Fullt fokus på inflationen

Marknaden dök och VIX var rejält svag i fredags. Riktig risk off känsla där. Samtidigt sjönk räntorna, och hade bara dollarn varit stark så hade det verkligen varit pricken över i:et. Men dollarn var inte särskilt stark, utan tvärtom. Detta förbryllar.

Jag tror börsens beteende går att kopplat till SVB och 2008-känslan runt detta. Men det faktum att räntorna sjönk och dollarn var svag var nästan en positiv reaktion som går att härleda till den svaga lönesiffran. Hade Svb varit en äkta Lehman risk off event, hade räntorna fallit och dollarn stärkts. So far påminner SVb mer om Bear Sterns eller AIG…

Det är företagens lönekostnader som spökar i servicennäringens prissättning av deras tjänster, och som därmed är FEDs primära inflationshot. Hade vi inte haft SVB så hade nog börserna gått starkt i fredags.

Nu är det ny vecka och nya tag. Inflation på tisdag är fokus och man väntar sig core pce på 0,3% MoM i linje med förra månaden. Kommer den in på 0,4 eller sämre så är risken stor att FED höjer med 50 punkter i nästa vecka. Base case är 25 punkter. Jag tror inte SVB påverkar FEDs räntebeslut.

Trots att lönerna växte med 0,2 i februari så tror jag inte det har något större inverkan på inflationen redan i februari. Lönekostnaderna är baktunga och det krävs mer för att få genomslag. ISM priskomponenterna pekar inte heller på någon bra siffra. Cleveland FED Nowcast som legat hyfsat rätt pekar inte heller på någon bra siffra. Priserna på bagagnade bilar lär också ha studsat. Måste jag gissa blir det 0,3%. Dvs inline. Risken är på uppsidan, inte nedsidan!

När det kommer till lönerna så tycker inte jag man ska dra på för stora växlar av EN siffra. Det krävs mer, och så länge som det skapas jobb och arbetsmarknaden är tajt så tror jag FED ligger sömnlös, för då är inte lönerna att lita på. Kom ihåg att Fed även fäster större vikt vid ECI som kommer siste april. Inte Nfp timlöner!

Rent tekniskt ritar jag fortfarande efter att vi är inne i 1C med 3800 som mål. Därefter kommer tvåan mot 3950sih. Vi får ser hur inflationen kommer in och antingen bekräftar eller förkastar denna bild. OPEX på fredag, Fed möte veckan på det, och kvartalsskifte veckan därpå!!!

och Svb såklart…. det där är ju lite av en grå svan, som vi inte vet var den tar vägen. Vem sitter på svartepetter mer än Alecta liksom!

Valutor fladdrar och mitt case mår inte jättebra om dollarn drar över 1,07euro, dvs där vi är nu, men jag låter den ha lite spelrum. Det viktiga är att den inte börjar trenda uppåt på en bra inflationssiffra. Då krävs det mycket negativt från SVB för att hålla nere börsen. Dock är inte detta min tro utan veckans inflationssiffra blir ännu en hög siffra som gör FED hökig i nästa vecka. Så länge som 3950 håller är jag negativ!

Vi har även svensk inflation och räntebesked från ECB

Ha en fin vecka… tbc

———- måndag

Yellen meddelar att alla som satt in pengar, deposits, i Svb ska kunna ta ut dom. Marknaden blir glad. Två enkla saker här… 1, många i världen tittar på den svenska modellen där man går in och garanterar vanligt folks insättningar i händele av kris, MEN där man låter ägare, Equity, ta smällen. 2, När amerikanska staten lät Lehman falla 2008 så var det i sann amerikansk anda där staten INTE ska in och peta i marknader utan de ska reglera sig själva. I efterhand har Fed mfl sagt att hade de på förhand förstått spridningseffekterna av Lehman så hade man inte låtit den falla.

Alltså, alla skulder och fordringar sitter ihop i systemet, och även om reptil hjärnan säger att alla ska stå sitt eget kast, kan du inte säga det till en vanlig löntagare som har sitt konto el besparingar i en bank, eller en pensionsförvaltare som äger lågrisk obligationer. Då är det bättre för staten att fixa detta. Däremot, aktieägarna av Svb kommer få se sina aktier gå upp i rök. Det är inte dom vi vill baila. De är inte system kritiska heller. Precis som aktieägare till vilken aktie som helst som går upp i rök. Rädda banken, inte ägarna!

————- måndag forts

Många har frågat efter uppdatering på svenska bostadsmarknaden.

Det har pågått ett bråk mellan Svensk mäklarstatistik och Hox Valueguard som utmynnat i att det inte går att få tag på datan längre.

Hursomhelst, jag har gjort en medelväg där jag tar Hox gamla data, och lägger till månatliga förändringar från Svensk mäklarstatistik. Jag fortsätter att välja brf lägenhetspriser i sthlm, för det är den mest effektiva marknaden, som reagerar snabbast på förändringar, och som också är mest känslig för förändringar i makro, räntor och regleringar.

Datan är inte lika exakt längre, men det spelar inte nån roll då jag försöker fånga the big picture.

Marknaden var ner 1% i januari, och upp 1% i februari.

Ser man till prisgrafen är det inte mer än lite fladder. Brf priserna är ner 15% sen toppen likväl. 5yrs Bostadsoblis har fladdrat in line med internationella räntor på sistone.

Några takings…

januari/februari är den prismässigt säsongsmässigt starkaste perioden på hela året. Att den är flat i år är INGET styrketecken. Tvärtom

Marknaden bygger på låg volym, hade köpare och säljare verkligen möts så hade priserna varit lägre.

Priserna är dopade för att vissa sålde high, och kan betala bra, men de blir färre för varje avslutad affär. Låenlöftena har också varit generösare än de borde varit.. mer om det nedan.

Recessionen är inte här ännu…. den kommer!

Riksbanken är inte klar med räntehöjningarna ännu… det kommer mer

Enligt min gamla modell så borde kalkylräntan vara 5 årigt bolån + 300 punkter (där bolånet bygger på bostadsoblis + 100bp). Gör man samma kalkyl idag så blir det 3,8% + 100 + 300 = 7,8% i kalkylränta.

