Tredje benet i rekylen

Den Amerikanska 2 åriga statsobligationen steg till 1,64% från att legat på 0,2% så sent som i höstas. Marknaden prisar in 7 höjningar i år från 0 till 1,75% (vilket implicit borde driva 2yrs mot 2,25%). Från FEDs håll är det många som vill se en höjning till 1,0% styrränta i sommar, dvs 4 gånger, alternativt 3 ggr om de höjer med 50 punkter i mars. Den 10-åriga obligationen steg till 2,05%. Yieldkurvan mjuknar och flaggar för sämre tider. Men den har inte inverterat ännu, och därmed guidat för recession. QT är sämre för börs än räntehöjningar. Där har FED ännu inte gett några detaljer. Mer än gläntat på dörren att de överväger att höja mindre, och ersätta resten av QT. QT slår mot likviditeten vilket är negativt för börs. QT i FEDs värld är sannolikt först under 2H22. I min värld, givet min syn på tillväxt och inflation, så är jag klart tveksam till QT i dagsläget.

Jag tror det ligger till så här. FED sitter i en bil på motorvägen och kör i 140km. Man får för sig att man är på väg in i ett litet samhälle med 50-väg och ställer sig på bromsen. Marknaden tror att FED är på väg in på en gågata där man bara får krypa fram och drar i handbromsen också. Men verkligheten kommer visa sig att vi bara går från motorväg till landsväg där man får köra 90km, och då räcker det med att släppa på gasen något.

Jag tror räntorna kommer att toppa ur rätt snart. Exakt var är svårt att veta. Hela den här FED grejen känns så otroligt genomdiskad. Det skulle i så fall vara synonymt med stark börs. Rekylen så här långt har avklarat de första två benen, och nu väntar det sista. Svårt att veta exakt, särskilt med tanke på att vi är inne i stark period. Eftersom jag fortfarande navigerar efter topp i mars/april, så borde sista rörelsen ner nu blåsa över rätt snabbt. Men vi får se!

I april kommer US CPI och enligt mig borde den visa på att klart avtagande inflationstryck. Det hade varit sååå läckert om den kom in samtidigt som vi satte en topp, dvs samtidigt som ”media och alla” börja vrida på sig och säga inflationen är kanske inte så stort problem ändå, och att man därför inte behöver vara så rädd för höga räntor, och därmed kan fundera på att köpa aktier, så är det för sent.

Målet SPX 3,500/3,800 i oktober kvarstår dock.

Preliminär Michigan kom i fredags in på 61,7 mot väntat 67,5 och fg 67,2. En supersvag siffra som handlar om att folks köpkraft inte hänger med priserna. Ni vet att jag har tjatat om detta. Försäljningsvolymer kommer att gå ner, och då slutar prishöjningarna. Inflation är inget problem i framtiden. Det har dagens inflation sett till. Köpkraften hänger inte med. Utbudsdriven inflation är i förlängningen disinflatorisk…

I veckan fokuserar jag på Empire FED, PPI, Retail Sales, NAHB index, Philly FED samt Svensk inflation.

Stay tuned!

Jag har ju lyft fram många gånger att köpkraften i år kommer bli klart sämre än förra året, vilket kommer slå mot top line sales. Detta gäller särskilt de företagen som också höjt priserna. Jag ser också att det kommer slå hårdare mot varusektorer än tjänstesektorer, av det enkla skälet att

1, varor har höjt priserna mer än tjänster, och kommer därför ta en klart större Volym smocka än Tjänster

2, och vi har haft en överkonsumtion av varor sen Covid började, och en underkonsumtion av tjänster. Du kan bara köpa så många robotgräsklippare, men semesterresor kommer att locka mer. För dom som har råd alltså…. inflation och sämre köpkraft gör stora hål i plånboken.

3, Visserligen är lager låga på många håll, och detta kommer till viss del hålla uppe humöret hos inköpschefer. Detta ska dock inte överdrivas. Inköpschefer som ser klart fallande försäljning i såväl pengar som volym, kommer trots låga lager, ha lätt för att hålla sig för skratt.

