Avgörande läge där dollarn bestämmer

Dollarn är uppe och tafsar på 1,06eur. Bryter vi upp där så väntar 1,08-1,12. Eftersom långräntorna ganska tydligt toppat ur och är svaga så innebär detta en tydlig DUVIG situation. Detta innebär att vi inom kort kommer utmana SPX 4,100 och bryts denna väntar sannolikt 4,300 med potential till överslag i juni. En rörelse på 13%+ sen botten i förra veckan och ännu ett Bear Market Rally likt det i mars. Problemet är om dollarn inte vill svagas utan vänder ner igen. Då har vi svaga räntor och stark dollar vilket är samma sak som Risk OFF, och då kommer inte SPX få samma utveckling som ovan. Bryts Fib38% nivån 3,800 så väntar 3,500-3,600. Inte otänkbart men jag räknar med detta först senare i år, EFTER en rörelse upp i dollarn.

Veckan är hyfsat lugn, Flash PMIs imorgon, Core PCE och Michigan på fredag.

Alla förstår nu att konjunkturen kommer att bromsa in. Men det många grubblar på är när och hur fort, och hur centralbankerna kommer hantera detta och vad det innebär för räntorna.

Min take är fortsatt att inbromsningen tilltar i höst, och leder till svag recession nästa år. Att FED höjer i juni, juli samt september. Men avstår i november och december, och sannolikt kommer att sänka nästa år, lite beroende på hur tillväxt och jobbskapande spelar ut. Hur mycket man höjer under närmaste 3 gångerna är svårt att säga. Jag gissar på 50+50+25 dvs upp till 2%. Men felmarginalen är stor här. En nyckel för att man ska sluta höja är att core PCE på månadsbasis kommer ner till 0,2% MoM och taktar där under några månader. Gärna parallellt med att tillväxt och jobbskapande mattas påtagligt. Detta indikerar att inflationstrycket i ekonomin ligger på målet och överdrivet åtstramande politik inte är nödvändig. Jag räknar med detta under slutet av året, därav min syn på November mötet. Men jag har haft del förrut och är ofta tidig på bollen.

Fritt översatt till ECB och Ingves så tänker jag mig att Riksbanken höjer i sommar och september med 25 punkter till 0,75%. ECB höjer första gången i sommar.

Vad många missar i debatten är följande: Räntemarknaden diskar framtiden, och därför får de redan genomslag. Bara för att ta ett exempel, Swedbank, sveriges största bolåneförmedlare, har en listränta på ett rörligt 3m bolån på 2,75%. Om man förhandlar kanske man kan få 2,25%. Det är dit snitträntan är på väg. Bankerna tjänar i snitt 125 punkter på sina rörliga lån. Räntan diskar alltså en upplåningskostnad på 1%. På korta räntor kan man säga att de brukar vara styrräntan mer eller mindre. ALLTSÅ, redan idag så betalar svenska bolånetagare en ränta på sina rörliga bolån som motsvarar en styrränta på c1%. Trots att styrräntan idag bara ligger på 0,25%. Detta är bara ett exempel. Vi ser samma mönster överallt. Dvs bara centralbankernas guidance om framtiden får effekt redan idag. Och de vet om det. Det är part of the plan. Sen att Ingves kanske bara hinner höja till 0,75% för att sen nolla räntorna under nästa år. Har han haft fel? Nej, han lyckades prata ner hela ekonomin. FED gör samma sak. FED är nästan ännu mer extremt faktiskt.

Får vi recession nästa år… då kommer sannolikt de här räntehöjningarna att reverseras. Centralbankerna försöker ge en bild av att allt planar ut så vackert, att allt stabiliseras så fint. Jag säger bara… är det nåt jag är helt säker på, så är det att det INTE kommer bli så. Antingen befinner vi oss i recession, ELLER har tillväxt och inflationens stickyness varit utstark och vi är i samma situation som idag fast extremare. Den världen centralbankerna beskriver finns inte på kartan. Men de kan liksom inte kommunicera nåt annat.

