Jag bryr mig inte om Ukraina – men marknaden gör!

Tittar man på olika index så är det lätt att hålla sig för skratt. Ser tekniskt svagt ut, och den väntade vår haussen känns långt borta. Sentimentet där ute känns genomsurt. Bra köpläge då eller?

Jag har under mina 25 år i marknaden aldrig lyckats tjäna pengar på att prognostisera och positionera mig efter politik. Ukraina är en sån grej, och jag kommer inte börja nu heller.

Men jag undrar ändå…. Om vi lyfter bort Ukraina grejen, hade marknaden handlats väsentligt högre då? I så fall, är underliggande rätt starkt ändå, och att vår rallyt hade känts väldigt aktuellt. Eller hade det sett lika surt ut? Om Ukraina löser sig, vad händer då? Surt ändå, eller hausse? Eller finns där en inprisad förhoppning att det löser sig, och så gör det inte det, och vi snabbt ska ner 10%. Eller är ett Ryskt anfall en förutsättning för att det ska kunna lösa sig rent fundamentalt? I så fall MÅSTE det ner 10% för att kunna ralla sen. Jag blir inte klok på den här skiten. Brent oljan har handlats sidledes länge, så där får man ju ingen hjälp. Inte heller dollar+10yrs ger mycket till hjälp tyvärr.

Tittar man tekniskt på olika index så är vi helt klart vid ett vägskäl. Visst kan marknaden dippa till och finta, för att sen gå rakt upp. Men den kan också bryta ner på allvar och tappa rejält. Köparna måste typ komma in direkt under en svag dag för att det ska finnas en chans. Annars väntar 4000 på SPX… i första hand.

Från Europa kom Mfg Flash PMI in på 58,4 mot väntat 58,7 och fg 58,7…. sämre men stabilt. Från Tyskland kom den in på 58,5 mot väntat 59,5 och fg 59,8. Sämre… men inte dåligt ändå! Europas tillverkningssektor mår fortsatt bra. Tjänstesektorn kom in starkt! Det var väntat….

I veckan har vi Case Shiller huspriser från USA, US Flash PMI, CB Consumer Confidence, Michigan samt Core PCE. Inga kioskvältare. Allt fokus på Ukraina känns det som….

———————

Hox Valueguard kom med svenska bostadspriser i morse.

Rekordhöga bostadspriser, trots fortsatt stigande Bostadsobligationer.

Nu pekar obligationen på 25% nedsida på priserna. ‘

Nu tror inte jag att oblisen fastnar där, utan kommer svinga tillbaka mot 1%, och därför tror jag inte på mer än 15% nedsida på priserna. Cirka hälften i år, och hälften nästa. Nedgången tar fart under andra halvåret.

Anledningen till att det råder tröghet är att lånelöftena inte har börjat justeras ner, vilket handlar om att kalkylräntan ligger kvar på låg nivå, vilket handlar om att långa bolån 5yrs inte har ökat lika mycket som obligationen, men det lär komma!

——————-

Jag har tidigare försökt beskriva min syn på utbud/efterfrågan och köpkraft, men får fortfarande en hel del frågor. Så jag hade tänkt beskriva min syn med ett extremt förenklat exempel, som snarare ska ses som en metafor.

Tänk er Efterfrågan är samma som Bolagens försäljning, som är en funktion av Volym X Pris. (Volym är både varor och tjänster). Utbud är en funktion av Efterfrågan.

2019 är basåret. Då låg efterfrågan på 100 (10 volym X 10 Pris) Hela efterfrågan kom från privat sektor.

2020 blev pandemi: Då sjönk privata sektorns köpkraft till 70, men staten gick in och stöttade med 20 i finanspolitik. Så 90 totalt i efterfrågan, fördelat på 10 pris X 9 Volym. Hade inte staten stöttat så hade Volym varit ännu lägre, och således hade det gått åt helvete för fler företag med högre arbetslöshet som följd.

