Inget annat än Björnrally

Varit på resande fot, och sen åkte man på en riktigt feber vid hemkomst. Man cold när den är som sämst!

Sedan oktober har vi haft ett björnrally som jag helt felaktigt trodde var slut i början på december. Men styrkan i januari visade att rally lever.

Är det ett rally som kommer övergå till ett brott av bear market, och stigande trend? Nej jag tror inte det för en sekund. SPX handlas till PE 18 på peak earnings… vilket egentligen bara är motiverat som fair givet att utsikterna ser okej ut och långräntor på högst 2%. Långräntor på 2% kräver en helt annan politik från centralbankerna, och det vet vi vad som framkallar detta. Då kommer inte heller vinstprognoserna stämma.

Men björnrallyt kan alltid ta oss högre. Detta 3e ben skulle kunna ta oss mot SPX 4400. Men jag skulle säga att det kräver att dollarn börjar försvagas igen. Så länge som dollarn är stark, som nu, så blir det jobbigt för SPX att lyfta.

Vad är utsikterna för dollarn? Well om FED upplevs och förväntas vara duviga så blir den svag, annars stark. Givet jobbdatan och ISM Services i förra veckan så kan man verkligen fråga sig om de är så nöjda. Innan nästa räntemöte i mars så har vi två gånger inflationsdata och en jobbdata. Jag tror de är lite tagna av förra veckans starka siffra, och från början var nog tanken att höja med 25 i mars, men numera är risken stor att 50 punkter ligger i korten.

Marknaden har gått starkt sen i oktober på följande narrativ: FED trappade ner från 75 till 50 och nu sista till 25. Marknaden ÄLSKAR den typen av derivata, för att den går att extrapolera in i framtiden, och börsen handlas inte på nuläge utan framtid. Därför hade börsen också tänkt sig 25+25 höjning i mars + maj. För under slutet av året börja sänka i takt med att inflationen verkligen kommer ner. Detta samtidigt som vi är i soft landing.

Nu är situationen annorlunda: Eventuellt får vi 25+25 i mars+maj. Men kommer datan in som i förra veckan kan vi lika gärna få 50+50… och det behöver inte alls vara slut där.

Jobbdatan är för stark, inflationstrycket i service näringen är för högt (ISM Service Prices), lönebildningen är för hög (4% i årstakt). Så länge som detta håller i sig så är FED tvingade att fortsätta.

Det ironiska är att jag trodde vi skulle vara i recession under Q1 typ. Medan marknaden tror på Soft patch, som dessutom är beständig. Jag tror det handlar om en tajming fråga:

Förra året så skapade amerikanska ekonomin 4,6 miljoner nya jobb. Det är en ökning av jobb med cirka 3,5%. Ovanpå det lyfte lönerna med cirka 5,5%. De aggregerade inkomsterna ökade alltså med c9%. Det kompenserar inte för prisökningnarna. Men det är en viktig förklaring till varför ex Retail Sales ändå varit så stark i NOMINELLA termer. Men vad det också förklarar är att om räntehöjningarna hade haft en större inverkan på hushållens köpkraft, så hade de ätit upp delar av inkomsterna vilket tvingat ner Retail Sales. Detta har inte hänt.

Att jobbdatan var stark i förra veckan råder det inget snack om. Om man tittar lite djupare så verkar det handla om uteblivna Varsel. Dvs siffran är en NETTO siffra mellan nya anställda minus nya varslade. I januari var det inte så att företagen anställde som attans. Den takten var tydligen ganska normal och är i fallande trend. MEN företagen sa inte upp en endaste EN. Detta är lite märkligt för att i januari brukar en hel del folk sägas upp som jobbat extra över julledighet. Kan man anta att efterfrågan var så stark i januari att man valde att behålla alla? Tittar man på ISM Services som tog ett rejält skutt upp, så verkar det som om man har en hel del att göra i service näringen. Som trots allt utgör 75% av amerikanska ekonomin.

Jag tror en stor del i förklaringen här ligger i att FEDs räntor inte återspeglas i Amerikanernas räntekostnader. Så den miljön vi är inne i nu så har fler än någonsin jobb, de får större löneökningar än på mycket länge, och de betalar fortfarande låga räntekostnader.