En annan grej som stör mig. Vad är den neutrala räntan, dvs den som varken stimulerar till inflation eller bromsar den? De gamla skolböckerna, enkelt uttryckt, pekar på en neutral realränta. Dvs om inflationstakten i ekonomin är 5% så bör räntan ligga på 5%. Då är den reala räntan 0%, något som inte direkt inte manar till sparande, men inte heller konsumtion. Jämfört med om den legat på plus eller minus. Det är detta som ligger till grund för hur många stofiler resonerar idag. Men det bygger också på en ekonomi som inte är särskilt skuldsatt, och därför fungerar det inte. Jag är av en annan uppfattning. Jag utgår istället från skuldkvot, dvs relationen mellan inkomster (som används för att finansiera räntekostnader) och skulden. Vi vet ur ett historiskt perspektiv att när räntekostnaderna gröper ur mer än 10% av inkomsterna så leder det oftast till recession. I Sveriges falla har vi cirka 2,000mdr i bruttoinkomster. 10% av det är 200mdr. Hushållen har cirka 5,000mdr i skulder ex skulderna i bostadsrättsföreningar. 200mdr av 5,000mdr är 4%. Enkelt uttryckt kan man säga att höjer Ingves till 2% så kommer den genomsnittliga räntan på skulden gå till 4%. Därför skulle en neutral räntan ligga på max 2%. Sannolikt något under detta. När FED höjde till 2,25% under 2016-2018 så blev det för mycket. Den neutrala räntan låg snarare på 1,5-1,75%. Där borde den ligga även idag. Oavsett vad inflationstrycket är. Snarare är det så att höjer FED till 2% så är det inflationen som borde kommer ner under 2% med 12 månaders fördröjning. Det är alltså skulder och inkomster som styr den neutrala räntan, INTE inflationstakten.

Snarare är det nu så att räntorna sannolikt har toppat ut i USA. När man fick över 3% för en lång obligation i USA så är det inte så dum avkastning givet att inflationen kommer vara nåt annat om ett år. Lägg till att alternativ avkastningen för aktier och dyl kan vara negativ om ett år. Det är inte så dumt. Och givet att vi är i recession nästa år, där FED nollar räntorna. Ja då kommer ett obligationsinnehav bli en fin placering. Biden vill inte heller stimulera till mer inflation, så han är obenägen att köra stora budgetunderskott, så trots att FED kör QT, vilket såklart är ett drag on demand, så har US Treasury dragit ner på sitt supply jämfört med när de körde stora budgetunderskott under 2020-2021. My take är att US10yrs är på väg mot 2%. Men det kommer inte bli en rak linje! Korta räntor är annorlunda. De laggar då de är mycket mer kopplade till vad FED gör.

Njut av våren!

Tbc…

Tisdag….

Tyska Mfg Flash PMI kom in på 54,7 mot väntat 54,0 och fg 54,6. Europeiska motsvarigheten kom in på 54,4 mot väntat 54,9 och fg 55,5….. Service nåt svagare. Alltså de stiger inte längre, men de är förvånansvärt stabila. Har ingen jättebra förklaring, då europeiska hushåll borde vara tyngda av låg nivå på finanspoltisk stimulans (även om skillnaden är mindre än i USA), stigande räntekostnader (även om de inte slagit genom riktigt ännu), höga mat och energi priser. MEN, om jag får gissa, så vet jag att orderböckerna i europeisk industri är välfyllda, och de har varit extremt gynnade av INVENTORY CYCLE, dvs där man under senaste året, och halvåret i synnerhet, återställd lagernivåerna som var extremt nerkörda under C19 Demand Push. Men att tillverka nåt för att lägga på lagerhyllan, är inte äkta efterfrågan som ni vet….. så vi borde närma oss vägs ände. My take är fortsatt att PMIs ska under 50 i år.