Läste idag att storbankerna ligger mellan 6-7% i kalkylränta. Det är lite lågt enligt ovan och en av förklaringarna till varför marknaden inte korrigerat mer. En av förklaringarna ligger i att bankerna helt plötsligt börjat tjäna rätt grova pengar på inlånade pengar, som de placerar över natten till numera rätt fin ränta, och där kunderna inte ställer krav på bättre avkastning. Denna nygamla intäktskälla (som alltså var vanligt förr) har gjort att man kan erbjuda lägre boräntor än vad den gamla modellen egentligen motiverade.

Men Thedeen och Riksbanken är på stridsstigen, och jag tror kalkylräntorna kommer pressas över 7% för de allra flesta i år, och då justeras lånelöftena ner. För inte tala om KALP beloppen som har justerats upp med inflationen.

Anyhow, även om bankerna avviker från gammal modell, så kommer låntagarna rätta till detta själva. När räntan på ett rörligt lån ligger på 4%+ så är det väldigt få som vill maxa lånen.

Så för att konkludera…. alla som tror att årets lugna inledning är början på nåt nytt. Tänk om! Vi har 10-15% nedsida på priserna innan året är slut.

Det enda som kan rädda detta är att något går sönder i USA, jobben börjar försvinna med 5 el 6 siffrigt per månad, och FED sänker räntan. Det är början på nåt nytt… som till slut är bra för svenska bostadspriser. Allt annat är wishful thinking!!!

Därmed inte sagt att det kommer vara lätt att fynda där ute. Det är det aldrig. Många vill inte sälja till låga priser av olika skäl….. så det är forcerade säljare. De med höga räntekostnader som blir av med jobbet och där A-kassan gör att det blir för tajt, som måste sälja… men de blir förhoppningsvis inte så många.

———————-

Amerikanska och Tyska 2yrs rasar mest on record. US2yrs från 5 till 4% på 3 dagar. Det är kraftfullt! Spontant skulle jag säga att det var risk off i marknaden. Att hela den trejden är en No Brainer. Dvs antingen köpte man den och håller till förfall och får 5% om året i två år. Eller går världen åt helvete och då faller räntorna och den stiger i värde och man kan sälja den med vinst i förtid. Detta stämmer! Men nu är det så att Dollarn är svag och en stor del av förklaringen verkar ligga i att marknaden tror att FED bromsar sina höjarplaner. Goldman tror ex att det inte blir nån höjning nästa vecka. I min värld låter det här heeeelt sjuukt. Vi har ett strukturellt inflationsproblem där huvudproblemet inte är löst, och mot detta ställer vi att två små banker kan stå för en systemkollaps. Not likely. Även om de gör det så löser man inte saken genom att avstå med räntehöjningar. Jag säger 25 alt 50 i höjning i nästa vecka, lite beroende på hur CPI kommer in imorgon, och ett hökigt budskap från FED (samtidigt som man säger sig ha kontroll över SVB etc).

Denna hökighet, som då kanske borde få räntorna att fjädra tillbaka, är det som kommer driva ner index mot 3600 i nästa skede.

Vi har i princip gjort en 1-ABC från toppen på nästan 10%. Nu väntar en tvåa mot 3900-4000. Sen kommer 3ABC in i april.

Det är stökigt där ute nu…. VIX pekar på risk off och Dollar och räntor nåt annat. Vi får se hur det här utvecklas!

—————- tisdag

Idag gäller det… jag skrev fel tidigare i veckan att marknaden väntar sig 0,3% mot fg månads 0,3. Fel av mig, ursäkta för detta. Det ska vara 0,4 mot fg 0,4. Föregående två månader låg på 0,2 resp 0,3%.

Senaste tidens räntefall känns som en överdriven reaktion på det som hänt. Jag tror FED kommer ta upp bank stöket i nästa vecka, men det hade varit smått otroligt om det ändrade hela deras penningpolitiska karta.

Kommer inflationen in på 0,4 eller högre idag så tror jag att räntorna studsar och då stärks dollarn igen. Då lär börserna fortsätta ner. Kommer inflationen in på 0,3 eller bättre så kan börserna dra. Men jag tror ändå inte på ett nytt björnrally eller bullmarket av två skäl.

1, värdering, hur man än vrider och vänder på det

2, inflation…. här finns två skolor. En teknisk som säger att om löne- och inflationsdatan är bra så är FED nöjda och den andra skolan, som jag lutar mig mot, som går ett steg längre bakom inflationsdatan, och säger att så länge som tillväxten är stark så kan man inte lita på bra löne- och inflationsdata. I praktiken är det ju en avvägning mellan båda, men jag har svårt att se hur FED svänger i policy sett till första skolan, och på för få datapunkter. De vill ha flera datapunkter, och de ser till båda ”skolorna”. Detta talar för en fortsatt hökig FED, detta talar för fortsatt höga korträntor, detta talar för en strukturellt stark dollar, och detta talar för en fortsatt svag börs.

Man kan också ställa sig frågan:

1, Hur kan vi skapa strukturellt och uthålligt låg inflation (och löneutveckling)om inte räntorna biter på tillväxt och jobbskapande?

2, Går det att ha låg inflation samtidigt som tillväxten är god, det skapas massor med nya jobb och arbetsmarknaden är tajt?

Min tes är fortsatt att recession väntar i höst och i sommar kan datan börja bli riktigt svag med fallande räntor och svag dollar som resultat. Men innan dess tänker jag mig fortsatt hökighet från FED med svag börs och stark dollar som tema. Där är vi inte klara, och det här bank stöket är bara en parantes.

Sen är inte bank stöket som fenomen en parentes, utan ett målande exempel som vi kommer prata om i framtiden när vi försöker illustrera tiden med gratis pengar som resulterade i, och gav förutsättningar, för ett fokus på olönsam tillväxt. Men precis som Bear Sterns och AIG mfl så var det inte dom som fällde marknaden. Men de visade att något var fel….