Men FED borde känna till detta. Av den anledningen så kanske man höjer högre än vad marknaden har tänkt sig (5%) och håller kvar räntan längre än vad marknaden tänkt sig (Q4)

Om det nu förhåller sig så här så kommer disinflation narrativet få sig en törn, och givet att det är detta som varit glöden i varje björnrally så bådar det ju inte gott.

My take har varit duvig FED fast övergång till recession. Och det är rädsla över fallande vinster som ska ta över efter rädsla för stigande räntor…. jag är fortfarande säker på att vi går mot vinstrecession, men är såklart skeptisk om inte FEDs räntor slår genom i köpkraften. Så länge som de inte gör det kan ju soft patch fortleva. För mig är detta en tajming fråga…. och det bygger på att FED har tiden på sin sida, varje dag förfaller bundna lån och läggs om till högre ränta, och detta äter upp köpkraften. Jag tror FED är beredd att ligga högt så länge som arbetsmarknaden är stark. För att så länge som den är stark så finns alltid risken för ett förhöjt löneläge, vilket i sin tur ger risk för ett förhöjt inflationsläge.

——————- Riksbanken

Man höjde som väntat med 50 punkter till 3% och flaggade för ytterligare två höjningar. Man var tvingad till en hökig ton och agerande. Detta för att kronan inte ska försvagas mer. Detta är prio. Alla förstår att svenskarna vars lån till 80% är på rörlig ränta vid årets slut, och där rörliga bolåneräntor kan landa på 4,5% kommer leda till 180mdr i räntekostnader. Sen ligger kanske 20mdr i räntekostnader kvar i bundna billiga lån som till stor del förfaller året efter. Men det blir ändå c200mdr i räntekostnader. Som jämförelse kan man säga att vi hade cirka 80mdr när de var som lägst. Så det kommer att bita rejält. Thedeen borde lugna sig, men han kan inte.

Grundregeln är att när räntekostnaderna utgör mer än 10% av inkomsterna så leder detta till recession. Det är c200mdr. Vilket är 4% på skulderna som är caa5000mdr. 4% ränta på lån är cirka 2% styrränta. Men det har vi ju redan passerat!!!! Jo, det handlar om två saker. Allt annat lika tar en ränteförändringar 6 månader innan den slår genom i ekonomin. Men det bygger på att alla lån är rörliga. Är alla lån bundna vid räntehöjartillfället på 1 år, så tar det 6+12=18 månader. Så det har inte hunnit bita ännu… men det kommer.

Thedeen flaggar för två höjningar. Jag tror på en till i april. Är datan stark så blir det 50 punkter, är den dålig blir det 25. Detta är sannolikt en räntetopp. MEN vi har trott det här innan och det har visat sig fel. Ekonomin, både vår och på andra håll, är motståndskraftig. Detta gör att centralbankerna förblir hökiga! Så här långt verkar det handla om att räntorna inte vill slå genom.

Min syn med en höjning på 25-50 bygger på att det väntar dåliga tider. Blir det inte det så kan de bli lätt två höjningar a 50-50. Dvs till 4% styrränta och då kommer våra lånekostnader ligga på 300mdr… eller c 15% av våra inkomster. Thedeen kommer inte tveka en sekund att göra detta om datan kräver det…

Vissa hävdar att kronan är svag för att utlänningarna är rädda för svensk fastighetsmarknad, som är en funktion av höjd ränta. Och en sänkt ränta borde därmed leda till motsatsen. Det är riktigt Turkiet resonemang. Säg att Thedeen skulle sänka räntan ett par snäpp, då kommer förtroendet att rasa för centralbanken och kronan tokförsvagas. Då kommer utlänningarna i ännu större utsträckning vilja sälja svenska tillgångar och sälja kronan.

Vi är dessvärre i klorna på Amerikansk och Europeisk konjunktur. Räntekostnaderna i sverige kommer tvinga in oss i lågkonja. Men så länge som USA och Europa mår bra och ser strukturella problem med inflation så kommer de inte kunna sänka. De kommer fortsätta att höja. Detta gör att vi inte kan sluta höja eller sänka, för då försvagas kronan, och då importerar vi inflation.

