Varm försommarbörs

Dollarn fortsätter vara svag och räntorna håller sig på mattan… och således bröt börsen upp efter 7 röda veckor. I juni har vi Inflation den 10e, FED möte den 15e och Triple witching den 17e. De två första har potential att hjälpa eller stjälpa detta bear market rally, där vi vill se svag trend i räntor, dollar och VIX.

Så länge som SPX 4,000-4,100 håller (en dag eller två andhämtning är bara hälsosamt) så tror jag vi ska besöka 4,300 med chans till överskjutning mot 4,450. Bryts stödet är risken stor att vi sett toppen och Fib50% 3,500 väntar på sikt. Ett target jag alltjämt håller fast vid. I grunden är jag alltså inte positiv som de flesta borde veta vid det här laget. Men vi studsade vid första target Fib38 3,800 och just nu är det försommarrekyl som gäller.

Så här långt har NDX och SPX gått ungefär lika bra. Det förvånar… det är Growth, dvs NDX som borde ta ledartröjan här. Varför vet jag inte… kan bero på att räntorna inte tappat tillräckligt… men det finns gott om triggers för det kommande veckorna. Som sagt, dålig data kan ger bra börs!

Vad som verkligen borde driva den här uppgången, dock inte säkert att det gör det, är att många i marknaden legat utanför, tycker värderingen har hyfsat till sig, många av dagens problem tämligen välkända och därmed diskade, att det inte alls är säkert det blir recession nästa år om centralbankerna får dra i bromsen i höst, och att räntorna nu faktiskt är på väg ner. Stigande räntor har liksom varit den stora huvudvärken för börsen i år, och nu pekar pilarna åt andra hållet. Dessutom är vi 20%+ billigare. Köp!!! Det är detta narrativ som ska driva på det uppåt nu! Vi har bara inte hunnit läsa om det i tidningarna ännu. Men det kommer säkert senare i juni… lagom till att man ska sälja. Sälja till alla som läser tidningen och tror man ska köpa!

Och till er som fortfarande läser och diskuterar inflation där ute… sorry, det är lite som att diskutera C19 under hösten 2020. Det tåget har gått, det är gammalt och ointressant. US10yrs toppade ur 9 maj. För TRE veckor sen. Nu är den på väg ner. Det beror på två saker. 1, inflationsförväntningarna faller och 2, konjunkturförväntningarna faller. Om ett år kommer core PCE/CPI takta kring 0,2 på månadsbasis, och ligga kring 1,5-3% på årsbasis, samtidigt som lönetrycket svalnat rejält ner mot 2,5-3% i takten av icke tillväxt och icke jobbskapande, som ett resultat av en mild recession. DÅ, om cirka ett år, kommer man kunna säga att marknaden började att diska detta redan i tidig maj 2022. Sitt inte och läs extrapolerande nulägesanalyser!!!

Imorgon tisdag har vi Kina PMI, Chicago PMI, Case Shiller, CB Consumer confidence.. och månadsavslutning

På onsdag kommer ISM och PMIs från resten av världen

På fredag dito fast från Tjänste sektorn samt jobbdata…

Vi hörs

———————

Tisdag

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 49,6 mot fg 47,4… en uppryckning, men den stora grejen är att den inte kom in på 45 eller lägre. Momentum ner har tagit avstannat. Det är positivt och handlar såklart om C19 restriktionerna som börjat lätta. Att den inte trillat ner till 35 i denna rörelse handlar om att 1, omvärlden inte varit nedstängt och 2, inventory re stocking. Vilket leder oss in på den verkliga skrällen, NBS Non-Mfg PMI, tjänstesektorn, kom in på 47,8 mot fg 41,9. Bra drag!!!Vi kan krasst konstatera att det värsta är bakom oss. Detta är positivt! Kinesiska aktier borde kunna hänga med hyggligt i detta bearmarketrally.

DOCK, kanske man ändå ska vara försiktig i förlängningen då det trots allt är 1, världens verkstad som kommer hacka om vi andra hamnar i recession, 2, en stark dollar är negativt för Kinesiska aktier, givet att vi går mot recession. Sen har vi fortfarande 1, regulatoriska problem kring Tech, 2, HongKong och Nasdaq listings 3, issues i fastighetssektorn unt så veither… och inte minst, Credit impulsen (real M2 YoY%) har bottnat men inte kommit igång på ett sätt som gör att man har bråttom att köpa ännu. DOCK…. i en pensionsportfölj med 10+ år horisont, så är det min övertygelse att man ska ha exponering mot välskötta fastlandslistade bolag med god tillväxt och rimlig värdering. Dock lär vi får ett bättre entryläge längre fram.