Från USA kom Mfg Flash PMI in på 57,5 mot väntat 57,5 och fg 59,2. Mjukare men fortsatt okej. Inventory cycle säger jag bara. Men det är snart slut på det. Service Flash kom in på 53,5 mot väntat 55,2 och fg 55,6. Svagt, och stigande räntor, mat och energi, gör att tjänsteekonomin tar stryk. Särskilt efter att man höjt priserna så mycket för matcha stigande löner. Men det är slut på det nu. Sakta men säkert gnager vi ner oss mot Sub-50 och inflationen mina vänner kommer vara ett minor problem senare i år. Det är bara extrapolerande nulägesanalytiker som inte fattat det.

Jag har ju pratat om dollar… och den tog ett rejält kliv igår… tycker det börjar lukta Mars läge! Då fick vi en uppgång som varade i 3 veckor… där jag tar sikte på SPX 4,300-4,450 och där vi får bekräftelse vid brott av 4,100…. OCH det var ett jäkla fladdrande i början av mars innan det lossnade. Ni vet vad jag brukar säga… marknaden vill inte att ni ska få hänga med på ett rally. Lika lite som att den vill att ni ska stå utanför rekylerna i bull marknaden. Dvs det ska kännas så pass sunkigt nu att ni skiter i det. I topparna i bull marknaden ska det kännas så bra att man skiter i att sälja. Vi får se…

next up core pce på fredag!

—————-

Äntligen fredag och klämdag för många…

Tittar jag på SPX så är vi i ett avgörande läge. Ser man till korta medelvärden/RSI etc så är det samma läge som 4 maj, då föll vi med c12% på en dryg vecka. Det innebär att vi skulle fall ner till 3,500ish i början av juni. Men läget påminner också om 16 mars. Då steg vi med drygt 7% på två veckor. Det skulle innebära att vi attackerar 4,300. Senaste veckans optimism kommer från att FED säger sig vilja höja med 50 punkter i juni, juli samt september. Därefter är juryn out there. Dvs om tillväxt och inflation lättar så kan de tänka sig att skita i att höja i november. Om de inte gjort det så fortsätter man. De har alltså varit väldigt framtunga i sin politik. OCH marknaden gillar detta… då US10yrs har vänt ner sen två veckor från nivåer där det brukade vända ner. Detta samtidigt som dollarn försvagas. Detta är en DUVIG reaktion, och givet att fwd PE rört sig ner mot 17 så uppskattas detta. Jämfört med tidigare när det vad fwd PE 23 och 10-åringen går från 0,7 till 3,2%. Viss skillnad.

Men jag misstänker att det här duviga beteendemönstret är väldigt avgörande för om vi fortsätter till 4,300 eller brakar ner till 3,500.

En annan mer negativ iaktagelse är att dollar rent tekniskt är lika översåld nu som månadsskiftet mars/april, och att den började stärkas igen, vilket drog med sig alla stora index ner. Så för att översätta. Senaste två veckornas dollar svaghet, innebar kanske att SPX idag handlas nästan på 4,100 och INTE 3,500 som hade varit fallet om dollarn aldrig försvagats utan istället fortsatt vara stark. OCH att om dollarn nu vänder ner för att på nytt testa 1,04eur området så innebär dagens nivåer på SPX inte början på en uppgång, utan slutet, och att nästa rörelse tar sikte på 3,500/3,600. Men som sagt innan… datan kan få marknaden att hålla fast vid sin duvighet, och driva den högre. Dollarn är otroligt avgörande. Jag vill INTE att vi går under 1,06 igen…. då ökar risken för 3,500 betydligt.

En annan viktig indikator, dock lagging, är VIX. Den 16 mars bröt den ner från höga nivåer och föll ordentligt med uppgången. Den 4 maj tog den ett kliv upp trots att nivåerna redan vad höga. Lägg ihop dollarn och hur VIX beter sig så får man en god indikation på om vi går in i ett bear market rally, eller ska besöka nya lows.

