Björnen har vaknat

Kan såklart inte veta säkert att vi sett toppen, men tror det är mycket sannolikt. Mycket pga att jag är fundamentalt baissad. Tänker mig nu att SPX ska gå följande väg 3800-4000-3500 med trolig botten i september/oktober. Där första benet 3800 borde kunna bli en 4000-4100-3800 på ett ungefär…. håller koll på US10yrs/Dollar/Olja/VIX här…

HOX Valueuard kom med bostadspriser som visade att de var ner 2,9% i Sverige. Förvånar säkert ingen.

Räntan på bostadsobligationen har likt räntorna världen över stabiliserats och faktiskt vänt ner. Men indikerar fortsatt stor nedsida på priserna. Från dagens nivåer så tror jag fortfarande på minst 15% nedsida på brf sthlm. Därifrån får vi se.

En styrränta i Sverige på 1,5% borde utmynna i 5års bostasdoblis på c2,5%. Så det är min tro att den räntan ändå ska ner 50 punkter härifrån. När FED sen senare i år börjar bli duvig på riktig, och recessionsoron sätter klorna i långa räntor så kan de falla ytterligare, och det borde även dra med sig svenska statsobligationer, och därmed svenska bostadsobligationer. Detta tror jag till slut kommer bromsa boprisfallet. Men från vilken nivå och när är svårt att säga. För att inte säga när Ingves kommer tvingas till att sänka, dels för att FED gör det, och dels för att vi är i recession, så kommer detta ge stöd längre fram. Då talar vi 2024 alltså. Här och nu tror jag på minst 15% nedgång in i nästa vår.

Från Tyskland kom Mfg Flash PMI in på 49,8 mot väntat 48,2 och fg 49,3… bättre men knappast bra

Från Europa kom Mfg Flash PMI in på 49,7 mot väntat 49,0 och fg 49,8… samma som ovan.

Service PMI var båda svaga. Europa går mot recession. Inte minst när medborgarna har betalat sina elräkningar i vinter. Make no mistake. Men just nu går inbromsningen något långsammare än väntat.

Från USA kom Mfg Flash PMI in på 51,3 mot väntat 52,0 och fg 52,8… sämre men fortsatt okej nivå trots allt. Men det kommer bli sämre. Inventory upbyggnadscykeln har varit den starkaste on record. Inte så konstigt när man nollade lager under covid, men när lager nivåerna, som INTE är på rekordhöga, börjar plana ut för att man märker av den fallande efterfrågan, då avstannar inventory build up orders, och då har vi dom här nere på 40. Det är faktiskt lite vad ex New Order/inventory i ISM indikerar.

Den ännu viktigare Service Flash PMI kom in på 44,1 mot väntat 49,2 och fg 47,3. Katastrof. Detta ska också jämföras med ISM Non-Mfg som senast låg på 56,4. Jag tror mer på den här. Visst, man har hela tiden sagt att under Covid åren 2020/21 så shoppade man till VAROR, för att man hängde hemma och var bunden till detta. När man sen släpptes fri under 2022 så fanns det ett pent up demand av att konsumera tjänster, vilket var bra för det var där jobben primärt skulle skapas. Så blev det till stor del också. MEN, jag insåg att när räntekostnaderna, mat, energi och annat livsnödvändigt stiger i pris, snabbare än nya jobb och högre lön kompenserar för, så kommer det också bli mindre över till tjänster. Service och tjänster, som tyvärr, också hamnar ganska långt ner på prio stegen när snaran dras åt. Tänk resor och restaurangbesök. Det är detta som händer nu. Ordentligt. Det kommer även innebära att det kommer att sluta anställas folk i denna sektor. Då går det snabbt från arbetstagarens marknad till arbetsgivarens och då brukar löneinflationen komma ner. Färre nya jobb och lägre lönetakt, ger lägre köpkraft framöver. Det ger sämre tillväxt, som mina vänner kommer rulla över i recession. Sannolikt i Q4 i år, men annars nästa år. I en miljö med recession, dvs där ekonomin krymper och jobb försvinner, så sjunker företagens försäljning, och med lite Operativ Leverage på det, så sjunker även vinsterna. Normalt för SPX 25-30%. Det skulle innebära att vinst per unit nästa år kommer landa på 160-180 dollar. (140 dollar var det under 2020, men justerar man för återköp av aktier så landar man på c160). Vilken multipel tycker ni SPX ska handlas till för att vara fair då??????

Okej, detta är ju bra för inflation, såklart, och därmed bra för räntor… och mycket riktigt sjönk räntan och dollarn försvagades på det här. Duvig reaktion, som börsen brukar gilla. Särskilt när den inte är lika överköpt längre.

