Scenen är din Mr Powell

Så här långt ser jag styrkan i marknaden som en ren tvåa i en 123, och på SPX 4000 så har vi i princip stämt av Fib50 på 4200-3800. Hur det går framöver, har dock inget med det tekniska att göra utan helt i händerna på FED som har räntemöte imorgon kväll.

Oavsett budskap, stärks dollarn så vänder marknaden ner i en trea mot 3600. Fortsätter dollarn att vara svag lär vi bryta upp över 4000 och gå mot i första hand 4200 och i andra hand 4400. Om det bryter upp så var det knappast en 123 vi varit inne i utan en bara ett fjärde ben i bear market rallyt sen i oktober förra året. Men som ni vet är min base case 123a mot 3600. Men det intressanta är att vi ska antingen mot 4400 eller 3600 i april. Hyfsat binärt alltså.

Jag bryr mig inte om räntorna går upp eller ner, så länge som dollarn är stark. Är dollarn stark så har vi antingen en risk off situation eller en hök situation. Båda är dåliga. Får vi en svag dollar, så är det antingen Risk on eller duvig situation.

Många bulls hoppas på narrativet där FED slutar höja, räddar bank sektorn genom likviditets åtgärder så det inte får spridning på övriga ekonomin, så att vi hamnar i en situation där räntorna faller till följd av FEDs duvighet, fast där konjunktur och vinster ändå håller sig ganska bra. Detta kan hända, såklart. Men är en tämligen naiv syn på världen.

Inför FED imorgon finns det många obesvarade frågor. Kommer de höja med 25 eller inte alls. Kommer de guida för fortsatta höjningar, anser dom att bankkrisen är ett problem för konjunkturen eller inte. Dot plot schemat är viktigt här!

Jag tror så här. De kommer höja med 25 punkter och guida för fortsatta höjningar. De anser att de vidtagit likviditets åtgärder som räcker för att avstyra en finanskris, något man inte gjorde 2008. Men att de har inte facit på hur detta kommer att utvecklas, och oavsett om bankkrisen påverkar datan framöver negativt eller ej (typ jobbdata etc) så kommer de vara beredda att förändra sin policy i annan riktning. Datan styr, men huvudcaset är att de måste fortsätta att bekämpa inflationen.

Skulle de ge en extremt duvid bild, alternativt avstå från att höja, så tror jag nästan att det kommer att skrämma marknaden. Vad vet dom som vi andra inte vet?

Samtidigt tror jag inte marknaden gillar ovan budskap för att det är hökigt, när vi nu lever i en duvig värld med svag dollar, som börserna gillar. Men också för att det kan få FED att framstå som tondöva. Tror FED verkligen att en bankkris inte påverkar konjunktur och därmed data??? Måste de vänta till datan blir sämre?

I min värld känns det rätt så mycket som en loose loose situation, men man vet aldrig vad Fed trollar fram för vita kaniner. Stängning ovan 4000 grusar till viss del mitt baisse scenario.

Imorgon vet vi!

———

Fed höjer som väntat styrräntan med 25bp till 4,75%… och flaggar för en sista höjning till 5% vid nästa möte. Marknaden har tidigare trott på en topp på 5,5% efter den starka datan på sistone. Detta skruvas nu ner vilket är en duvig signal i sig vikket gör att räntorna sjunker och dollarn försvagas. Man säger att nuvarande bankkris för att kreditgivningen kommer att påverkas negativt, och därmed får negativ inverkan på tillväxt, jobb och inflation.

Signalen är börspositiv!!

Men samtidigt har spx handlats upp på 4000 och dollarn 1,08eur… så en hel del är inbakat i priserna. Dagens manöver är knappast en nyhet om man säger så…

styrkan pekar på 4400 men vi får se hur vi stänger ikväll och närmaste dagarna. Det känns ju lite för enkelt om man säger så… och då blir det inte alltid som man tänkt sig! Det går inte att utesluta en ”buy rumour – sell fact” ännu…

Kvällen är inte slut ännu!!!

————— tors

FED levererade ett duvigt budskap vilket först gladde marknaden, men det vände ner med besked under kvällen och stängde under SPX 4000.

