Risk Off så länge som oljan stiger

Dollarn stärks och räntorna faller, dvs vi är i en klassisk Risk off miljö. Den värsta för aktier.

Jag noterar att marknaden samtidigt är översåld. Att många index närmar sig Fib50% nivåer av C19 uppgången. Att risk, sentiment och positionerings indikatorer pekar på att marknaden är rejält stressad. Dock inte lika stressade som Mars 2020. Det brukar vara ett fint läge att köpa marknaden, men det måste såklart finnas en anledning.

Varför vände det i mars 2020? Världen hamnade i recession det året med kraftigt fallande vinster. Men anledningen att det vände upp handlade om att världen översköljdes av expansiv finans- och penningpolitik. Marknaden började tro att C19 inte skulle slå ut gud och alla människor utan främst äldre och de i riskgrupper. Att börsen kraschat och givet att man började kunna visualisera en vinstnivå så kunde marknaden förstå aktieriskpremien. Som var god och smarta pengar köpte börsen. Dumma pengar sålde.

Vad har konflikten för inverkan på vinsterna? Well, Energipriserna triggar i dagsläget ingen recession. De måste väsentligt högre. Men skulle de fortsätta att dubblas eller mer därtill så resulterar det i sannolik recession, vinstfall… och därmed börskrasch. Som det är nu gröper de höga energipriserna hål i plånboken och får negativ inverkan på tillväxt. Lägre tillväxt, innebär lägre försäljning för bolagen, och därmed lägre vinster. Samtidigt kommer den här faktorn att motverkas av att en stor del av räntehöjningarna uteblir, vilket är positivt för aktieriskpremien.

Om man bryter ner årets kursfall på 20% för många stora index så kan man nästan säga att första 10% handlade om policyskifte från FED och resten Ukraina. Mjuknar FED och de andra så borde man snabbt kunna ta hem en stor del av den första nedgången. Å andra sidan så är 10% rätt lite för Ukraina krisen. Med lite menar jag inte rädsla för Storkrig. Utan de höga energiprisernas negativa inverkan på bolagsvinster.

Men givet utvecklingen så känns det som att US10yrs inte kommer att klättra över 2% de närmaste månaderna. PE-tal på 18-20X för SPX känns då rätt fair (mot tidigare 16-18). Frågan är då var vinsterna landar? Konsensus ligger kvar på 225 dollar. Något jag tyckte var högt redan innan kriget.

Vad som händer är att energipriserna gör att konsumenterna får mindre över i plånboken, samtidigt som företagen försöker kompensera de höjda energipriserna genom att höja priserna. Problemet är att konsumenterna inte kan möta de här priserna, varpå försäljningsvolymerna kommer bli klart lägre. Höjda priser, fast lägre aggregerad försäljning. För mig att det mysterium hur indikatorer som ISM fortfarande kan ligga så högt. De kommer gå i backen senare i år. Då brukar vinsterna revideras ner.

Jag har fortsatt target för SPX på 3500/3800, men inser att vi kan få rätt rejäla studsar inom ramen för nedgång. En studs kan exempelvis triggas av att priset på Brent olja vänder ner. Att räntorna inte längre stiger är positivt för börsen, men det märks inte så länge som man är oroad över kriget (läs oljans squezze out på konsumtion-tillväxt-vinster). Brent som vänder ner, samtidigt som dollarn försvagas, då går det snabbt uppför. Annars inte.

I veckan handlar allt om kriget i Ukraina (alltså priset på olja). På datafronten har vi CPI och Michigan från USA. Inga kioskvältare!

Håll koll på Brent oljan, så länge som den drar uppåt så drar börsen nedåt. Och tvärtom!

Sen kan man ju alltid fråga sig var oljan kommer att gå. Oljepriset styrs av skillnaden mellan utbud och efterfrågan. Nu håller marknaden på att prisa in en värld där Rysk olja inte finns med i utbudet. Var priset ska ligga då är svårt att säga. Handlar såklart även hur pass Mellan Östern kan kompensera för bortfallet.

En annan fråga som jag inte har svar på…. ”Vad är sannolikheten att det sker en militär statskupp i Ryssland där Putin avsätts?” 0%, 10%, 50%?