Det är min övertygelse att Mfg PMIs kommer fall mot 50. Detta i sig leder till nedrevideringar av BNP% där konsensus ligger alldeles för högt som ett resultat av korkad extrapolering. När BNP revideras ner, så revideras top line sales ner. När Sales revideras ner så revideras vinsterna ner. Detta är primärt en amerikansk story, och i mindre utsträckning en Europeisk. Men EU går alltid i Kina/USAs fotspår. Aldrig tvärtom.

Konsensus tror på 225 dollar i vinst i år för SPX (som är ett VARU tungt index), mot c208 förra året. Jag siktar på 200 med nedsiderisk till 180/190. Så vitt jag vet är det ingen i marknaden som ligger så lågt. Detta är skälet till varför jag har target 3500/3800 för SPX senare i år.

Nu fokuserar marknaden på hökig FED och stark tillväxt. Men min tes har varit bullig till market för att man tagit höjd för en alldeles för hökig FED. En relief skulle göra marknaden glad, men rätt snabbt kommer man börja fatta att det är Growth och vinster som är problemet, eller rättare sagt avsaknad av köpkraft, som är själva grundproblemet.

Stora risken är att marknaden går från en negativ FED syn, till en positiv FED syn men negativ Growth syn, och därmed uteblir glädjen. Den risken finns, ABSOLUT. Men är inte base case ännu….. utan det är fortsatt negativ FED syn, men positiv till Tillväxt –> positiv FED syn och hyggligt positiv Growth syn —> positiv FED syn fast negativ Growth syn. Mellanläget gör att vi kan handlas högre i mars/april…

——-

vi måste reda ut det här med räntor och börs även om vi berört det tusen gånger innan.

1, stigande räntor med svag dollar är Risk On, och innebär stark börs. Vi snuddade på detta läge i slutet av januari, början av februari.ä under nån dag. Detta är marknadens sätt att säga att räntor och inflation stiger, men de gör det för att uttrycka bättre tider, vilket är okej för tillväxt och vinster väger tyngre. Från Covid mars 2020 fram till sommaren 21 hade du i princip Risk on.

2, stigande räntor och stark dollar. Det är där vi var i januari och till stor del nu. Det är marknadens sätt att säga att vi går mot en tajtare penningpolitik. Är det bra eller dåligt för aktier. Det beror på. Historiskt finns ex på både stark och svag börs. Men i grunden handlar det om relationen mellan tajtare politik och syn på tillväxt. Oftast blir det svagt negativt och börsen har svårt att stiga. men inte alltid.

3, fallande räntor och stark dollar är Risk off. Detta är oftast det värsta för börsen. Det innebär att marknaden tror på riktigt svag konjunktur och vinster, och då spelar det inte så stor roll om Fed gör si eller så. Tids nog måste ändå Fed stimulera men det går åt helvete åndå. Många där ute hoppas nog på att räntorna vänder ner, men ni vill inte att de gör det samtidigt som dollarn är jättestark för det är samma sak som att säga att skit i Fed, det går åt pepparn ändå!

4, fallande räntor och svag dollar. Detta betyder att marknaden säger att Fed kommer köra en duvig politik, eller mindre hökig. Det är främst den många inkl jag hoppas på nu, även om Alt 1 och Risk on funkar också såklart. Det går inte att säga hur börsen ska gå för precis som under alt 2 är det en avvägning mellan duvighet och tillväxt, vinster och värdering. Men sannolikt hade det varit bra nu…

så för att summera. Det går inte att säga att börsen ska gå si eller så för att räntan gör det. Dollarn är nästan viktigare nu..och drar dollarn till 1,11 euro och passerar den här. Då kan vi säga bye bye till vårens uppgång. Drar dollarn till 1,15 och däröver… då ser det lovande ut!!!

————–

Lite uppdaterade nivåer för NDX, dvs Nasdaq

Inte omöjligt med test av 13,500 närmaste två veckorna, beror på vad som händer i Ukraina och dollar/ränta….

Inte omöjligt med test av 16,000 i mars/april

Inte omöjligt med test av 13,000 i maj

Inte omöjligt med testa av 11,800 i oktober

Vad säger ni om den!

