Something´s cookin´

Core PCE kom in precis. (Yellens favo mått på inflation). Den kom in på 1,7% YoY mot 1,5% väntat och fg 1,5% (uppreviderat från 1,4). Det är en stark siffra. Yellen har guidat 1,6% för helåret. 2% är FEDs mål, där man åtminstone teoretiskt kan motivera 2% styrränta, då det innebär balanserad penningpolitik. Dvs när styränta minus Inflation= NOLL så är penningpolitiken vare sig expansiv (negativt värde, dvs negativ real ränta) eller åtstramande (positivt värde)

Jag undrar,

Börjar dollar effekten klingar av?
Är det lönerna som börjar ta fart på ett sätt som driver priser?

Dvs är 1,7% bara en stolpe på vägen mot 2%ish… eller är det toppen och det vänder ner snart…. eller kommer den cementera fast här?

Jag noterar att räntorna drar uppåt, och det handlar inte bara om Risk On, så stark är inte SPX. Det handlar om att FEDs räntehöjar cykel börjar smyga sig tillbaka in i medvetandet igen. Ja lite som det var i december. 2 åringen drar rakt upp till 0,80% och Dollarn stärks. Det luktar räntehöjning i sommar. Stark dollar, svag Olja. Stark dollar/högre räntor, ger Kina oro…… Vad händer  nu?

Om Core PCE drar mot 2% och över….. då kan ni vara helt säkra på att FED tvingas och tänker höja MINST 25 punkter i kvartalet framöver. Efter en paus i mars, där de helt enkelt inte vågar… eller?

Ovanpå detta kommer Michigan index in. 91,7 mot väntat 91,0 och fg 90,7. Såväl Current situation och Expectation var bättre än fg månad. Fan! Det är första siffran från USA som utstrålar lite optimism på flera veckor.

SAMTIDIGT masar sig brent oljan över 36 dollar, och handlas senast som högst till 37. Det är stort och längesedan! Samtidigt finns det gott om motstånd här på vägen, så jag tror inte den kommer orka så långt. Men det kanske indikerar att 27 var botten!

Börsen var svårtolka som den vad innan, och nu börjar vi få nya signaler som kan leda till en sentimentsförändring, dvs bort från oljefokuset till FED och räntehöjningar?

Jag vet inte. Nästa veckas data ska bli sjukt intressant att lägga till ovan stökiga bild. Kanske blir vi lite klokare.

Jag hoppas som sagt att sälja in i happiness även betalar sig denna gång! Står med halva benet utanför!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Something´s cookin´

 1. Wilko skriver:

  Solida data från USA. Nu går börsen starkt, men troligtvis redan nästa vecka kommer vi vakna upp till att det här innebär dels att räntehöjningar i USA är på bordet igen, dels att ECB kan komma underträffa förväntningarna IGEN. Samtidigt fortsätter Kina med tveksam tillväxt. Tror vi ser en set-up nu för en ny korrigering av riskpremier som ett resultat av att förväntningar om likviditetsindragning i USA byggs in i priserna. Risk-off!

 2. GaStan skriver:

  Inte osannolikt!

  Bra sammanfattat

 3. Henrik skriver:

  Hej, Tack för bra blog. Funderade på det här med räntehöjnigar. ni båda kommenterar att räntehöjningar är på bordet igen men hur relaterar ni det till marknadens prissättning av räntehöjningar som verkar skjutas allt längre bort? Menar ni att marknaden som prissätter räntehöjningar inte är valid utan att det är på nåt vis aktiemarknadens fristående tolkning av räntehöjningar som gäller? Det känns som att det borde innebära nån slags arbitragemöjlighet om dessa marknader inte är en och samma?

  Mvh
  Henrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.