Första benet i rekylen är snart över

FED annonserade för två veckor sedan att man tänker ta beslut om tapering i november och köra igång i december. Tapering innebär att man reducerar köper med 15mdr i månaden. Man är klar siste juni nästa år. Räntorna tog ett skutt upp, och 10-åringen har tangerat 1,55%. Det skrämde marknaden vars multiplar är känsliga för ett högre ränteläge.

Jag tror att 10-åringen i det korta har gått klart och ska konsolidera lite, för att sen röra sig mot 1,75%, och sen slutligen under nästa år mot 2%. Därefter är det stopp, och nästa resa mot 3% får vi inte förrän man börjar höja räntan. Eller i varje fall börjar guida hårt inför första höjningen. Något

Ovanpå detta har vi energikris, skuldtak i USA, lager och produktionsproblem, och rädsla för att dagens inflationsbärare inte är temporära. Inte för att det inte spelar nån roll, men sett till den allmänna börsutvecklingen ser jag det som brus och till stor del glömt och förlåtet om några kvartal. Jag har skrivit om detta tidigare och tänker inte repetera.

En börsrekyl har tre ben, där det första ofta är en tydlig A-B-C. Jag är inne på att vi avslutar första benet i detta nu. Vi pratar idag, eller möjligtvis i nästa vecka. Jag siktar på NDX strax under 14,400. Där borde det vända. Gör det inte det väntar NDX 14,000ish. Men jag tror inte vi ska så långt. Jag tror det vänder här någonstans. Därefter är det dags för andra benet upp, typ 15,000-15,400. Sista benet är det klurigaste. Antingen är marknaden stark, och mindre orolig för dagens ”issues” och då räcker det med någon dags fladder, eller är man ännu mer orolig än idag och då kan vi sätta en botten betydligt lägre än i första benet. Typ 14,000. Jag vet inte vad det blir, men om jag tvingas välja så blir botten i rekylens första ben lägre än i det sista benet. Anledningen är att jag tycker att marknaden hanterar ”skrämselskottet från FED” och andra ”brus faktorer” relativt starkt.

Från toppen har SPX korrigerat 6%, NDX 7% och OMX 8%. När jag tidigare skissade på rekyl så tänkte jag mig SPX 10-15%, samt NDX 15-20%. (NDX 15 när SPX 10 osv). Jag utesluter inte att det kan bli så såklart, men just nu känns det lite för starkt för att jag ska tro på detta. Hursomhelst så tror jag inte första benet i rekylen kommer ta SPX till 10-15% utan det blir i så fall snarare i tredje benet. Att det just nu känns baissigt och oroligt…. det stärker snarare min tro på att detta är ett köpläge. Sen som mina kollegor brukar säga…. Okej vi hör vad du säger, men du är alltid för tidig på bollen, så man kan lika gärna luta sig tillbaka nån vecka så får man bättre ingångsläge… okej fair enough. Den tar jag på mig.

Point being, vi kommer få en lågpunkt i oktober som är ett köpläge sett på 6 månaders sikt.

För den som investerar med livrem och hängslen…. nej vi har fortfarande inte fått någon äkta köpsignal, och är det SPX target 5,000+ nån gång nästa vår man jagar, baserat på 220dollar i vinst för SPX och Aktieriskpremium under 3%, stigande räntor, svag dollar, fallande Vix och allmän Risk On, ja ungefär som det var under tapering 2013ish…..ja då kanske man kan vänta lite till? Å andra sidan, om man är optimist på 6 månaders sikt. Varför jaga någon procents botten?

I veckan har vi haft lite data…

Case Shiller, dvs amerikanska bostadspriser, kom in på 19,9% YoY mot väntat 20,0 och fg 19,1. Superstarkt och priserna i absoluta termer gjorde ännu en ATH. MEN, Fed har avfyrat sin startpisol och räntorna kommer att vara högre, även de amerikanska bostadsobligationerna, och därmed finns det bara en väg att gå. Nedåt. Dock ingen krasch såklart, men ändå!

