US CPI på onsdag

På onsdag kommer alltså inflationsdata från USA för juni.

CPI väntas öka 1,1% MoM mot fg 1,0

Core CPI, som är den mest intressanta, väntas bli 0,6% MoM mot fg 0,6%.

Det är alltså inga stora förbättringar som väntas. Det lär det inte bli. Tittar man på ex ISM Mfg Prices, eller ISM non-Mfg Prices så ligger de fortfarande extremt högt.

Ekonomin mår dessutom bra, det visade inte minst jobbdatan i förra veckan. Så länge som ekonomin mår bra så kommer företagen har stake att höja priserna. Det är när konsumenterna sviker som de börjar vackla i sina beställningar och kvarnhjulen kan börja snurra åt andra hållet. Där har vi ISM Mfg New Orders som vikt ner, men det tar tid innan det slår genom i alla led. Ni som följer industrimetaller och Co ser att de också vänt ner och kan ha toppat ur. oljan är ingen bra leader utan våldigt mycket en här och nu indikator.. jag räknar med att den håller sig kring 105 dollar +\- 10 en tid framöver.

Hade jobbdatan kommit in på säg 0-100k jobb så kan man tänka sig att FED hade varit nöjda i sitt jobb att döda efterfrågan, men givet siffran i fredags, så är det nog sannolikt att de höjer med 75 punkter, från 1,50 till 2,25%, i juli. Har svårt att se att inflationssiffran ska komma in så lågt att de bara höjer med 50. 0 eller 100 punkter är uteslutet.

I september tänker jag 25 punkter lägre än vad de höjer med i juli, så 50 om de nu höjer med 75, men det är också för att jag väntar mig att datan börjar komma in en riktning som gör det möjligt. Jag penslar fortfarande efter icke höjning i november och december, mot bakgrund av att USA då befinner sig i recessionsliknande tillstånd. Exemplifierat av typ NOLL nya jobb i månadsdatan, och/eller 0,2% MoM eller lägre inflation data…

vad gäller konjunktur och vinstrevidringar tänker jag mig att q2orna nu blir rätt okej och INTE leder till några nedrevideringar, utan det är först i oktober med q3orna som detta blir aktuellt. något som sen accelerar för varje kvartal.

Vi har även svensk inflationsdata på torsdag. US PPI på torsdag är också intressant! På fredag har vi Empire FED, Retail sales samt Prel Michigan.

Jag noterar att Dollarn nu handlas på par mot Euron. Mäktigt! Rent tekniskt hade det inte varit konstigt med en studs i dollar från ett överköpt läge. Normalt är detta synonymt med stark börs. Annars räknar med fortsatt stark dollar… åtminstone fram till inflationsnarrativet dör.

Optimismen i marknaden har på sistone drivits av fallande räntor. Visserligen har det varit fallande räntor-stark dollar, som per definition är Risk Off, som normalt är dåligt för aktier. Men det har inte stämt, och anledningen är att börserna i år har handlats ner pga inflationsnarrativet, stigande räntor – stark dollar… och när räntorna nu föll tillbaks, visserligen på recessionsoro i datan, så gillade marknaden detta. Även om det var en Risk off situation. Det hade varit MYCKET bättre med fallande räntor och SVAG dollar… för det är Risk On. Det bästa för aktier. Så jag är lite förvånad över styrkan. Men US10yrs ligger inte på 2,75 längre, stödet höll, utan 3,05…. och nu är det upp till inflationsdatan!

Jag utesluter inget,, både NDX och SPX har gap ett snäpp högre. Så visst kan det lyfta nån procent till, men jag ritar fortfarande efter en sista körare nedåt till SPX 3,500…. tänk 10% ner. Men detta drivs INTE av oro för recession, för det gillade ju marknaden nyligen. Utan FED oro…

Sen är tanken att vi ska få lite varmluft längre fram när inflationsnarrativet dör. Då ska US10yrs bryta ner genom 2,75% och dollarn svagas…. och VISST är jag medveten om att vi aldrig kommer få uppleva 3,500, utan nästa rörelse har redan börjat. Time will tell.

Ha en fin vecka!

—————

Det är ju ett speciellt läge vi har nu. Dollarn har varit stark, men ändå har börserna orkat stå emot. Får vi en studs i dollarn, innebär det fortsatt styrka på börserna, eller är det tvärtom marknad. Sen ovanpå detta har vi dagens inflationsdata. Förväntningarna ligger högt. Kommer den svagt så borde dollarn försvagas. Annars inte….