2021: Då repade sig privata sektorn från 70 till 100, samtidigt som staten finanspolitiskt ändå stoppade in 20. Så efterfrågan blev totalt 120, för delat på 11 Volym och 11 pris (det är nu inflationen kom). Den högre efterfrågade volymen än vad man normalt har som kapacitet, vilket gav bottle necks och komponentbris, men även gav en rejäl push åt priser och tvingade fram inflation.

2022/2023: Finanspolitiken försvinner. Privata sektorn ligger kvar på 100. Men priserna är numera 11, så volym kan inte bli nåt annat än 9. (11*9=99)

Det är detta som är problemet. Volymerna faller från 11 till 9. De kommer vara klart sämre än 2021, men även sämre än 2019, och snarare i nivå med 2020.

Nu kommer företagens försäljning inte bli lika dålig som under 2020 för att priserna är högre, men volym tappet kommer bli kännbart, och det kommer visa sig vara kraftigt DISinflatoriskt. Företagen kommer att sluta höja priserna, och som en ren baseffekt kommer inflationen att tappa.

Företagens försäljning kommer inte vara i nivå med 2021, men inte heller som 2020. Vinsterna lirar med försäljning. Problemet är om vi får en lönespiral, då hotas marginalerna, men även vinsterna.

Jag tror att dagens vinstestimat för SPX på 225 dollar (mot förra årets 208) ligger för högt, eftersom bolagens försäljning kommer inte orka upp till den nivå som krävs för att tjäna 225 dollar. Jag tror på 200 med nedsiderisk mot 180/190. Det är det ingen annan i marknaden som gör.

Nedrevideringar av vinster kommer vara temat för 2H22

Inflation är en icke fråga under 2H22

FED narrativet just nu, kommer vara ett minne blott.

Eftersom vi har underkonsumerat tjänster finns där pent up demand…. med varor tvärtom. Så om volymen faller kraftigt, men vi kommer ändå ha en okej service/tjänstekonsumtion. Då är det efterfrågan i volym på varor som går åt skogen. ISM Mfg PMI borde gå riktigt svagt…. och New Order komponenten borde visa vägen. Den blir en viktig faktor att hålla koll på framöver.

Jag är baissad för att jag är negativ till tillväxt och vinster… men det finns chans till uppställ när marknaden inser detta, då det i första hand innebär att man slutar oroa sig för hökig FED, QT och höga räntor… men i det långa loppet brukar aktier gå svagt när vinstkurvorna vänder ner….

Får be om ursäkt om exemplet var över simplifierat…

Trevlig vecka!

——————–

Igår kom Case Shiller in starkt, 18,6% upp i årstakt. Rekordhöga bostadspriser i USA alltså.. och storien är densamma som i Sverige, give and take. Den 30 åriga bostadsoblisen MBS har stigit rejält senaste 2 månaderna men det tar lite tid innan det börjar bita… samma som i Sverige helt enkelt.

Conference Board Consumer Confidence, långt namn, som mäter konsumentförtroendet kom in på 110,5 mot väntat 110,0 och fg 113,4…. ännu en svag siffra. CB siffra tittar mer på arbetsmarknaden än vad Michigan gör, som fokuserar mer på shoppingplaner. Den pekar på att arbetsmarknaden är okej, men knappast mer. Det måste inte bara handla om jobb utan även löneutveckling. Dvs folk beklagar sig över att lönerna inte utvecklas i linje med deras kostnader. Att trots att det finns jobb, så har man svårt att få upp lönen och sin köpkraft. Detta går i så fall stick i stäv med alla som tror på en lönespiral. Dvs att den här utbudsdrivna inflationen INTE kompenseras med högre löner, utan den resulterar i real fattigdom vilket till slut slår mot tillväxt, och den utbudsdrivna inflationen.