Case Shiller kom in på 2,4% PLUS MoM… samtidigt som den 30 åriga bostadsoblisen ligger på 5,5%… högsta nivån sen 2008. Det är så sjuuuuukt. Men tittar man på NAHB index, som ändå leder priserna med 12-18 månader, så är det bara en tidsfråga! Herregud, även i Sverige har ju priserna varit sticky sett till räntorna… men det kommer! Men det är klart… det är bostadspriserna som till största del förklarar hushållens balansräkning, och så länge som de är höga, så är det upplevda egna kapitalet (värdet på huset minus bolån) högt, och så länge som det är högt känner sig folk rika, och så länge som de känner sig rika så konsumerar dom den lönen dom har (inflation eller ej). Så en del av FEDs strategi, även om de inte säger det rakt ut är att punktera bostadspriserna, få EK att krympa, folk blir surmulna och drar ner på konsumtion, efterfrågan viker och varor och tjänster blir liggande på ”hyllorna”, inköpscheferna lägger mindre orders, efterfrågan på råvaror och insatsvaror dyker, råvarupriser dyker, och sen letar det sig tillbaka i värdekedjan, och vips så får vi mindre utbudsdriven inflation…. händer det i höst? Sannolikt. Senast nästa år!

Chicago PMI kom in på 60,3 mot väntat 55,0 och fg 56,4… klart bättre, och pekar på en stark ISM imorgon. Står i kontrast mot både Philly och Empire… så vi får se. Lirar med ISM 55 nivån. Ungefär där vi ligger, fg Mfg ISM kom in på 55,4. Imorgon väntas 54,5. Ungefär vad Chicago säger… vi får se!

CB Consumer confidence kom in på 106,4 mot väntat 103,9 och fg 107,3.. bättre men fortsatt svag siffra. CB fångar framförallt synen på jobb, dvs anställning och lön, och inte som Michigan som fokuserar på shopping plan. My take… arbetsmarknad är än så länge hyfsat stabil. Dock inte så bra som förra jobbet… men inget djupdyk heller. Det är inte väntat. Det är inte förrän Employment faktorn i ISM börjar falla på som vi kan vänta oss att jobbskapandet försvinner och folk börjar bli oroliga. Där är vi inte ännu… tidigast i höst. Sannolikt nästa år.

——————

Idag onsdag och PMI mania

Kina Caixin Mfg PMI kom in på 48,1 mot väntat 48,0 och fg 46,0…. vinden har vänt, det går bra nu…. läs ovan analys!

Tyska Mfg PMI kom in på 54,8 mot flash 54,7 och fg 54,6… i linje med flash. Som sagt tidigare, industrin håller sig pga högt orderflöde, som bygger på inventory restocking…. men det kommer försvinna i takt med att köpkraften hos konsumenten faller brant, vilket den gör nu. Ta bara energipriserna i Tyskland…. hur mycket har tyskarna över att semestra för när de betalat sin energinota.

EU Mfg PMI kom in på 54,6 mot flash 54,4 och fg 55,5… samma analys som den tyska

US Mfg PMI kom in på 57,0 mot flash 57,5 och fg 59,2…. svagare, och har toppat ur!

US Mfg ISM kom in på 56,1 mot väntat 54,5 och fg 55,4.. bättre än väntat och senast. Rimmar med Chicago, men inte de andra.

ISM Prices kom in på 82,2 mot fg 84,6… momentum har avtagit i prishöjningarna… men fortsatt extrem press. Den här ska ner mot 50 i höst… och väldigt lite har hänt. Oroväckande sticky nästan! Hawkich för FED och räntor. Dåligt för börs!

ISM Employment kom in på 49,6 mot fg 50,9…. typ same same. Arbetsmarknaden är stabil.

ISM New Orders kom in på 55,1 mot fg 53,5…. bättre, men ändå typ samma som sist.