Detta hindrar inte FED från att höka i Jackson Hole, det hindrar dom sannolikt inte från att höja 75 till 3,0% den 21 september. I bästa fall 50punkter. Men i november kommer det vara andra bullar. Detta är såklart bra, och kommer innebära att räntor trendar nedåt, och det är bra för aktiemultiplar.

MEN, ganska snart inser man att de negativa vinstrevideringarna kommer…. och då börjar dollarn stärkas igen…. och då har vi en risk off situation i marknaden där du inte vill hålla aktier.

Jag penslar fortfarande efter SPX 3,500….

Core PCE nästa

Tbc

—————-

Äntligen fredag, med core PCE, Michigan och tal i Jackson Hole

Jag kalkylerar efter:

3800-4000-3500 där första benet är 4000-4100-3800

men jag ser ett alternativ till, nämligen

3900-4100-3500 där första benet är 4100-4200-3900

Om det är den senare så ska vi stämma av 4200ish inom kort och sen rasa ner till 3900. Är det den första så kan vi också stämma av 4200 inom kort fast sen bara tappa ner till 4000.

Alltså det ska ner… men om det vänder redan vid 4000 så ska det studsa till 4100max och sen ner igen. Vänder det inte förrän 3900 så tar studsen oss också till 4100 för att sen vända ner.

Således, nedgång till 3900-4000,,, studs till 4100… sen ner igen!

Många är laddande inför Jackson Hole ikväll… inför detta möte har jag en fundering. Diskussionen verkar vara huruvida man ska klara av att få ner inflationen och samtidigt göra en soft landing som upprätthåller vinsterna. Det är INTE hur jag ser frågeställningen, utan snarare ”hur ska FED få ner inflationen om de inte skapar recession, dvs varför skulle prishöjningarna upphöra om vi INTE hamnar i recession?”

Inflation kommer ur TRE källor,

1, att företagen ser stark efterfrågan från kunderna

2, att företagens inköpspriser stiger

3, att företagens lönekostnader stiger.

Eller en kombo av ovan.

Det första är rätt given, dör efterfrågan, så dör kundernas efterfrågan.

Den andra handlar om råvarupriser, de är höga för att tillverkarna lägger stora orders som gör att supply blir tajt. Tillverkarnas orderstorlek handlar om företagens orders, och deras orders handlar om slutkunden. Så samma som nummer ett. Slutar slutkunden köpa så faller till slut råvarorna, och då blir inköpspriserna till slut lägre.

Den tredje handlar om en kombo av tajt arbetsmarknad och stark tillväxt. Där tillväxt, så orkar inte lönerna växa.

Således går alla tre att härleda till efterfrågan, och för att döda efterfrågan så måste folk ha mindre över i plånboken att handla för. Prisuppgångar som inte matchas av fler jobb och högre lön, dvs fallande real inkomster, är en automatisk broms. Men ovanpå det har du skulders räntekostnader,,,,, dvs räntan.

FED, om de vill få bukt med inflation, måste döda efterfrågan, dvs skapa recession, för att få bort inflationstrycket. Det går inte på nåt annat sätt! Sorry!

Men det är en rätt känslig grej att säga, dvs vi måste skapa recession, dvs se till att miljontals människor blir av med jobbet, för att få bort inflaitonen. Dvs det krävs massa tråkiga mänskliga missöden för att få bort inflation. Tyvärr!

FEDs favo mått på inflation kom precis, Core PCE kom in på 0,1% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,6. Det är bra!! Det är lägsta sen februari 2021. Rent teoretiskt kan man säga att höjer företagen priserna med 0,1 varje månad så landar vi på en inflation 12 månader senare på 1,2%. Siffran är bra, sen är det inte 100% överraskning då core CPI också har flörtat med det här. Vi vet också att FED inte heller kommer ta en månadssiffra och säga ”tjohhoo vi har gått i mål”. De kommer sannolikt höja med 75, i bästa fall 50, i september. MEN, fortsätter månadsdatan att trilla in så här under resten av året, samtidigt som jobbskapandet mjuknar… ja då har vi ett annat läge vid räntemötena i november/december. På årsbasis, som är ren matte, så kom inflaitonen in på 4,6% YoY mot väntat 4,7 och fg 4,8… trenden är alltså nedåt sen februaris high på 5,4%. Headline siffran som är väldigt beroende av energipriserna kom in minus -0,1% MoM… prissänkning alltså. Första sedan covid 2020…. men det handlar helt sonika om energipriser. Vad beträffar energipriserna så är min karta att de är på väg ner mot 70-80 för att återspegla den fallande efterfrågan en recession skapar…. å andra sidan ska man ta det här med en nypa salt då swing faktorn är stor utifrån vad som händer med supply och hur kall vintern blir, vilket är kopplat till kriget.

