Här köper jag!

Vi har ju knappast fått någon köpsignal, och negativ media rapportering är full blown, men sånt gillar jag.

NDX har nu i princip korrigerat sin Fib38% av mars uppgången. Det är 9%. Det är mindre än jag skissade på innan då jag siktade på minst 15% (SPX minst 10%) men jag tycker det är ett styrketecken att marknaden hanterar alla dåliga nyheter så bra. Jag gissar på att det finns för mycket pengar där ute, aktieriskpremien är för bra för att inte köpa. Dollarn och VIX diskar problem, det brukar vara köpläge, inte tvärtom. Visst, jag är den förste att erkänna att det i ett nafs kan svänga ner mot Fib50% 14,000 vilket skulle innebära 11% från topp till tå. Men jag är inte girig 😉 men visst är det lite Murphys law, dvs om man köper här så är det inte botten, men om man avstår så kommer det att vara det. Då gäller det att ha klart för sig VARFÖR man köper och vad som är target där borta…

Som jag ser det rör sig en rekyl i en tydlig A-B-C, där vi nu avklarat A i en fin 1-2-3. Oavsett om vi bottnade idag eller ska göra nya lows är vi nu på väg in i B, som borde ta NDX till 14,900-15,100. Lite beroende på var vi bottnar. Därefter är det dags för C. Den kanske omkullkastar allt. Men vi får ta en dag i taget.

Imorgon har vi PMIs från tjänstesektorn…. jag förväntar mig inga storverk då confidence datan fortfarande är svag. På fredag kommer jobbdata. Den blir intressant. FED har ju sagt att de ska annonsera tapering i november och fredagens siffra lär inte hindra dem. Oavsett vad det blir. Så är siffran bra, så är det bra. Men om den är dålig, så blir det ju tapering ändå, och det kanske inte marknaden gillar. Så det skulle alltså innebära att dålig data ger dålig börs. Kanske dumt att köpa idag… ja vi får se. Det ger sig.

Tbc

och ha en fin vecka såklart!

—————–

Igår tisdag kom PMIs från tjänstesektorn.

Non Mfg PMI kom in på 61,9 mot väntat 60,0 och fg 61,7. Bättre men ändå i linje med augusti. Aktivitetsindex nåt bättre än i augusti, men jobbsiffran fortfarande på 53,0 mot fg 53,7.

US Service PMI kom in på 54,9 mot flash 54,4 och fg 55,1. Okej, det blir inte värre. Men knappast bättre heller. Lite som med consumer confidence.

”Check och Delta filten” från augusti ligger kvar till stor del i september. På fredag kommer jobbdata, man väntar sig 473k mot fg 235k… risk på nedsidan om ni frågar mig. Det kan lika gärna bli 273k.

Men jag tror detta är övergående, så även om siffran blir en besvikelse på fredag, så finns det goda chanser till nedställ och bottenkänning, och så får vi en klassisk lågpunkt under första veckan i oktober, och sen är det rakt upp därifrån.

Köp och var glad! Även OMX Stockholm ser ut att bli klar med sin ABC idag… en nedgång på c9%, så nu blir det studs fram till lösen nästa fredag på c3%. Sen får vi se vad sista benet tar oss till…. vill det sig riktigt illa väntar 2060-2140 i november, men förmodligen är det inga problem….

——-

Det går fort i hockey… det ser ut som om vi avslutar Tvåan i rekylen här och nu… och inte utan tillfällighet testas trean i samband med jobbrapporten. En jobbrapport som är viktig då det är den sista innan Fed mötet 3e November. Min magkänsla är att den är väldigt lik augusti rapporten, lite bättre kanske. Frågan är hur marknaden tar emot det och vi rullar in i trean? Alltså har man redan köpt kan man nog ligga kvar… det löser sig på sikt. Ligger man utanför kan man nog specka på en svag rapport….

