Regimskifte

Dollarn bryter upp och är den starkaste på 15 år enligt DXY. Jag tittar oftast mot Euro men den visar samma sak. Dollarn är urstark. Men även om nivåerna är nya, så är styrkan inget nytt. Trenden har varit stark i över ett år. Men då har det varit i kombination med stigande räntor. Stark dollar – stigande räntor = Hökig regim, som framförallt är marknadens oro för inflation och högre räntor. Inte konjunktur och vinster. Men sedan två veckor är räntorna US10yrs fallande, så vi har alltså synnerligen stark dollar i kombination med fallande räntor och det mina vänner är risk off regim, och då är man alltså INTE rädd för inflation (tvärtom faktiskt) utan rädd för svag konjunktur och vinster. Risk Off är inte bra för aktier. Nästan oavsett värdering eller ej.

Vad händer nu? Jo jag tror att denna regim kan driva ner SPX mot 3,500. Mitt target sen länge.

Sen beror det på tre saker,

1, jobbdata på fredag som fångar rådande tillväxt i ekonomi och lönebildning (löne-inflations-spiral risken)…

2, CPI nästa vecka, där inflationen sannolikt är hög om man får tro Pris indikatorerna i PMI, men det är relativt förväntningarna som är intressant

3, rapportperioden Q2 som börjar rulla igång.

Att räntorna börjat falla beror egentligen på att marknaden inte varit så orolig för inflation längre, och börjar mer oroa sig för vinster. Då köper man obligationer vars ränta då anses vara okej givet att man tror på lägre inflation i framtiden och för att ex aktier är opålitliga när man inte känner till vinsterna, varpå priset på obligationen stiger, och räntorna faller.

Jag tror nog att jobbdatan på fredag kan bli hyfsad, och lönerna håller sig på mattan. Jag tror att inflationsdatan fortfarande är dålig, dvs hög. MEN, jag att bolagsrapporterna som börjar rulla ut fortfarande är helt okej. Det är inte förrän Q3orna kommer som analytikerna ligger för högt. Det är inte förrän i oktober. Q4orna lär vara riktigt risiga, men då pratar vi januari/februari.

Jag är ödmjuk inför datan, men en scenario gissning är att rådande klimat driver ner SPX mot 3,500, särskilt om CPI datan är dålig. Där bottnar det och vänder upp inför en uppgång som lär hålla i sig till slutet av augusti/september. Uppgången sporras av låg nivå på index, men även att rapporterna är rätt bra, och marknaden invaggas att bolagen ganska stabilt tjänar pengar. Men en bit in i september börjar man återigen oroa sig över framtida intjäning. Jag tror ärligt att inflationsnarrativet sjunger på sista versen, och om US10yrs bryter ner under 2,70% så är det en startsignal om att vi ska gå mot 2,0% i senare skede… vilket alltså är marknadens sätt att säga. Skit i inflationen. Ungefär när den slår i 2% så kommer data in som visar att inflationen är ett minne blott. Men då är det för sent att köpa obligationer, Hur börsen går här, är som vanligt, beroende av dollar. Är den stark, så är det risk off, dvs oro för konjunktur och vinster, och då går börsen dåligt. Är dollarn svag, så studsar det upp.

Men som sagt, jag väntar mig att vi tar ut SPX 3,500…. där vänder det någonstans.. och sen sätter jag target 4,000 med risk för överslag mot 4,200. Det som driver detta är 1, avtagande risk för inflation med fallande räntor och 2, men inte så stor rädsla för recession, vilket alltså kräver en svag dollar.

Så stark dollar nu till 3,500 och sen vänder börsen med dollarn, och är stark till dollarn ger upp sin svaghet. Då är det slut. Igen!

Idag kom Service PMIs från Europa, som jag inte direkt följer. De är laggards och inte så viktiga för börser. Men de var inline m Flash datan, hyfsat svag egentligen, men håller uppe bättre än många trott med tanke på problemen i Europa, inte minst med mat och energipriser. Man undrar… hur fan har Europeerna råd att köpa nåt annat?