Alltså detta är en siffra som på marginalen är negativ för börsen. Men kan också rullar över rätt obemärkt. Det vi vill ha är 1, Fallande ISM till följd av att 2, prices kommer ner när företagare som slutar höja priser som ett resultat av försämras efterfrågan och 3, new orders som vänder ner som resultat av svag efterfrågan och att inventory cycle toppar ur. New order ska ner mot 40 och Prices mot 50, och detta drar alltså ner huvudsiffran under 50 på sikt. Detta gör så att FED mjukar i höst och avstår från att höja i november. MEN, det händer liksom inte… det är sticky, och tajming är svårt, men som sagt, så här långt kan man vara tvärsäker på 50+50 höjning i juni/juli samt någon typ av höjning i september. Sannolikt stämmer hela resonemanget ovan… jag är bara lite ”tidig på bollen”.

Dollarn stärks – räntorna svajar. Antingen är det Hawkish reaction (stark dollar, stigande ränta) eller Risk Off (stark dollar – fallande ränta). Båda är dåligt för aktier.

Men så länge som 4,100 håller, och till och med 4,000, så skulle jag inte avskriva detta Bear market rally.

På fredag är det både tjänstesektorn och jobb. Det är ännu viktigare. För tidigt för att dra några slutsatser!

Vi hörs!

————–

Äntligen fredag…

Idag kommer en radda data som är viktig

Från Europa kom Service PMI in relativt oförändrat jmf med fg månad. Det är starkt. Man tycker att höga mat, energi och ränteutgifter borde trycka bort ”restaurangbesök”. Särskilt när köpkraft, Nya jobb X löneökningar, inte hängt med i samma utsträckning. MEN, jag antar att detta mer är ett tema för andra halvåret, och 2023 i synnerhet.

US Service PMI kom in på 53,4 mot flash 53,5 och fg 55,6… inline… aktiviteten planar ut. ingen dipp ännu

US Non-Mfg ISM kom in på 55,9 mot väntat 56,4 och fg 57,1… sämre men ändå typ samma nivå. Samma analys som ovan

Non-Mfg ISM Employment kom in på 50,2 mot fg 49,5.. oförändrat

Non-Mfg ISM Prices kom in på 82,1 mot fg 84,6… fortsatt högt tryck

US NFP, dvs jobbdatan, visade på en ökning av jobben med 390k mot väntat 323k och fg 436 (reviderat fr 428k)

Timlönerna kom in på 0,3% MoM mot väntat 0,4 och fg 0,3

Man kan säga att ekonomin planar ut på en hög nivå… men har ännu inte vänt ner. Men det kommer.

Och FED måste hålla fanan högt så länge som det inte vänder ner. räkna med 50+50 höjning i sommar, och även nån typ av höjning i september. Typ 2% styrränta till hösten. Vilket implicit innebär långräntor kring 3%.

och det är reaktionen vi ser i marknaden… stark dollar, starka räntor, och det gillar inte aktiemarknaden, som är ner. Men reaktionen är väldigt måttlig måste jag säga, och det är ett styrketecken måste jag säga.

Bear market rally lever….

Nästa vecka är det inflationsdata på fredag! Extremt viktig… särskilt eftersom FED möte kommer veckan därpå!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Varm försommarbörs

 1. Picco skriver:

  Suck, det kallas för ett Bear Market Rally.

  • GaStan skriver:

   jajamensan, det vet jag väl!!!

   Men vi har konstaterat att det är en Bear market för längesen!!!

   • Östergren skriver:

    Det kan ju faktiskt (i teorin) varit ett bear market rally även på obligationsmarknaden. Än så länge spelar obligationer relativt väl med equity US.

   • GaStan skriver:

    Sant.

    Jag räknar med att us10yrs börjar röra sig nedåt 2% senare i sommar… för att sen under 2023 gå till c0,5%

  • Östergren skriver:

   Det så kallade bear market rallyt har hittills gett minus 4.5% månadsbasis S&P500 så jag känner inte alls igen mig i optimismen som sprids i svenska aktie-poddar samt svensk media med rubrik ”extremt billigt”.

   • GaStan skriver:

    -4,5% hur räknar du då?

   • Östergren skriver:

    4 maj stod SPX i 4300, stängde på 4108 igår.

   • GaStan skriver:

    Ok då är jag med!

    Vad som räknas som ett bm-rally kan vara svårt att säga, men jag skulle säga att det är en rörelse från topp till tå på minst 10%. SPX ligger väl på 9,6% så det är väl okej. Men jag kan också tycka att den ska nå upp till Fib50% av nedgången, och det ligger på 4,300 ungefär….. och dit är det ju 5% kvar.