Man är fortfarande bekymrad över inflationen, men man tror att bankkrisen ändå för med sig något negativt, varpå man tror att det endast krävs ytterligare en höjning i maj till 5%. Sen är det klart för i år. Om FED tvingas till sänkningar i år, eller det sker enligt plan nästa år, får datan utvisa. Man säger att banksektorn generellt är robust. Vad ska man säga? Man fortsätter med QT enligt plan. Yellen var också ute och sa att man INTE planerar höja insättningsgarantin. Om bankkrisen inte får några större implikationer så ligger deras policy rätt. Om det blir en ny Lehman ligger dom fel. Detta gör marknaden orolig.

Vad händer nu? Jag tänker så här. I slutet av januari ansåg marknaden att konjunkturen var på väg in i soft landing, och med den förväntade man sig en mjukare FED. Då trodde man på en topp av styrräntan på 5%, vilket drev dollarn till 1,10 euro. Sen började jobb och inflationsdata visa på att inbromsningen inte alls var intakt, varpå FED började guida för höjningar året ut, samt att 50bp höjning också skulle kunna bli aktuellt. Hökigt som attans var på dollarn stärktes till 1,05eur. Sen kom bankkrisen, och marknaden blev duvig igen, och dollar har hittills försvagats till 1,09.

My take är att förväntningarna om en styrräntetopp gick från 5% i januari till 5,5-6% innan bankkrisen, för att nu vara tillbaka på 5% igen. Om Dollarn tidigare låg på 1,10eur vid 5%, så tänker jag att 1,09eur är rimligt om nu marknaden tror på 5% igen. Alltså, marknaden har redan prisat in 5% och en ytterligare för svagning är INTE trolig. Tvärtom är det mer sannolikt att vi är nära en topp i dollarn, och att närmaste tiden snarare kan bjuda på en konsolidering mellan 1,05-1,09.

Om dollarn inte fortsätter att försvagas och sätter nya toppar, så kommer börsen få det svårt att stiga. Därmed var kanske SPX 4040 igår toppen. I så fall skulle den tekniska 123 vara intakt. Där 4040 var toppen i tvåan, och nu väntar en trea mot 3600 in i april.

Så för att sammanfatta, så länge som dollarn inte bryter upp över 1,09-1,10 så penslar jag efter en trea mot 3600. En stängning ovan SPX 4000 är också rent tekniskt negativt och grusar 123 scenariot.

Så jag är i grunden negativ till börsen, men det bygger alltså på att ränte- och valuta marknaden numera effektivt diskonterar FEDs nya lite mjukare policy.

Bankkrisen förväntas alltså ha negativ inverkan på tillväxt och inflation genom försämrade kredit villkor. Det låter ju rimligt. Men även utan bankkris så vill jag understryka att vi redan är på väg mot sämre tider, med tanke på räntornas fördröjda genomslag. Frågade du mig för ett halvår sen om datan i sommar kommer bli bra, så har mitt svar hela tiden varit NEJ. Så egentligen har inte mycket försämrats.

Ni ska också veta att Fed inte har något emot denna bankkris så länge som den bara ger lägre tillväxt och inflation. Det dom inte vill ha är en systemkris, vilket till stor del handlar om likviditet, vilket dom säger sig ha åtgärdat. För oss som var med under 2008 så var det just de uteblivna åtgärderna mot likvidtet som senare visade sig vara det stora misstaget. Inte att några aktieägare förlorade pengar på Lehman & Co.

Imorgon kommer Flash PMIs…. ska bli intressant att se hur bankstöket påverkat inköpscheferna… tbc

————— fredag

Jag älskar grafer, och nedan är inte dum. Den speglar min syn på livet!

Det har kommit Flash PMIs,

Tysk Mfg Flash PMI kom in på 44,4 mot väntat 47,0 och fg 46,3… Svagt.

Eurozone Mfg Flash PMI kom in på 47,1 mot väntat 49,0 och fg 48,5.. också svagt.

Däremot var Service PMIs starka. Personligen är detta inget som jag tror är hållbart. Finns massvis med tecken där ute var vi är på väg!

Men det är USA som är det intressanta. De ligger ett halvår före oss i räntor, konjunktur och inflation… och det är alltid USA som leder världskonjunkturen. Inte Europa, och inte Kina heller. Vi lever i en dollar värld, tro inget annat. Förr sa man att ”nyser USA, blir resten av världen förkylda”. Det stämmer fortfarande till stor del.

US Mfg Flash PMI kom in på 49,3 mot väntat 47,0 och fg 47,3… starkt och ytterst märkligt då de här uppgifterna samlades in i mars månad, och därmed skulle inte bankkrisen haft något påverkan. Går också stick i stäv med Empire och Philly. Nivån 49,3 visar på fortsatt soft landing.