Michigan index kom in 58,2 mot väntat 55,2 och fg 55,1… klart bättre! Både current conditions och expectations lyfter… nivån är fortfarande superdålig men det är olika grader i helvetet. Men här är det viktigt att hålla tungan rätt i mun. Konsumenterna är inte glada, de är mindre ledsna. Det handlar i grunden om två saker. Att det inte råder brist på varor längre och att företagen slutar höja priserna så förbannat. Detta ser dom som positivt. Men vi rullar över i ett läge, där jobbskapandet blir negativt, räntekostnaderna börja äta sig in i plånboken, och det blir recession på riktigt. Shoppingplanerna blir inte bra av detta… så man ska inte ha för stora förväntningar framöver. Nästa vecka kommer CB Cons Conf, som mer fångar jobb situationen… det ska bli intressant!

Sen blir det tal från Powell i Jackson hole. Min gissning är han kommer att säga att ”vi har gjort mycket” men vi kan absolut inte veta ”om det räcker” och datan får visa hur man bör agera framöver, men kommer datan in dåligt (ie inflationen är sticky, jobbskapandet starkt) så kommer man fortsätta att höja fram till att den ger vika. Oavsett hur högt man behöver höja, oavsett hur länge man måste fortsätta, och oavsett om det skapar recession eller ej. Recession är sekundärt. (jag hävdar ju att recession är nödvändigt för att nå inflationsmålet, och det här med soft patch är en icke diskussion, då soft patch sannolikt inte kommer få ner inflationen strukturellt, utan bara ett resultat av att man höjt för lite)

I nästa vecka kommer Case Shiller, CB Cons Conf, PMIs från hela världen, ISM samt jobbdata… busy week med andra ord!

Trevlig helg!

————

Powell har precis hållit tal i Jackson Hole… Message is clear; Dom är jävligt hökiga och orubbliga i sitt mål att slå ner på inflationen.

Dollarn stärks och börserna faller!

Vad betyder detta?

1, Att dom höjer med 75 i september, till 3%.

2, Betyder det att de automatiskt höjer i november och december? Man kan ju tro det med tanke på den retoriken.

Min prognos har varit att de INTE höjer i november. Men det är egentligen ingen prognos på själva FED, utan den grundar sig på tre saker.

1, Att räntehöjningarna från i somras får en negativ på konsumtion från Q4 och framåt..

2, Under 2017/18 räknade jag på skuldsättningen i USA, alltså skuldkvoter (lån/inkomst) och kom fram till att ”neutral ränta” borde ligga kring 1,5%. Ändå höjde FED ända upp till 2,25 och pratade om neutral ränta kring 3%. Jag ansåg att de hade fel, att vid räntor över 1,5% så skulle räntekostnadernas undanträngande effekt på konsumtion bli så stor att den slår för hårt mot ekonomin och därmed inflation. Neutral ränta, så att alla förstår, är den räntenivå som varken stimulerar eller bromsar inflation. Otroligt svårt att veta var den ligger såklart… men det visade sig då att man inte höjde till 3% utan stannade redan vid 2,25… för att sen sänka till 1,50 under 2019. Så jag kanske inte hade så fel ändå. Att FED nu höjer till 3% kommer enligt mig ge önskad effekt från och med Q4 och fram till nästa sommar.

3, Att tillväxten surnar till ordentligt under Q4, vilket gör att jobbskapandet faller till noll. Kanske även negativt. Dvs stigande arbetslöshet

4, Att inflationen fortsätter att harva på kring låga nivåer året, dvs som idag. Där månadssiffran landade på 0,1% vilket EGENTLIGEN är en takt som ligger under FEDs mål…. FAST det kräver att den ligger kvar där.

Så ovan fyra punkter är EGENTLIGEN vad jag försöker prognostisera, och givet att de kickar in, Så tror jag att FED kan avstå från att höja. Har jag fel om ovan 4 punkter, ja då lär de fortsätta att höja. Men jag bryr mig inte så mycket om att jag prickar in höjning eller inte rätt… utan ovan punkter. Tajming är svårt! Det är sambanden jag vill få rätt.

SPX mot 3900/4000 nu…. target 3500 intakt

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

41 kommentarer till Björnen har vaknat

 1. Welsh Corgi skriver:

  Mm, tror du får rätt. Det här känns riktigt obehagligt, ända ned i magen. Har dragit upp krigskassa och är på väg att sälja hus.

 2. Jim skriver:

  En nyfiken fråga – vad tror ni att SEK och Euro står i relation till USD vid årsskiftet?