    Så jag tycker nog inte detta är mycket till rally heller om det skulle vända ner härifrån. Mer av en rekyl i april/maj nedgången… en rekyl som sen avlöses av fortsatt nedgång till 3,500/3,600… och därifrån skulle man få ett ”äkta” rally. Detta är inte base case, men fullt möjligt såklart!

    Brott av SPX 4,000 gör att jag ger upp synen på rally i juni…

    Det kommer handla om dollarn och räntan…

    inflation på fredag och FED möte veckan efter…

   • Östergren skriver:

    Fattar att de vill sälja ut ett positivt budskap för att kunna sälja reklam eller sin produkt för att tjäna stålar på det (som vilken försäljare som helst).
    Stor cred till dig att du inte fallit för frestelsen att vandra den vägen. Trovärdigheten har du fått på köpet.

   • GaStan skriver:

    Tackar tackar!!! Jag har ju fördelen av att jag inte säljer nåt….

 2. Johan skriver:

  Hej! Har tyvärr åkt nerför med hela väskan. Är det för sent att sälja av nu? Är rädd jag säljer och sen blir nedgången mindre än väntat/uteblir och så hinner jag inte köpa in mig. Och sen går börsen bara upp när jag väntar på att köpa och köptillfället kommer inte..

  Och kan du väga potential upp kontra potential ned i nån slags riskkalkyl?

  Mvh Johan

  • GaStan skriver:

   så kan det bli, och brukar vara en av huvudargumenten till att man inte ska dra sig ur marknaden utan alltid ligga fullinvesterad om man har tillräckligt lång horisont och orkar med risken…

   Men som jag skrivit mycket om så tror jag på SPX 3,500 senare i år… och sannolikt under 3,000 nästa år…. underbyggt av en tro på recession och väsentligt lägre vinster än de marknaden förväntar sig idag.

   Får jag rätt så kommer centralbankerna atti princip behöva nolla räntorna igen under nästa år… och sen börjar vi dra oss ur recessionen. Lite 2008-2010 scenario faktiskt. Tycker du den nedsidan är tillräcklig för att sälja eller inte… det kan bara du själv svara på. Det gäller också att våga köpa när blodet flyter på gatorna. Annars har det inte spelat nån roll att stå utanför. Man måste veta med sig själv att man klarar det. Det är det långt ifrån alla som gör. Reptil hjärnan säger till en i det läget att man varit en vinnare på att stå utanför och pengarna ska skyddas till varje pris. Sen kommer uppgången och man intalar sig själv att risken är för hög… och sen 3 år senare så har man missat allt. Det är inte enkel materia… så man måste känna sig själv! Gör man inte det… så ska man nog alltid bara ligga kvar i marknaden.

   • Johan skriver:

    Tack för fint och snabbt svar.

    Jo. Men såhär tänkte jag. Tidigare har det enl din syn varit på väg en topp i början på året (om jag inte blandat ihop med tenbaggers syn men blir samma resonemang här)för att senare gå ned så som du nu skriver igen. I det läget då var det kanske upp 10 % för att sedan gå ned 30-40 %. I det läget var det för många bättre att sälja innan toppen och vara jätteglad för att ändå hyfsat bra tajma marknaden istället för att nå de allra sista procenten (för det är ju ingen exakt vetenskap).
    Samma fråga ställer jag mig nu. Om man vill tajma utan att nå de sista procenten för att minska risken man har fel, hur bör man satsa då att säga.. tycker det är rimlig balans risk/reward. Vad tror du?

   • GaStan skriver:

    Risk/reward är ju super dålig. Dvs om uppsidan på SPX är 4450 som högst, dvs c5% och nedsidan i första hand är 3,500 dvs 15% så är det svagt.

    Grund positionen är att ha extremt låg risk i portföljen, och kanske doppa tårna vid bear market rallies…

    I ditt fall verkar det vara självklart som jag ser det… men det är ditt beslut!

 3. Jakob skriver:

  Hej Jonas,
  Jag har gått och funderat på en frågeställning några veckor och tänkte lufta den en lite ”lugnare” makrovecka. Men det känns som att det händer saker hela tiden så jag skjuter iväg den off-topic här, så svarar du om/när du känner för det:

  The Economists podcast ”Money talks” körde en episode i april om bl.a. Sarah Bloom Raskin (https://open.spotify.com/episode/4sbAh1F14l62akwQpXDyFE?si=Wmb0ljf2RRCvww_IJtDX6w) som ju inte fick jobbet hon nominerades för inom FED (regulatorisk kontroll, tror jag) pga sina uttalanden om hur det även är centralbankernas uppgift att kämpa mot klimatförändringarna. Hela tanken, som Raskin typ ofrivilligt ställde på sin spets, är kontroversiell – åtminstone i USA. Ska centralbankerna strikt hålla sig till inflations- och arbetslöshetsmål eller är det rimligt att de även engagerar sig i miljöfrågor, frågor om social rättvisa etc, som på sikt kan anses påverka nämnda mål. Hur tänker du kring detta? Spontant känns det trångsynt och gammaldags att bara tänka inflation (och ev sysselsättning) och tro att övriga världen löser resten. Eller?