Vi har för mycket skuld, och till för stor andel rörlig. Bundna lån är historiskt dyrare att sitta på, men inte när man som bäst behöver dom….

Vad Sverige borde hoppas på är att USA så snabbt som möjligt rullar över i recession. Tyvärr var inte förra veckans jobbdata bevis på detta.

Nästa veckas viktigaste data är US CPI som kommer på tisdag. Men vi har även Empire FED, Retail Sales, NAHB index, Philly FED samt US PPI…

Rent tekniskt tror jag vi ska ner och vända runt SPX 4,000 och därefter studs. Det är sen det börjar bli intressant. Antingen fortsätter vi upp mot 4400 vilket bygger på att Dollarn börjar försvagas igen, eller gör den inte det och då kommer vi att falla genom 4000 och gå mot 3800ish. Detta är 1-abc för mig. Sen väntar 2an studs mot 3950-4000 och sen 3an mot 3600. Om vi däremot går mot 4400 så kommer inte 1-2-3 förrän efter denna. Då blir resan snarare Topp4400 – 1abc 4200-4300-4000 – 2an 4200 – 3an 3800.

Så frågan är vad det blir? Jag vet inte. Vix, Dollar allt säger akta dig för börsen. Vi har haft fel om FEDs resa. Detta pekar på att vi sett toppen. Men trenden går normalt sett högre och längre och pain trade dominerar i marknaden på uppsidan, så det pekar på att det kan fortsätta.

Jag har fortsatt fundamentalt target på 2800/3000 på lång sikt. För mig är detta enkelt. Gäller vinstestimaten så är det god konjunktur och hökig FED med höga räntor. Då är inte PE18 intressant ändå. Gäller inte vinstestimaten så är det bye bye oavsett ränta. Således är detta fortsatt ett björnrally, som man såklart alltid kan vara med på. Men ta size med förnuft, och var beredd på att stoppa ur dig.

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Inget annat än Björnrally

 1. richard skriver:

  någon sa att det finns 1TUSD i ”excess” savings och att det sker en drawdown på 100B varje månad. När detta är depleted måste väl rimligen företag börja känna av minskad efterfrågan och sedan följer allt annat. H2 kanske?

 2. Zeile, Magnus skriver:

  Kina, Europa å Swe numera i bulltrend.

  Looking better. 😊

  Trevlig helg champ!

  Vänliga hälsningar

  Magnus Zeile
  Senior Private Banker

  Nordea | PB Norra Mellansverige
  Besök mig: Stora Torget 7, 753 20 UPPSALA
  Skriv till mig: K787
  Tel: 010 – 156 90 33 | Mob: 076-130 08 32 | Fax: 018-65 25 10
  E-post: magnus.zeile@nordea.semagnus.zeile@nordea.se
  Hemsida: nordea.sehttp://www.nordea.se/

  Nordea Bank Abp, filial i Sverige, org.nr. 516411-1683, Bolagsverket
  Nordea Bank Abp, publikt aktiebolag, FO-nummer 2858394-9, Helsingfors, Patent- och registerstyrelsen

  Det här e-postmeddelandet kan innehålla konfidentiell information. Om du har fått meddelandet av misstag, var vänlig informera avsändaren, radera meddelandet och undvik att sprida eller kopiera det.

  Confidential

 3. Welsh Corgi skriver:

  Ja, bara ett till, bearrally. F-n vad tradigt. Bearmarket går inte att handla. Är som att leta efter en svart katt, i ett svart rum, med bindel för ögonen, som inte ens finns där, och att hitta den. Gjort för att lura av dig dina pengar och fucka upp dig.

  Är så j-vla sugen på att sälja ut långväskan och bara vänta. Kommer alltid gå att köpa in billigare.

  • GaStan skriver:

   Åh ja lite bear market måste man väl tåla om vi haft bull market från 2009-2022… 13 år.. om man bortser från Covid som mer liknande en Flash Crash

   • Welsh corgi skriver:

    Ja, jo, kanske, tycker väl mer att det är krasch efter krasch och att många stora bolag värderas på 15-20 års lägsta säger väl en del?

