Sportlovsvecka

Men frågan är om marknaden bryr sig. Tror inte det. I veckan kommer viktig data i form av ISM och NFP, och får vi en kraftig rörelse i USA, så lär den bli kraftig i Stockholm. Sen får det vara hur mycket sportlov det vill!

OMX öppnade starkt i fredags, men styrkan ville inte lyfta oss förbi 1386 nivån. Även oljan inledde stark och var faktiskt uppe i 37 dollar under dagen, men orkade inte riktigt utan stängde under 36usd. Tittar man på Europa förra veckan så tappade marknaden 1% i SEK. Japan gick flat och USA var upp 2%. Styrkan övertygar inte riktigt, och trots att vi är inne i en kort stigande trend så är det inte riktigt Risk on miljö.

Det är en ny väldigt intressant situation som uppstått. Å ena sidan har vi ett Kina som vacklar, Svaga råvarupriser, en High Yield marknad som vacklar, data som kommer in sämre än väntat och leder till nedreviderad Global tillväxt och aggregerade vinster. Å andra sidan har vi en begynnande lönebildning och allmänt stigande inflationstryck i USA, vilket kan tvinga FED till räntehöjningar, om än små, om än i långsam takt. Men ändå!!!! Datan i fredags gjorde så att korträntorna steg, och dollarn stärktes något. Det är förstadiet till räntehöjar tugg…. Vi får se hur lönerna kommer in på fredag!

I veckan kommer det som sagt viktig data som förhoppningsvis gör bilden lite klarare.

Jag noterar att det är svagt idag mot bakgrund av svag börs i Kina. Jag noterar att Renminbi Spot priset försvagade ytterligare något i natt. Dock ingen stor rörelse. Men jag förstår marknaden, en hökaktig FED sätter press på PBoC. No doubt!

För OMX kan man tänka sig 3 scenarior. Antingen harvar vi på inom 1327-1386 veckan ut…. och då kan man verkligen tala om Sportlovsbörs. Eller bryter vi upp ännu en gång, och tar sikt på 1,450ish, med viss paus kring 1396ish. Den rörelsen kommer vara synkad med en uppgång i oljan. Både oljan och OMX kan alltså testa sin fallande April15 trendtak, och skulle faktiskt se väldigt snygg ut rent tekniskt! Bryter OMX däremot ner, typ stängning under 1327, då väntar framförallt gaptäppning. Denna rörelse är också korrelerad med oljan, men här tror jag att det framförallt är dålig data som triggar själva rörelsen. Även denna rörelse hade varit tekniskt vacker om vi sätter en högre botten än 1247, för då har vi en omvänd huvudskuldraformation, som kommer vara aptitlig om man vill tro på en positiv rörelse senare under året.

Jag hoppas ju naturligtvis på en rörelse nedåt, då börsen gått okej sedan botten och styrkan börjar avta. Å andra sidan är OMX vare sig överköpt eller översåld just nu, så visst finns det kraft i båda riktningarna.

Time will tell.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Sportlovsvecka

 1. Lediga Ludde skriver:

  Omsättningen för OMX blir bara lägre för var dag som går. Illavarslande tecken.

  Jag har aldrig blivit riktigt klok över hur volymen guidar den framtida utvecklingen.

 2. Lediga Ludde skriver:

  Bra tumregel?

  Omsättning upp/kurs upp. =. KÖP
  Omsättning upp/kurs ned. =. KÖP
  Omsättning ned/kurs upp. =. AVAKTA
  Omsättning ned/kurs ned. =. SÄLJ

 3. Lediga Ludde skriver:

  Den situation du beskriver med hög omsättning och fallande kurs brukar betraktas som en KÖP-signal, Många köpare vill in. De ser annorlunda på situationen än de många säljarna.

  Är det låg omsättning och fallande kurs finns inga köpare. Bekymmersamt!

  • GaStan skriver:

   Njae, på varje köpt aktie går det en såld aktie. På varje såld aktie går det en köpt. Ok?

   http://www.investopedia.com/articles/technical/02/010702.asp

   Man brukar ju normalt sett beskriva en stigande marknad, som en där det saknas stukade säljare, vilket gör att köparna måste höja priset för att locka till sälj, och ofta finns det ett bakomliggande motiv, som starkt sentiment eller positiv info som gör att de vill höja priset. Medan i en fallande marknad är det tvärtom, dvs att det handlar om en avsaknad av hungriga köpare, varpå säljarna får gå ner i pris för att locka fram köparna, även det oftast motiverat att stress och negativ info.

   Alltså, är det hög volym så måste det ju vara high conviction från bägge håll att det är rätt och fel att sälja eller köpa. Skillnaden är att i en stigande marknad är köparna mer motiverade att betala mer, och i en fallande marknad är säljarna mer motiverade. I en marknad utan volym måste det handla om de som sitter på aktier är väldigt nöjda med sin position, medan de som inte sitter på aktier är väldigt nöjda med att stå utanför. Det är snarare bristen på information, som gör att det inte skapas extra motiverade köpare eller säljare, som resulterar i den låga volymen.

   Så sett till de senaste veckornas låga volym. Vad handlar det om? Jag tror att det stora flertalet som sitter på aktier idag är rätt nöjda. De är inte säkra på att vi sett botten men de tror på aktier långsiktigt efter nästan ett års korrektion på 6 månader. De som står utanför är lika nöjda. De ser att det börjat knaka ordentligt i korthuset, och de står gladerligen utanför. Det är helt enkelt inte värt risken. Så tror jag stora flertalet tänker. Sen har du en liten skara som är inne i marknaden, och tack vare att trenden är uppåt så betyder det att köparna är lite mer motiverade än säljarna. Men det är väldigt få aktörer där ute. Men säger det nåt om framtiden? Nej, vi kan inte säga Vilken av de två stora grupperna som kommer få rätt. Men det kommer komma info som på nåt sätt ge den ena gruppen mer rätt. Då kommer många ur den andra gruppen att vilja byta fot. Då kommer volym, och då kommer riktning.

   Men att säga att tack vare den låga volymen i de senaste 2 veckors uppgången pekar på att Gruppen Baissare kommer få rätt…… det köper jag inte riktigt.

   Då är det ju egentligen ny information som krävs för att säljare och köpare ska börja omvärdera sina beslut och agera i marknaden, och därmed ökar volymen. Sen om det blir en stigande prisrörelse eller ej handlar om hur informationen ser ut och tolkas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.