Hittills har jag haft fel. Trodde risken för gaptäppning 1552 fanns med var rätt liten. Återtest av 1508 ännu mindre risk, men den fanns. Båda har slagit in. Risken för test av 1475-1485 finns absolut… men jag känner mig inte så övertygad. men gud vad svagt det är… Och känslan, ni vet den där oroskänslan i magen, som känns igen från tidigare köplägen… Den börjar infinna sig 🙂
det urspringliga köpintervallet 1475-1540 känns fortsatt rätt.
Mitt köp från i somras på 1538 känns därmed fortsatt rätt… SL borde ligga kring 1475ish. Vi får se… Det studsar snart!
Det hade varit fint och inte helt otroligt att vi ska täppa gapet 1611 i september. Det lär också sammanfalla med den fallande trendlinjen i så fall. Den bör brytas för att vi sak tro på att 3e vågen är intakt och nya ATH nivåer väntar inom några månader.
Men det är klart, hela beteendet sedan 11 augusti, när börsen vände ner (men borde fortsatt upp) är ett svaghetstecken och man undrar vad marknaden ”ser runt hörnet”. Det var alltså Kinas devalvering som satte den tekniska traden ur spel. Jag är ingalunda expert på Kina, men hur illa är det egentligen? Jag känner att mycket av det man läser är väldigt subjektivt!
Det handlar inte om Fed iallafall…
och det handlar inte om Grekland heller direkt!
Det här är enkom Kina oro, och den kan mycket väl vara bortblåst om nån månad… Eller inte! Kina e knepigt!
Vi pratar tekniskt nu alltså, värderingsmässigt har det varit dyrt, för dyrt, i nästan två år om ni frågar mig.
Hur har makro veckan varit?
Det har kommit Tysk och Eurozone prel PMI. Den Tyska kom in starkt på 53,2 mot 51,6 väntat och fg 51,8. Men det siffran verkar ingen bry sig om när det baissar. EZ kom in på 52,4 mot väntat 52,2 och fg 52,4. Ok
Från USA hade vi tidigare NAHB som sägs guida fastighetsmarknaden med upp till 1,5 år. Den kom in på starka 61 mot 61 väntat och fg 60. Det är bra. US core CPI, som är underordnad PCE, kom in på 1,8% mot väntat 1,8 och fg 1,8. Inflationen rör sig inte ur fläcken. SEn kom även US prel PMI in på 52,9 mot 53,8 väntat och fg 53,8…. lite dåligt tryck, och jag förstår varför de amerikanska räntorna inte lyfter!
På det hela taget inte dålig stat för aktier… men heller inte så bra att det tvingar fram räntehöjningar. Ok, kina pmi var dålig…. Bromsar bjässen in? Och i så fall hur snabbt, och ännu viktigare… Vad får det för effekter på världsekonomin?
Jag tycker det är dags för lite optimism nu…..köp
Trevlig helg!
Det handlar väl också om att det var lösendag på fredagen. En stark orsak till nedgående börs. Tre OMX SÄLJ AUG gick upp med 100 till 200 procent.
Sådan dramatik är regel på lösendagar. För ”vanliga” investerare är det svårt att förstå. Men proffshandlarna ger sig uppenbarligen tecken sins emellan. De vet var aktierna är på väg på lösendag.
Mer att observera, är att omsättningen på OMX var rekordhög för att vara sommar. Visserligen är handlarna hemkomna efter semester. Men omsättningen på fredagen var rekordhög, 20 miljarder.
Min enkla tumregel är att när det är mycket stor omsättning, samtidigt som börsen tappar mycket, då är det KÖP-tillfälle.
Vid stor nedgång är det ju som varje börsdag, alltid lika många som köper som säljer. Om många köper vid stor nedgång, kanske de vet något.
Enormt stor omsättning på Stockholmsbörsen efter en timme i dag. Det har köpts och sålts för 5 miljarder kronor på 60 minuter. Lika intressant som det är att många säljer, så finns ju en motpart som köper. Vilka köper dag som denna? Varför köper de?
hehe, en av mina punkter i min About handlar just om det… att varje bakom varje köpt aktie finns en såld, och tvärtom.
I nedgång får man känslan av att alla säljer, och ingen säljer. Men det finns precis lika många av varje. På motsvarande sätt vid uppgångar.
Den typiska köparen är säkert en som stått utanför marknaden, helt eller delvis, pga att han var rädd för räntehöjningar. Nu inser han att dem inte kommer på kort sikt, samtidigt som Kinan oron fäller börsen. Han bettar på att Kina blåser över och köper….
Den typiska säljaren har hängt med i trenden upp och beroende på hur länge han suttit med så har han tjänat pengar. Nu vacklar marknaden och har tar det säkra före det osäkra och tar hem vinsten…
Mycket bra kommenterat av Ga Stan, som alltid. Så till en fråga som jag skulle bli glad om Ga Stan kunde klara ut.
Svenska Dagbladet i dag (24/8) i rubrik : Dåliga nyheter. Svenska kronan stärks!
Dagens Industri i dag (24/8) i rubrik: Norsk huvudvärk. Så lite har aldrig norska kronan kostat?
Norska kronan faller för att oljan faller, och Norska ekonomin är direkt och indirekt negativt påverkad av detta!
Att det är negativt att Svenska kronan stärks har att göra med vår penningpolitik. En stark krona gör att vi importerar deflation, den gör det tuffare för exportföretagen, och den främja import framför konsumtion av inhemskt producerade varor och tjänster. Således är det allt annat lika negativt för tillväxten!