US Mfg Flash PMI kom in på 57,5 mot väntat 56,0 och fg 55,5… en otippat stark siffra. US Service Flash PMI kom in på 56,7 mot väntat 53,0 och fg 51,2. En otrolig återhämtning. Detta är smått förvånande faktiskt. Det går lite stick i stäv med den svagare köpkraften som Michigan och CB indexen skvallrar om. Den lirar inte heller med Empire och Philly. Vissa hävdar att Omikron har en recovery effekt här, svårt att säga. Vi får se hur ISM kommer in. Jag är fortfarande skeptisk kring köpkraften.

Jag hör om jämförelser med 2018, där marknaden satte sig ordentligt under hösten, för att sen repa sig. Även då hade vi en stark och tajt arbetsmarknad, stigande löner, god tillväxt, fina vinster och en hökig FED med stigande räntor sedan en tid. I september 2018 handlades SPX till 2,950 på en vinst 2018 på 162 dollar, som sen skulle visa sig bli 163 dollar under 2019. Vi pratar PE 18X. Sett till 10yrs räntan på 3% var det en aktieriskpremie på 2,5%. Relativt dyr med andra ord. Efter att marknaden föll kraftigt under Q4 2018 till 2,350 så sjönk PE till 14,4 och 10yrs till 2,6%, och därmed steg aktieriskpremien till 4,4%. En fin nivå som gjorde att marknaden kunde repa sig under 2019. Många är inne på samma, dvs efter vi rekylerat klart ner mot 3,500/3,800 så öppnar sig en fint läge som leder oss tillbaka till hausse. Så må vara hänt.

Men man kan också dra paralleller till 2007-2009. Även då pratar vi om tajt arbetsmarknad, stigande löner och hökig FED. Det var lite andra siffror på den tiden. SPX handlades till 1,560 under topparna sommaren/hösten 2007. Vinsten det året låg på c90 dollar. PE 17X. Men då var 10yrs räntan 5%. Så aktieriskpremien låg på drygt 1%. Klart oattraktiv. Börserna sjönk fram till mars 2009, även om det fanns korta perioder med stora uppställ. Räntan sjönk från dryga 5% till 3%. Men börserna orkade ändå inte stiga, och det handlar kort och gott om vinsterna. Från 2007 års nivå sjönk på 90 dollar sjönk vinsten till 75 dollar under 2008 för att bottna ur på 60 dollar 2009, för att sen börja repa sig till 85 dollar 2010. Det intressanta här är att räntenivån är sekundär. Vinstutvecklingen primär.

Förra året låg vinsten på 208 dollar. Allt är inte summerat ännu. I år väntas den bli 225 dollar. Detta är ”the million dollar question”. Inte Ukraina, Inte FED.

SPX handlas till 4300. Det ger PE19 och till 10yrs 2% ger det aktieriskpremie på 3,2%. Det är helt okej, om man tror på tillväxt. Vilket konsensus gör, då ledande makrofaktorer inte packat ihop. Ni vet kopplingen. ISM leder till tillväxt, Tillväxt leder bolagens aggregerade försäljning, försäljning leder vinst. Men som ni vet är jag skeptisk till köpkraftens inverkan på demand i termer av Volym. Vilket gör att ISM mfl kommer falla tillbaka rätt hårt under året, och därmed justeras vinstestimaten ner. Detta gör att SPX target mot 3500/3800 är väl motiverat. Men är det ny hausse därifrån? Jag vet ärligt talat i dagsläget. Min prognos sträcker sig primärt till oktober i år, med mina targets. Därifrån lär det bli recovery mot Mars 2023. Men om det ska bli ny baisse under mars 2023 – mars 2024 likt den vi såg under 2008/2009 beror väldigt mycket på vinsterna. Dvs som jag ser det pratar vi vinst 200 dollar i år, ungefär samma nästa år, sen 2024 är okänd. Blir det recession och 140 dollar i vinst… ja då får vi en repris av 08/09. Blir det inte det… så väntar ny hausse marknad efter vi bottnat ur i höst. Svårt att säga nu….