    Men man har väl tjänat för lite pengar under de här åren 2009-2021

 4. Fredrik skriver:

  Med tanke på att Thedeen var hökig och öppnar för fler höjningar samt att USA är starkt så bör det vara godnatt för svensk bostadsmarknad, bör kunna gå ned 15% till tror jag. Vad tror du?

  -30% från toppen skulle svida för svenska konsumenter och riskerar skapa en permanent inlåsningseffekt på bostadsmarknaden när folk förlorar hela/mer än sin kontantinsats? Vad tror du händer i ett sånt scenario? Och när bottnar BM, efter sommaren när räntan slår med full kraft och det eventuellt är lågkonja?

  • GaStan skriver:

   Precis vad jag också tänker…

   Thedeen skiter fullständigt i bostadsmarknad och konjunktur. Hans jobb är inflation och därmed kronkurs…

   Svårt att tajma botten… kan även bli en bit in i 2024

 5. Kalkyl skriver:

  Hallå Kortsikt! Hittade din blogg ikväll och detta inlägg var intressant läsning. Jag har redan lagt till din blogg i min läslista så du förstår att inlägget uppskattades! Ska läsa igenom din blogg då jag tycker den verkar intressant.

  Helt klart balanserar vi på eggen på många ställen i både världen och i ekonomin…

  mvh Kalkyl

 6. P Bateman skriver:

  Är på bostadsjakt och bankerna har slaktat lånelöften nu märker jag. Mycket Mycket svårare att få lån.

  Fortsätter detta kommer priserna rasa ordentligt eller omsättningen gå ner enormt…

  Pratade med en bank de har ökat levnadskostnader med 15 procent i kalkylen de var förklaringen…

  • Bo skriver:

   Min bank”man” på Nordea sa att man ger avslag på 8 av 10 låneansökningar, tidigare var det omvänt.

   • GaStan skriver:

    Intressant! Beror det på att de kräver att man sålt först eller vad?

   • Bo skriver:

    Frågade inte om varför, men uppfattade som att man ställer högre krav som tex högre marginal för ytterligare ränteuppgång och mer noggrant följer krav bruttolön vs lån – nämndes att vi idag inte skulle fått att lån som vi fick i april 2022 för att köpa landställe, vi ökade lånen på vår villa.

   • GaStan skriver:

    Ok tack för info

  • GaStan skriver:

   Väldigt intressant!

   Är det svårt att få bolån pga att man inte sålt, eller svårare av andra skäl?

   Har de förändrat kalkylräntan? Eller är det bara KALP beloppet som justerats upp med 15%?

   • Rickard Ekwall skriver:

    Vi är också på bostadsjakt och min uppfattning är att vi nu får nu låna ca 5-10% mindre än för 6 mån sen. Olika beroende på bank.

    Vad tror du om bostadspriserna nu. Fortfarande ner ca 20-25% eller förändrar senaste beskedet nåt?

   • GaStan skriver:

    Nope, rknar med 25-30% sen toppen fortfarande

   • P Bateman skriver:

    Han på banken sa att de inte ändrat på räntan som de räknar med som jag förstod det.

    Dock har de fått räkna upp levnadsomkostnader typ 15 procent enligt direktiv från FI vad jag förstod. Det som påverkar så negativt på storleken enligt honom.

    Känns som ränte toppen måste vara extremt nära nu…har svårt att se hur de ska gå annars!

   • GaStan skriver:

    Ok tack för info

 7. Richard Eidestedt skriver:

  Har läst en del om att de senaset CPI-siffrorna i USA har reviderats uppåt (vilket inte verkar bekymrat marknaden). Gör att M-o-M blir lättare att ”slå” på nedsidan men blir lite falskt trygghet då det bygger på att siffrorna var sämre tidigare men det diskonterar inte marknaden verkar det som. Något du har kikat på Jonas?

  • GaStan skriver:

   Tack Richard! Mega intressant!

   Jag måste erkänna att jag inte följer de historiska revideringarna, bortsett från NFP jobbdata.

   Skälet till detta är fyra tror jag
   1, av ren lathet 😔
   2, marknaden är framåtblickande och brukar sällan ”gå tillbaka”.. dvs marknaden handlar alltid på osäker framtid, aldrig på faktisk historia
   3, det är relativt förväntningar som är det mest intressanta, inte data punkten i sig
   4, revideringar har inte spelar så roll historiskt då det mest varit finlir

   MEN detta du lyfter fram spelar en JÄVLA roll skulle jag säga..