SPX på 3,800 och Vinst på 230 i år ger PE 16,5X. Inte superlågt om man tänker a, 10-åring på 3% b, att vinsten 230 kanske inte håller när Q3/4 börjar rulla in svagare och c, recession nästa år. Därför känner jag mig trygg med target 3,500. Men vägen dit…

I SEB morgonbrev skriver Robert Bergqvist om Inflationsdebatten ute i världen, där man försöker hitta syndabockar. Men han radar vackert upp skälen till dagens situation

a, Överexpansiv finanspolitik under 20/21 gav en Demand push

b, Covid störde produktionskedjor på olika sätt, och gjorde att det blev tajt givet Demand pushen.

Det var de här två som kickade igång inflationstrenden vi upplever idag… sen kom

c, Putin, vilket blev en Supply Pull, där oljan skuttade upp från 70-80usd fatet, till 100+, samt Food inflation vi ser idag.

d, för långsam exit av penningpolitiken… dvs om man dragit tillbaka QE och nollräntor redan förra året, så hade vi sannolikt inte varit i samma sits idag. (eftersom ökade räntekostnader trycker undan konsumtion -> tillväxt -> jobbskapande -> köpkraft

Att det skulle vara giriga företag som passar på att höja priserna är bullshit. De har som uppgift att bibehålla avkastingen på eget kapital, dvs vinster. Gör dom inte det utan motsatsen, dvs går med förlust, så innebär det till slut att 1, de måste säga upp folk till skillnad från att anställa 2, och avstå investeringar som ger framtida försäljning och konkurrenskraft. Om alla företag skulle gå med förlust så blir även skatteintäkterna, dels från skatt på vinst, men även skatt på arbete lägre, och således skulle staten få krympa sin budget för att anpassa den till lägre intäkter (Bulken av statens inkomster är Moms, Skatt på arbete, dvs inkomstskatt och arbgiv avgifter) och därmed skulle vi också få mindre resurser till välfärden.

Vissa menar att företagen tar smällen för inflation då PPI (inflation i producent ledet) ät dubbelt så hög som CPI (inflation i konsumentledet). Men det är skulle jag säga är bullshit.

EX. Ett företag som säljer en vara för 100kr köper in den för 50kr, och gör 50 i vinst. Om inköpspriset stiger med 20% från 50 till 60 så måste företaget höja den från 100 till 110 för att fortsätta göra 50 i vinst. Således 10% i konsument ledet. Att PPI är dubbelt så hög som KPI är alltså fullt normalt.

Inflationen kommer i eftermiddag… och min magkänsla säger att dollarn varit stark, förväntningarna på dålig siffra ligger högt… och att vi kanske kan överraska positivt på nåt sätt, vilket ger börsen en knuff uppåt. Men att denna uppgång blir hyfsat kortvarig och att det snart vänder ner igen. Ta nu detta med en rejäl skopa salt, för detta är mer en killgissning…

och där kom inflationen

cpi kom in på 1,3% MoM mot väntat 1,1 och fg 1,0.

i årstakt 9,1% mot väntat 8,8 och fg 8,6

core cpi kom in på 0,7% MoM mot väntat 0,5 och fg 0,6.

En på alla sätt svin inflatorisk siffra, som tillsammans med den starka jobbsiffran lär skrämma skiten ur Fed.

För några veckor sen tänkte jag att Fed mötet i juli kunde bli 50-75 punkter, lite beroende på datan. efter jobbdatan trodde jag 75.

Nu tror jag man enkelt kommer höja med 100 från 1,5 till 2,5%

Stigande räntor – stark dollar

3,500 nästa!!!!

Vid senaste räntehöjarcykeln gick man från 0 till 2,25%. Då blev det lite för mycket och man tvingades sänka till 1,50%. Om man höjer med 100 i juli till 2,50 så är man där. Men man lär höja även i september. Hur mycket beror på datan. Fortsätter datan som idag så kan det bli 100 till. Börjar den fixa till sig kan det bli 25… och allt därimellan. Det innebär styrränta efter september på 2,75-3,50. Den innebär tre saker… 1, att november höjningen uteblir 2, att sannolikheten för recession är extremt hög nästa år då räntor slår genom med 12m fördröjning och 3, risken är hög att korträntor som US2yrs går mot 3,25-4,0%. Om Us10yrs hänger med är svårt att säga… om räntemarknaden tror på recession så kommer den att stå stilla och därmed invertera yieldkurvan…

———————-

Torsdag

Från Sverige kom inflationen, KPIF ex energi, in på 0,7% MoM mot väntat 0,4 och fg 0,9. Klart högre än väntat men lägre än sist. På årsbasis kom den in på 6,1% mot väntat 5,8 och fg 5,4.