Tbc

———————–

Jag var tidigare inne på att köpkraftsminskningen i år skulle göra avtryck på SPX vinsterna så att de landade på 200 dollar i år, och 200 dollar nästa år. Med risk för nedsida för årets vinst. Givet kriget i Ukraina som gör vår energi- matnota dyrare så tror jag numera på ytterligare nedsida, och siktar på 180 dollar i år och 200 dollar nästa år. Detta ska jämföras med konsensus som ligger på 225 dollar i år och 250 dollar nästa år. Givet att SPX handlas på 4,200 så ger det PE 23X för i år. Givet US10yrs på 1,75% så ger det en aktieriskpremie på 2,6%. Det är dyrt!!!! Sen bygger det på att jag får rätt. Marknaden sneglar ju fortfarande på 225 dollar vilket är en aktieriskpremie på 3,6% vilket inte är billigt, men inte heller dyrt. Kommer det positiva nyheter, typ nåt positivt från Ukraina som får oljan att trillar under 100 dollar, dollarn försvagas osv…. då får vi också en rejäl studs. Men på lite sikt litar jag på min prognos, och därför har jag också target 3500/3800 på SPX, där 3,500 känns mest relevant (Fib50/38). När överger marknaden 225 dollar? Jo vinsten bygger enkelt uttryckt på Försäljningsprognosen. Försäljning (Sales) bygger på Nominell BNP, och den bygger i sin tur på hur ISM/PMIs utvecklas. Det är där vi får första signalen. My take är att Mfg PMIs ska ner till 50, kanske till och med något under detta. Service PMIs en snudd starkare. Detta borde först synas på New Order komponenten. Vi är inte där ännu, men jag tror att det kommer!

Hur kommer det att spela ut? Ja vi pratar ju om att stora index har 10-20% kvar på nedsidan. Jag tror inte vi ska rakt ner dit härifrån. Utan först studs…. och sen tar nästa våg oss dit!

Kom ihåg att detta case inte enbart bygger på Ukraina. Jag hade detta target även tidigare, då jag ser försämringar i köpkraften. Ukraina förstärker detta case.

—————–

Igår onsdag vände oljan ner, varpå Dollarn försvagades, VIX vände ner, räntorna vände upp och inte minst börserna studsade. Vad händer härnäst? Jag tänker så här, FED möte nästa onsdag kväll där man höjer 25 punkter, och där FED drar ner på sin hökighet. Eller i varje fall lyfter fram kriget och dess effekter på den utbudsdrivna inflationen på tillväxt. Kom ihåg att SPX/NDX tappade drygt 10% på FEDs policyskifte. Så mjuknar FED så bör man ta tillbaka en del av detta. Samtidigt har vi kriget med oljan som termometer. Men om nu oljan inte drar över 145 dollar så kommer marknaden acceptera dess negativa inverkan på tillväxt (särskilt i Europa, som också därför gått sämst i den här nedgången) men att det inte är tillräckligt för att knuffa in oss i recession. Jag tänker därför att vi kan stämma av Fib50% av rörelsen vi haft, vilket pekar på en rörlelse omkring 5%, där sådana som ex OMX går ännu bättre.

Så här… vi var i en regim med stark dollar och stigande räntor. Hök-regim alltså som slår mot högt värderade marknader, mest USA. Sen slog Kriget till och dollarn fortsatte att stiga, men räntorna vände ner. Risk off, där marknader alltid går dåligt. Särskilt de som står nära ”risken”, typ Sverige. Igår vände räntorna upp, och dollarn försvagades. Risk on… aktier går bra!

My take är att givet att FED tar ner garden lite, så kommer US10yrs harva runt kring 1,7 – 2,0% en tid. Det beror på dollarn alltså… är den svag ska du ha aktier. Annars inte.