—————–

Empire FED som mäter aktiviteten i New York området kom in på 3,1 mot väntat 12,2 och fg -0,7. En svag siffra. Innan skyllde man på Omikron… nu kan man inte göra det, och det var väntat att den skulle repa sig, men det gjorde den inte. Lirar med ISM ner mot 50. Problemet, som jag tjatar om, är att aktiviteten faller när allt blivit dyrare men när köpkraften inte hänger med. UTBUDSDRIVEN inflation… leder till Disinflation givet man inte får en lönespiral vilket vi inte kommer att få. Alla verkar tro att det handlar om hög inflation, men okej tillväxt. Inflation är INGET problem framöver… det är tillväxten som kommer vara problemet.

Apropå Inflation, Core PPI (alltså producent priserna) kom in på 8,3% mot väntat 7,9 och fg 8,5 (uppreviderat från 8,3). Det är extrema prisökningar i producentledet, ALLA kompenserar sig för kostnadsökningar, och det är tids nog slutkonsumenten som får käftsmällen, i form av högre priser. MEN om inte hon har pengar på plånboken, så kommer färre volymer att säljas, och då far den där käftsmällen hela vägen tillbaka till järnmalmsgruvan… PANG. Så återställs systemet, och det är vad som kommer att hända.

FED borde fatta detta, och gör det förmodligen, men konsumenterna skriker, och FED kommer att höja i mars, och även april, och kanske även i maj, och mer osäkert i juni/juli. Vad som händer är att konsumenten som redan får mindre över för sina pengar, får ännu mindre över när räntekostnaderna börjar stiga, så hon kan konsumera ÄNNU mindre, vilket gör att järnmalmsgruvan får ÄNNU mindre att göra längre fram. Dagens inflations narrativ, bygger upp ett gigantiskt DISinflatoriskt narrativ. Det här är allmänbildning att förstå detta…..

Så här långt verkar börserna skita i datan… de firar att Ryssen kanske taggar ner… med betoning på kanske. Vi får väl se var det slutar… stark dollar är negativt, glöm inte det!

Imorgon har vi detaljhandel… intressant både ur ett nominellt och realt pespektiv. Även NAHB index… Bostadslånsräntorna har stigit rätt rejält, om det börjar synas?

Lösen på fredag, nån som har koll på Gamman?

Vi hörs

—————-

Min syn på US 10yrs

A, Har svårt att se om den toppar här och nu eller ska fortsätta upp med aktietopparna i mars/april? Fullt möjligt. Men BLANDA inte ihop ränteuppgång med dålig börs OM

1, 10yrs stiger mer än 2yrs så att yieldkurvan vänder upp

2, att 10yrs stiger med en SVAG dollar vilket är samma som RISK ON och positivt för marknaden

B, MEN ser hur 10yrs sen ska ner till 1,60-1,70 i maj/juni förenat med en RISK off marknad och oro för framtida tillväxt, och svaga Q1 rapporter. Parallellt med att marknaden inser att penningpolitiken i höst inte alls kommer vara särskilt hökig.

C, För att sen klättra mot 3,0% i mars 2024….. vilket också är cykeltopp. Uppgången handlar om att när vi blivit bekväma med den nya ”tillväxt/inflations” narrativet, så kommer vi behöva damma av ”tajt arbetsmarknads” narrativet, vilket gör att marknaden inser att FED kommer behöva ligga på 1,5% styrränta till slut, vilket implicit innebär 2% för en 2yrs, 2,5% för en 5yrs och 3% för en 10 yrs. Därefter påbörjas en resan nedåt till mars 2024 där den bottnar ur kring 0-1%. En resa som kommer vara synonymt med fallande yieldkurva, ja till och med inverterande sådan.

Så 10yrs ska toppar ur snart, falla mot 1,7% i sommar och sen om ett år vara uppe på 3%.

—————–

och så kom detaljhandeln i USA

Retail steg med 3,8% MoM (ja ni hörde rätt, det är inte en årstaktssiffra) jämfört med väntat 2,0 och fg -2,5% (nedreviderat från -1,9%). Det är en sinnesjukt stark siffra. Visst, man ska komma ihåg att December var synnerligen dåligt, att Omikron stökat till det och ger spilleffekter. Inflationen är också hög. Priserna lyfter med c0,5% från månad till månad, men även om man rensar för det är den hög realt. Konsumenterna där borta gnäller över svag köpkraft. Att priserna springer från lönen. Men just i januari var detta inget problem. Ser man YoY, dvs januari över januari, så låg den på cirka 13%. Drar man bort prisökningen så landar man på cirka 7% realt. En väldigt stark siffra. Går man in och tittar på Total detaljhandel i nominella pengar räknat så var det den högsta någonsin. 650 miljarder dollar. Visst, mycket handlar om högre priser på prylarna, men realt är det också högt. Och viktigast av allt. Realt eller inte… pengarna ska betalas där i kassan.