————————–

Tisdag,

Marknadens första reaktion är positiv… man tycker att CPI kom in som väntat på +0,4 MoM mot väntat 0,4 och fg 0,5. Men det är inklusive energi. Kärninflationen som är det viktiga kom in på 0,5 MoM mot väntat 0,4 och fg 0,4. Det är FAN ingen vacker siffra. Höjer företagen priserna med 0,5 i månaden i 12 månader så är det 6% om året. Det är inget avtagande inflationstryck. Tvärtom!

Bara så att alla fattar nu galoppen här…

I september förra året höjde de amerikanska företagen priserna med 0,6% MoM… det var sista gången vi hade en stor höjning, förenlig med historiskt högt inflationstryck.

Sen kom oktober 0,3% MoM

Sen November 0,2%

Sen december 0,3%

En seriedata som skapade björnrallyt från Oktober till januari, som bland annat fick FED att sänka höjningstakten från 75 punkter ner till 25 och flagga för ett slut på höjningarna.

En inflationstakt på 0,2-0,3 är alltså förenligt med cirka 3% Core CPI på årsbasis, vilket är lika med 2,5% core PCE… alltså inte långt från FEDs mål om 2%.

Sen kom januari siffra in på 0,4% och marknaden blev rädd. FED med. Björnrallyt upphörde. 0,4 var dels ett brott mot senaste 3 månaders trenden, vilket var märkligt i sig för att räntorna borde sippra genom mer och mer och göra så att efterfrågan avtar och prisökningstakten håller sig på mattan. Men så var inte fallet. Sen kom jobbsiffran in på 500k. Samma resonemang där, som ovan, med en trend ner mot 200k som helt plötsligt var bruten.

Nu kommer alltså dagens core CPI siffra in på 0,5 vilket alltså är värre än 0,4 som redan var för hög.

Detta är INTE en bra siffra. Dels i absoluta termer, och dels sett till trenden.

Lägg till senaste jobbdatan på 300k+

och FED kan OMÖJLIGT vara glada med detta.

Jag tror visserligen inte de vågar höja med 50 punkter nästa vecka. Det är för skakigt nu. Det behövs inte heller. Men 25 punkter absolut. Men också flagga för att de måste fortsätta höja med 25 punkter varje möte fram till att inflation kommer ner till normala nivåer, dvs kring 0,2-0,3 och ackompanjerat av jobbskapande ner mot noll.

Jag tycker att marknadsreaktionen så här långt är galet fel. Visserligen hade jag gärna, rent tekniskt gärna sett 3807 som 1C, och att vi får en snabb tvåa upp nu mot 3950ish, ”bara för att”, för att därefter dyka ner mot 3600 i en 3a.

Min simpla analys ovan har FEDs analytiker också gjort. De kan inte annat än att säga till Powell… the job is not done, actually the trend is not even ritght. Finns inte en chans att han kan vara duvig nästa vecka….

och givet bankstöket och marknadens syn på att han ska vara lite mjuk, och så är han inte det. Hur tror ni marknaderna reagerar då?????

STAY OUT!!!!

——————– onsdag

Jag tycks tillhöra en av tio som anser att gårdagens inflationssiffra var riktigt dålig. Men marknaden väljer att inte se det så just nu. Om FED i nästa vecka kommer med ett budskap i stil med ”bankerna är ett problem, men vi har addresserat problemet och sätter in åtgärder, OCH vi är inte alls nöjda med inflationen och styrkan i arbetsmarknaden, utan behöver strama åt väsentligt mer”, då tror jag att detta kan komma som en överraskning, och få korträntor att dra och dollarn stärkas. Allt detta kan punktera börsen. Rent tekniskt upplever jag att vi är inne i en TVÅA som kan ta oss upp mot 3950-4000, men helst inte högre. För att därefter avlösas av en 3abc, kanske triggad av FED, ner mot 3600 i början av april. Time will tell!

Just nu känns det som om marknaden säger, vi gillar åtgärderna på bankerna och handlar gärna upp Tvåan, mot bakgrund av -10% på ettan. Men efter FED mötet så svänger kanske pendeln och man säger att bankerna är okej, men nu är det fokus på inflation igen, vilket ger näring åt trean ner.

Svensk inflation kom idag…. och den var på tok för hög, igen!!!

Om vi väger ihop att 1, ECB höjer till 3% imorgon 2, kronan ligger fortfarande över 11 euro 3, att svensk ekonomi fortfarande mår rätt bra 4, och dagens inflationssiffra….

Så känns en höjning med 50 punkter till 3,5% den 27e april kassaskåpssäker.

Sen i sommar är det frågan… börjar datan rulla in riktigt dåligt och ECB stannar, och kronan stärks, så kanske det inte blir fler höjningar. Detta är INTE troligt.

Tvärtom väntar fler höjningar. Sen om det blir 25+25, eller 50+50, eller nåt därimellan är svårt att säga. Det beror på datan, det beror på FED och ECB, det beror på kronan. Men 25+25 känns som ett minimum. Därför kan man räkna med 4% styrränta, och det är egentligen bara riktigt svag data, både i USA, Europa och Sverige som kan avbryta detta. Men jag skulle räkna med 4% vilket gör att bolån kommer att kosta runt 5,0-5,5%. Lite det Handelsbanken var inne på.

Så till inflationen.

KPIF kom in på 0,9% MoM mot väntat 0,6 och fg -1,3. Årsdatan kom in på 9,4% YoY mot väntat 9,0 och fg 9,3

KPIF ex Energi, som är den viktiga och det vi kallar kärninflation, kom in på 1,5% MoM mot väntat 0,9 och fg 0,4. Årsdatan kom in på 9,3% YoY mot väntat 8,6 och fg 8,7

Ja ni fattar, detta behöver man inte ens analysera vidare… det är svinhögt hur man än vrider och vänder på det!

Mat och svag krona spökar här. Men inflationen är bredbaserad, och det stör Riksbanken.

Det vi ännu inte sett, tack och lov, är någon tydlig lönespiral. Visst, lönerna taktar kring 3% vilket är högre än snittet 2010-2019 på 2-2,5%. Men det är ingen biggy. Fackförbunden kommer avtala fram historiskt höga löner, men inte i nivå med inflationen. Så vi har ingen klassisk lönespirals problematik ännu! Men Thedeen har rätt. Om man inte dödar efterfrågan och får ner inflationen, så kommer en stark ekonomi och arbetsmarknad till slut pressa upp lönerna som kompensation för det reala köpkraftsbortfallet. Och då har vi ett ännu större problem.