US Service Flash PMI kom in på 53,8 mot väntat 50,5 och fg 50,6. Väldigt stark, och om Mfg Flash var oväntad så är denna ännu mer förvånande.

Båda de här siffrorna visar på en hyggligt stark ekonomi, helt opåverkad av banktumultet. Jag är skeptisk. FEDs senaste duvighet kommer inte att hålla, så länge som datan är så här stark. ISM som kommer nästnästa vecka kommer bli högintressant!

Om 3870 bryts, så väntar SPX 3600. Detta ritar jag efter just nu! Stop vid stängning över 4000.

Nästa vecka har vi Case Shiller, Consumer confidence, PMIs fr Kina, Prel Inflation fr Europa, Michigan, Core PCE, Chicago PMI. Smått och gott, men inget livsavgörande.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Scenen är din Mr Powell

 1. mattias skriver:

  Sedan bankkrisen uppstod har dollarn försvagats, guld stärkts och Bitcoin stärkts. Guld följer väl någon logik, svag dollar och flykt till säkerhet, men svag dollar när vi har dessa problem och stark Bitcoin? Känns som något pågår som inte riktigt fångats i de nyhetskanaler jag bevakar. Sedan har vi vad som ser ut jättestyrka senaste tiden i Nasdaq.. Har du någon take på vad som pågår?

  • GaStan skriver:

   alltså bankkrisen får marknaden att tänka på 2008, dvs att det som händer nu knuffar in oss i recession, och då är det slut på räntehöjningar. Därför faller räntorna och dollarn försvagas…

   Priset på guld är en funktion av realräntan… sjunker den så vill du allt annat lika inte sitta på dollar på ett bankkonto, utan väljer hellre alternativet, dvs guld. Så enkelt uttryckt kan man säga att sjunker räntorna så stiger guldet.

   Bitcoin stiger dels pga ovan, men även pga av bankkrisen, där man inte vill ha koppling till traditionella valutor. Dessutom hade bitcoin gått dåligt så det fanns pulver för en studs.

   Nasdaq går starkt för att räntorna faller, något som påverkar bolag med höga multiplar. Höga multiplar är egentligen ett resultat av att bolaget förväntas tjäna stora pengar i framtiden, och sjunker räntorna så blir framtida vinster mer värda.

   Hoppas det var lite svar på dina frågor

 2. Welsh Corgi skriver:

  Ok, fair enough. Men då styrs ju du av valutamarknaden. Om den säger risk on så är du bullish. Ja, de kanske är smartare?

  • GaStan skriver:

   Jag tycker att dollarns rörelser innehåller mycket information om marknadssentimentet, som i sin tur styr börsen.

   Men som du vet anser jag att börsen är övervärderad, så i grunden är jag negativ. Det ändrar inte dollarn på!

 3. Östergren skriver:

  UK inflation kom in nu, över förväntan, så även där blir det höjningar.

  Enligt CME är 25 punkters höjning från FED 86 procent sannolikhet.

 4. Lukas skriver:

  Har du en åsikt om vilka fonder man kan snitta in sig i under kommande halvår där många tror att botten sätts?

 5. Anders skriver:

  Vad rekommenderar du oss svenskar att placera i nu? Riksbankens nuvarande 3% är högre än SBABs 2.5%, troligt att RB höjer med 50p och jag är tveksam om inlåningsräntan följer med upp. Något finns det något bättre alternativ i Sverige för cash?

 6. Max skriver:

  Har du sett sajten truflation.com?

  UK, Sverige etc verkar ju ha mycket större problem med inflationen än USA. Borde ju innebära att FED är mycket närmare att sänka räntan vilket borde ge svag dollar eller följer ECB, Riksbanken etc efter och sänker räntan då också?

  • GaStan skriver:

   Njae,

   Usa ligger ett halvår före Europa i hela inflationscykeln, så vi kommer följa efter.

   Europa har också i större utsträckning handlat om energi och mat som numera är på väg ner och kommer slå genom senare.

   Räkna med att Fed sänker räntan i början av nästa år, eller redan mot slutet av året som konjunkturen surnar till ordenligt. Riksbanken och Ecb kommer haka på med några månaders fördröjning…

 7. Lukas skriver:

  Kan guld vara en vettig placering nu?

