Är det våg 4 som sköljer över oss…

Eller är det årets köpläge???????????

Det finns nog en och annan som funderar på det!

För att gå direkt på min slutsats: Om OMX stänger idag på 1480 eller bättre, så är detta sannolikt årets köpläge. Gör det inte det, ska man nog vara försiktig och stå utanför i avvaktan på styrka. Således måste jag stoppa ur mig, om vi i seneftermiddag kan konstatera att det blir en svag stängning. Hoppas dock på att få ligga kvar. Hoppas på att köparna dyker upp och tar över taktpinnen!

Om vi stänger under ca1480, så anser jag att Våg 3 sedan 2011 med stor risk är bruten, och då räknar jag med en Fib50% korrigering av hela trenden. Dvs ner till ca 1276. Dit ner är det ytterligare 13%. Självklart går det inte rakt ner dit utan det avlöses av kraftiga uppställ, men trenden är lik förbaskat fallande, och man ska vara försiktig. Det viktiga är att 1720 var toppen och vi kommer inte nå den i närtid. Men som sagt, jag hoppas att det inte blir verklighet, men risken är dessvärre är rätt stor.
Om vi stänger under ca1480 så väljer jag att hoppa av, och det är inte dags att börja positivt igen förrän marknaden passerar 1,500 egentligen. Vi får anledning att titta på det igen i så fall.

Vad handlar all pessimism om?

Den grekiska 10 åringen ligger i 9,8%… så det är inte Grekland
Den amerikanska 2 resp 10-åringen ligger i 0,60% resp 2,0%… så det är inte räntehöjningar fr FED

Det handlar ENKOM om Kina… inget annat. Det handlar om att Kina kanske ska växa med 3-4% om året i stället för 7% om året de närmaste åren. Detta får implikationer på världshandeln, råvaror och den allmänna efterfrågan…. och slutligen företagens försäljning och vinster. Men det finns ingen som kan räkna på det…. än så länge är det bara fear som styr.

Oljan, eller Brenten, noterar 44 dollar, och således är vi på samma bottennivå som i januari. Den lär falla vidare.

Det som är ganska anmärkningsvärt är hur svag dollarn är… både mot Euro och krona. Om det handlar om att man säljer amerikanska tillgångar, då de gått bäst senaste åren, och det sätter press på dollarn, eller det är att FEDs höjningar är som bortblåsta eller att just USA påverkas mest negativt av ett svagt Kina… vet jag inte. Kanske en kombination. Om det var en regelrätt Risk off så brukar ju dollarn stärkas.

En annan svaghet är SPX. Den ser faktiskt ut att bryta 2011 trenden. Å andra sidan har den pågått i ett väldigt tajt intervall så det var egentligen inte uthålligt. USA är svår tekniskt och risken för finter är stor. Men man ska ha klart för sig att fortsätter SPX att falla, så gör alla andra det. Så det bör man ha i bakhuvudet när man tittar på OMX.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Är det våg 4 som sköljer över oss…

 1. Staffan Kjellin skriver:

  Fem års räntan har gått ned i dag med 100 procent. Varför är det alltid 5 års räntan som reagerar så dramatiskt vissa dagar, när övriga från Stibor, 3 månader och 10 år ofta kan ligggai stort sett stilla?

  • GaStan skriver:

   bra fråga.. jag vet inte riktigt. Att räntan går ner, betyder att nån köper.

   Man brukar titta på yield kurvan, ex 10-2 år. Lutningen och förändringen brukar visa vad marknaden förväntar sig för konjunkturutsikter relativt dagens konjunktur på lång sikt. Dvs om den svänger upp, ex för att tioåringen stiger mer än tvååringen, så betyder det att 1, man väntar sig en konjunkturförsämring på kort sikt relativt lång sikt OCH/ELLER man väntar sig en konjunkturförbättring på lång sikt relativt den vi har idag. Givetvis tvärtom om kurvan vänder ner.

 2. fredde skriver:

  Kina har de senaste 5 åren bidragit till 1/3 av global BNP-tillväxt. Det blir inte så kul för SKF, Sandvik etc om Kina blir ett nytt Japan- scenario

 3. Staffan Kjellin skriver:

  Mycket tyder på att det blir mycket högre omsättning i dag än i fredags (då 20 miljarder), troligen blir det 25 miljarder i dag.

  Dock väl att märka, att omsättningen betyder mindre i dag (ur analyssynpunkt), då det hela kompliceras av datorerna (högfrekvenshandeln).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.