  • GaStan skriver:

   Tack Jakob, intressant topic. Har ingen klar uppfattning faktiskt. Ska lyssna in vid tillfälle… återkommer efter det!

   Tack för input! uppskattas

 4. hejhej skriver:

  Det kanske är nu det börjar ta fart nedåt på riktigt!
  https://www.di.se/nyheter/sbab-bostadspriser-faller-pa-bred-front-i-sverige/

  • GaStan skriver:

   kanske det kanske… tror förvisso att det just nu handlar mer om köparnas försiktighet (vilket även säljarna, som nästan alltid både är säljare och köpare)…. och inte så mycket att lånelöftena har justerats ner kraftigt. Men det kommer också… givet de ”nya” ränteläget!

  • Anders skriver:

   Tittar man på husmask.se på Stockholms innerstad har priserna fallit i två månader redan med runt 10%, brukar man inte säga detta område ger utslag först i Sverige?

   • GaStan skriver:

    precis, Stockholm innerstad är den marknad som reagerar först och är mest ”effektiv”…. sen om priserna ska ner med 20% för lägenheter i sthlm så innebär det inte att allt ska ner 20%. Men då tycker jag man kan tänka så här. Om priset på en lägenhet i sthlm ska ner till samma nivå som hösten 2019, så borde en villa i Örebro också komma ner till priset det låg på hösten 2019…. give and take!

 5. Fredde skriver:

  Hur ser du på OMX30 framöver om ca 6 månader?

  • GaStan skriver:

   har slutat sätta targets för OMX då den är så svårtolkad, då bank och cykliskt är så dominerand.

   That said, korrelationen är fortsatt hög mot ex SPX… dvs om SPX går upp så går OMX upp. Däremot är det svårt att säga om OMX ska upp 5 eller 15% om ex SPX stiger med 10%….

   That said, mina targets för SPX är 4300-4450 nu i juni…. sen tror jag den ska ner mot 3,800 igen. Typ augusti, sen studs upp 5% ish. Sen ner mot 3,500 i oktober/november. Sen recovery rally mot 4,100ish mot årsskiftet. Typ.

   Men tänk på att detta är en färskvara… dvs det är vad jag tror idag… om en vecka kan det vara annorlunda!!!

 6. Lars skriver:

  Tror du att bostadspris kommer att gå ner även i Spanien? Tänker att om det globalt bromsar in efter att alla hysteriska stimulanser och nu påföljande inflation och högre räntor som slutklämm, så kanske lyxbostad i Spanien går bort om plånboken krymper! Kanske de blir dyrare framöver att fladdra fram å tillbaks mellan olika länder också. Tar väl ett tag innan flyg går på batteri tänker jag.
  Har du hört/sett nåt om bomarknad Spanien?

  • GaStan skriver:

   kan inte spanien, men du verkar ha kloka synpunkter.

   Det vi sett i världen är hur bostadspriser varit relativt korrelerade, och det är för att det är räntor internationellt sett som drivit dom. Detta borde även gälla Spanien i rätt hög utsträckning….

  • Östergren skriver:

   Fattar att frågan är ställd till Jonas men har viss inblick (släkt i Spanien).
   Det är en väldigt negativ bild de målar upp av landet och fastighetsmarknaden (kriminalitet). Så personligen skulle jag aldrig köpa bostad där. Priserna har studsat upp till 2005 års nivå men har svårt att se att det kan bli så mycket bättre än så då befolkningen redan knäar under höga el och matpriser. Även de svenska ghettona i Spanien bör vända söderut prismässigt.

   • Lars skriver:

    Alla synpunkter är välkomna. Ja man ser ju faktiskt väldigt mycket fönster med galler och säkerhetsdörrar. Allt sedan ofta instängt bakom höga murar. Bra tankeställare där från dig.

 7. ottosson skriver:

  Tack för dina tankar👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.