Idag har vi core PCE och Michigan… PCE är ur ovan perspektiv inte oviktigt. TBC..

I nästa vecka har vi PMI från Kina, Case Shiller bostadspriser, Chicago PMI, PMIs/ISM från hela världen, Consumer Confidence samt US jobbdata. Jag tänker att dålig data stärker marknadens duviga syn på FED, vilket är bra för aktier. Medan stark data kanske är dålig? Samtidigt innebär svag data i förlängningen svag tillväxt, sämre vinster och nedrevidering av vinster, vilket kommer leda till risk off… vilket sannerligen inte är bra för aktier. Skillnaden mellan Risk off och Duvig regim är inte på räntan, då den sjunker på båda. Skillnaden är dollar… som jag tjatar. Sorry. Så vill vi till 4,300 så bär dollarn fortsätta att vara svag. Blir den istället stark, då blir det knepigt.

Core PCE i eftermiddag är viktig för att det är den FED tittar på när det kommer till inflation. Den är mindre viktig då den kommer två veckor efter CPI som redan gett en god hint vad det ska bli. Tbc

Core PCE kom precis in på 0,3% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,3. På årsbasis kom den in på 4,9 mot väntat 5,2 och fg 5,2. Bättre. I likhet med CPI har den nu toppat ur. 0,3 på månadsbasis motsvarar en årstakt på 3,6%. Så det är fortsatt för högt för att FED ska ändra på sig. Jag har tidigare sagt att core CPI behöver ligga på 0,3 på månadsbasis, och core PCE på 0,2 för att FED ska tagga ner. Där är vi inte ännu men inte långt därifrån, och det kommer. Dagens siffra borde innebära att FED i lugn och ro kan höja med 50 i såväl juni som juli. September är mer osäkert. Kan bli alltifrån 0-50, och jag räknar med 25. Det beror på läget där och då. I november lär de pausa. Vi har numera ganska deflatoriska krafter in play.

Så här långt inga stora rörelser i vare sig ränta eller dollar… och det sak bli intressant att se vad som händer när SPX ännu en gång lär attackera 4,100.

Michigan kom in på 58,4 mot väntat 59,1 och fg 59,1…. suger som vanligt, och vi vet alla varför. Analysen är inte ändrats… konsumenter deppar för att deras köpkraft inte räcker till. Således kommer de efterfråga mindre i volym räknat (köpkraft = Volym X pris) varpå det sprider sig längre bak i tilverkarnas värdekedjor… där råvarupriser till slut går i backen, och sen letar det sig tillbaka i värdekedjan och då minskar den utbudsdrivna inflationen. MYCKET ENKELT!

SPX har brutit 4,100…. mycket pekar på en munter juni! Men som sagt, håll koll på dollarn!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Avgörande läge där dollarn bestämmer

 1. Östergren skriver:

  Vet ärligt talat inte vad jag hoppas på vad gäller risk on/risk off. Är faktiskt mer störande att ha en hyfsad dag i Asien och US som äts upp av svag USD och peggade Asien-valutor än tvärtom.

 2. andersk skriver:

  Håller med om att man äntligen så smått kan få börja känna sig lite bullish igen på kort sikt.
  Jag vet inte var man hittar infon, men vet du om det ligger det mycket Puttar i marknaden (och som eventuellt skall förnyas vid nästa lösen i juni?). Var tidigare inne på konsolidering till junilösen, men funderar på om marknaden redan nu tänker diska att eventuella puttar inte förnyas och då börjar ralla redan innan lösen?

  Grymt bra avsnitt när du var med i Börssnack för övrigt!

  • GaStan skriver:

   bra fråga.. tyvärr något jag har rätt dålig koll på. Kolla med Erik Hansen på twitter… han kan sånt!

   och tusen tack för att du gillade Börssnack… tyckte jag var lite ”tjatig”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.