En siffra under 300k tror jag marknaden ogillar. svag tillväxt + tapering liksom. Svag trea. Över 300k är okej, snabb trea. Sen om den blir svag så tror jag growth överpresterar value. Defensivt bättre än cykliskt. Så Stockholm är rökt på en svag siffra!

Om spx når 4200 och ndx 14,000 på en dålig siffra så är det tredje och sista benet i rekylen och ett sjukt bra köpläge…

—————

Äntligen fredag och snart helg… men först

Amerikanska jobbsiffran. Den kom in på 194k mot väntat 500k och fg 366k (uppreivderat fr 235k). En riktigt pissiffra. Så här långt verkar marknaden vara glad över upprevideringen. Men jag är tveksam. 194+366=560 är sämre än 500+235=735. Det är en svag siffra.

Eftersom jag rent tekniskt väntar mig en sista TREA i denna rekyl, så borde det falla vidare. Huruvida det blir en snabbis, re testa av low, eller nya lows är svårt att svara på.

Hur dåligt är 194+366=560 / 2= 280k nya jobb i månaden (snittet av Aug/Sep)?

Njae, egentligen inte så dåligt.

1, 280k nya jobb är 3,360m jobb om året. Givet att det är c150 mijoner som jobbar i USA så är det en sysselsättningökning med drygt 2%. Det lirar rent historiskt med tillväxt om 3%. Kommer ni ihåg pre-pandemic? 3% tillväxt i USA var ett bra år rent konjunkturellt, och något vi även ska vänta oss framöver. Jag tror nästa år, utan stora budgetunderskott, kan bli ett 3% år….

2, Vilket leder oss in på nästa grej. Jobben. Just nu har vi lite Pandemi flaskhalsar som trycker upp löner… men de kommer att försvinna. Sen är det tillbaks till basics, och växer landet med 3% så skapas drygt 3 miljoner jobb. Eftersom vi har utgått från tidigare så behövs det skapas 6 miljoner jobb för att göra arbetsmarknaden lika tajt som under 2018 då det senast skapades klassisk löneinflation. Något som det hade tagit 8 år (2009-2017) att nå. Om jobbskapande ligger kvar vid nuvarande Aug/Sep takt så kommer det ta längre tid än väntat att nå fullsysselsättning. Alltså dröjer lönetrycket (efter att nuvarande svalnat av), och då dröjer inflationen (efter att nuvarande svalnat av) och därför kommer kanske inte FED att kunna höja räntorna under 2023.

Svårt att säga. Jag trodde verkligen att denna höst skulle rafsa i sig mellan 500k och 1m jobb i månaden och rätt snabbt göra arbetsmarknaden tajt. Nu är jag mer osäker.

DOCK tror jag att FED kommer att köra på tapering i november. Det tror räntemarknaden också då 10-åringe nu drar till 1,60%. Jag tror det kommer fortsätta upp mot 2% men stanna där, och sen harva på kring 1,50-2,00%.

Detta för att

1, 2% ränta täcker den underliggande inflationen och gör en obligation ganska attraktiv för många, jämfört med när den är på 1% då den långsiktigt är realt negativ

2, FED kommer köra tapering, men budgetunderskottet minskar på ett sätt som gör att Net supply ändå går ner. Det är håller tillbaka räntorna

3, FED ligger kvar på 0% styrränta, och ankrar därmed den korta sidan av räntemarknaden. Dvs om de ligger på 0% så bör en 2-åring snurra kring 0,5% en 5-åring kring 1% och 10-åringen kring 1,5%. I en normal marknad. Hade FED legat på 1,5% i styrränta så hade 10-åringen inte legat på 1,6 idag, utan redan varit på 3%… detta givet att konjunkturutsikter är förhållandevis normala.

Så denna svaga jobb data borde egentligen vara DÅLIG för börsen… då det innebär LÄGRE tillväxt, lägre vinster, högre värderingar…. samtidigt som FED inte backar från Tapering!

MEN egentligen är den här nivån av jobbkapande ganska bra för börsen långsiktigt då det inte sätter för hög press på räntorna —–> låga räntor ger hög aktieriskpremie (earnings yield minus ränta) vilket gör aktier köpvärda.