Räkna med att Thedeen inte tänker låta detta hända. Han är en tvättäkta hök, tro inget annat. Det var han redan på Finansinspektionen som ett resultat av att skulderna ökade dubbelt så snabbt som inkomsterna år efter år. Han HATADE detta.

Men alla sprang omkring och jollrade av glädje av att bostadspriserna ökade snabbt, och gjorde så att Egna Kapitalet växte (Tillgång minus skuld) för varje år, vilket fick alla att känna sig rika. Så alla lyssnade på Thedeen men ingen gjorde nåt egentligen. Förutom Ingves då…. men skuldsättning var inte hans arbetsuppgift. Det var prisinflation… och den var strukturellt för LÅG, vilket givet hans mandat tvingade honom till ultralätt penningpolitik. Hök och Duva, trots att de delade samma syn på Svensk ekonomi.

Vi människor är lite dumma i huvudet faktiskt. Ta nu senaste Alecta. Hörde att deras aktieportfölj om 500 miljarder ligger allokerad i ca 100 bolag. Varje bolag väger alltså ca 1%, 5 miljarder styck. Om man tänker ur ett alpha genereringsperspektiv, dvs förmågan att kunna skapa riskjusterad överavkastning vs marknaden, så är det helt rätt med en koncentrerad portfölj. Har man inte det, så går det inte att skapa alpha. Men det är i regel på bekostnad av något annat. I detta fall koncentrationsrisk. Alecta har vad jag förstått skapat en del Alpha i portföljen senaste åren, men det är bara en tidsfråga innan du åker på en blowup, som nu, på 15-20 mdr. Dvs 3-4% av portföljen, och sannolikt äter detta upp några års alpha generering. Detta gör att senaste årens total alpha generering sannolikt trillar ner till noll. Att ta igen detta kommande år kommer bli tufft, och sett över en lång period, så blir det inte så bra som man först tänkt. Sen blir det en diskussion, kommer storleken på blowups, över säg en 10 års period, ändå ätas upp av alpha genereringen under de goda åren. Vi vet inte… men det är bett man kan ta kanske. Anyhow, åter till konstaterandet att vi människor är dumma. Normalt begåvade människor har hela tiden vetat att blow ups bara är en tidsfråga, och kör man en portfölj med 100 papper för 500 miljarder, så är det bara en tidsfråga innan detta händer. MEN när solen skiner som under föregående år. Då händer inget för alla bara går omkring och lallar. Ungefär som när skuldsättningen ökade (skulder/inkomster) så gjorde inte det nåt för man fokuserade på Egna Kapitalet och låga räntekostnader. Men egentligen kunde man redan då konstatera att det är bara en tidsfråga innan räntorna drar, och skuldkvoten blir ett problem, och bostadspriserna faller med 30% och Egna Kapitalet inte ser lika kul ut. Men när solen skiner vill vi aldrig prata om sånt. Vi är dumma i huvudet!

Senare i em har vi data från USA, inget avgörande, men PPI, Empire FED, NAHB index samt Retail Sales…

Imorgon har vi räntemöte för ECB, samt Philly FED…

Samt på fredag Prel Inflation från Europa och Michigan….

—————— onsdag forts

Empire FED, som beskriver läget i New York området, kom in på -24,6 mot väntat -8,0 och fg -5,8… not good. Förvisso i linje där vi varit tidigare, men det pekar inte på några muntra miner. Vi pratar om ISM Mfg runt 40-45…. får se om det får bäring framöver. Tids nog så…

PPI kom in på -0,1 MoM mot väntat +0,3 och fg 0,3 (nedreviderat fr 0,7). Man sänker priserna i P-ledet. Detta handlar förvisso en del om energipriser men ändå. PPI ex energi/mat kom in på 0,0 mot väntat 0,4 och fg 0,1 (nedreviderat från 0,5). Man HÖJER INTE längre priserna i P-ledet. Vi har inte outright deflation, för detta brukar krävas recession. Men vi har inte heller inflation. Detta kommer inte helt som en nyhet då Core Goods inflation i CPI siffran var typ noll och inget. PPI handlar mest om Goods ledet. Så vad är det som händer. Jo företag i Goods ledet känner numera inte av stigande inköpspriser. De står stilla. Därmed höjer de inte heller priserna ut mot konsument. Vi visste att vi skulle hamna här, utan allt handar om Service sektorn, och dess löner. Men de lär vandra samma väg. När vi hamnar i recession, så kommer man börja sänka priser, och tids nog får vi då deflation i konsument ledet. Löner går som bekant inte att sänka. Men i recession kommer då istället varsel och uppsägningar. Detta är nästa tema… något jag trodde vi skulle få känna av redan nu… men där har man haft fel. Dock är vi på väg dit….

Retail sales kom in på -0,4 MoM mot väntat -0,3 och fg +3,2. Detaljhandeln krympte förra månaden i dollar räknat. I volym med ännu mer då priserna på saker gått upp. Dock är den ganska runt nollan, vilket såklart är förenligt med nuvarande konjunkturläge med soft landing där de flesta ändå har jobb och fått påökt. I nästa läge när arbetslösheten börjar stiga, så kommer även detaljhandeln börja krympa ännu mer… och givet de höga priserna så krymper alltså volymerna ännu mer, vilket kommer leda till prissänkningar. En vacker dag kommer vi prata om deflation, inte inflation. Hur konstigt de än låter!

NAHB index kom in på 44 mot väntat 40 och fg 42… bättre, men handlar nog mest om den temporära optimismen i början på året. Fortfarande dålig nivå…. och inget att hurra över!

——————- torsdag

ECB höjer med 50 punkter till 3,00%. Helt väntat! Givet 1, hur Europa mår rätt bra idag, från att någon för ett halvår sedan var övertygade om att vi skulle vara i recession och 2, den viktigaste, inflationen som vägrar komma ner, utan tvärtom har momentum i helt fel riktning. Vilket i in tur är kopplat till punkt 1. Marknaden tar det med ro, både sett till räntor och valutor. Detta var väntat.

