaccinering förrän långt senare… och då borde vi dessutom veta mer.

 5. P Bateman skriver:

  ”Människor som väljer att inte vaccinera sig kan förbjudas från att vistas i den franska kollektivtrafiken, rapporterar AFP.

  Enligt lagförslaget, som parlamentet ska ta ställning till inom kort, kan det krävas ett giltigt bevis på antingen ett negativt covidtest eller genomförd vaccination för att få tillgång till kollektivtrafiken, men även vissa andra offentliga platser.

  Förslaget har mötts av kritik. Marine Le Pen, ordförande för högerpopulistiska oppositionspartiet Nationell samling, har kallat förslaget för ”totalitärt”. I opinionsmätningarna är över 50 procent av fransmännen emot att vaccinera sig.

  Regeringens vaccinationskampanj börjar på söndag.”

  Citerat från Aftonbladet.

  Visst bara ett förslag än så länge. Om de blir verklighet kommer de få stora konsekvenser, kan tänka mig att många kanske inte tar vaccinet och de kan bli problematiskt om man blir portad överallt , lär inte vara bra för återhämtningen…

  Vet inte hur de tänkt att det ska fungerar rent praktiskt, kanske med en app eller att man får ett kort som man måste läsa av innan man köper biljett kanske…

  Som du säger är de lite tidigt men vaccinet borde vara ute till allmänheten redan i slutet av mars skulle jag gissa som de kommunicerar nu iaf…

  De lär behövas lättnader hela första halvåret från centralbanker om inte allt ska krascha, den saken är säker

  • GaStan skriver:

   Jag tycker inte det är en så stor sak egentligen. Den stora grejen är inte att 50% inte vill vaccinera sig. Den stora grejen är att 50% gör det, och där ingår förmodligen 99% av de i riskgrupp, och det är dem vi verkligen vill ska ta vaccinet. De andra skiter jag i. Tar riskgrupperna vaccin så blir inte de sjuka. Det är när just de blir sjuka som sjukvården behovs. När sjukvården inte behövs så slipper vi överfulla sjukhus och döda. När vi slipper det så slipper vi restriktioner. Då är det back to normal.

   För mig är detta ingen issue överhuvudtaget. Men för en enskild individ är det såklart, men i ekonlmiska sammanhang är det ointressant.

   • P Bateman skriver:

    Om 50 procent inte kommer kunna använda kollektivtrafiken i Frankrike måste de väl ändå anses vara problematiskt?

    Nu vet vi inte om de blir så men ett lagförslag är framlagt…

  • Stor Ek skriver:

   Alla kan inte ta vaccin och alla blir inte skyddade av det heller. Så oavsett kommer vi ha en drös människor som fortfarande kommer vara i livsfara för viruset. Det bör man ha med i resonemanget om man ska vaccinera sig eller inte. Sen ska vi inte glömma att en liten del unga blir svårt sjuka av viruset också och får långvariga men av det.

   Man kan jämföra det relativt ”farliga” pandemrixvaccinet med hur stor andel unga covidsmitrade som blir svårt sjuka. Är de fler än 450 av 4-5 000 000?

   • Stefan Östergren skriver:

    Nu vill jag klargöra att Pandemrix som godkändes av Socialstyrelsen och dess chef Tegnell inte godkändes av FDA.

   • GaStan skriver:

    Instämmer och tack för klargörande. Men eftersom detta i första hand är en ekonomisk blogg med fokus på börsen, så tänkte jag mer på de stora dragen, och då handlar det om vi kommer kunna dra tillbaka restriktioner tack vare vaccinet, och det mesta pekar på det om vi vaccinerar riskgrupperna.

   • Stefan Östergren skriver:

    Och börsen har fokus på pandemin och att vaccin ska slå väl ut är redan intecknat. Inte konstigt att cykliska Europa reagerade neg på ny info i helgen som gav lite lätt panik då USD gick starkt initialt i måndags samtidigt som Euro stoxx gick svagt. Nu lugnade det ner sig tack och lov då vaccin ska täcka mutationer.