En polare beskrev min analysförmåga på ett rätt kul sätt… Du har nästan alltid rätt fundamentalt, du har ofta hyggligt rätt i hur marknaden kommer prisa in fundamenta, men du har nästan alltid fel med tajmingen. Weeeeelllll…. kanske ligger nåt i det.

Jag ber er vända till sidan 6 nedan. https://www.yardeni.com/pub/yriearningsforecast.pdf

Den visar hur Revenues för S&P500 taktat kring 4% senaste 30 åren. Inte så konstigt med tanke på att Amerikanska ekonomin nominellt vuxit med ungefär 4% sedan dess. Give and take. Detta har sedan genererat 7% vinsttillväxt. Två tankar kring detta.

1, Mitt köpkraftsresonemang säger att Revenues är dopade, och givet att den är ”över linjen” så tänker jag mig att Revenues framöver rör sig mot linjen. Detta kommer i sin tur hålla tillbaka vinsttillväxten.

2, Om man väldigt förenklat antar att Amerikanska ekonomin kommer växa med 2% om året med 2% inflation närmaste 10 åren, så är det 4% nominellt, och därför skulle man kunna extrapolera ut linjen 10 år. Givet leverage effekten på vinster kan man göra samma med vinstlinjen. Givet detta vet vi att vinsterna är 7% om året högre med räntan på ränta effekt om 10 år. Om man tror man kan fastställa värderingsmultipeln om 10 år, typ historiskt snitt på PE16X, så kan man fastställa target om 10 år. Givet vilket avkastning man kräver av sitt långa aktiesparande så kan man fastställa var man ska köpa idag, för att vara nöjd långsiktigt. Visst, rätt många antaganden här, men det kan vara en risk värd att ta.

Istället för att ni sitter och räknar på allt så har jag gjort det. Först en bredsida till alla som säger att man alltid ska sitta i marknaden…. Tänker man som ovan, så skulle man ställt sig utanför marknaden år 2000 då värderingarna vad inflaterade. Om man köpte år 2000 så kunde man inte räkna med 10% årlig avkastning under 10 år. Detsamma gällde under 2007, fast då var det framförallt revenues och vinster som var inflaterade. Detsamma gällde nu i december. Men detta är history… framåt då? Jo om man köper SPX om den kommer ner till 3500-3800 så har man väldigt stor sannolikhet att göra minst 10% årlig avkastning om man sitter på sparandet i 10 år. Det har man inte idag.

NOTERA, att detta säger inget om att det ska gå upp eller ner… bara att givet priset idag, att revenues och earnings trenderna håller i sig, och att det historiska värderingssnittet håller i sig, så kan man fastställa olika nivåer på index och dess sannolika långsiktiga årsavkastning. Köpa billigt – sälja dyrt, när det är som bäst. För att vara övertydlig, om du köpte en Globalfond i december när SPX stod i 4,800 så kommer du sannolikt inte vara supernöjd med den årliga avkastningen om 10 år. Om SPX handlas i 3,500 senare i år, och du gör samma sak där, så kommer du sannolikt att vara nöjd om 10 år. Enkelt, så det är tråkigt eller hur!

————

Ryssland invaderar Ukraina, dollarn stärks och räntorna faller – Klassiskt Risk off beteende vilket innebär att allt faller. Jag noterar att Nasdaq är ner över 20% och flirtar med fib38%. Ska bli intressant att se om det håller här i dagarna. Geopolitiskt stök brukar vara bra köplägen, dock är nivåer och tajming trassligt. Dvs även om du vet att om du köper idag, och det blir en fin affär down the road. Så går det inte säga var botten är eller när det vänder upp.

Rent generellt är jag ju skeptisk till marknaden i det längre perspektivet, av helt andra skäl. Därför ska man ha en lägre risknivå i portföljen. That said, inom ramen för detta, så har jag varit Bull i det korta inför mars/april. Den har verkligen inte spelat ut som jag tänkt mig. Ukraina, är en stor anledning till detta. Men om jag var tvungen att välja i det korta perspektivet, att sälja min mars/april posse, och ta förlusten, eller sitta kvar, så är valet enkelt. Hade jag suttit på cash hade jag köpt. Jag vet inte var det bottnar, men vi kommer få en reaktion på årets baisse. That said, the big picture är jag negativ, så sizing är key. Som alltid.