  • GaStan skriver:

   Oj, svår fråga!

   Jag tror dollarn kommer fortsätta att vara stark ett tag till mot alla valutor. Dels för att Fed är som mest hökig just nu relativt sett, men även när man blir rädd för konjunkturen då dollarn brukar vara en flight to safety. Men till våren kommer Fed bli duvig som attans och då kommer den försvagas från höga nivåer.

   Jag tänker att 11kr och 0,96eur borde inte vara så konstigt i det korta perspektivet

 3. Gustaf skriver:

  Här är en intervju (gjord av makro-alf) med en förvaltare som tror att det värsta kan vara över. Alltid intressant att ta del av andra sidans syn.

  Om du vill/hinner bemöta argumentationen får du gärna göra det.

  Alltid kul att läsa dina tankar 🙂

  /Gustaf

  • GaStan skriver:

   Tack, den lyssnar jag gärna på.

   Har väldigt många bollar i luften just nu… men vad är hans huvudargument?

   • Gustaf skriver:

    Kortfattat menar han att inflationen måste bli värre och att tex bensinpriset i USA måste komma över toppen från för några månader sedan för att rädslan ska komma tillbaka. Han tror på lägre inflation och därmed mindre rädsla. Och har inflationen passerat sin topp för den här gången så kommer folk ”vänja sig vid 3% ränta” och börsen borde kunna tuffa på härifrån…

    Dessutom är väldigt många bearish och de som säljer och köper aktivt har redan sålt, därmed finns inte samma säljtryck kvar framöver.
    Han menade också att girighet och eufori kan hålla I sig längre och dessa rörelser har inte nån direkt historisk koppling till högre räntor. Räntorna gick upp länge innan it-bubblan och finanskrisen till slut kom.

    Han verkade inte reflektera över att vinsterna sannolikt kommer komma ner ganska mkt det närmaste året. Eller så ansåg han den nedgången redan vara diskonterad. Lite osäkert där. Kändes som det fanns en hel del luckor i hans resonemang om man inte tror på ökade vinster.

   • GaStan skriver:

    Lyssnade ockdå… och min tolkning var samma. Börsen har fallit pga stigande räntor, och den kommer locka tillbaka köparna när inflation och räntor inte långre är ett problem. I sak har han rätt men han missar vinst utveckling och värdering enligt mig…

  • revertCramer skriver:

   Att värsta är över för inflationen i USA är redan konsensus . Ska inte misstolkas för att det värsta är över för börsen
   .

 4. Grekaso skriver:

  Vad tror du om oljan? Låg supply, potentiell energikris där man kan behöva använda olja som energi i Europa?

 5. Jacob skriver:

  Tack för bra inlägg!

  Vad är din känsla kring fastighetsaktier, de har ju tagit en hel del stryk (bortsett från senaste återhämtningen)? Tänker om det största fallet har varit där och det är andra sektorer som ligger näst på tur.

  Tack!

  • GaStan skriver:

   Sektorn är ju väldigt räntedriven, men jag måste säga att jag har svårt att säga om det är klart, handlar om värdering, framtida vakanser och hyresintäkter osv och där är jag osäker.

   Vad gäller bostadspriser så tror jag de ska ner minst 15% till… det betyder inte att kommersiella kåkar ska göra det, och sen handlar det ju vad värderingarna diskonterar ovanpå det…

   Vill minnas att Erik Hansen la fastighetsindex och inversen av nån ränta som hade rätt högt förklaringsvärde.. kolla med honom

 6. Anders skriver:

  https://www.di.se/nyheter/experterna-bygg-en-pengamaskin-plocka-13-utdelningsaktier/

  Vad tycker du om allt prat om utdelningsaktier, det är väll ingen safe haven när bolagen börjar gå sämmre

  • GaStan skriver:

   Oj det finns mycket att säga om detta ämne. Kom ihåg att återköp av aktier ska ses som samma sak som utdelning.

   Först en positiv om detta fenomen,

   Historiskt sedan 50-talet, senaste 70 åren, har totalavkastningen för aktier legat på ca 8% per år, effektiv ränta. Knappt 3% av dom här kommer från återinvesterad utdelning och aktieåterköp. Dvs drygt en tredjedel av avkastningen kommer från utdelning. Resten går att härleda till kursutveckling som går att härleda till vinsttillväxt. Om man inte investerat i bolag som lämnat utdelning, så hade man antingen haft betydligt sämre avkastning, eller fått vara en mycket skicklig stockpicker inom gruppen av bolag som inte lämnar utdelning för att kompensera för bortfallet av återinvesterad utdelning.