CB Consumer confidence kom in på 109,3 mot väntat 114,5 och fg 115,2. Sämre, men trots allt bättre än nivån på Michigan. Konsumenterna där borta är lite deppiga minst sagt, och det speglas av tjänstesektorn, och det är där jobben skapas. Så vi ska inte hoppas på för mycket när det kommer till nästa jobb siffra. Men konsumenten borde verkligen pigga på sig om vi ska skapa de där 6 miljoner jobben vi har kvar till full sysselsättning. Detta ändrar inte FEDs planer idagsläget, men jag tror de följer utvecklingen noga.

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 49,6 mot väntat 50,1 och fg 50,1. Lite sämre. Caixin Mfg PMI kom in på 50,0 mot väntat 49,5 och fg 49,2. Bättre. Så lite blandad kompott. Jag är inte orolig för tillverkningssektorn i Kina. NBS non-mfg PMI kom in på 53,2 mot fg 47,5. Det var däremot oväntat starkt, och glädjande med tanke på att regeringen inte ens börjat gasa igen. Jag tror fortsatt på Kina trejden.

Tyska Mfg PMI kom in på 58,4 mot flash 58,5 och fg 62,6. Från Europa kom den in på 58,6 mot flash 58,7 och fg 61,4. Europa planar ut på en hög nivå. Se tankarna jag hade när Flash kom.

I eftermiddag har vi, Core PCE, Michigan index, US PMI/ISM…. tbc

Core PCE kom in på 3,6% YoY mot väntat 3,6 och fg 3,6…. eftersom core CPI kom in på 4,0 för någon vecka sen så visste vi var den skulle landa. Den kommer ligga kvar här rätt högt året ut och en bit in på nästa år för att falla brant framåt våren. Detta är inget som berör FED och deras tapering plans.

US Mfg PMI kom in på 60,7 mot flash 60,5 och fg 61,1…. fortsatt stark nivå

US Mfg ISM kom in på 61,1 mot väntat 59,6 och fg 59,9… ganska starkt faktiskt. Märklig diskrepens mellan tillverkningssektorn/komponentbrist/inflation OCH Tjänstesektorn/delta/konsumentförtroende/jobbskapande…… men det är min övertygelse att det bara är en tidsfråga innan vi ser helt tvärtom på de båda ”inriktningarna”

ISM Employment kom in på 50,2 mot fg 49,0…. bättre men fortsatt klen nivå. Det är INTE i tillverkningssektorn jobben skapas. Detta är viktigt, då jobben skapas i tjänstenäringen, och där är det betydligt deppigare. Skapas det inte jobb, så får vi ingen tajt arbetsmarknad och då får vi inte högre löner, och får vi inte fler jobbXlöner så skapas ingen köpkraft när stimulanserna klingar av, och då är hela den DEMAND situationen vi ser nu, och som alla tar för givet, och som alla extrapolerar in i framtiden, väldigt VÄLDIGT sårbar. Och viker DEMAND…. ja då kan alla ”duktiga” analytiker som lägger all kraft på att förstå SUPPLY sidan ta sina analyser och kasta dem i papperskorgen. Varenda EN kommer att ha fel….

ISM New Orders kom in på 66,7 mot fg 66,7… fullt ös i fabriken!!!!

Michigan index kom in på 72,8 mot prel 71,0 och fg 70,3…. bättre men fortsatt svag nivå. Nästa vecka har vi PMIs från tjänstesektorn och jobbdata. My take är att det blir bättre än Augusti low… fast ingen superstark data ändå. Tbc….