Tittar man på KPIF alt KPI så visar dom också en klart inflatorisk miljö.

Sverige har inflation av samma anledning som resten av världen.

Riksbanken kommer att höja med 50 alt 75 punkter vid nästa möte den 19e september. Från dagens 0,75% till 1,25 alt 1,50%.

Detta innebär att räntan på rörliga bolån borde ligga på c2,5% till 3,0%… de kommer pressas uppåt från dagens nivåer.

Tittar man svenska statsobligationer så studsar de upp en hel del, men kronan stärks inte jättemycket. Jag tänker att Europa utstår samma typ av inflationstryck och räntespreadarna rör sig inte jättemycket, och därför gör inte kronan det heller.

En 5årig statsobligation ligger på 1,7% och en 5årig bostadsoblis borde därför ligga på cirka 2,2% i ett normaltillstånd. Det bundna 5 års lånet borde därför ligga på c3,5-3,7%.

Givet dagens räntor ska bostadspriserna NER, men just dagens inflationssiffra lär inte få något särskilt avtryck.

Givet att vi har 60% rörliga lån, och 40% bundna så borde en viktad bolåneränta ligga kring 3%. På en bolåneskuld på 4,000mdr är det 120mdr. Att jämföra med 50mdr när den var som lägst. 70mdr känns i plånböckerna. Sen kommer inte allt på en gång då bundna lån förfaller vid olika tidpunkter. Sen har vi svenskarna 1,000mdr till i lån, främst billån, som borde kosta c4%, dvs 40mdr till så totalt 120+40=160mdr. Givet bruttoinkomster på c2,000mdr är det 8% i räntekostnader. Det kommer att kännas, dock inte tillräckligt mycket för att tvinga in oss i djup recession. Å andra sidan kommer vi importera recession från omvärlden, och prisnedgången på tillgångar, aktier och fastigheter, slår mot confidence, så det ser inte kul ut nästa år. Köpkraften är dessutom försämrad med tanke på att jobbskapande och löner inte hänger med i våra kostnader, som räntor, energi och mat. Men det har vi vetat länge nu!

När jag har räknat baklänges hamnar Sverige i ränteskapad recession vid 2% styrränta och högre. Givet att hösten surnar till i världen, så blir det ingen höjning i november och framåt. Därmed skulle vi klara just den gränsen. Men vi får ta en månad i taget….

I eftermiddag kommer PPI från USA… tbc

—————-

Äntligen fredag

Marknaden kan knappast sägas vara stark, den är ner senaste veckan, men med tanke på att dollarn stärkts till par mot euron, datan varit stark, och en 75bp höjning i juli upplevs som light och 100bp är i farozonen, så är marknaden knappast så svag som många säkert väntat sig givet nyhetsflödet.

Jag tror så här, brentoljan handlas under 100usd, koppar och industrimetaller är svaga, och alla förstår att när detta får verka genom värdekedjorna så är detta en deflatorisk kraft. Dollarn är stark, men räntorna 2yrs och 10yrs harvar på kring 3%, istället för att återta och passera gamla highs på 3,5%. Kanske är det snart tid för den kraftigt överköpta dollarn att studsa tillbaks mot 1,04eur. Två av FED ledamöterna var dessutom ute igår och sa att 100 punkter är för mycket. 75 räcker. Varför har inte de blivit fullt så upprörda av senaste tidens data? Att det finns många i marknaden som tror på recession och inte vill äga aktier, utan istället köpa en us10yrs på 3% för att göra pengar på när FED sen sänker räntan och inflation inte är ett problem, är såklart ett skäl till varför räntorna inte stiger på långa papper. Det innebär också att yieldkurvan kan fortsätta att invertera. I sig en recessions signal.

Vad FED ledamöterna säger är inte att de vet att inflation kommer vara ett minor problem om 6-12 månader. För det kan de inte veta säkert. Även om de faktiskt tror det. Precis som jag. Vad de säger är att räntehöjningar, och sänkningar, tar c12 månader innan de får full effekt i ekonomin. Så även om man höjer med 10% nästa gång, så är nästa månads inflationssiffra dålig. Dvs effekten kommer nästa år, och har man piskat upp sig själv att höja för mycket så tvingas man till större sänkningar längre fram.