I min värld sett till normal köpkraft, dvs där man ser till aggregerade inkomster i USA (snitt lön X anställda) minus skatt minus räntekostnader (skulder X ränteläge) och givet normal retail spending så borde den ligga på MAX 550mdr i månaden.

Nu taktar vi 100mdr per månad över vad man har pengar till… det är 1,200mdr i årstakt. Det här får jag inte ihop faktiskt.

Det är en sjukt stark siffra, och min pessimism till helåret bygger mycket på att köpkraften inte går i samklang med de vinstestimat som ligger i marknaden just nu. Vinstestimat som kräver X i försöljning av bolagen, som kräver X i tillväxt i ekonomin, som kräver X i köpkraft jämfört med förra året.

Men dagens siffra är ännu en raden av det gamla starka… får se hur marknaden tar det. Risken är stor att en stark siffra tolkas som att FED blir ännu hökigare…

NAHB kom in på 82 mot väntat 83 och fg 83…. fortsatt stark siffra, än så länge gör de högre räntorna inget negativt genomslag. Men det lär komma! Lite som i Sverige, eller överallt, liksom.

————–

Philly FED kom in på 16 mot väntat 20,0 och fg 23,2… en sämre siffra, men ingen ko på isen. Pekar på ISM Mfg kring 55. Det är väntat att aktiviteten har toppat ur, men så här långt ingen större press. Men det borde komma med tanke på den försämrade köpkraften. Vilket consumer confidence data pekar på. Å andra sidan visade Detaljhandeln en helt annan bild. Mer av samma, till det inte är det. Frågan är när. Det är det svåra som ställer till det.

Svensk inflation kom imorse in på 2,5% mätt som KPIF ex energi, eller det vi kallar kärninflation. Man hade väntat sig 2,0% mot förra 1,7%. Det är Eftefrågedriven inflation, läs löner, det handlar om, utan utbudssidan, och då handlar det nästan alltid om varusektorn. Det räcker med att åka till lite olika affärer så ser man de högre priserna, vilket handlar om hela kedjan bak till högre råvarupriser världen över, som alltså sipprar ner överallt. Råvarupriser handlar som ni vet inte så mycket om Utbud, även om det funnits en del strul här och där, utan den fantastiska efterfrågan världen över som vida överstiger det vi normalt sett producerar. Efterfrågan i sin tur vet vi vad den handlar om…. och politikerna världen över drar ner på stimulanser på finans- och penningpolitiskt. Lägre efterfrågan kommer i förlängningen trycka tillbaka priserna. Detta kommer ske av sig självt, men det är uppenbart att politikerna vill snabba på den här processen, och risken är att man bromsar för hårt. Dvs i efterhand kanske vi kommer kunna konstatera att det hade räckt med att bara släppa på gasen. Nåväl, det blir en fiktiv diskussion.

Det stora misstaget som jag ser det, var egentligen att man stimulera för mycket förra året. 2020 var okej, då var privata sektorn under isen. Men 2021 var med facit i hand helt onödigt. Det är därför vi brottas med problemen vi ser idag. Om man gasade för mycket 2021, så är det inte omöjligt att man bromsar för mycket 2022.

Marknaden svajar inför nästa rörelse. Är det starkt eller svagt? Jag tycker man kan argumentera för båda faktiskt. Att köparna inte kommer in på bredden efter en så stark korrektion är såklart ett svaghetstecken. Men att sista benet här i rekylen, som egentligen har pågått under hela februari, inte brakat rakt genom januari botten i rädsla för kraftigt stigande korträntor, fallande yieldkurva och hög risk för QT (den mother of all liquidity destroyers) är ju ett styrketecken. Om det vänder upp och sätter nya toppar i mars/april, så kommer man i efterhand kunna konstatera att tredje benet i rekylen var ganska beskedligt, och at vi sannolikt prisade in FED narrativet i januari. Å andra sidan bryter vi ner, så kommer det att vara enkelt att konstatera att köparna aldrig riktigt kom tillbaka efter januari rekylen trots att sentiment/positionerings data var så nedtryckta. Vilket är ett svaghetstecken.