   • GaStan skriver:

    Håller med… nu är det bara urtoppning kvar!!

 6. Anton skriver:

  Hej, tack för en bra blogg.
  Gillar ditt resonemang om att lånen styr priser på bostäder, detta gäller ju främst i storstadsregionerna. Hur ser du på priserna i mellanstora och mindre städer, där har priserna också gått upp mycket i många fall även det är från en lägre nivå och snittet nu kanske ligger på en skuldkvot närmare 1-2 hushållens inkomster. Hur tänker du kring priserna på bostäder där, har du skrivit om det i något inlägg?

  • GaStan skriver:

   Lånelöftena är utformade likadant överallt, storstad som liten stad. Eftersom inkomstnivåerna är lägre på landet, dels till följd av att det saknas många högavlönade jobb som finns i storstäderna, så blir därför lånelöftena mindre, och därmed priserna. Det är därför en villa på Lidingö kostar 12,5mkr när du hittar en identisk i Eslöv för 2,5mkr.

   Löneutvecklingen och sysselsättningen har lkat smabbare i Stockholm och därför har prisutvecklingen gått snabbare där.

   Sen ökar prisskillnaden rent matematiskt då någon som har en årsinkomst på 1,5mkr och ökar sin lön med 10% blir 1,65 jämfört med någon som har 500tkr och som också ökar med 10% till 550tkr. Innan var skillnaden 1mkr men nu 1,1mkr. Det ger utväxling i lånelöftet, som därmed pressar upp priserna mer i regioner med högre inkomster jämfört med de med små inkomster.

   Tidigare sa man också att på landsbygden var folk mer konservativa och rädda för att skuldsätta sig. Det tror jag är en skröna. I så fall finns dem i storstäderna också.

   De allra flesta byter upp sig när familjen växer eller när de får högre inkomst, och då går man in på banken och frågar hur mycket man får låna givet sin inkomst och ev Eget Kapital i nuvarande bostad. Då får man ett lånelöfte och vet vad man har att röra sig med. Därefter försöker de flesta göra det bästa av situationen. Alla vill såklart köpa så billigt som möjligt och låna så lite som möjligt men priserna i marknaden sätts av köparen som vinner budgivningen… inte han som prutade. Därför anpassas hela marknaden efter lånelöftena, som alltså styrs av ränta och inkomst.

   • Anton skriver:

    Tack för kommentaren. De mest högavlönade jobben saknas ju på landsbygden men tittar man medianinkomsten så skiljer den inte så mycket ändå, 18% högre i Stockholms kommun jämför Eslöv kommun. Men det är väl som du skriver på slutet att det är köparen som vinner budgivningen som sätter priset (inte någon median). Har själv nyligen köpt en bostadsrätt i Ludvika som är ganska jämförbart med Eslöv gällande storlek, prisutveckling och medianinkomst.

    I denna typ av småstäder känns det väl som att det handlar mer om att utbud/efterfrågan styr priset (byggs exempelvis i mycket begränsad omfattning), man bör då snarare analysera befolkningstillväxt/utflytt/jobbtillfällen istället?

    Alla par med jobb har ju råd att köpa en 3a-4a för 500tkr-1mkr (utan att vara maxbelånade) även om dessa enligt mäklarstatistiken faktiskt ökat omkring 100% sen 2009 likt priserna på bostadsrätter i Eslöv/Jönköping/Stockholm.

   • GaStan skriver:

    Stämmer vad du säger, och jag tror också faktorerna du nämner påverkar. Men jag vill ändå lyfta fram lånelöftena som avgörande i slutändan då de bestämmer vad folk har på fickan. Vad jag vill säga är att även om utbudet är en lägenhet på tusenköpare så kan de aldrig bli högre än den med mest pengar på fickan, och det styrs i slutändan av lånelöftet. Skulle inte bankerna bevilja några lån så förblir den till och med osåld, typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.