SPX vid 4,100 är fortfarande PE18 baserat på konsensus vinst i år. Sett till räntan ger en aktieriskpremie på 3,6%. Det är schysst, men det är inte clear BUY i Risk off miljöer. Dessutom tror jag konsensus vinsten är för hög. Så håll en jävla koll på din risk profil i portföljen. That said… vi har ett kortsiktigt köpläge om man tittar 1-2 månader bort.

Vad är det jag ser? Jo om jag tittar tillbaks så ser jag en perfekt ABC sättning i januari. Den var första benet i rekylen. Anledning:FED. Därefter får vi en perfekt tvåa och Fib50% av hela första benet. Topp 2 februari. Därefter gick vi in rekylen tredje och sista ben, som mycket väl hade kunnat vara brutal med tanke på FED och all oro, men det var den inte. Nedgångsdagarna 2-5 februari var beskedliga och köparna kom in igen. Det var riggat för vår rally. Men 10 februari vände det ner med besked. Putin satte klorna i marknaden. Så senaste 10% är Ukraina oro. Det betyder att när det här vänder, tyvärr var och när vet jag inte… så kommer man kunna avhandla 10% ganska fort.

Sen förstår jag att de här typen av trading inte passar alla, och för de flesta är det troligtvis bättre för nattsömnen att vänta in lägre nivåer längre fram i år.

Men om jag måste pensla in några nivåer och datum, som garanterat alltid blir fel ändå, så skulle jag säga att botten inträffar i SPX i nästa vecka kring 4,000 +/-50 punkter.

Rent fundamentalt, vad innebär kriget i Ukraina. Well, grova förenklingar här, men den enda inverkan den här krisen har är på energipriser. Stigande energipriser är negativt för västvärldens tillväxt då det tränger undan konsumtion. Det gör att jobbskapande blir sämre, inflations utsikterna lägre och räntorna lägre. I det korta så skapar det såklart Utbudsdriven inflation, men det är helt ointressant.

Det går att kvantifiera inverkan faktiskt. Idag lägger den genomsnittliga hushållet (2 vuxna med medellön) 10%+ av sin disponibel inkomst på DIREKT energi. Allt från soppa till bilen, uppvärmning av bostaden och elkonsumtion. Sen finns det en massa indirekta effekter i allt vi konsumerar, frakt av mjölken, kylskåpet mjölken står i, lamporna på konsum, plastkorken på mjölkpaketet, tillverkning av mjölkpaketet osv… men det kan vi lämna åt sidan. Om Energipriserna stiger med 10% så gröper de ur 1% konsumtionsutrymme. Detta sett på årsbasis. Inte en enskild månad.

Det är lättare att förstå om man drar en parallell till räntekostnaderna. Som ni vet så belastar 1% dyrare bolån 3% av disponibelinkomsten. Alltså innebär 0,33% räntehöjning av 1% av konsumtionsutrymmet försvinner.

Alltså, 1% dyrare bolån är samma sak som en ökning av din energinota med 30%.

Det var många som fick en elräkning på 20,000kr för förra kvartalet, mot normalt 10,000kr. En fördyring med 10,000kr. Snitt hushållet tankar för 100 liter i månaden. Den har också blivit dyrare, Men än så länge är det bara nån månad, så effekten är inte jättestor.

My take är att om denna energikris som pågått sen förra hösten, håller i sig året ut, så kommer det motsvara ungefär en räntehöjning av Ingves på ungefär 1%. Det kostar tillväxt, inget snack om saken, då det innebär utebliven konsumtion på ungefär 50 miljarder. Dvs cirka 1% av vår BNP.

Men det innebär två saker till.