Pratade med en god vän som tyckte att jag har hyfsat rätt i min fundamentala syn på saker. Men översätter det fel till börsen. Han börjande att med att konstatera att säsongseffekten, där börser i regel går bra fram till vårkanten, och sen går dåligt till hösten, funkar ofta, men inte alltid, och att det handlar i grunden hur fundamenta spelar ut. Han tror året kommer att påminna mycket mer om 2018. Där var börsen ganska oförändrad fram till april, och gick sen starkt till oktober, för att därefter falla kraftigt. Han menar att börsen kommer gå dåligt fram till april, där allt handlar om FED narrativet. Men när inflations- och tillväxtdata börjar mjukna under april och framåt, så kommer marknaden snabbt inse att FED narrativet inte stämmer, och då får du ett relief rally, som håller i sig fram till hösten. Väl på hösten börjar man inse att vinster inte blir så bra, arbetsmarknaden är ganska tajt och FED behöver normalisera sin politik trots allt och givet uppgången så vänder det ner. Ur detta perspektivet menar han SPX är på väg mot Fib38% nivån 3,800 här och nu… för under april-oktober perioden reverta halva, typ upp till 4,200-4,300 i oktober, och sen rulla vidare neråt. Dvs jag har rätt i fundamental utveckling. Tittar rätt mycket på samma nivåer. Men att de spelar ut hela annorlunda.

Det kan mycket väl bli så såklart… främsta skälet till att det INTE blir så är nog ändå att marknaden skulle gå mer i tandem med utvecklingen. Dvs när FED narrativet börjar försvinna, så går det bra att köpa och tjäna pengar. Normalt sett är ju börsen en väldigt fin diskonteringasmaskin. Så när känns väldigt bra så har tåget redan gått. Precis som nu… läser du tidningen så blir man orolig för FED, inflation och Ukraina. Men att då blanka en aktie, och enkelt kunna tjäna pengar, är för mig inte hur börsen brukar reagera. Börsen ska falla inför en Ukraina konflikt. Den ska gå upp när konflikten är ett faktum. Typ. Blir det ingen konflikt… well då är det ännu bättre. Eller inte… marknaden kanske inte diskade en outblown konflikt från början. Just sayin´att marknaden är smartare än vi tror….

Hursomhelst, vi står ju och väger, och bryter vi ner under 4200/4300 så väntar 3800. Bryter vi upp över 4500 så väntar 4700, eller kanske ännu högre???? och jag tror primärt det är räntorna som kan vara triggern. Jag tror man ska ha koll på dollarn här som jag nämnt tidigare. Ukraina spelar såklart in också på marginalen, men jag jobbar aldrig med att förutspå den typen av politik. Har aldrig tjänat pengar på sånt.

Ovanpå detta kan man lägga den tekniska aspekten… dvs om vi bryter ner här och går mot 3,800 så är det rekylens sista ben. Därefter är den fullbordad, och vi står inför en reaktion uppåt. Om vi bryter upp över 4500 så är rekylen och avslutad, och vi kan konstatera att sista tredje benet blev måttligt. Detta sätter ju lite fingret på svagheten i TA, dvs att i efterhand kommer vi kunna konstatera att vi fick en fullvärdig rekyl formation, men när man är mitt i den så vet man inte hur den kommer att se ut.

That said…. 3800 och sannolikt även 3500 kommer att besökas under året. FED bromsar förvisso för mycket, men oavsett om de tar ner garden något så står vi inför en normalisering av penningpolitiken mot bakgrund av att vi är nära full sysselsättning, ekonomin mår rätt bra…. samtidigt som vinstestimaten ligger för högt. The trend is not your friend anymore!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Tredje benet i rekylen

 1. Christer skriver:

  Hej Jonas,
  övergripande så tycks alla vara överrens om att vi har 4-6 vrckorsuppställ kvar, och sedan allt mellan 25-80% krasch och därpå på flera år av sidledes handel …Är det verkligen möjligt att det skall ta 6 veckor til kraschernas krash skall inträffa, när alla är överens om det ? …varför inträffar det inte nu ? … så om jag inte är alltför girig så bör jag kliva av nu, eventuellt handla på ordentligt med sälj optioner på 2180 för Maj/junii ? – Svårt läge

  • GaStan skriver:

   Jo men det är en relevant fråga. Mitt snabba svar är att den här nedgången handlar om Feds policyskifte och inflation, och eftersom den oron snart är över så borde marknaden repa sig. Sen diskar börsen framtiden så det händer innan det blir verklighet.