   Ta kärninflationen i december och november. Datan har sagt att den legat på 0,3 och 0,2… snitt 0,25%… räknar man upp den på årsbasis blir det 3%. Det betyder att Fed blir borde vara rätt belåtna, särskilt om man gjort samma beräkning för ett halvårsen. Man är inte i mål, men trenden är rätt. Men om de nu var fel som detta antyder med 0,1 i månaden, så blir det 0,3+0,4/2=0,35 vilket blir 4,2% i årstakt. Poängen är inte att det är 1,2 högre än förra datan utan 4,2 är väldigt långt från Feds mål… vilket alltså borde göra Fed inte fullt lika belåtna.

   Belåten Fed= snart slut på räntehöjningar och sänkningar i horisonten
   Inte belåten fed=svårt att veta när räntehöjningar tar slut, sänkningar inte ens med i kalkylen

   Detta får eftervärkningar på räntemarknaden och för dollarn

   Vilket påverkr börsen…

   Så jag skulle säga att det är viktigt!!!!

   Tack

   • Richard Eidestedt skriver:

    Ja det skulle potentiellt spela stor roll men har lite svårt att förstå exakt vd justeringarna innebär. Verkar som det enbart är de säsongsjusterade siffrorna som har reviderats då man ändrat vikterna där. Kommer förmodligen höra mer om det här 🙂 Länkar en tråd nedan om man vill läsa lite ytterligare.

 8. Dr Våg skriver:

  Hej, tack för bra blogg!
  I tid, när ligger 2800-3000, dvs vad är lång sikt för dig?
  När ligger ”Då blir resan snarare Topp4400 – 1abc 4200-4300-4000 – 2an 4200 – 3an 3800.”? Till sommaren?

  • GaStan skriver:

   Du ska inte lyssna på mig när det kommer till NÄR aspekten, jag är alltid tidig och har kontant fel när saker ska inträffa.

   Men jag hoppas fortfarande på 2800/3000 i år… men detta kräver recession, INTE bara höga räntor/inflations narrativet som dominerade under förra året.

   4400 borde nås i februari om inte 4200 var toppen…

   3600/3800 borde nås i mars/april

 9. Fabian skriver:

  Jättebra inlägg.

  Det som jag tror många saknade var din prognos kring reporäntans utveckling kommande 24 månader givet att vi går in i en tuff recession?

  Når vi nollränta?

  2023 Q2?
  2023 Q4?
  2024 Q2?
  2024 Q4?

  • GaStan skriver:

   Antar att du menar Sverige?

   Min syn på Sveriges styrränta är kopplad till ECB som är kopplad till FEDs ränta. FEDs ränta i sin tur är kopplad till en kombo av jobbskapande, löner och inflationsdata. Detta i sin tur en konsekvens av konjunktur, som är en funktion av nuvarande räntenivås inverkan på konsumtion.

   För bara nån vecka sen så trodde jag starkt på att USA var på väg in i recession nu under våren. Det skulle i så fall innebära stora varsel senare i år och sannolikt räntesänkningar senare i höst. Nu är jag mer osäker till följd av stark data. Tror vi kan ha en soft landing hela första halvåret… vilket skulle innebära att räntesänkningar inte kommer förrän första halvåret 2024.

   I det första fallet så kommer Sverige sänka räntan under första halvåret 2024, i det andra fallet under andra halvåret 2024.

   Fram till dess tror jag man höjer TVÅ gånger till… först med 50 punkter 26 april, och sen med 25 punkter i juni….. dvs till 3,75%…

   Det är ganska ironiskt… Svensk ekonomi är otroligt känslig för räntorna pga skuldsättning och rörliga lån… men fortfarande mår folk rätt bra. Vilket jag kunnat härleda med att räntekostnaderna bara gått från 80mdr till c120mdr…. och det är först mot slutet av året som vi når 200+ och det börjar kännas på riktigt. Så länge som Thedeen ser att det är fullsatt i fjällen och på krogarna… så mår Sverige för bra enligt hans bok…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.