   Sen en negativ,

   Det finns ingen holy grail med utdelning. För att få ta del av en utdelning så MÅSTE man äga aktien. Så även om du köper en aktie för 100kr som ger 10kr i utdelning varje år i 10 år, så är INTE analysen att detta är kanonbra, utan analysen måste ALLTID vara att din avkastningen är utdelning 10 kr X 10 år = 100kr + aktiepriset om 10 år = X och sen ställer du X i relation till satsade 100kr. Din avkastning kan aldrig räknas fram på nåt annat sätt. Alla andra sätt är fel.

   Ibland har jag fått intrycket att utdelningsinvesterare lägger väldigt mycket kraft på att förstå bolagets förmåga att betala ut utdelning, och extremt lite kraft på att förstå vad aktien kan stå i om 10 år. Det sistnämna brukar ofta bli nåt slentriat som ”aktier brukar ju stiga på lång sikt så den står säkert högre om 10 år, ELLER om de kan betala utdelning i 10 år så mår bolaget säkert bra, och då lär aktien stå i minst 100kr”

   Men det är där analysen brister!

   Vissa utgår från årets utdelning och säger att den ger en bra yield%. Men de kanske missat att bolaget kanske inte har kapacitet att hålla den utdelningen många år till. Men bolaget och aktiekursen ändå klarar sig. Vissa har kanske listat ut att utdelningarna lär kunna fortsätta, men inte förstått att bolagets verksamhet är på utförslöpa vilket tids nog kommer vara negativt för aktiepriset. Och vissa kanske har kommit fram till att bolaget både har utdelningskapacitet och det finns en långsiktig bärkraft i bolagets affärsmodell…. men de har missat att aktien är extremt övervärderad och kommer stå väsentligt lägre om några år.

   Utdelningen du får in på kontot är på liten liten del av kalkylen. Tyvärr är det där många stannar.

   Utdelningarnas uthållighet, långsiktig vinstutveckling, bärkraftig affärsverksamhet, aktiens värdering… är andra faktorer som väger minst lika mycket.

   Jag är varken för eller emot utdelningsbolag….. utdelningen blir bara en del av kalkylen. Bolag utan utdelning analyseras på samma sätt. Den med högst potential vinner. Utdelning eller ej.

   Problemet är väl i vår disruptiva värld att det är bolag med mogen verksamhet och som tjänar pengar idag, som kan lämna utdelning idag, medan det finns tillväxt bolag som inte lämnar utdelning idag, men gör det om 10 år. Vilket ska man äga?

   Well…. Hade du köpt en Amerikansk detaljhandelskedja för 20 år sen till 5% yield, så hade du skrapat ihop insatsen på 20 år. MEN risken är att de inte lämnat utdelning senaste åren för att Off-line gått i backen och de inte lyckats on-line. Utdeljningarna försvann och kom inte tillbaks, bolagets aktiekurs är ner 50%+ för att de har problem. Det ser du idag, 20 år senare, men för 20 år sen var det inte så uppenbart. Då var dom starka. Amazon fnös man åt. Du kunde kanske sålt innan, men sannolikt efter att du börjat förstå problemen, men marknaden är alltid snabb på att diska saker så det blev ändå ingen bra affär.

   Jag ser lite samma problem som med banker idag. Har traditionella banker samma oligopol över utlåning om 20 år. Om inte, vad har hänt med deras räntenetton då. Givet deras kostnadsmassor, vad händer med vinsterna då, och utdelningarna?

   Oljebolagen, kassastinna, saftig utdelning och stark affär. Oljan lär ju inte försvinna imorgon, inte om 10 år heller. Men om 20 år. Så om du vill ha utdelningarna, men ändå inte bli sittande med en svag aktie…. när är det optimalt att sälja.

   Samtidigt är det inte en holy grail att köpa Amazon helller uppenbarligen. Extremt höga multiplar gör den extremt känslig för svagare tillväxt eller stigande räntor. Man kan lätt tappa 50% i aktien, även om bolaget går bra.

   Bara säger att utdelningsstrategin inte är enkel, och att många som vurmar för denna är ett eko från förr. Då kunde man köpa en påse svenska välskötta verkstadsbolag som gav en yield på 5% och med rätt stort konfidens säga att de lär öka sin utdelning i takt med att vinsterna ökar, vilket de gjorde stadigt över tid. Och eftersom vinsterna ökar stadigt över tid, så lyckas även aktiekurserna klättra över tid, och därmed myntades begreppet att aktier alltid går upp över tid.