Vad ALLA måste förstå är att Amerikanska staten har spenderat 3,100 mdr dollar (15% av BNP) med lånade pengar under 2020 OCH 2021, och att nästa år kommer inte bjuda på denna fest. För att festen inte ska övergå till bakfylla så gäller det att Nya Jobb X Lön ersätter denna stimulans. För att ni ska förstå lite bättre. Om vi anställer alla 6 miljoner jobbare, som hade jobb pre Pandemic, och ger dem genomsnittslönen på 53,000 dollar om året (medianen ligger på 36,000usd) så blir det 318mdr. Dvs ca 10% av det budgetunderskott man kört i år. Vad ska man säga… nästa år blir inte som detta. Det är ett som är säkert!

Trevlig helg!

——————

Jag fick frågan vad som kommer gå bäst närmaste året, Value eller Growth. Dvs Teknikfonder, eller Svenska Banker/SPX osv…. Jag tror det blir hyfsat JÄMNT SKÄGG.

1, Value har egentligen en fördel mot Growth när räntorna stiger, MEN många Valuebolag har dopade vinster i år tack vare den Pandemi stimulans som pågår nu. Många bolag här borde ha 2019 som referensårs vinst, och kommer få det svårt att uppvisa tillväxt mot 2021 års supervinst. Lägg därtill att de värderas ganska högt sett till 2019 års vinst. Så de har räntan med sig, men vinst och värdering mot sig.

2, Growth bolag har per definition det motigt när räntan stiger. Men många av de här bolagen har INTE en dopad vinst i år, utan växer ganska stabilt oavsett konjunktur, då de oftast har en disruptiv fördel mot konkurrenter i sin bransch. Så de kommer ha det lättare att leverera vinsttillväxt. Sen finns det övervärderingar även här, men inte på ett aggregerat plan. Så de har vinsttillväxt och till viss del värdering med sig, men räntan mot sig.

Därför tror jag att en korg med Bankaktier kan gå riktigt bra, samtidigt som en fastighetskorg inte gör det. Grön energi kan gå bra, medan FAANG inte går lika bra. Tillväxtmarknader går bra, medan Europa kanske inte gör det.

Jag tycker inte Value vs Growth traden är så uppenbar längre utan det finns möjligheter och laggards inom båda.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Första benet i rekylen är snart över

 1. Jonas skriver:

  Hej ! Bra som vanligt !! Kan du bara enkelt förklara varför o kanske ge exempel på varför multiplar är så räntekänsliga som du nämner ? Förutom att en högre ränta påverkar bolag som har högre skulder negativt, tänker på tillväxtbolag kontra värdebolag.

  • GaStan skriver:

   vet inte om jag är helt med på vad du menar, så två ex:

   1, ett bolag värderas utifrån framtida vinster som man diskonterar ner med en ränta. Stiger räntan så minskar värdet på framtida vinster, då diskonteringsräntan blir högre. Således blir PE talet lägre, allt annat lika

   En annan faktor när räntan stiger är att framtida vinster blir lägre, då räntekostnaderna på alla skulder stiger, och mindre går till konsumtion och investeringar, som gör att tillväxten blir lägre.

   Så högre räntor verkar med dubbel negativ effekt allt annat lika.

   Sen kan högre räntor ändå vara en effekt av stigande tillväxt och inflation, och därför är det inte ovanligt att framtida vinster revideras upp samtidigt som räntorna stiger…. detta trots att räntekostnaderna ökar. Så det blir ett netto förhållande….

   2, Värde och tillväxt bolag

   Tänk dig ett bolag som tjänar

   10 i år, 20 nästa år, 30,40,50…. totalt 150 på 5 år

   Sen har du ett bolag som tjänar 30 i år, 30 nästa, 30, 30, 30… totalt 150

   Lika mycket vinst under 5 år. Är de lika mycket värda???

   NEJ, eftersom diskonterings faktorn femte året är ränta x upphöjt till 5ggr, är större än år två som är ränta x upphöjt till 2 ggr, så kommer det senare bolagets vinster vara mer värda i dag än det första exemplet. Det är därför som bolag med små vinster idag och stora i framtiden, åker på stryk när räntan stiger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.