Angående banker… så refererar de till likviditetsstöd. Inget nytt där. FED kommer säga samma sak.

Vidare säger de att kommande höjningar beror på data. Helt rätt. Dyker vi rakt in i recession så slutar de höja. Gör vi inte det, och kärninflationen vägrar komma ner, så fortsätter dom. Nästa två möten ser ut att bli höjningar. Mjukar datan kan det bli 25+25… gör den inte det kan det bli 50+50. Så mellan 3,5-4% är rimligt senare i sommar. Riksbanken tvingas till samma sak, tänk 4-4,50% för Sveriges del. Bolåneräntor på 5-6%. Vi har 4000mdr i bolån. 1,700mdr i disponibel inkomster. Do the Maths!!!!

Otroligt att ECB numera ligger på 3%, en tysk 2yrs 2,5%, en tysk 10yrs 2%….. räntemarknaden skriker tough times ahead. Detta är inget nytt heller. Frågan är när det verkligen börjar synas. USA, som ligger ett halvår före Europa måste mjukna först…. Tillverkningssektorn hackar redan. Men är viker efterfrågan för service och tjänster som 70%+ USA handlar om???

Philly Fed kom in på -23,2 mot väntat -15,6 och fg -24,3. SAmmansättning svag, där business bromsar in och även sysselsättning börjar krokna. Sen ska man komma ihåg att Philly berör Mfg, inte Services. Och ALLT handlar om Services. Men hursomhelst pekar den på ISM Mfg under 40. Så caset är intakt…. verkar bara ta längre tid!

Imorgon har vi OPEX, Michigan, samt prel inflationsdata från Europa… tbc

———- forts torsdag

om det var toppen i tvåan vi stämde av precis på 3962 vet jag inte men det hade varit vackert. Hursomhelst, i nästa steg väntar jag mig en trea mot 3600 inom kort. Förutsättningarna för denna är en dollar förstärkning mot 1,03 euro. Om det sker i samklang med stigande eller fallande räntor vet jag inte. Med fallande räntor är det risk off och då lär omx och spx gå sämst, då detta grundar sig i dåliga konjunktur utsikter. Men det kan lika gärna vara under stigande räntor om hökighets narrativet kommer tillbaka. Då lär ndx pysa ihop fullständigt. Vad det blir har såklart med Fed mötet att göra.

konsensus tror jag gissar att Fed höjer med 25 punkter mot bakgrund av inföation och tillväxt. Men gör dom inte det så lär marknaden bli rädd för det är samma sak som om Fed hade sagt ”datan vi ser nu är irrelevant, bankkrisen kommer ta oss in i lågkonja om 6 månader och med den är inföation inget problem” Detta skapar tveklöst en risk off situation. Men det mest troliga tror jag är att man addresserat problemen med bankerna genom att tillföra likviditet. Risken är att de är hökiga alltså! Givet att NDX varit rätt stark så finns det nedsida där….

————– fredag

Inflationen i Europa kom in på 0,8% MoM. Detta var i linje med Flash datan för några veckor sedan. Det var alltså en helt logisk höjning från ECB i veckan.

Prel Michigan index kom in på 63,4 mot väntat 67,0 och fg 67,0…. en riktigt svag siffra, och eftersom Michigan handlar om inköpsplaner, så är det alltså konsumenten som börjar bli allt mindre köpsugen. Pengarna verkar inte räcka till när inflationen är hög helt enkelt.

I nästa vecka är det FED mötet som är klart viktigast. Jag tänker att de höjer med 25 till 4,75%. Det tror marknaden också. Men fokus blir deras sk DotPlot som visar på framtida höjningar. Frågan är om de kommer att fortsätta att höja med 25 punkter vid varje möte fram till att datan blir ”rätt” och att bankristen inte får något större genomslag på tillväxt och inflation…. ELLER har nuvarande bankkris fått dom att ändra sig????

Även Flash PMIs är av intresse!

Trevlig helg!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till Fullt fokus på inflationen

 1. AG skriver:

  Hur ser du på att marknaden totalt sväng och prisar in betydligt lägre/mindre höjningar framöver (0-25p från Fed och 25p från ECB)? Kommer SVB få så pass stor effekt på marknaden eller blir det en mindre trigger till ett recession-scenario?

  Förstår inte riktigt hur marknaden kan svänga så mycket på detta.

 2. TTL skriver:

  Om nu CPI mot förmodan kommer in lägre imorgon, borde inte det då trigga ett nytt försök mot 4200 (risk on-scenario). Där marknaden tar vara på svag dollar, fallande räntor och fallande inflation, samt förhoppning om en FED-pause…

  • GaStan skriver:

   Nej, tror inte det! Upp till 4050 som mest!!!

   Fed ändrar inte riktning pga EN siffra….. även om 0,2 i månadstakt är bra då det 12 ggr i rad utmynnar 2,5 vilket är samma sak som core pce på 2. Men det måste gå i samklang med löner och jobb också… och framförallt under en tid

   Men glöm inte att oavsett är börsen övervärderad på de här nivåerna

   Men sentiment kan absolut lyfta, men tveksamt hela vägen till 4200

   Bryts 4050 väntar 4400… rent tekniskt

  • GaStan skriver:

   Man får intw heller glömma att det skapades i snitt 250k jobb under q4… och trenda nedåt… medan januari+febeuari låg på 500+300k. Det tror jag stör nåt enormt…

 3. andersk skriver:

  Många som var lite nödiga tydligen med tanke på kraften i nedgången. Men vi har ju i princip återtestat 3900 i skrivande stund, vilket misslyckades. Så du tror på nedgång nu?

  RSI3 SPX ger ju brutalpositiv divergens (men 1,5h kvar till stängning). Dock tycker jag det är lite för mycket makro kommande vecka för att marknaden ska hinna återhämta sig och klättra uppåt. Ja, om inte FED går ut nu snabbt och ger nåt glädjebesked. Jag tänkte ändå att vi skulle upp och testa 3950 nu i dagarna, men jag kanske är för ivrig?

  Hur ser du på scenariot med fallande börs och inflation som inte kommer ner? Jag har hela tiden haft tanken att FED höjer tills det kraschar, och när det kraschat kan stimulanserna börja igen. Men om inflationen och arbetsmarknaden inte tokdyker, men börsen gör det?

