Ny vecka i trumpetland

Sicken följetång det har blivit med Trump…. riktigt hög nivå på underhållning där!

Fundamentalt är jag som sagt negativ. Sorry, det är aldrig glasklart, men jag tycker con´s överväger pro´s. Tekniskt svajar det. För de som står utanför, som jag, sätter jag stoploss nivån på 1465. Ser vi ut att stänga ovanför den så ska man nog vara med. Känna liksom snopet om det drar till 1550 och man bara sitter och tittar på! För de som ligger i marknaden skulle jag inte vilja sitta kvar om vi bryter 1400 på stängning. Inte kul att sitta med till 1300 liksom! Men som tidigare nämnts, en rörelse om 5%+ i endera riktning är att vänta….

Har ni sett US 10-åringen… den var uppe i 2,30%. Helt sjukt. Om man generaliserar kan man säga att 10punkter upp eller ner slår ca 2% på värderingen, ALLT ANNAT LIKA. Så uppgången sedan i somras från 1,30 till 2,30, dvs 100 punkter, borde vara negativt med ca 20% för aktiemultiplarna. ALLT ANNAT LIKA. Sen kan man alltid diskutera vad riskpremien ska vara, eller ännu viktigare, vinsttillväxten. Men givet att SPX handlas 7-8% högre än i sommar, så är marknaden alltså 27-28% dyrare i räntemotiverade termer. Vinsttillväxten då? Ja fram till Trump vann så var det inte så mycket att snacka om. Frågan är vad den blir 2017. Just nu ligger Vinst per aktie för SPX 2016e på 119usd. För 2017 ligger den på 128usd. Om vi diskuterar detta om exakt ett år, och det inte blir 128, utan 119, då kan jag garantera att man kan köpt in sig i marknaden någon gång till väsentligt lägre nivåer. Hamnar den på 128+ ja då är de chanserna inte lika stora.

Den sista datan från Kina har kommit:

IP kom in på 6,1% mot väntat 6,2 och fg 6,1… gäsp
Retail kom in på 10,0 mot väntat 10,7 och fg 10,7… gäsp
FAI kom in på 8,3 mot väntat 8,2 och fg 8,2.. gäsp

INLINE för hela slanten…. men Renminbi spot priset fortsätter att försvagas i takt med dollarn stärks! Känns som en repris av aug15 det här…

Nedan visar hur viktig dollarn varit för vinsterna…. men den effekten kommer klinga av… och är vi på väg in i ny stark dollar period som det onekligen verkar som, ja då är det bara en tidsfråga innan vi får problem igen! Så om vinsterna är korrelerad med dollarn,  och dollarn beror på vad FED gör rel ECB mfl. Ja då är fortfarande börsutvecklingen, sett till rullande 6-12 månader, avhängit vad FED gör… allt annat är brus!

namnlos2492

Olja är korrelerad med dollarn, och energi bolag en är naturligtvis kopplade till oljan

namnlos2493

som sagt, dollareffekten är viktig, och därför är det viktigt vad Trump hittar på och hur FED agerar.. men det kommer också vara sjukt viktigt hur ECB ställer sig i december…

namnlos2494

Vi hörs!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ny vecka i trumpetland

 1. Wilko skriver:

  Det går fort i US räntor. Det bidrar framför allt till problem med refinansiering av skulder i södra Europa. Med den italienska omröstningen stundande så vore det konstigt om det inte kröp in litet riskpremie i aktievärderingarna igen. Håller med om att tekniskt ser det ut som skolboken för aktier, men det är närmast övertydligt.

  Italienska 30åringen erbjuder 30 punkter mer än amerikanska 30-åringen. Sannolikt kommer det inte bestå någon längre period. Jo, såklart, ECB köper ju allt som rör sig, men amerikanska räntor kan komma ner oxå…. eller dollarn fortsätta starkt… eller allt på en gång!

 2. Kman skriver:

  http://acrossthecurve.com/?p=27886

  Jeff Gundlach om räntorna….intressant. har haft rätt hittills.

  Trump; vad ska man säga, double face palm. Borde vara mycket mer volatilitet med Trump eftersom ingen vet vad han kommer att göra.

 3. benjamin skriver:

  Vet att du inte pratar om specifika aktier i dina inlägg. I bloggen fokuserar du ju mestadels på marknader i sin helhet och vad som driver dem. Då du är relativt frekvent i din handel undrar jag om din personliga handel också har fokus på marknader i sin helhet där du lägger störst vikt på indexprodukter / ETF:er?

  Tack för sveriges bästa sida för finansnyheter 🙂

  • GaStan skriver:

   Tack

   Nej både professionellt som privat är jag i grunden en stockpicker. Valueinvesterare är nog det närmaste beskrivningen på hur jag jobbar, även om det långt ifrån stämmer alltid.

   Däremot hedgar jag portföljen ibland med indexterminer, och vilken jag väljer beror på hur portföljen ser ut för tillfället!

 4. @linusflinkfors skriver:

  Jag tycker att EPS borde justeras för buybacks. Gör man detta så är EPS ner och top line sales är ner för de flesta bolag i SPX. Kickar räntan igång så är det adjöss med buybacks och verkligheten kommer ikapp.

  • GaStan skriver:

   Håller med!

   Företagens buybacks (för lånade pengar) och extra utdelningar (för lånade pengar) har gjort att skuldsättningen är väsentligt högre nu än för 10 år sedan. På många sätt är de mer sårbara nu….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.