US Core CPI nästa… kommer bli ännu en hög siffra

US core CPI kom in 6,4% YoY mot väntat 6,4 och fg 6,0%. Enligt mina beräkningar så kan detta vara topp siffran sett till YoY, och nästa siffra om en månad vänder ner. Detta primärt som en baseffekt. Det som var intressant var att MoM% kom in på 0,5%, som förvisso var väntat, men lägre än fg månads 0,6%. Alltså att YoY börjar sjukna är alltså inga konstigheter då jämförelsetalen med förra året tvingar dem till det. Men det intressanta blir månadssiffran. Om företagen höjer priserna i snitt med 0,5% varje månad hela året, så blir ju till slut årsinflationen c6%. Så det kommer att handla om att månadssiffran börjar sjunka. Ledande faktorer här är priskomponenterna i ISM Mfg och Non-Mfg. De har ännu inte mjuknat. Faktum är att inflationen i tjänstesektorn är inte ett problem, utan allt handlar om Goods inflation, där vi även har spill over effects från Energi priserna (tillverkande företag lägger över högre energi kostnader på sina varor). Givet energi- och råvarupriserna idag, så finns det ju inget i det korta perspektivet som säger att tillverkarna kommer sänka priserna. MEN ni som följer mig känner till mitt resonemang kring köpkraften som framöver utholkas pga uteblivna fiscala stimulanser + energinotan, samtidigt som varuinflationen pressat upp priserna. Resultatet av detta är Volymer kommer vända tvärt ner, och det kommer inte råvarupriserna att kunna stå emot. De vänder ner, och med viss fördröjning slutar företagen att höja priserna. Då de inte behöver kompensera för höga råvarukostnader längre.

Slutsats, Siffrorna på årsbasis kommer att vända ner. Särskilt under andra halvåret. Men månadsdatan blir intressant. Innan detta händer så bör pris komponenten i PMIs att vända ner. Men givet kriget så kan det dröja. Det ger ju näring åt Stagflations narrativet.

Dagens siffra påverkar inte FED. De höjer i nästa vecka!

Det svåra i kråksången är att det är först under andra halvåret som tillväxt och inflation mattas av ordentligt. Betyder det att FED ändå tar det varligt under första halvåret, eller är man beredd att bromsa ordentligt under första halvåret, för att sen istället släppa på bromsen under andra halvåret och in på nästa år?

Okej, de flesta är ju egentligen inte intresserade av inflationsdata i sak, utan dess effekter på börsen. Så här långt har US10yrs stigit och dollarn stärkts. Klassisk ”Hök” regim. Väldigt typisk januari i år. ECB var också ute idag och meddelade att man har som avsikt att skala ner stimulanser. Förhandlingen i Turkiet mellan Ukraina och Ryssland gav inget heller. Inte för att jag tror att nån trodde det… men det kanske fanns en förhoppning.

Sammantaget är detta svagt negativt för börsen. Särskilt efter gårdagens starka börs. Ska vi sätta ny botten? Hmmm svårt att säga… tror inte det! Jag spinner vidare på min mars/april hausse…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Risk Off så länge som oljan stiger

 1. Christer skriver:

  Hallå Jonas, hur har du positionerat dig i dagens läge – Helt ur marknad, mycket likviditet, kort allt ??

  • GaStan skriver:

   Exakt hur man ligger är högst individuellt. Någon kanske har en normal position att ligga fullinvesterad. En annan har att ligga helt utanför. Det handlar om horisont, risktagande och målet med ditt sparande.

   Jag avslöjar heller inte hur jag ligger då jag jobbar uteslutande med min fond.

   Med detta sagt så anser jag att man ska hålla en låg risknivå i sin portfölj. För någon kanske det innebär helt utanför, för någon annan 50% aktier, 50% något mindre riskfyllt.

   Inom ramen för min negativ syn har jag varit kortsiktigt positiv inför mars/april. Där har jag inte haft rätt.

   För de allra flesta tycker jag Cash är ett bra sätt att parkera pengarna. Det gör en snabbfotad.

   Mitt baisse case handlade inte alls om Ukraina. Det handlade om att jag tror att SPX ska tjäna 200 dollar i år och nästa år. Mot marknadens förväntningar om 225 och 250.

   Dessutom tror jag 10-åringen är på väg upp mot 3% under nästa år, uppbackat av styrränta på 1,5%, som uppbackas av tajt arbetsmarknad, hygglig tillväxt, stigande löner och kärninflation på målet om 2%.

