Amerikansk jobbdata

I förra veckan sjönk den Amerikanska 10-års räntan ganska rejält. Man köpte alltså långa amerikanska  obligationer. Var det för att man köpte trygghet för att man är rädd för vad ett handelskrig i slutändan för med sig för realekonomiska konsekvenser? Eller var det för att man tror att FED inte kommer vara lika hökig till hösten och under 2019 nu när datan börjar komma in lite sämre? Eller börjar man helt enkelt tvivla på de långsiktiga konjunkturutsikterna?  Kanske hänger alla de här sakerna samman till slut, Svårt att säga.

SAMTIDIGT var dollarn stark. Fallande räntor, allt annat lika, gör ju att realräntespreaden mot omvärlden sjunker, och det borde normalt sett försvaga valutan. Men ur ett flödesperspektiv kan man resonera tvärtom. Vid ex en ”Risk off” miljö, så stärks oftast valutan kortsiktigt då många köper dollar, vilket får den att stiga, och för pengarna köper man statspapper, som får obligationspriserna att stiga, dvs räntorna att falla. Vi har alltså sett en liten mini risk off senaste två veckorna.

Vad som är intressant är att 10-åringen nu har kommit tillbaka in i sin ”tekniska range” igen. Den har stigit. Man har alltså börjat sälja obligationer igen. Är det Risk On då? Nej, för dollarn är fortsatt stark. Så nu verkar det vara mer ”stigande räntor – stark valuta – realräntespread” som gäller igen. Dessutom har SPX varit stark senaste dagarna, TROTS att dollarn är stark. Normalt sett brukar stark dollar ge svag börs.

Dollarn är det primära. Ska den fortsätta att stärkas? Om man tittar på Eur/Usd samt DXY så har det vänt i de här trakterna.

Sen får man lägga ihop det med hur räntor utvecklas, vilket ger fyra utfall:

1, Fortsatt stark dollar – fallande räntor = Risk off = svag börs på kort sikt

2, Fortsatt stark dollar – stigande räntor = Realräntespread kopplingen = på lång sikt svag börs då vare sig stark dollar eller stigande räntor är bra för Amerikanska ekonomi..

3, Dollarn börjar istället försvagas – Stigande räntor = Risk on = bra börs till räntorna börjar göra ont.

4, Dollarn börjar försvagas – fallande räntor = Realräntespread kopplingen = på lång sikt bra för Amerikanska ekonomi, men svårtolkat hur börsen går.

För svensk börs finns sedan två kopplingar, valuta och börskorrelation.

Dvs Stark dollar = Svag krona = Stark börs.

Stigande SPX – ger stigande OMX

Så det bästa för OMX är stark dollar och stigande SPX. Det sämsta är Svag dollar och fallande SPX. De övriga två varianterna handlar mer om nettoeffekter.

Varför ältar jag det här… jo för att i eftermiddag kommer jobbdatan från USA.

Sysselsättningsökningen är viktigt för att förstå tillväxten i ekonomin. Grovt kan man säga att Sysselsättningstakt +1% = BNP%. Dvs skapas det 200,000 jobb, är det 2,4m jobb m året. Det är en ökningstakt på 1,5% vilket innebär att ekonomin implicit växer med c2,5%.

Omvänt kan man säga att eftersom många tror på c2,7% tillväxt i USA i år, vilket är 1,7% jobbskapande, vilket är c220,000 jobb i månaden… så vet vi var jobbskapandet bör komma in ungefär för att veta om prognoserna verkar stämma.

Den andra handlar om lönerna. Lönerna väntas komma in på 2,7% vilket lirar med en inflation på 1,7% (Core PCE). Det ligger också till grund för FEDs kommande räntehöjningar. Börjar lönerna komma in 3%+ så vet vi att det bara är en tids fråga innan FED blir mer hökiga. Kommer de in kring 2,5%…. ja då vet vi att det bara är en tidsfråga innan de blir duviga.

Jobbdatan kom precis. Det skapades 103k jobb i mars mot väntat 193k och fg 326 (uppreviderat fr 313). Svagt pga kallt väder säger dem. Februari var good news, och rullande snittet ligger alltjämnt på c200k. Dvs implicit 2,5% tillväxt.

lönerna kom in på 2,7% mot väntat  2,7% och fg 2,6. Implicit 1,7% core pce. Ska bli intressant att se var ECI kommer in siste april. Mot bakgrund av detta kan Fed höja i sommar. September och december höjningarna är mer osäkra. 2019 höjningarna kräver mer Philips om ni förstår vad jag menar…

Kvällen avslutades med fallande räntor, svag dollar och svag börs. Man gillade inte att jobbskapandet var så svagt. Väder eller inte! Lägg på handelskriget och börsen börjar tveka kring tillväxt och vinster. Att räntorna faller hjälper inte. Inte än.

Ska jag vara ärlig tycker jag det här var lite en icke siffra. Lägg ihop februari och mars och den genomsnittliga jobbskapandet ligger där det ska. Alla vet att core pce är på väg upp mot 1,8-1,9%. Lönerna bekräftar även detta!

Tycker nedan är mer intressant.,. Mean reversion någon?

29F17BC8-6F6E-45E1-84B4-11FB59DE61F2.png

Tack Nordea!!!

Trevlig helg

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Amerikansk jobbdata

 1. Ingenjören skriver:

  Tack för fantastiska och neutrala inlägg som vanligt! Sprang på denna video som försöker visualisera phillipskurvans svängningar över tid https://m.youtube.com/watch?v=EM0SYtDGv3w det jag tycker mig se är att under 1990 och framåt har sambandet fungerat sämre och sämre. Min stilla fundering är om vi lurar oss själva när vi väntar på att inflationen ska dra när arbetslösheten går ner och arbetsmarknaden blir tajtare.

  • GaStan skriver:

   Tack själv och tack för videon.

   Många har haft fel om Philips många gånger…

   När Bernanke var Fed chef och 2013 började tals om tapering, dvs ett återgång av den expansiva penningpolitiken så gjorde han det delvis för att han trodde på högre inflation. Han trodde på det för att han trodde på högre löneinflation. Han trodde på det för han och Fed ansåg att arbetsmarknaden började bli tajt redan vid 6,5% arbetslöshet. Vissa räknade fram jämnviktsarbetslöshet redan vid den nivån.

   Det var 5 år sedan. Idag är arbetslösheten på dryga 4% och väldigt lite har hänt med löner och inflation. Okej, löner/inflation taktar kring 2,7/1,7 mot 2,0/1,0 när det var som värst. Men ändå… ALLA har haft fel. Hade Bernanke och alla andra haft rätt hade världen sett väldigt annorlunda ut!

   Jag säger inte att lönerna INTE är på antågande… jag är bara ödmjuk inför att vi klarar av att göra den prognosen. Ingen har lyckats hittills!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.