1, Vår energinota är inte tillräckligt stor för att skapa recession. När oljan stod i 150 dollar under 2008 så bidrog den till recessionen 2009. Men bara som negativt bidrag. Inte mer. Jag skulle säga att vi behöver en olja mot 250-300 dollar för att verkligen knuffa oss in i riktiga problem. På 70-talet var det vår energinota som bestämde. Idag, tack vare det samlade skuldberget (hushåll + stat) så är det ränta (dvs inflation) som ersatt den faktorn.

2, Men energinotan är tillräckligt stor för att centralbanker vill avvakta krisens utveckling innan de börjar strama åt som tokar. Dvs krisen får hökar att ducka något… och givet vad marknaden har varit rädd för i år, så är det ingen dålig sak. Därför kan energikrisen, läs Ukraina, nästan vara börspositiv om den får centralbanker att ta ett steg tillbaka.

——————

Vilken dag! Puuh, snacka om reversal i index. Normalt sett ett styrketecken, och bottenformation. Men fan vet. Rent tekniskt är jag rätt delad om det var botten vi såg eller vi ska en körare till i nästa vecka. Oavsett ser jag potential för två tekniska scenarior här. Första scenariot är att vi efter botten, får en rätt hastig uppgång här i mars på 5-10% lite beroende på vilket index man tittar på, men att det därefter vänder ner och sätter nya bottnar i slutet av april/början på maj. Att botten är cykel botten som kommer hålla ett tag. Alternativ två är att uppgången blir 10-15% och håller i sig en bit in på april, för att därefter rulla över och gå mot en botten, samma nivå som Scenario 1, senare i år. Typ September/Oktober. Oavsett så ser närmaste veckorna spännande ut. Därmed inte sagt att vi kan få en ny Ukraina botten i nästa vecka.

Core PCE, FEDs favo mått över inflation, kom in på 5,2% YoY mot väntat 5,1 och fg 4,9. Högt såklart men hyfsat inline. Lär inte bli någon stor reaktion på detta. Så länge som vi har utbudsdriven inflation i produktionsledet så lär den fortsätta att vara hög, men när hushållens köpkraft inte räcker till så kommer tids nog priserna att falla, och sen gör baseffekten resten av jobbet. No brainer. PCE siffran blir lite tråkig då CPI redan visat vad den ska bli!

Michigan index kom in på 62,7 jmf med fg 61,8. Bättre men fortsatt extremt låg nivå… negativ reallöneutveckling gör konsumenterna sura… you know the story!

Trevlig helg! Mina tankar går till Ukrainska befolkningen.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Jag bryr mig inte om Ukraina – men marknaden gör!

  1. Welsh Corgi skriver:

    Grejen är ju att det spelar ingen roll vad vi tycker eller resonerar. Har jänkar med volym en annan take så får vi skit. Är så j-vla tradigt och nu tror jag att det är wag the fucking dog. Krigsskrammel och skit fast vi egentligen är i ABC rörelse. Men vi borde få en jämviktspendling om inte skiten är riggad (vilket jag faktisk tror att den är med amerikanska ryska intressen, Biden, Putin, tryck på stora aktörer mm och 19% ned i index Ryssland. Se vad som händer.)

  2. b2 skriver:

    Du verkar dragit ned din prognos angående bostadspriserna. Vi pratade om detta förra sommaren om du minns? Förväntat för mig, jag gör exit till sommaren. Sen är osäkerheten för stor för att ligga med 3x hävstång. Stabila priser alt. stigande priser är väntade under våren väl? Håller tummarna för det, och det är även min prognos. Konstigt nog har den stämt i 15 år drygt.

    Älskar din blogg!

    • GaStan skriver:

      Säsongsmässigt är priserna som starkast i februari, sen blir det svagare. Att prisnedgången inte kommit igång handlar om att de 5-åriga bolånen inte justerats upp så snabbt som de brukar. Det förvånar mig, men ändrar inte the big picture.