Vi får se var sista benet i den här rekylen tar vägen…. just nu är det varken eller!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Här köper jag!

 1. Per skriver:

  Hur långa (tidsmässigt) brukar dessa vågor (a-b-c) vara, finnns det någon sådan statistik?
  Bör man sälja av på B vågen eller är C-vågen sedan så grund att vi står mycket högre sen i nästa etapp enligt din analys? (har för mig du skrev att du tror vi står högre på ~ 6månaders sikt)

  • GaStan skriver:

   Hela korrektionen tar ett par veckor. Går tyvärr inte att säga hur sista benet blir… men känslan är att det inte är nåt att oroa sig för… inte varje fall inte på 6 månaders sikt..

 2. andersstuve skriver:

  På vilket sätt tror du att USA’s rådande skuldtaksproblem kommer påverka börsutvecklingen?

  Tack för bra blog.

  • GaStan skriver:

   Du behöver inte vara rädd för den, det är en kvarleva sedan guldmyntfoten. Det är bara lite populistisk politik och förhandlingstaktik som brusar till det…

 3. andersk skriver:

  Har vi inte redan gjort en ABC på SPX? 4545, därefter ner till 4305, därefter upp till 4463 och nu letar vi botten någonstans? Tittar man på MA200, och längden på AB så ”borde” vi bottna kring 4200ish – där möter dessutom MA200 upp, vilket också borde vara positivt för en botten…

  Vad tror du om OMX? Jag *tycker* det borde vara köpläge nu i dagarna, men samtidigt om SPX ska ner 100 punkter till, så brukar ju OMX dras med också. Jag har iaf köpt terminer på 2226, men siktar på att fylla på med mer. Kanske ska vänta till efter fredagen då ja…

  • GaStan skriver:

   Du ska inte lyssna på mitt tekniska dravel… det finns dem som är bättre. Jag blandar alltid ihop ABC med 1-2-3….. tror det är ettan som är en ABC… och den är klar. Nu är vi i 2an. Inte så säker på att 3an blir så djup…

   OMX borde kunna gå ok relativt omvärlden givet att räntorna rör sig uppåt.

   • andersk skriver:

    Du har nog glömt mer tekniskt dravel än vad jag någonsin kommer lära mig… 😉

    Jag är inte någon expert när det gäller att surfa på vågorna, men insåg efter jag postat den där kommentaren att det kan behövas en rekyl i veckodiagrammet också. Som du skriver är vi klar med den lilla, sen ett ben upp, och därefter ett längre ben ner. Eller dubbelbotten. Blir intressant att se om vi gör en ny topp, eller om den är satt för i år.

    Tack för en fantastisk blogg. Läser varenda måndag och återvänder ofta till äldre poster också. Dags att prata lite i Börssnack snart? Jag lyssnar alltid noga på dina resonemang! 🙂

 4. Mama skriver:

  @jasonfurman: Private jobs were up 317,000 in September.

  On an hours-adjusted basis they were up 1,036,000.

  That is because aggregate private hours were up 0.8% in September (average weekly hours were up).

  Years ago at CEA Steve Braun taught me to use aggregate hours not jobs in analysis.

 5. David skriver:

  Tja, tror du OMX kommer bryta igenom 2200 till nästa vecka? Vad är din känsla?

  • GaStan skriver:

   Min magkänsla är att det är så satans starkt. Precis som i våras, när jag också trodde på korrektion. Dippar vi
   Under 2200 vilket jag är klart tveksam till så är det förmodligen ett köpläge

 6. Fabian skriver:

  Tack för att du hejade fram mig och andra löpare på Stockholm Marathon idag 👏 Haka på 2022 vettja.

  • GaStan skriver:

   Det var ett sant nöje! Grattis förresten! Jag är en stor löpar entusiast. Dock är det längsta jag gjort Lidingöloppet. Så Maraton 2022 kanske är nåt att satsa på… i år var det min frus tur!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.