   Det finns ingen naturlag som säger att aktier går upp över tid. Aktier är sannolikt upp om 10 år om vinsterna är väsentligt högre om 10 år. Även om det är lite högt värderat idag. Såklart bättre om det är lågt värderat, men du fattar poängen. Om vinsterna har dubblats om 10 år så står aktier sannolikt högre. Men om vinsterna ska göra det, så måste även Total Revenues i de underliggande bolagen har gått upp hyfsat senaste 10 åren. De har de sannolikt gjort om BNP tillväxten har gjort det. Vilket den alltid gjorde förr, och till viss del idag.

   DET ÄR DÄRFÖR DENNA KLYSCHA LEVER

   Men jag ser tre långsiktiga gamechangers till denna…

   1, Globaliserad värld…. att sitta på 10 svenska verkstadsbolag i 30 år behöver inte innebära att deras samlade försäljning är högre. I en globaliserad värld kan någon annan ha tagit deras marknadsandelar. Eller åtminstone på ett sätt som inneburit prispress, som utmynnat i lägre marginal och vinst.

   2, Belånad värld….. att världen har kunnat växa handlar också om låg skuldsättning (inkomst/lån) fram till år 2000. Eftersom den är så mycket högre, så innebär varje procentenhetsuppgång av räntan en mycket större belastning på tillväxt än vad samma ränta gjorde tidigare. Detta håller tillbaka tillväxt

   3, Disruptiv värld….. inte sedan vi gick från bondesamhälle till industrialisering och urbanisering har världen varit så destruktiv. Jag nämnde bank, olja ovan… vad händer med gammel media om 20 år, vilka kommersiella ytor kommer användas om 20 år – hur påverkar detta fastighetsbolag. Har du varit på NK i sthlm en tisdag? Vad hade någon svarat om du för 20 år sen sa att NK kommer typ inte ha några besökare på veckodagarna. Folk hade skrattat åt dig. Hur stor är vår prediktionsförmåga om 20 år????

   Så nej, man kan inte tillämpa en utdelningsstrategi idag, som man så framgångsrikt har kunnat göra tidigare. Jag säger inte att den kommer gå dåligt…. bara att det är inte samma sak som innan, och att många där ute förenklar vilket gör att man tar stora risker som man inte ser.

   Jag är varken för eller emot utdelningsbolag.

   Jag bara säger att det är ingen holy grail, och att man ska analysera dom lika kritiskt som bolag som inte lämnar utdelning. Jag sitter hellre på ett bolag med en frisk business utan utdelning, än ett med sjuk business som lämnar utdelning. Kan jag få utdelning med frisk business, så är det jätte bra. Men då vill jag ändå att aktien ska gå bra, så värdering är viktigt. Utdelningen ska alltid läggas ihop med aktiens avkastning. För du lär aldrig kunna sälja aktien i annat pris än det som handlas i marknaden…. det glömmer ofta många utdelningsjägare.

 7. Fredrik skriver:

  Hej Jonas!
  Vad tycker du om företag som har storägare som Fredrik Lundberg och Stefan Persson som äger över hälften av bolag. Tex +50% av H&M har Stefan Persson och family. Lundberg är påväg att äga 50% med i Huvfudstaden dom har 45% just nu. Ser att Stefan Persson och family har köpt in sig när H&M faller… idag var det två negativa riktkurser som kom in, och aktien gick givetvis ner, är rätt säker på att familjen kommer fylla på snart igen. Är det ett varningstecken att äga en sådan aktie, om man har en storägare som sitter och dammsuger aktierna? Vad kan syftet vara vill dom ta över allt och ta bort den från börsen, vad tjänar dom på det isåfall? Sorry lite offtopic. Kommer ställa en fråga om din skrivna artikel snart. 🙂

  • GaStan skriver:

   Tycker i regel ägare av kött och blod är bättre..

   De får utdelning varje år, och eftersom de inte har några planer på att sluta vara ägare i dessa bolag så köper de aktier varje gång de går ner för att då kan de få ännu mer utdelning nästa år, plus att aktien nån gång väntas stå högre. De tror i grunden på sina bolag och ser problem som temporära och möjliga att lösa.

 8. Hugo skriver:

  Angående grafen med beviset för bostadspriserna utveckling. Det känns ju inte som att den röda linjen följde med den blå speciellt bra 2011 till 2013. Vad är det som får dig att tro att den skulle agera annorlunda den här gången?

  • GaStan skriver:

   Det är en intressant iaktalgelse. Men om du var med på den tiden så kommer du ihåg att inflationen steg i Sverige, efter recession 2008-2010, varpå Riksbanken var snabb på att höja räntorna (vilket är det du ser i grafen), men de insåg snabbt sitt policy misstag och sänkte igen. Varpå räntorna snabbt föll tillbaka. Riksbanken blev sedan kritiserad i många år för sitt agerande.

   My take, är att den snabba höjningen, och sen sänkningen aldrig hann få riktigt genomslag i lånelöftena.