Imorgon kommer Service PMI data från USA

US Service PMI kom in på 52,7 mot flash 51,6 och fg 53,4… bättre, men flash var extremt dålig. Mer inline med ISM nu.

US Non-Mfg ISM kom in på 55,3 mot väntat 54,3 och fg 55,9… sämre än sist, men bättre än väntat. Absolut nivå som ändå visar att tjänstesektorn håller sig hyggligt, men den är å andra sidan lagging Mfg sektorn.

Employment faktorn kom in på 47,4 mot fg 50,2.. klart sämre, och det är här jobb huvudsakligen skapas. Pekar på att den fina jobbdatan vi sett i år kommer röra sig nedåt under andra halvåret. Detta slår mot köpkraft, som alltså drivs av nya jobb + löneökningar.

Prices kom in på 80,1 mot fg 82,1… prisökningarna har toppat ur men är historiskt högt. Även ISM Mfg Prices visar på samma sak, och tyder på att vi inte ska vänta oss alltför bra CPI data framöver. MEN, råvarupriser, som ex industrimetaller och olja, har börjat röra sig nedåt. Så rörelsen är inledd så att säga. Men inflationsdatan kommer vara svag i närtid och risken är mycket stor att FED höjer med 75bp i juli, från 1,5 till 2,25. Även i september lär de höja, med antingen 25 el 50. Men vi ska inte ta ut svängarna innan jobbdata på fredag och CPI i nästa vecka. Men detta är magkänslan just nu.

Här tittar jag inte på New Orders… då servicesektorn inte har samma behov att planera för framtida efterfrågan som tillverkningssektorn. New Orders för mig där är nästan att nyanställa. Dvs om en hårsalong tror på mer kunder i framtiden så anställer dom väl fler frisörer… att beställa hem mer schampo löser väl inte problemet.

Tbc…

Imorgon fredag väntas 268k nya jobb mot fg 390k

Löneökningarna väntas ligga på 0,3% MoM mot fg 0,3.

Viktigt detta!!! Tbc

Marknaden verkar glad över att räntorna trycks ner, VIX/Olja osv gör det också… men givet dollarns styrka är jag inte säker på hur långvarig denna styrka blir. SPX har motstånd uppe vid 3,950 men kan röra sig hela vägen upp mot 4,050-4,100… jag ser det som att vi fortfarande är i 1-B och att förr eller senare väntar 1-c med target 3,500. Med det finns även en alternativ bild där vi redan gjort 1a-1c och är inne i 2an just nu och efter den kommer 3an. Som sagt, visst kan det gå någon procent till, men jag vill ändå se 3,500ish botten i juli.

Den Amerikanska 10åringen bottnade under Covid och började stiga sent på året. Cirka 18 månader senare så ser det surt ut för Svensk Bostadsmarknad. Dvs ränteuppgången i USA smittar till slut på Sverige, och med fördröjning slår det genom på svensk bostadsmarknaden. OM, jag säger om för jag vet inte, US10yrs toppade för nån vecka sen på 3,5% och nu påbörjat sin trend söderut, så skulle man med samma resonemang kunna säga att vi bör se ljusglimtar i Svensk bostadsmarknad om 18 månader. Dvs årsskiftet 2023/24. Ett annat sätt att säga det på är att det kommer se surt ut i hela 18 månader till innan det ”vänder”. Som sagt, jag tror på rejält lägre svenska bostadspriser från dagens nivåer. Vi pratar pre covid nivåer, dvs cirka -25%. Får jag gissa på botten så skulle jag säga vår/sommar nästa år.

———-

fredag

nfp, nya jobb i juni kom in på 372k mot väntat 268 och fg 384 (nedrev 390k) superstarkt!!!!