   Men att ta ner risken i portföljen är generellt ingen dålig ide

 2. Johan skriver:

  Hej Jonas,

  Vad tror du om utvecklingen för kronan framgent, USD/SEK & EUR/SEK primärt?

  • GaStan skriver:

   Bra fråga!

   Kronans svaghet handlar om att Ingves är sjukt duvig, och FED/ECB så sjukt hökiga.

   Så länge detta pågår så lär den fortsätta att vara svag.

   Vem kommer ge vika?

   Ingves kommer inte att göra det. Inflation är inget problem i Sverige. Det handlar om 90% om energipriser, och även om vi får second round effects på varor och tjänster på grund av energi priser, så är detta enkelt uttryckt DISinflatoriskt.

   Ser man till lönerörelsen så drar den i gång nästa år, och jag har har förstått att man siktar på 3% löner, vilket genererar 2% inflation över tid. Så vi kommer inte få nån spiral och DEMAND driven inflation heller.

   Dessutom gjorde Ingves ett policy misstag 2010-2012 när han höjde som han fick mycket skit för. Det gör han inte om.

   Så det handlar om att FED ska ge vika, och de gör de när inflationen faller och tillväxten mjuknar vilket jag tror börjar redan i vår, men framförallt är ett tema under andra halvåret.

   Så my take är att som det ser ut nu är Euron på väg mot 11kr och Dollarn 10kr…. och sen när FED darrar på manchetten, så vänder hela trejden, och då kan kronan stärkas med säg Fib50% av hela rörelsen. Dvs om den gått från 8,20 till 10,20…. så mean revertar den mot 9,20kr. Typ

 3. Gustaf skriver:

  Har funderat över hur räntan på 10års obligationen kommer utvecklas om marknaden börjar köpa den istället för aktier efter vårens eventuella top.

  Hur vet du att inte räntan pressas ner då och att det återigen blir återgång till nåt slags TINA? Eller räcker typ 1,5% ränta för att motivera övergång från aktier till obligationer?

  Intressanta resonemang annars!

  • GaStan skriver:

   Jag tror redan nu är den intressant att köpa för många..

   1, c2% årlig avkastning är inte så dåligt om du tror att inflationen även kommande år ligger på max2% över en cykel

   2, 2% är inte dåligt om du tror altier blir klart negativt

   3, 2% är inte så tokigt om du inte tror på inflation

   4, 2% är inte så dåligt om du tror försäljningen av nya bonds krymper med att budget underskottet blir mindre…

   5, om du inte tror på QT som innebär likviditetsmässigt att räntor stiger

   Normalt sett innebär stigande ränta att aktier stiger… men det förutsätter att dollar är svag, dvs risk on. Nu har vi haft stigande ränta och stark dollar, vilket egentligen bara skapar oro för tajt penningpolitik

   Om 10 åringen börjar falla så är det normalt sett dåligt för aktier… men risk off kräver stark dollar, så faller räntan med svag dollar, så innebär det att man inte är orolig för tajt politik…

   Så det beror på…

   Så för att utvceckla ditt svar… om 10yrs faller mot 1,5% så går aktier dåligt om dollarn samtidigt stärks kraftigt, för det är marknadens sätt att gå mot risk off, dvs man har ingen tro på konjunktur och vinster, och väljer att ligga på bonden, MEN faller räntan samtidigt som dollarn försvagas, då betyder det att marknaden prisar in en hökig FED, och där man sannolikt är komfortabel med vinster, varpå man köper aktier.