   Det finns nämligen lite ledtider därimellan. Dvs första höjer Riksbanken räntorna, varpå korta räntor drar först, sen drar de lite längre räntorna, sen ska det spilla över på bostadsobligationerna, sen ska dom spilla över på de bundna 5års bolånen, sen ska det med viss fördröjning hitta in i kalkylräntan i lånelöftena, sen ska lånelöftena justeras, sen ska nya bankkunder få ta del av de försämrade lånelöftena, sen letar de bostad, sen ska de köpa bostaden osv…

   Det är därför som ränteförändringar tar 6-12 månader innan de får genomslag på priserna.

   Så tror du Ingves kanske höjer i september till 1,50%….. men sänker med 150 pukter säg redan i november… eller liknande, ja då skulle man kunna få en liknande rörelse som då, dvs dagens nedgång blir inte så mycket djupare, utan planar ut istället.

   Att Ingves skulle göra så här är inte sannolikt. FED kommer i bästa fall avstå från att höja i november, och börja sänka senare i vår, men Riksbanken laggar FED. Mycket pga av att inflationen i Sverige laggar den amerikanska.

   Om FED börjar sänka aggressivt nästa vår/sommar… så skulle jag säga att Ingves börjar sänka tidigast nästa höst. Det är inget jag vågar mig på att gissa. Nästa steg är att sluta höja. Men jag tror risken är stor att Ingves höjer både i november och december. Kanske med 50+25 alt 25+25 alt 50+0….först nästa år slutar han höja…

 9. Martin skriver:

  Hur ser du på det faktum att det verkar vara konsensus typ överallt om att recession väntar inom x antal månader? Såväl proffs som amatörer vid fikabordet. Jag ser och håller också med om argumenten till det, men magkänslan säger att det är jäkligt märkligt att alla ser det komma. Har det varit så någon gång förut i historien?

  • GaStan skriver:

   Njae, vad är konsensus? Tittar man på vinstestimaten för 2022 så ligger de på 226 dollar för i år och 243 dollar för nästa mot 208 dollar 2021. Det prisar knappast in recession. Tittar man på olika ekonomer så ligger bnp tillväxten lägre för nästa år, än i år, men ännu inte negativt, som skulle vara recession. Att börsen SPX handlas på 4,200 är väl heller inte att prisa in…. så var ligger marknadens konsensus syn i att det kommer bli recession? Twitter?

   Klicka för att komma åt yriearningsforecast.pdf

   • Martin skriver:

    För US, sant… Dock, om min fråga gäller enbart Sverige och EU då? Hur ser vinstestimat m.m ut då?

   • GaStan skriver:

    Har tyvärr inte koll på europa, utan brukar bara extrapolera den utifrån min syn på SPX…

    Som nu ex så tror jag spx ska ner c15%… europa borde inte vara värre då den hittills varit en laggard i förra uppgången. Men värdering, räntespread och eurodollar spelar också in… såklart.

 10. Fredrik skriver:

  Hej, har du ändrat din syn nu när datan kom in och Feds uttalande om inflationen?

  • GaStan skriver:

   Nej, inte egentligen.

   Jag tror fortfarande att Core PCE kan komma in 0,2 MoM eller bättre framöver + att jobbskapandet NFP kommer ner mot noll….
   och om FED säger att de är så DATA beroende som de är… så kommer dom svänga. Men detta kan de inte signalera nu. De behöver inte signalera nåt.

   Se gärna min senaste kommentar efter Jackson…

   • Fredrik skriver:

    Hejsan! Oj det var riktigt hökigt det där… och börserna faller… jag ser du nämner dollarn som vägvisare för bear market och går den ner blir det bear rally. När tror du den globla ekonomin kan övergå till mer positiva lägen ”Bull”? Det känns oneklingen väldigt mörkt och tungt just nu, men detta kanske är priset vi får betala för (Pga att man har helt enkelt för mycket pengar i plånboken efter corona smällen, då man öste in massiva stimulanser) och nu drar man i hårt för att få ordning på detta och Ryssland ökade detta nu. Finns det risk med en stagflation, att man inte kan få ording, tänker på elpriserna hur kopplade är dom till räntehöjingarna och så?

   • GaStan skriver:

    Bull marknad brukar man inte få förrän det ser som mörkast ut, och tänker man att vi går mot recession nästa år, så lär vi inte få botten och sen bull market förrän nästa år. Tänker man att vi inte får recession nästa år, utan fortsatt tillväxt, så lär inte inflationen försvinna så snabbt som en recession skulle få bort inflationen, och då innebär det att centralbankerna inte är klara på långa vägar. Det i sig är problematiskt eftersom dagens värderingar på PE18 i usa inte kommer att stå emot högre räntor. Så ur mitt perspektiv är det en lose lose situation som gör det knepigt att gå in i klassisk bull market trend. Björn rallyn är en annan femma… dom är som regel rätt vanliga, och inträffar gärna efter en tids nedgång och när sentimentet är nedtryckt.