Sist FED var i en räntehöjarcykel så höjde man från 0 till 2,25%. Det blev för mycket, även om de aldrig erkände det rakt ut. Därför tvingades dom att sänka till 1,50%. Idag ligger vi på 1,50% styrränta och man lär höja 75-100 i juli, samt 25-75 i september. Vi pratar minst 2,5% ränta efter september. Kanske även 3,25%. Believe me, det kommer att räcka. Man kommer INTE behöva höja i november eller december, och man kommer sannolikt att behöva sänka nästa år. I ett första steg för att hantera inbromsning, i ett andra steg ner till noll för att på sikt hjälpa ekonomin ur recession.

Jag penslar fortfarande efter 3,500. Trots studsande dollar, trots att räntorna inte stiger, trots svagt olje och kopparpris. Anledningen är att långa pengar knappast köper marknaden här, den är för dyr. Vid 3,500 är den också rätt dyr, men om 10yrs tvingas ner från 3% till 2% så kommer det visa sig att marknaden var köpvärd i ett bear market rally från 3,500 till 4,000+. Så för att vara övertydlig, 3,500 är min targetnivå för den utgör Fib50%. Den är egentligen inte köpvärd, mer än att aktier då handlas till PE 15X på innevarande års vinst. Förvisso starkt inflaterad, då 2H22 sannolikt leder till nedrevidering, och 2023 ser mörkt ut. Men ändå. Men framförallt för att jag tänker mig att US10yrs kommer tvingas ner mot c2%. Detta räcker inte för att ta oss ur Bear market, men det räcker för Bear Market Rally. Skillnaden är att när räntan faller mot 2% och dollarn är stark så är det risk OFF och då är vi i Bear market, men ibland faller räntan och dollarn är svag, och då är vi i Bear market rally.

Det enda som kan få 3,500 att vara en långsiktig botten, är om vi inte går in i recession nästa år. Men gör vi inte det, så kommer inflationen fortsätta att vara ett problem, och då väntar fortsatta räntehöjningar. Det går liksom inte att ta oss ur detta. Stark konja – bibehållna vinster – fortsatt inflation – fortsatt räntehöjningar ELLER svag konja – fallande vinster – ingen inflation – inga räntehöjningar och senare räntesänkningar.

Får vi recession och vinstfall nästa år, så är det sannolikt inte long term BUY förrän under 3,000 men dit når vi inte förrän under q1 nästa år… och innan dess kommer vi med mycket hög sannolikhet få ett bearmarket rally.

US PPI ex food/energy kom in på 0,4% MoM mot väntat 0,5 och fg 0,6. Not too bad. Stora PPI kom förvisso in på 1,1 mot väntat 0,8 och fg 0,9… så man kan säga att mat och energi priserna drar, och sipprar ner till CPI med fördröjning, men rensar man för dom så ser det faktiskt lite lovande ut. Lägg till oljan, koppar och industrimetaller, och något kan vara på gång. Det borde vara på gång givet ISM New Orders svaghet etc….

För att tro att CPI/PCE ska leta sig ner mot FEDs inflationsmål, så MÅSTE PPI månadsdata ner till 0,2 och hålla sig där. När den väl gör det kommer Prices komponenten inom ISM/PMI också falla från dagens 80+ nivåer till 50ish. Då dör inflationsnarrativet i marknaden. Då är det över.

I eftermiddag har vi Empire, US Retail samt Michigan….. tbc

Empire FED kom in på 11,1 mot väntat -2,0 och fg -1,2… starkt. Visst, det är bara en siffra, och det kan vara hack i kurvan. Men den är stark. I nästa vecka kommer Phille och Flash PMIs. Empire indikerar ändå en ISM kring 55. Det är starkt.

Retail sales kom in på 1% MoM mot väntat 0,8 och fg -0,1. Starkt! Även ex autos/gas var stark. US Retail taktar på 8% i årstakt, vilket är en nominell siffra, så i real termer, dvs volym sålda, så är det kring nollan, men det är fortsatt starkt. Jag förstår de FED ledamöterna som säger att 75 punkter räcker eftersom höjningarna slår genom med 6-12 månaders försening, men jag förstår Powell och de andra som säger att det är bättre att höja för mycket nu, och sen tvingas sänka senare, än att höjt för lite och konstatera att man inte får bukt med inflationen, eftersom man inte lyckats dämpa tillväxt/demand tillräckligt mycket. Jag tror på 100 punkters höjning i juli, till 2,5% och sen kanske 75 till i september. Det beror på hur datan kommer in…. surnar datan till kan det såklart bli mindre.