  • GaStan skriver:

   Om man tror på dåliga tider, så bör man tro på lägre räntor, och tror man på lägre räntor bör man tro på guld… så Ja, det verkar rimligt!

 8. Jakob skriver:

  Två frågor:
  1. Topp på 5% för FED, vad innebär det översatt till svenska riksbanken? Höjer man en gång till i april och sen chillar eller väntar man in svensk data som bekräftar att inflationen är under kontroll och fortsätter höja tills dess?

  2. Är det, med det vi vet nu en bankkris eller är det ett begränsat antal banker i kris? Om det senare, vad i nyhetsflödet skulle få dig att få dig att tänka mer systemkris och mindre ”isolerat problem hos ett fåtal aktörer”?

  • Bourgis skriver:

   Ang. din fråga 2.) så dök följande två rubriker/artiklar upp för en dryg halvtimme sedan i mitt RSS-flöde. Jag tyckte det räckte att läsa rubrikerna för att dra min slutsats.

   https://www.marketwatch.com/story/regional-banks-get-the-attention-but-worries-are-more-widespread-says-ex-fdic-chief-bair-a7e7eb56?mod=market-extra

   https://www.marketwatch.com/story/moodys-sees-risk-that-u-s-banking-turmoil-cant-be-contained-f478df49?mod=in-one-chart

  • GaStan skriver:

   Väldigt bra frågor

   1, Det innebär att ECB kanske har två höjningar till… 25+25 till 3,5%…. vilket innebär att Riksbanken borde gå mot 3,75-4% från idag 3%, där Riks höjer med 50 i april, och sen en till två gånger till lite beroende på hur ECB agerar och datan kommer in.

   Men rent genrellt kan man säga att Europas inflations utveckling följer USA med ett hsalvår fördröjning, och att Europa i grunden har handlat mycket mer om energi (även koppling till mat priser som drivs att gödningsmedel där naturgas är en viktig del) och det faktum att oljan och nat gas handlas väldigt lågt, och har en säsongsmässigt svag period framför sig. Dvs det är fint väder nu!

   2, Ärliga svaret är att jag inte vet. Centralbankernas beteeende tvingar aktörer som simmar utan badbyxor att bekänna färg. I sverige är det fastighetsbolag, I USA är det banker med koppling till tech sektorn och riskkapital. Så det är ju mer än bara ett dåligt företag som kånkat. Det är kopplat till räntorna. Så ur den bemärkelsen är det mer systemiskt, men vad man inte gjorde under 2007-2009 var att hantera likviditets aspekten, men här tror jag man lärt sig. Om är lite positivt lagd så kan man tänka att det inte blir någon kris för att centralbankerna lärt sig något sen sist. Att aktieägare förlorar pengar tvingar inte fram systemkris, företag kånkar hela tiden, och folk förlorar pengar. Det är när vi får ”bank runs” och bank sektorn ”freezes” som det blir nåt annat.

   Jag känner mig lite små positiv… men jag har inte alla detaljer.

 9. JD skriver:

  Tes och öppen fråga

  Jonas, du har många smarta läsare här, så låt höra om jag fantiserar.

  Tes:
  Svenska banker och institutioner har stor tilt mot fastigheter. Man skulle kunna påstå att vi är nisch i hela norden mot fastigheter. Ingen säger väl emot att det var något av psykos i sektorn för ett par år sedan. Tråkiga fastighetsbolag handlades som IT-2000.
  Yeilder accepterades kring 1,5-4 %. Upplåningen för vissa bolag kring 2 %. Ok, nu är det annat läge. Vem sitter med svarte petter? Jag gissar i princip alla fastighetsbolag, där några värre än andra. SBB, Balder, Heimstaden osv. Giganorma nyemissioner är oundvikliga om inte räntan går mot noll snart (vilket förövrigt inte skulle ta tillbaka deras upplåning till 2 % igen).

  Min risktes: faller en, faller många. Vilka banker? Alecta? Några andra investerare. Klara man rulla de enorma förfallen inom 2 år? Jag kanske är naiv, det kanske finns kapital att fylla dessa tomrum? Kanske kör pensionsfonderna all in… Kanske kliver RB in med obegränsat kapital.

  Fråga:
  Jag vill inte äga SEK med min risktro ovan (även om den är liten). Jag skulle vilja hitta EURObond likt Volvo på 8 % Euro vid finanskrisen. Något som sett något sådant. Låg risk, men ändå inte stats i EURO.