Lönerna kom in 0,3% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,4 (upptev fr 0,3)… fortfarande hyfsat lönetryck men inte spiralvarning!

datan är stark och risken är nu stor att Fed drar till med 75 punkter nästa gång, istället för 50.

räntorna borde stiga, dollarn borde fortsätta vara stark, och börserna borde få det tufft att dra vidare. growth dvs ndx borde kunna ge tillbaka senaste uppgången. 3500 target intakt!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Regimskifte

 1. erik skriver:

  Är du inte orolig för EU om ryssen stänger av gaskranen i vinter? Tyskland kommer ju kollapsa totalt och känns som det kan bli riktigt stökigt i EU överlag!

 2. Linus skriver:

  Hej uppskattar alla dina makroekonomiska observationer och tankar. Jag är dock en ganska ny läsare, sen något år tillbaka, och saknar lite bakgrund till bla de referenser dunigts gör till 1a, 1b, 1c, 2:an, 3:an etc. Skulle vara bra för mig och säkert flera andra om du kan göra en post eller svar som förtydligar vad du refererar till. Med lite tidsskala. Känns som att det finns en bra bild här.

  Tack på förhand.

  • GaStan skriver:

   Tack för du gillar Linus…

   Min erfarenhet är att rörelser nedåt, och till viss del uppåt, ofta är en 3 vågs rörelse. Dvs Ner-upp-ner. Där den första ner är en tydlig 3 vågs rörelse också, fast som jag kallar A-B-C.

   Även tvåan och trean kan ha en ABC struktur men inte lika tydlig och lika säker.

   Logiken finns också tycker jag… 1A skarp rörelse nedåt som ofta kommer oväntat. Men där kommer köpare in som hoppas på studs 1b… men sen finns det många som blev rädda för 1a och inte hann sälja och säljer varpå vi får 1c.

   Efter ettan är klar så har marknaden kommit ner och där finns det tröga pengar som ser ljust på frmatiden på långsikt. Detta ger tvåan upp.

   Men det finns också tröga pengar som är negativa och som säljer, varpå vi får en sista trea ner. Trean kan vara en vecka och bara bli nån enstaka procent, eller extremt kraftfull.

   Jag har en fundamental syn på var marknaden är på väg.. i detta fall SPX 3,500ish. Detta kan såklart vara tvärfel… men sånt är livet

   Hursomhelst försöker jag använda rörelsemönstret för att förstå vägen mot 3,500

   Tajming delen, dvs NÄR, har jag aldrig riktigt lyckats med. Typ 50 rätt 50 fel… så där har ingen edge. Men det gör inte så mycket om man får rätt med det andra.

   • Linus skriver:

    Tack det var det jag misstänkte / läste mellan raderna men toppen att få ett förtydligande av mönstret. Att det ofta återkommer inom respektive A-B-C ben är en intressant observation.

   • Lars skriver:

    Hej Jonas
    Tack för att du gör allt lite mer begripligt!

    Jag antar att du utgår ifrån SPX eller rent av en kombo av fler us index, för att knåpa ihop din våg analys. Det skulle vara så fint om du ville göra en bild ibland av grafen/graferna som du ändå skissar ut dina 123 or och ABC rörelser efter.

    Sist RB höjde räntan, så uteblev förstärkning av kronan. Nyss läste jag att detta beror på att man samtidigt köper utländsk valuta och därmed sänker kronan. Varför detta märkliga beteende.

    Stort tack för alla dina inlägg.

   • GaStan skriver:

    Tack för att du gillar Lars!!!

    Jag utgår alltid fr SPX, och ibland kompletterar med NDX. Min erfarenhet är att får du bilden rätt där så går det rätt lätt att extrapolera övriga marknader.

    La in bilden för många år sen.. men tog sån jäkla tid… och jag har ju även ett vanligt jobb att sköta 😂…. Men tackar för önskemålet. Ska se om jag kan bättra mig.

    Det handlar inte om RB intervenering… utan handlar om att övriga centralbanker uppfattas som mer hökiga. Särskilt Fed. Sverige har egentligen väldigt lite inhemskt genererad inföation utan allt handlar om vår omvärld. Tänk olje och matpris. Tänk Tyskland!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.