  • GaStan skriver:

   Knepigt med två parallella syner, dels den fundamentala och dels den tekniska, nu. Tänker ändå att cpi siffran trumfar det tekniska…

   Jag tror börsen ska ner rent fundamentalt oavsett var inflationen tar vägen sett på lite sikt. För att motivera PE 18 så måste 10yrs ner mot 2%.

   • andersk skriver:

    Jo att den ska ner instämmer jag i. Och det känns mest troligt just nu, men CPI kan ju som sagt stöka till det. 4400 känns ju helt borträknat just nu, men sentiment kan ju såklart vända om en vecka också.

    Har du fortfarande kvar dina targets på nedsidan som du skrev om för några månader sedan?
    Ner till 3600 och sen studs till 3900
    Därefter ned till 3250 och sen studs till 3700 och därefter avslutning runt 2800?
    (Du skrev det som zoner, så ovanstående är lite maxade rörelser i de zonerna…)
    Tänker mest om du fortfarande är inne på antalet vågor nedåt, eller om du minskat antalet vågor?

   • GaStan skriver:

    Yes, tror på 3300 i vår, vilket handlar i grunden om hökig Fed och sticky inflation och jobb

    Sen typ björnrally 3900 pga dålig data men fallande räntor och förväntan om duvig Fed

    Sen 3000 när recession kommer krypande mot oktober

    Sen ny uppgång mot föräntan om Stimulerande Fed

 4. Orolig kille skriver:

  Hej,

  Mitt uppe i en husförsäljning och känner att mitt huvud exploderar av tankar i huvudet.
  Har följande frågor:
  – Säljer jag på botten eller kommer de gå ner mer? Rädd att jag säljer på botten och behöver jaga priserna upp sen.
  – Säljer för ca 6MSEK och kollar på hus nära 7MSEK. Hjärnan tänker att räntorna kommer fortsätta upp ännu mer tills de blir ohållbart. Vart står räntorna om ett halvår/ett år?
  – Kommer huspriserna rusa igen när FED kommer behöva stimulera återigen?

  Mvh

  • GaStan skriver:

   Du behöver absolut inte oroa dig!

   1, så länge som du köper och säljer i samma marknad spelar det ingen roll. Säljer du billigt köper du billigt. Säljer du dyrt köper du dyrt!

   2, den enda frågan du bör ställa dig är om du klarar betala 5% ränta på ditt bolån, samt ev amortering.

   3, välj rörlig ränta… det kommer vara dyrt närmaste året men därefter kommer det bli billigare, och först då ska du fundera över att binda

   • Östergren skriver:

    Punkt 3. Är du verkligen säker på att styrräntan Sverige de närmaste 10 åren kommer vara lägre än 3% i snitt?

   • GaStan skriver:

    Det är omöjligt att göra en prognos på detta… MEN svar JA

    Jag tror normalläget kommer ligga på 1,5% där man temporärt sänker till noll, under perioder där arbetslösheten skenar, och höjer mot dagens nivåer när det är överhettat.

    Så i efterhand kan man säga att perioden 2008-2020 var en speciell tid med en normal ränta runt 0%, där extremen på nedsidan var minusränta, och extremen på ovansidan var i under inflaitonen… dvs normal läget var negativa realräntor i typ alla lägen….

    kommer bytas ut till en period där realräntan kretsar kring nollan…

    och går man längre bak i tiden så var det normalt med positiv real ränta…

    Nu tänker alla… men okej de här problemen som vi har idag kommer sätta avtryck så att det kommer vara höga räntor även när inflationen kommer ner… postiva real räntor…

    Men låt åren gå, låt tillväxten var ljummen, låt inflationen vara hyfsat låg under längre tid… vi glömmer… och styrräntan kommer anpassas.

    Sen just för svenskt vidkommande så måste kronan ner mot 10 euro… och det kan ta lite tid. Så kanske högre räntor än inflation motiverar…

    men sett över en hel 10 års period. No way 3%.

   • Kroffa skriver:

    Sitter lite i samma sits och nyligen hittat hit. Tack för bra content btw! Måste läsa på mig lite om de tekniska termerna för att helt hänga med.

    Sålde vår bostadsrätt för en månad sen och är rätt avvaktande nu. Visst köper vi och säljer i samma marknad men om man nu vill dra ett bet att marknaden ska fortsatt ned 10-15% så innebär ju det 500-1000 tkr mindre i köpesumma om vi lyckas pricka någorlunda nära det.

    Håller dock med att om man följer dina punktar ovan så lär man inte göra något större misstag, men kanske missar en viss chans att komma in billigare om man kan avvakta? Inflationssiffrorna från SCB idag känns ju också som det understryker att vi ska ner mer.

    Sen är det ju inte helt lätt att sitta bostadslös under längre tid för att vänta ut en marknad…

   • GaStan skriver:

    Pricka rätt r svårt… många har försökt, och många har misslyckats… men visst, vill man chansa på den så förstår jag det. Bara så man känner till track record.

    Precis som du säger så måste vi ha någonstans att bo…

    För många under hausse tiden, så sålde man dyrt tyckte man, och sen ville man köpa ”rätt” och avvaktade lite för länge, och marknaden sprang ifrån en… och det blev dyrare…

    Nu är det ju lite bättre odds att göra tvärtom! Men det är inte kassaskåpssäker.

    RIskfaktorn, som du inte har koll på…

    Är att du får ett Lehman event i USA, ekonomin vänder på en femöring, miljontals människor får lämna jobbet på några månader. Det har hänt tidigare, och kommer hända igen. Ekonomin sackar ihop, och FED som sitter på 4,5% styrränta inser att de måste hjälpa till och sänker med 300 punkter. Detta har också hänt flera gånger förr. Räntor världen över rasar.

    och även om Sverige känner av och importerar svag konjunktur, så blir vi otroligt hjälpta av fallande räntor…. och prisnedgången på bostäder uteblir!

    BAra så att du har denna i bakhuvudet!

   • Kroffa skriver:

    Blev en dubbelkommentar där, får gärna rensa bort en om det går.