    Energipriserna är knepiga. Där har vi ju tajt supply tack vare Ryssland.. men även pga hyfsat demand. Går vi in i recession, så faller demand, och då faller som regel även dom. Trots krig. Dock är naturgas sidan väldigt speciell i Europa. Oljan är mer global till sin karaktär. Jag tänker att oljan kan gå ner mot 70-80 pga recession. Nat gas är annorlunda. Det beror också på hur kall vintern blir och hur effektiva ransoneringarna blir. Nat gas priserna, och därmed el priserna generellt i hela europa fungerar numera som en räntehöjning vilket reducerar köpkraften i europa. Att Europa befinner sig i recesdion nästa år är näst intill 100%.

 11. P Bateman skriver:

  Hela inflationen beror på att oljan gått upp så mycket. Inget annat. Det verkar dock som USA inte vill öka produktionen, eller så kan de inte.

  Oljan går mot 200 dollar i vinter…jag är all in i NOK

  Nok sek mot 1,5

  • GaStan skriver:

   All input är välkommen, men där tycler vi olika!

   • P bateman skriver:

    Absolut, därför som denna blogg är så fantastiskt att man får nya vinklar även om min analys angående inflationen är direkt kopplad mot energi marknad som spårat ur och kommer bli värre närmaste tiden som det ser ut nu tyvärr. Därav har jag tagit position i norska kronan som ser mest attraktiv ut.

    Tror inte alls på detta med tajt arbetsmarknaden och demand efter covid-19. Jag ser endast direkt koppling till det som händer på oljemarknaden och gas…

   • GaStan skriver:

    Jag säger inte mot om energimarknaden, men att demand är svag lirar inte riktigt med att det aldrig varit fler sysselsatta i den amerikanska ekonomin, att löneinflationen på 5% inte varit så hög sen 80-talet, att bolagens försäljning och vinster aldrig varit högre. Det ser jag som ett resultat av stark efterfrågan… men den har helt klart toppat och kommer vara fallande framöver..

 12. Gustaf skriver:

  Tack för du tog dig tid att lyssna på intervjun från Makro-Alf.

  Här har du ytterligare en intervju med en förvaltare/chefsanalytiker på Penser Bank som är fortsatt positiv till USA-börsen och tror den kommer tuffa vidare mot högre nivåer i höst. Han är däremot mer negativ till europeiska aktier. Deras analys grundar sig på omfattande datainsamling från bland annat kortköp på bensinstationer, hamntrafik, räntenivåer etc.

  Han menar i grunden att det är för tidigt att positionera sig för en eventuell recession i USA och tycker därför att man ska ligga kvar i aktier. Japan går fortsatt bra och Kina går, iaf enligt honom, bättre än vad man skulle gissa om man bara läste rubrikerna om fastighetskrisen.

  Jag tycker att han är rationell i sin syn mtp att deras data visar att ekonomin fortfarande är stark. Han tycker att media blåser upp rubriker om oro för ekonomin som inte återfinns i verklighetens data.
  Jag tycker samtidigt att det finns risk för att hans strategi plockar enkronor på tågspåret som det ser ut nu. Är dock inte säker på hur snabbfotade de är.

  https://poddtoppen.se/podcast/1477609633/penserpodden/avsnitt-192-makrowrap-med-thulin

  • GaStan skriver:

   Gillar Jonas på Penser eftersom han inte går på känsla utan är så trogen data. Men att det skulle saknas tecken på att något håller på att gå sönder stämmer inte. Consumer confidence indikatorer i usa säger att konsumenterna är sura för att deras köpkraft inte hänger med priserna. Ism new orders, service pmi, empire fed och philly flaggar för sämre tider, råvaror och industrimmetaller är ner ganska rejält sen sina toppar, semikonductors faller pga sämre efterfrågan, yieldkurvan inverterar och så vidare…

   Sen är det såklart en tajmingfråga. När och hur mycket vinsterna viker är svårt att säga. Om det dröjer länge, samtidigt som räntorna faller pga lägre inflationstryck, så kan börserna stiga, då de litar på vinsterna och gillar fallande räntor..

   För min del är dollarn den viktiga vattendelaren.. så länge som den är stark så tror jag på bear market… och svagas den får vi björnrallyn.

   Värdering är ockdå viktigt för mig.. att köpa spx på PE 18 på peak earnings lockar inte…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.