   • Christer skriver:

    Tack Jonas jag förstår och det var denna kvalitativa diskussionen runt positionering jag hoppades på 👍. Stort tack för att du delar dina funderingar //Bästa Hälsningar

 2. Per skriver:

  Förutsatt din prognos om räntorna samt vinstutvecklingen, när tror du då att det börjar bli köpläge igen? Oktober 2022, 2023?
  Och tack igen för allt du skriver, det är oerhört värdefullt och uppskattat.
  Mvh
  // Per

  • GaStan skriver:

   Tajming är inte min paradgren 😉. Oktober siktade jag på innan då det är en klassisk lågpunktmånad. Men med Ukraina nu så vet jag inte. Nivåer är viktigare.

 3. Östergren skriver:

  Short squeeze i nickel.

 4. Mats skriver:

  Hej, du har ju sen tidigare sagt att inflationen är avtagande under året. Vad tror du kommande FED-möte, inflationsnivån och FED:s hökighet/duvighet? Har senaste händelser i världen påverkat din syn på året?

  Tack igen för otroligt intressanta resonemang och spaningar!

  Mvh Mats

 5. Mats skriver:

  Hej Jonas, det är söndag och fint vårväder men det man verkligen hoppas på är ett nytt inlägg i bloggen! Jag ser en hel del varningar om stora problem på börsen men som alltid väger dina råd tyngst. Vad är dina förväntningar inför FED mötet? Tror du på höjning 25 punkter, vad skulle få marknanden att reagera positivt/negativt?

  • GaStan skriver:

   Tack Mats,

   Jag tror Fed höjer med 25 och flaggar för att fortsätta att höja. Detta är inprisat och väntat.

   Men de kommer också flagga för risker att tillväxt, jobbskapande och inflation inte blir som de tånkt sig. De riskerna handlar om kriget och dess effekter på råvarupriserna.

   Råvarupriserna gröper ut köpkraften och gör att efterfrågan blir mindre. Ungefär samma effekt som en räntehöjning där räntekostnader tränger undan konsumtion.

   Men de kan inte låta bli att höja när inflatioben är så hög som idag. Därför höjer de nu och kommer fortsätta att höja.

   Men när de ser tecken på att efterfrågan viker ner, vilket alltså även drar med sig råvarupriser som är uppbygda av utbud och efterfrågan, där vi nu ser god efterfrågan i kombination med försämrat utbud. Men när efterfrågan kraschar så gör även råvaruprierna det. Parallellt faller även tillväxt, jobbskapande och till slut inflation.

   DÅ slutar de att höja. Deras jobb är inte att skapa recession. Och även om dagens utbudsdrivna inflation till slut ger en inbromsning i sig är de tvingade att höja om inflationen är hög. Särskilt nu när efterfrågan och tillväxt är god.

   Sen om de märker att tillväxt och inflation faller allt snabbare, då kommer de att sänka räntan.

   Om man ser till börsen så tror jag ränta och inflation är ett rätt långtgående narrativ. Det är ganska tröskat sen ett år tillbaka. När vi ser tillbaka om ett år så är det tillväxt som är bekymret och vad börsen fokuserar på.

   Hur Börsen reagerar i veckan är svårt att säga. Många tror att Fed fokuserar på datan och kommer vara hökiga, vilket kommer göra börsen orolig. Andra tror att de kommer vara hökiga men ingjuter marknadens förtroende att de kommer vara snabba att sluta vid minsta signal på att inflation/tillväxt utsikterna förändras, vilket kommer att tas emot positivt då det gör marknaden mindre orolig för extrema räntor.

   Jag är i grunden negativ till börsen för jag tror inte på vinsterna och värderingarna är alldeles för höga.

 6. Lukas Horosiewicz skriver:

  Tolkar jag din SPX-target som att ditt base case är recession?

 7. InvestoRunner skriver:

  Hej,

  Uppskattar verkligen din blogg! Undrar om det vore möjligt att nämna oss (http://investorunner.com/sv) under ”Blogroll”?

  Stort tack för allt du delar med dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.