   Många tror att räntan är viktigare än allt annat, men tron på vinster är större…

   Vilket leder oss in på nästa svar… Hur funkar TINA. Ja låg ränta är viktigt och bra, men bara i sammanhanget, och det är hur Earnings yield ser ut, dvs inversen av PE, vilket handlar om vinstutsikter och pris. Så är earningsyield god, så funkar låg ränta och därmed TINA bra. Är räntan låg, men earningsyield svag och vinstutsikterna dåligt… då är det skit samma med låg ränta, för då går det åt helvete ändå!

 4. Optimisten skriver:

  Kartan för ndx känns 😬😬😬
  Vad får dig att tro att 11800 håller ? Antar att du räknat fram det .

 5. Johan skriver:

  I vilket scenario ser du att team transitory behöver pudla angående lönespiralen?
  Att inflationen är högre längre än väntat för att sedan komma ner till säg 3% och lägga sig där kommande år gör väl inte att team transitory får rätt..

  Var tror du det långsiktiga genomsnittet på inflationen lägger sig?

  I ämnet, https://twitter.com/LHSummers/status/1493924260460572673

  • GaStan skriver:

   Amen faller inflationen ner till 2%, mätt som core PCE, och sen håller sig där, så har väl transitory haft rätt… eller?

   Vad gäller lönerna nu, och snack om lönespiral, så säger jag det är fullkomlig bullshit! Lönerna har alltid spikat något precis efter recession, och desto djupare recession, desto snabbare återhämtning, desto kraftigare spik. Lite som att säga är en restaurang stängd av 100, och sen öppnar, så rör inte det om på arbetsmarknaden för kockar och servitriser, men om 100 restauranger har haft stängt, och sen öppnar 100, och alla behöver personal, då får du en temporär uppgång i lönerna…

   Över tid, och det är detta som är intressant för att förstå långsiktig inflaiton, så är lönerna en funktion av tajthet i arbetsmarknad (på ena axeln) och tillväxt på andra. Nu för tiden är arbetsmarknaden tajt som under 2017 ungefär, vilket går att mäta som deltagande grad eller sysselsättningsgrad, men tillväxten i ekonomin är 3X så hög, därför får vi dagens löner. Philips kurvan ser bara till tajthet på arbetsmarknaden. Jag menar att en ekonomi som inte växer, inte heller genererar någon höga löneinflaiton, trots tajt arbetsmarknden, då arbetsgivarnas vinst och försljningstillväxt är svag, och därför har de inte benägenhet att höja löner som gör resultaträkningen ännu sämre.

   Du vet mitt resonemang kring Köpkraft och dess framtida inverkan på supply/demand… så det är bara en tidsfråga innan den UTBUDS drivna inflationen tynar bort, och då blir inflationen i vanlig ordning helt DEMAND driven igen, och då landar vi i löner, och då får man fråga sig, hur tajt är marknaden, och hur stark är tillväxten. Säg att USA växer med 2,5-3% givet normal köpkraft, och tänk sysselsättningsgrad a la 2017… då landar man i 3% löneökningar,,,, som givet den historiska kopplingen kommer ge ungefär 2% core PCE (12m rullande). För att sen börja röra sig uppåt i takt med att arbetsmarknden tajtar ytterligare.

   Anledningen till kopplingen mellan core pce och löner ligger på löner minus 1%; har också en logisk förklaring, och det är att höjer du lönerna i samhället med 2% så räcker det med att höja bruttovinsten med 1% för att få kostnadstäckning. Detta för Bruttovinsten är mycket högre än Lönerna. Om du höjer BV med 1% så räcker det att höja Försäljningpriset med 1% för att få samma, givet att BV marginalen är intakt. Därför leder löner inflationen med EN procents skillnad över tid.

   Tajmingen i detta är det svåra om du frågar mig…

 6. Johan skriver:

  ”According to the most recent high-quality data, the private sector ECI taking out incentive pay and the unsmoothed Atlanta Fed wage tracker, WAGE INFLATION IS RUNNING AT ABOUT 6 PERCENT AND ACCELERATING.”

 7. Tjenare! Har börjat blogga igen, du får gärna lägga till mig i din blogglista så kan vi byta där=) . Mvh Valient

  Valient – Min resa mot att leva på aktieutdelningar

 8. Lars skriver:

  Hej. Förstår någon varför man tjatar så ofta om Ukraina oro som orsak så fort börsen backar?
  Denna vecka har olja backat 5% Konstigt om de nu är risk för krig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.