      • b2 skriver:

        Är väl förvisso Januari som är den starkaste månaden? Nu kom förvisso siffrorna även säsongsrensade sådana in på rekordnivå. Att priserna inte sjunkit förvånar dock inte mig. Blir nog break-even i år och inga 15% ned. 2023-2025 blir nog nedåt dock. Men det är mina killgissningar bara 🙂

        Hursomhelst, ta med dig att jag gillar din blogg. Du verkar klok/intelligent.

      • GaStan skriver:

        Kul att du gillar bloggen, man gör så gott man kan!!!

  3. Fredde skriver:

    Vad händer med yuan och dollarn?

  4. andersklemedtsongmailcom skriver:

    Hittills har väl invasionen gått rätt snabbt, men den verkar ha mattats av lite. Var först inne på att Kiev skulle bli ryskt redan i helgen men fan vet. ”När” det väl blir ryskt så kommer väl ytterligare en liten botten på index kan jag tänka?
    Vi vände ju fint på OMX2042 vilket dessutom råkar passa rätt bra med FIB1.618 (om man mäter FIB från toppen ner till första benet på rekylen). FIB2 ligger på 1960, och fasen vet om sentimentet är så skrajsna just nu.

    • GaStan skriver:

      kanske, är inte kapabel att spå politik! Tekniskt däremot är ju mer tacksamt, dock kan TA omkullkastas snabbt när man har en oberäknelig Putin vid spakarna

  5. Per skriver:

    lite cyniskt:
    Jag bryr mig inte om Ukraina

  6. Mats skriver:

    Hej Jonas, tack som vanligt för bloggen. Otroligt uppskattat med dina analyser. Det skrivs mycket om att utesluta Ryssland frå betalningssystemet SWIFT. Beskriv gärna dina tankar om det och hur det påverkar Ryssland och resten av världen

    Hälsningar Mats

    • GaStan skriver:

      Om Ryssland utesluts ur SWIFT så stökar det verkligen till det. Då kommer i princip all import och export att avstanna, då ingen av parterna kan betala varandra. Men det är inte helt enkelt då det innebär att exempelvis Tyskland inte kan importera något Naturgas av Ryssland, vilket båda parter naturligtvis vill egentligen, och Tyskland kan inte sälja BMW och Mercedes bilar till Ryssland, något båda parter vill.

      Man ska ha klart för sig att sanktioner som biter på allvar…. är också de som biter på båda sidor.

      Så när det kommer till sanktioner, så bör man ställa sig frågan, vad är vi beredda att offra själva? Sen är det såklart mycket enklare för UK el US att införa tuffa sanktioner då de inte har några handelsförbindelser med Ryssland att tala om.

      Synd att Tyskarna valde att stänga ner kärnkraften är allt jag har att säga… på många plan.

  7. P Bateman skriver:

    Satt och funderade på nuvarande situation och vad gör man nu!

    Kom fram till att de säkraste valet med bästa potential och lägst risk nu är att växla till NOK

    Jag har nu växlat över allt från sek till nok. Potential på 1,5 nok/sek om detta fortsätter. Nedsida kanske på 10 procent , potential 40 procent

    Norge står för 20 procent av gasen i europa + olja + säkerhet med nato jämfört med Sverige, ingen olja, ingen gas inget nato…

    Ser 1,5 på NOKEN inom ett halvår

    Tänker jag rätt?

    • GaStan skriver:

      Låter ju inte så tokigt. Jag har egentligen ingen uppfattning om NOK, men än att det är en oljevaluta. Dör oljecase så för väl NOK antar jag?

      • P Bateman skriver:

        Tidigare sa jag tesla ner mot 600 dollar minst, vi är på väg…

        Men nu har jag likviderat den. NOK sky is the limit, så enkelt!

        BTW, fruktansvärt det som pågår i Ukraina och jag hoppas det löser sig, och då kommer jag förlora stort men det är de värt, hellre fattig i bra värld än rik i en dålig. All styrka till ukrainska militären!!!

        Hoppas verkligen de/VI vinner, men har svårt att se det tyvärr..

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.