Amerikanska ekonomin, datamässigt, är för stark. I den miljön kan företagen fortsätta att höja priserna, och så länge som det är så får vi inte bukt med inflationen. Vi måste döda tillväxt/demand, för att priserna längre bak i värdekedjorna ska börja falla, och när de väl gjort det kan vi få lägre priser i konsumentledet längre fram.

Michigan kom in på 51,1 mot väntat 49,9 och fg 50,0… bättre men felräknings-decimaler. Siffran indikerar fortsatt att konsumenterna är skitsura. Vilket är intressant med tanke på dagens retail siffra. Dagens retailsiffra visar att konsumenterna köper give and take lika mycket i volym som innan. Men att allt blivit dyrare, så de måste spendera mer för att få samma som tidigare. Köpkraften, nya jobb + löneökningar, möter inte upp detta… så snart måste de spendera sina pengar, och få mindre i volym. Tänk typ att du köper och gör allt som du brukar… men du inser att semsterresan till sommaren får tillbringas hemma istället för på Kreta, och utlandsresan i till Kanarieöarna ställs in… och robotgräsklipparen kan vänta. Lite så….

Räntorna faller…. och dollarn är lite svag… dvs Duvig reaktion på marknaderna idag, och SPX och NDX blir glada och handlas upp… visst, det är klart att vi kan rulla vidare mot 3,950-4,050… men jag köper inte detta… TARGET 3,500 intakt!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till US CPI på onsdag

 1. Gustaf skriver:

  ”Jag utesluter inget,, både NDX och SPX har gap ett snäpp högre. Så visst kan det lyfta nån procent till, men jag ritar fortfarande efter en sista körare nedåt till SPX 3,500…. tänk 10% ner. Men detta drivs INTE av oro för recession, för det gillade ju marknaden nyligen. Utan FED oro…”

  Men när NFP kom i fredags stängde börsen i USA flat. Marknaden fattar ju att den siffran innebär hög sannolikhet för 0,75% höjning, men ändå ville inte börsen vända ner?

  Du tror att oro för FED kommer komma först när de har spikat 0,75%?

  • GaStan skriver:

   Sant.. Och bra iaktagelse. Jag tror ändå börsens positiva underton nu handlar om att ”vi hoppas på recession, fallande inflation och räntor” men att denna optimism inte är solidare än att det kommer in en hög inflationsiffra eller en hökig Powell och då får sig ”hoppet” en käftsmäll, och så faller det på igen. Eller är det så genomdiskat att marknaden inte längre bryr sig om inflation utan allt handlar om konjuktur, och då skulle stark data, typ jobben, vara bra för aktier. Men jag tror inte det… utan på det förstnämnda. Anledningen är att räntemarknaden drivs mer av real data än hopp… så räntorna kommer inte ner så länge som inflationsdatan och Fed inte svänger… och så länge som de inte svänger så är varje uppgång i aktiemarknaden temporär…

   Hittills i år har det lönat sig att vara skeptisk när det känns bra och tvärtom… jag tror man ska fortsätta tänka så!!!

   • Gustaf skriver:

    Tack för svar!

    Ja, sälja på uppgångar har fungerat bra hittills i år. Att botten skulle vara satt ”för den här gången” i cykeln tror inte jag heller på. Förra årets topp var en stor topp där risktagandet och gratispengarna slog i taket. Efter en sån period borde index tappa mer än 20-25% tänker jag. Den nedgång vi sett hittills i år är i nivå med 2011, 2015 eller 2018. Dessa perioder föranledes inte av århundradets stimulanser och megaavkastning. Men sen så är ju denna analys väldigt enkel…

   • GaStan skriver:

    Ibland funkar det enkla!

 2. lars andersson skriver:

  Kloka insikter som vanligt!

 3. Oscar skriver:

  Galna siffror. Lyfter man blicken ytterligare ett steg från de resonemang du för här (på ett mästerligt sätt ska tilläggas) – borde inte FED behöva gå ordentligt mycket längre med sina höjningar? Under 80 talet så låg väl inflationen på 15%+ och FED låg på 12%? Att lägga fram det här argumentet är ju att spå lite i glaset på lite längre sikt men är det inte en större risk än en tailrisk i dagsläget?