    Man får försöka se vad man kan knipa. Som du säger är det oavsett marknad svårt att göra fynd. Framförallt i Stockholm tycker jag där det fortfarande är 10-20 personer på visning för varje lägenhet. Vissa budas fortfarande upp en miljon medan andra gå för under utgångspris med bara 1 budgivare.

   • GaStan skriver:

    Ja det är inte lätt…

    MEN kom ihåg grundregeln… det är alltid bättre att byta upp sig i en fallande marknad än tvärtom.

    Säg att två objekt ligger på 5 resp 6 mkr, 1 mkr skillnad. Så stiger marknaden 20% från 5 till 6 resp 6 till 7,2… mellanskillnaden ökar till 1,2mkr. Faller den 20% så är det 4mkr resp 4,8mkr… skillnad 0,8mkr.

    Så det behöver inte bli så tokigt.

    Lycka till…

  • Östergren skriver:

   Önskar jag hade din positiva syn på en styrränta runt 1.5% de närmaste 10 åren. Personligen är jag inte alls lika säker.

   Ärligt talat förstår jag mig inte på dagens värderingar på världens börser men med en styrränta på 1.5% har jag fel och de som köper nu har rätt så det är väl jag som är dum i huvudet.

   • GaStan skriver:

    hehehe, man måste passa sig för att göra en ”nulägesanalys” och sen applicera den 10 år framåt…

    och gällande börsen är du inte ensam. Jag förstår mig inte på börsvärderingen heller… knappt vid 1,5% styrränta är den rätt värderad nu heller!

 5. Fredrik skriver:

  Hej. Jag är med på vad som driver inflationen uppåt, matvaror service etc. Men vad driver ex matpriserna uppåt? Är det endast laggande energipriser och valuta eller vad gör att underliggande inflation fortfarande går upp så mycket? Visst finns det efterfrågan på ex livesmedel/restaurang men den kan väl inte vara mycket hetare än för 5-6 år sedan? Höjer alla för att de kan eller för de har behov då löner inte ökar vad det verkar?

  • GaStan skriver:

   Efterfrågan på mat är ganska stabil… vi kan inte äta mer än vi har på tallriken liksom..

   Pasta, bröd etc drivs av spannmål, som drivs gödningsmedel, som drivs av naturgas priser

   Mejeriprodukter och kött drivs av foder, som drivs gödningsmedel, som drivs av naturgas priser.

   Det finns andra fakorer med naturgas priserna är viktiga.

   Sen tar det tid mellan naturgas priserna förändras, och priset för en limpa bröd på ICA. Men det sipprar genom.

   Utbudet kan också påverkas av väder, och ex krig i Ukraina… men det är outliers!

   Sen har en restaurang och ICA kostnader för energi, hyra och personalkostnader som också måste täckas….

   men jag skulle säga att med tanke på naturgas priserna har trillar tillbaka till pre-war nivåer…. så kommer även priserna på mat fixa till sig längre fram…

 6. Jakob skriver:

  Hej Jonas,
  Skulle du kunna ge en kort kommentar på alla förståsigpåare som pekar på marknadens reaktion de senaste dagarna och menar att den ensam tvingar FED och andra CB att pausa, eller tom sänka räntan? Inflationsproblemet är väl lite löst bara för att ett gäng banker skapat fear i aktiemarknaden? Visst, många känner sig fattigare och på lite sikt kanske det leder till uppsägningar, att efterfrågan på vissa produkter torkar upp osv. Men är det verkligen ett direkt samband mellan detta och vad CB gör nu, under kommande vecka!? Jag får inte ihop det…

  • GaStan skriver:

   Inte jag heller, och med lite tålamod blir det nog bra… men de drar paralleller till 2008.

   Då fallerade bland annat Bear Sterns, Aig, Lehman mfl. Alla var symptom på risktagande som sprack. Men om man tar Aig och Bear Sterns så triggade dom inte en systemkris och senare lågkonjunktur, men Lehman gjorde.

   Jag har såklart inte alla detaljerna kring SVB och dom andra, MEN sannolikt är dom en bear sterns, inte en Lehman. Om det stämmer så blåser det här över.

   En stor skillnad är att Fed numera går in och räddar likviditeten. Det gjorde man inte sist.

   Vad marknaden idag har rätt i, är att detta är ett Lehman event, så säger inte nuvarande data ett skvatt. Dvs om SVB & co triggar en äkta finanskris och lågkonja så är dagens inföation ett minne blott om ett halvår. I så fall gjorde marknaden rätt i att bortse från dagens data.

   Men som sagt, jag tror marknaden har fel och väldigt snart kommer marknaden på nytt fokusera på inföationsproblemen.

   Oavsett är vi på väg mot recession tids nog

   Oavsett ska börserna fortsätta ner!

   Vinstestimaten är för höga.

   Värderingarna likaså!

   • Jakob skriver:

    OMX30 daily och långsiktiga makrospaningar hänger alltså inte alltid ihop? 🙂 Fattar, tack!

 7. Gustaf skriver:

  Har sagt det förr men återigen: intressant att du och Erik Penser har så olika uppfattning kring allokering som det ser ut nu. De är fortfarande överviktade europeiska börser och ser inte den senaste utvecklingen kring bankerna som en signal att ändra på det.
  När jag kollar på Jonas Thulins Husvy finns det en del som helt klart talar för att ligga kvar på börsen. Men kan också tycka att många av deras ”nörd-grafer” är väldigt fladdriga och egentligen kanske inte går att dra så mycket slutsats ifrån. Deras modellerade risk för recession ligger kring 25% just nu. FEDs ligger på 17%. Men när man kollar hur snabbt den modellen förändras innan recessionen slår till så tycker jag det blir problematiskt…
  Nåväl, om det är något du reagerar på kring hans resonemang så får du gärna förklara varför du inte håller med 🙂

  • GaStan skriver:

   TACK!

   Jag gillar verkligen Jonas approach. Han är likt mig väldigt data driven. Men det verkar som om vi har olika uppfattning. Att FED säger 17% säger inte ett skit. De har aldrig flaggat upp för recession innan den slår till. Ska titta vid tillfälle!!!

