Inköpschefsindex

Från Europa kom PMI från tillverkningssektorn in på 53,2 mot flash 53,3 och fg 54,6. Den tyska motsvarigheten kom in på 53,7 mot flash 53,7 och fg 55,9. Europa växlar inte upp. Snarare tvärtom. Vi ska vara glada om tillväxten ligger på knappa 2% i årstakt. Jag tror Draghi gärna ser en euro på 1,05 mot dollarn (vilket inte Trump vill) och att handelskonflikten lugnar ner sig mellan Kina och USA (vilket inte Trump vill) då Kinas väl och ve är Europas väl och ve. Ovanpå det har vi Brexit, Italien och Turkiet. Ska löner och inflation komma skjutna som ur en kanon i den miljön? Ja vissa inom ECB tror ju det. Seeing is believing.

US Mfg PMI kom in på 55,6 mot flash 55,6 och fg 54,7. Check! ISM Mfg kom in på 59,8 mot väntat 60,1 och fg 61,3. New order kom in på 61,8 mot fg 65,1. Sämre än väntat!  Många vill nog extrapolera detta som att ISM toppat ur och nu väntar allt sämre data. Så är det kanske? Det finns ju en rad faktorer som stark dollar, högre räntor, expansiv finanspolitik som klingar av, QT osv som gör att man det är svårt att tro att dagens topp nivåer kring 60 är här för att stanna. Ur det avseendet är PMI kanske mer rättvisande än ISM? Tidigare sa man att oljeindustrin tog en större del i ISM än PMI. Det skulle kunna förklara en hel del.

Intressant är ISM Prices komponenten är kraftigt nedåtgående från höga nivåer. Om den över tid lirar med Core PCE, så är detta illavarslande för FED som tror att de måste fortsätta att höja för att core PCE inte ska fortsätta upp. Redan nu ser det ju ut som om den kan vända ner. Jag vill även se var lönerna tar vägen på fredag. Man väntar sig tydligen 2,8% för att sep17 lönerna var så osedvanligt starka. Vi får se!

Säga vad man vill…. givet inköpschefsindex på sistone så bör Q3orna som börjar trilla in om några veckor, men även Q4orna i början på nästa år, vara bra. Om den här ”ledande komponenten” som fungerat hyfsat historiskt även fungerar idag? Vissa hävdar att eftersom makroanalysen blivit så allmänt vedertagen så kanske den också börjar fungera sämre.

USA öppnar starkt. Datan är ju inte dålig. Att Trump lyckades sno ihop ett avtal med Kanada gör ju ingen ledsen heller.

OMX är ju stark… samtidigt är motståndet kring 1,680 intakt så här långt. Historiskt har det varit rätt att gå emot marknaden när den är stark och tvärtom. Kanske stämmer även den här gången.

PMI för tjänstesektorn i USA på onsdag är viktig. Jobb och lönedatan på fredag är extremt viktig. Stay tuned!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inköpschefsindex

 1. Anon skriver:

  Hej, tack för en bra blogg.
  Du har flera gånger skrivit något i stil med att Ingves vill höja räntan för att normalisera sig mot ECB innan de börjar höja.
  Varför vill Ingves normalisera sig mot ECB innan de börjar höja? Vad kan hända om Ingves inte höjer innan ECB börjar höja?

  • GaStan skriver:

   Det handlar i grunden om kronan. En växelkurs, typ EUR/USD, styrs över tid av realräntespreaden mellan Sverige och Europa. Realräntan är alltså räntan minus inflation.

   Idag har vi -0,5% räntan medan Europa har 0%. Vi har det för att Ingves under 2013 ville få stötta svensk tillväxt genom att bla gynna handelsbalansen. Den gynnas bland annat av en svag valuta. För att skapa en strukturellt svag växelkurs så bör man lägga sig under motparten, i det här fallet ECB och Euron. Enkelt uttryckt så fick han kronan i intervallet 9-10kr. Hade vi legat 0%, dvs samma som ECB, så hade kronan troligtvis legat kring 8-9kr, och vi vet när den temporärt gjorde det så gnällde exportföretagen.

   Idag mår Sverige bra. Bättre än Europa faktiskt. Dessutom är kronan över 10kr. Något Ingves inte har strävat efter, då det även finns nackdelar med en för svag växelkurs. Genom att gå upp och lägga sig jämnsides med ECB så lär kronan gå tillbaka under 10kr. När ECB sedan börjar höja så kan han höja i tandem, samtidigt som vår växelkurs inte rör sig. Låter han bli att höja nu, och väntar höja till ECB börjar så kommer kronan fortsätta att vara strukturellt svag. Om han då dessutom vill stärka kronan något måste han höja mer än Draghi, vilket av marknaden kan uppfattas som väldigt hökigt och kronan kanske temporärt stärks mer än nödvändigt. Risken för volatilitet ökar. Vill man ha en jämnare utveckling, vilket centralbanker strävar efter, så är det lämpligare att höja 2ggr innan Draghi. Särskilt nu när kronan är över 10kr.

   Skulle det sen visa sig att Draghi inte kommer höja ALLS… ja då behöver inte Ingves höja heller om de båda står på 0%.

   Som sagt, höjer han inte innan Draghi så händer inte så mycket. MEn han kan hamna i situation senare där han känner att han måste höja i kapp Draghi och då kommer Riksbanken kritiseras som ”behind the curve” eller ”hökig vs Draghi”, trots att han inte vill signalera någon extra hökighet. Då är det bättre att höja nu… och sen vila på hanen och se vad Europa gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.