  • P bateman skriver:

   Tror lånen är mycket större nu därför kan inte räntan gå upp till de nivåerna . 3 procent styrränta är väl som 9 procent på 80 talet

  • GaStan skriver:

   Jag tror man måste sätta det i förhållande till skuldkvot. Dvs summa skulder/inkomster. Gör man det så innebär idag en uppgång av räntan med 1% samma sak som 3% för 30 år sedan, sett som squezze out av inkomster och därmed inverkan på ekonomin. Det handlar i grunden om att skulderna är så mycket större, trots att inkomsterna också har vuxit såklart

   • Oscar skriver:

    Jag köper det vilket borde leda till att FED alltså tankar ekonomin för att få ner priserna.
    Dock – om man ska tro all data som kommer från oljemarknaden så är den sjukt tight och det finns fortfarande inga planer på att investera för något längre perspektiv framöver. Oljebolagen rider vågen och cashar in nu när de kan då alla har dålig smak i munnen av förlusterna från förra cykeln och pga ESG. Energi är ju allt så priset på allt ska upp om priset på energi ska upp över tid (kommande 10 år) givet att grön energi inte tar ett ordentligt teknikskutt.

    Det borde väl göra att inflationen kommer bita sig kvar på en betydligt högre nivå kommande år trots recession?

   • GaStan skriver:

    Tack för frågan, den är klart relevant, och många undrar säkert!
    Du har naturligtvis helt rätt kring underinvesteringarna i ny produktionskakapcitet kring oljan, och det finns många skäl bakom detta.

    Men jag skulle säga att dagens pris på olja kring 100 dollar är 20-30 dollar krigspremie. Så ta bort det så har du oljan i 70-80 dollar. Om vi hamnar i recession så skulle jag säga att oljan borde stå c40-50 dollar. Så om vi hamnar i recession, och har kriget kvar, så borde oljan stå i 40-50 +20/30 dvs 60-80….

    Så oljan idag tar höjd för tajt supply, och krig. Innan när framtida produktionskapacitet inte var ett problem så handlades oljan ner till 20-30…. jag skulle säga att utebiven CapEx grejen är värd 40-50 minus 20-30= 10-30 dollar

    Så my take är fortsatt att oljan borde trilla ner mot 60-80 i recession, fast där vi har krig + capex problem. Försvinner kriget kan man lyfta bort 20-30 dollar. Börjar man tokinvestera i Capex, ta bort 10-30 dollar.

    Men det ABSOLUT viktigaste är i den här diskussionen är att ett högt oljepris, säg 100 dollar, fast som LIGGER STILLA på 100 dollar är INTE inflationsdrivande.

    Dvs om det ligger kvar på 100 dollar, så ligger energipriset kvar på samma nivå från månad till månad, och om ETT år är bidraget till inflationsdatan 0%.

    Ex, förra sommaren gick oljan från c60 dollar till 120dollar… en dubbling, som vi idag ser i inflationsdatan. Men för att oljan ska få samma inverkan på inflation så måste den gå från 120 till 240 till nästa sommar. Vi har noll inflationsbidrag om den står stilla.

    Så Nej, jag tror inte inflationen biter sig kvar av den anledningen.

    Många jämför med situationen på 70-talet. Men de har inte gjort hemläxan för att den situationen skiljer sig på så många sätt.

    Den viktigaste är skudsättningen i världen, och centralbankers förmåga att kunna gasa och bromsa.

    Men även de faktum att vi levde i icke globaliserad värld, där kapacitetstak spelade stor roll. Där valuta marknader var reglerade och valutor var till fast växelkurs.

    Där Energi komponenten i förhållande till disponibel inkomster var långt mycket större än den är idag.

    Fackförbundens makt över arbetsgivare och lönebildning, och därmed inflaiton

    Det finns andra faktorer, men de här är viktiga.

 4. erik skriver:

  SP står emot bra, 3500 känns mer och mer tveksamt för min egna del. Om börserna håller sig såhär bra under dessa nyheter (inflation, krig, engerikris och snart matkris) då vill man inte stå utanför när det börjar komma in positiva nyheter.

 5. Retail 1% vs exp. 0,8%! Bra eller? SPX fick fart.

  • GaStan skriver:

   SPX drar för att dollar och räntor är svaga, som är en duvig reaktion som aktier gillar. Duvigheten kan komma av att
   1, olja är ner
   2, koppar och industrimetaller är ner

   vilket får marknaden att tro att FED hökighet snart är ett minne blott…

   Jag köper inte det riktigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.