   • BoA skriver:

    Har lyssnat på Jonas sedan drygt ett år och han verkar ha mer rätt än dig i det korta perspektivet (1-3 månader, i vart fall sedan jag följt er), medan du mest skriver om trenden på längre sikt – där jag tror du får rätt o han fel, dock kan han löpande ändra sin kortsiktiga placering om han får fel så frågan är då om man får ”mer rätt än du”? Det avgörs nog på hur snabbt vändningen ner kommer/sker och om han då hinner vikta om.

  • Östergren skriver:

   BoA
   Kolla in Pensers förvaltning och dess historiska resultat.

   • BoA skriver:

    utgick endast från det han sagt på Penser podden om hur dom placerat sedan drygt ett år, det har varit mer eller mindre helt rätt såvitt jag kan bedöma – hur Penser gått historiskt har jag ingen aning om.

  • Östergren skriver:

   På vilket sätt har de varit rätt ute om de pratat om övervikt europeiska aktier det senaste året? (minus 2% på årsbasis)

 8. Herregud vad jobbig börsen är nu. Är det jag eller den som är dum?? Sitter o väntar på lagom stor nedgång så man kan gå in med en större summa pengar. Men det känns som att oavsett makronyheters karaktär så går börsen oftast upp. Kan man förvänta sig nedgång vid fedmötet? Vad tror du, höjer de 50 punkter??

  • Glenn skriver:

   Markets can stay stupid longer than you can stay solvent, brukar man säga. Är du rädd för att missa för mycket uppsida så är ju det enklaste att du bestämmer dig för en tidsram, delar upp kapitalet, och börjar spara in det i det intervallet. Händer en större nedgång så tar du det du har kvar då och stoppar in. Att tajma de större bottnarna är nog en sak de flesta av oss kan släppa, de flesta av oss har inte psykologin med oss att hantera binär handel, jag har inte det iallafall. Jag bryter mina egna principer hela tiden

   • GaStan skriver:

    Haha så sant…

    Istället för att vara slav under börsen, så kan man också vända det till sin fördel, genom att bestämma sig vad som är en fair värdering av börsen, och sen öka och minska utifrån vilka nivåer som erbjuds. Då går man från att spekulera kring börsutvecklingen till att investera… med baksidan att du kan ha fel i din analys…. Men den risken är oftast lättare att bära än det spekulativa i om börsen ska upp eller ner!

   • GaStan skriver:

    Jag har aldrig gillat att ta real 10yrs. Jag kör nominell för det är den avkastningen du faktiskt får i handen, ungefär som när du köper en aktie har du rätt till Earnings i nominella termer.

    I så fall borde man justera Earningsyield genom att dra ner med inflationen.

    Dvs om en obligation ger 5%, och inflationen är 5%, så blir det realt 0

    Men om aktie handlas till PE20 så är det earnings yield 1/20=5%. Men det är realt 0%.

    Så kör hellre nominellt..

    och tittar man tillbaka sen 1950-talet så kan man säga att aktieriskpremie indikerat fair value kring 3-4% vilket också låter helt logiskt som påslag för att ta risken att äga aktier. Under perioder klart under 3% brukar förr eller senare letar sig uppåt, och detsamma kan sägas om när det är över 4%.

    00-talet brukar de flesta se som en outlier värderingsmässigt… då premien gick ner mot 0.

    Problemet är inte att veta om man ska sälja under 3 eller köpa över 4….

    problemet är att få rätt kring de framtida vinsterna.

  • GaStan skriver:

   25 punkter… borde vara ganska väntat

   Tålamod är jobbigt, men rätt bra att ha!!!

 9. Gustaf skriver:

  Bara för att komplicera den komplicerade börsen ytterligare:

  Mellan 2003 och 2007 låg värderingen för S&P500 på ungefär samma nivå (nja, överlag iofs en bit högre då) som den gör idag om man kollar på risk-premium. Kollar man på åren 1995-1999 sjönk risk-premium till rekordlåga nivåer samtidigt som börsen rallade sinnes. Hade varit svårt att ligga utanför marknaden under så lång tid, iaf nu när man har facit i hand 🙂

  Men får vi en rejäl recession, då är det dyrt som det ser ut idag.

  Klicka för att komma åt stockmktequityrisk.pdf

 10. Henry skriver:

  Tror du det finns en möjlighet att svensk inflation kan komma ner trots att SEK fortsätter att vara svag? Och givet ett sådant scenario kommer Riksbanken att sluta höja räntan och då avvika från att ligga i nivå med vad ECB gör?

  • GaStan skriver:

   Absolut, men allt annat lika är inflationen högre med en svag krona än en stark krona.

   Faller inflationen i Sverige ner till okej nivåer, samtidigt som vi befinner oss i recessions tillstånd, då skulle vi absolut kunna sänka och avvika något från ECB… men inte jättemycket. För då börjar kronan försvagas igen.

 11. Max skriver:

  Tack för din pedagogiska förklaring kring inflationen några inlägg tillbaka.

  Verkligen sjukt intressant marknad just nu.

  Tex. att krypto gått väldigt bra sista tiden, har du någon teori kring varför?

  Långa räntor verkar ju falla rätt kraftigt framöver vilket borde göra att boräntor på längre tid börjar bli lite attraktivt. Men var tror du de hamnar procentmässigt?

  • GaStan skriver:

   jag har dålig koll på krypto faktiskt..

   Dock har jag snappat upp två samband.

   Det ena är att det är en risk indikator, likt VIX. Så när marknaden är beredd att ta risk, då sjunker VIX och krypto stiger. Detta samband verkar inte fungera alls just nu.

   Det andra sambandet är kopplat till pengar. Guld är egentligen en valuta, och när guld har dragit, så drar även krypto som också är pengar. Guld stiger när realräntan sjunker. Och givet att räntorna gått ner på sistone, så har alltså guld stigit. Men även krypto

   Jag tror det har en koppling till bankkrisen i USA. Dvs 1, så har den gjort att marknaden inte tror att FED kommer vara hökig och räntorna sjunker, dvs bra för guld, bra för krypto och 2, bankkrisen har på marginalen fått jänkarna att fundera på hur säkra deras dollar är på banken, och köper istället alternativet, guld och krypto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.