  Tack för blogg och keep safe!

  JD

  • GaStan skriver:

   Det är en intressant tes.

   Om man tittar på de kommersiella fastighetsbolagen har de i grunden 50% banklån, med fastigheterna som säkerhet. Sen icke säkertställda oblisar ovan på till c20%. Sen resten equity eller lookalike. Så om de köpt för 100kr, så är fördelningen 50/20/30. Om priserna faller med 30% så går Equity upp i rök, och då blir de insolventa, och behöver göra nyemission.

   Men detta är inte problemet egentligen. Det stora problemet handlar om de 70 och likviditet.

   Särskilt banklånet på 50 är det viktiga.

   Men säg att en kåk köptes för 100kr, med banklån på 50kr. Hyresnettot låg på 5kr.

   Så banken ser till sina 50 i lån, och hyresnetto om 5 ger 10% ränta. Så höga är inte räntorna, och därför borde de har några problem att betala banklånets räntor. Får vi en djup konjunktur nedgång så drar vakanserna med säg 20%. Då sjunker hyresnettot till 4kr. 4kr / 50 = 8%. Fortfarande rätt okej. I en sån miljö har dessutom räntorna dippat.

   Sen säkerhetsmässigt måste priserna halveras för att bankernas säkerheter ska vara at risk.

   Så my take ur ett aggregerat perspektiv, är att bankerna bär inte så stor risk.

   De som äger Equity, eller look alike (som preffar typ) är ju rökta… men det har dom varit länge nu.

   Även obligationsinnehavare kan ha det knepigt på sina håll… deras obligationer är inte säkerställda i kåkarna. Det är banklånen som är det.

   Jag är ingen expert på svenska kommersiella fastighetssektorn, men jag tror faktiskt inte bankerna sitter på svartepetter.

   PRiserna är väl ner sen toppen med 15-20% och ska ner lika mycket. Så det knarrar såklart på obligation och aktiemarknaden.

   Men samtidigt finns det fastighetsbolag som kommer klara konjunkturnedgången med lite vakans, och bibehållet driftnetto, blir ju intressanta om de får problem med soliditet… det är likviditet som är det jobbiga.

   • Östergren skriver:

    JD. Nu tillhör jag inte de smarta men här får du mina synpunkter.
    Du nämner vissa bolag som värre.
    Det värsta med de bolagen är inte lånen utan standarden och driften på deras fastigheter. Visst, de kan säkert snurra grejerna ett tag till (så länge staten betalar bostadsbidrag) men hur de ska komma tillrätta med sina renoveringsbehov övergår mitt förstånd.

   • GaStan skriver:

    Så är det säkert… tänkte mer ur ett aggregerat perspektiv

   • JD skriver:

    Ok. Bankerna safe. Men oblisar, aktieägarna, hybrider (också del av dina 50 % ek) mfl är ju torsk. Det torde vara enorma värden som byggts upp. Några måste sitta extremt illa till.
    Kollar man när rullningar börjar så ca 12 månader kvar. Man undrar ju. Ska bankerna ta dem igen eller klarar marknaden fylla på ek. För en rull med dagens ränta går ju inte

   • GaStan skriver:

    Jo det ligger mycket idag…

    Grejen är att om 12 månader kan vi 1, har fortsatt höga räntor men okej konjunktur och därmed okej hyresintäkter, eller 2, urdålig konja med stigande vakanser, men klart lägre räntor.

 10. Micke skriver:

  Nasdaq stänger veckan på 7 månaders högsta trots att säsongsmönstret är bearish. Ser ut som vi startat en ny bullmarket .
  Sentimentet på FinansTwitter är väldigt negativt dessutom.
  QQQ ser också väldigt bullish ut.

  Är du helt emot att en botten kan vara satt och vi har startat en bullmarket?

  • GaStan skriver:

   Jag är alltid beredd att ändra mig om fundamenta förändras, men det går inte att räkna hem värderingen, och därför kan jag inte tro på ny bullmarket. Jag har än så länge sett en beärkning på motsatsen som håller…

  • Östergren skriver:

   Micke, det är de stora drakarna (FAANG) som drar sen årsskiftet.
   Meta +65%, Amazon +14%, Apple 28%, Netflix 11%, Alphabet 18%.

   Så det är inte konstigt att tyckarna på Twitter deppar om de sitter på andra kort. Dow Jones är fortfarande på minus i år så uppgången är smal och koncentrerad till aktierna ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.