Inflationsdata

Svensk kärninflation, CPIF ex energi, kom in på 1,4% mot väntat 1,4 och fg 1,4. Riksbanken trodde på 1,7%. Jag förstår dem, lönerna ligger på 2,6% vilket lirar med 1,6% kärninflation och sen lite svag krona på det.

http://www.mi.se/press/nyheter/2019/02/loneutvecklingen-under-ar-2018/

Men så blev det inte. Men vi borde kunna röra oss dit eller? Njae, det är frågan vad som händer när Sverige växer med 1% i årstakt. Det blir färre sålda Kaffe Lattes, och då vete tusan om företagen höjer priserna. Så det är fullt möjligt att den ligger kvar.

Hur påverkar detta räntehöjningen? Inte alls skulle jag säga. Det är stor risk att ECB höjer under nästa år, givet handelsavtal, recovery mot 1,5-2% tillväxt, ihållande lönetakt om 2,5% (lirar med kärninflation på 1,5 mot dagens 1,1%) samt Euron inte stärks för mycket (vilket inte är så troligt då Draghi är duvig). Då vill Riksbanken ligga på 0%, precis som ECB. Hade de redan stått på 0% så hade jag inte trott på höjning. Men nu gör jag det. 25 punkter under 2H19. Time will tell.

Många skrämdes av den amerikanska jobbsiffran på 20k i förra månaden. Men vad kan vi vänta oss going forward. De flesta indikatorerna ger en bild av att USA är på väg mot 2% tillväxt i årstakt. Det lirar med 1% jobbskapande, eller 1,5 miljoner nya jobb. Det är c125,000 jobb i månaden. Jag tror på ett bättre 2H19 än 1H19, så jag tänker 150k i snitt under andra halvan. Således c100,000/m i snitt under första halvan. Eftersom vi redan rivit av två månader med c155k i snitt så är det rimligt att snittet fram till i sommar ligger på c70,000 jobb i månaden… plus minus, ja ni fattar. Detta är förenligt med soft patch…. och jag undrar om lönerna som nu ligger på 3,4% i årstakt orkar ligga kvar i den typen av arbetsmarknad? Proof me wrong!

US Retail sales, laggande siffra, som man kan säga är en funktion av två saker

1, köpkraft efter räntekostnader, definierat som (Antal arbetare X Snitt lön) minus (ränta X skuld)… där man egentligen ska titta på YoY% förändringen.

och

2, Consumer confidence och sparkvot

kom in på 2,5% YoY väl i linje med rådande soft patch och den typen av ”hack i kurvan” som vi haft sedan 2010. Helt väntat alltså!

US Core CPI kom precis in på 2,1% YoY mot väntat 2,2 och fg 2,2. Inget tryck från löner här inte. Snarare en stark dollar och svagare tillväxt som dominerar……

Förlåt att jag repeterar, men den viktigaste diskussionen just nu alla kategorier, är vilken av 3 scenarior som kommer att spelas ut:

1, Löneuppgången är fortsatt stark, och företagen kompenserar högre kostnader med att höja priserna. Inflation och räntor stiger, vilket ökar räntekostnader. Företagens försäljning faller då räntekostnaderna äter upp löneökningen. Högre priser gör det bara värre. Vinsterna faller, som dessutom diskas till högre ränta. Fallande börs.

2, Löneuppgången är fortsatt stark, men företagen klarar inte att kompensera detta genom att höja priserna. Inflation och räntor stiger INTE. Räntekostnader stiger INTE. Företagens försäljning ökar då konsumenterna i vanlig ordning shoppar upp lönen.  Försäljningsökning och löneökning tar ut varandra. Vinsterna är stabila. Räntorna stabila. Bra för börsen.

3, Lönerna faller tillbaks mot bakgrund av soft patch. Inflationen stiger inte. räntorna och räntekostnaderna tar inte fart. Företagens försäljning är relativt intakt, så även lönerna. Vinsterna är stabila, räntorna fortsatt låga. Bra för börsen.

Vilken tror du på?

Avslutningsvis snappade jag upp nedan chart som visar PMI och kopparn. Förr kallade man koppar priset för Dr Koppar, för den var så ledande…. vi får se om den har rätt även denna gång eller den har tjuvstartat? Kina är ju världens största konsument av koppar så……

Have a nice one!!!

 

ps. En konjunktur dör inte av ålder, utan en alltför tajt arbetsmarknad ds

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inflationsdata

 1. Per skriver:

  Du brukar ju skriva om räntan.
  Hur ser du på läget nu när amerikanska 3 månaders börjar närma sig 10-åringen?

  • GaStan skriver:

   Hej Per, spreaden är stabil sedan i julas.

   3m speglar FEDs ränta, och eftersom jag inte tror de rör räntan så lär den vara stabil året ut.

   10-åringen påverkas av fler saker…. jag kan förstå att den inte står i 3%+…. vi är inne i soft patch som vi inte vet hur lång den blir, och vi kan inte vara säkra på vad som kommer efteråt. Men givet hur börsen gått, vad makro indikerar etc, så är det märkligt att den inte står i 2,9% åtminstone… det är lite risk off i räntemarknaden, risk on i aktiemarknaden, och dollarn är varken eller…

   Jag tror ju på handelsavtal, och sen recovery av såväl ledande som laggande makro, och då har börserna potential att stiga en bra till….. i den rörelsen kan inte 10-åringen stå och stampa där den gör utan borde göra nya hugg mot 3%+

   Den dagen FED börjar höja igen så stiger 3m och eftersom jag tror att styrrräntor på 3,5% kommer att trigga recession, då räntekostnaderna blir för höga, så kommer marknaden fatta detta och börja köpa långräntor. Det innebär att 3m går mot 3,5% och 10-åringen mot 2,5%…. och då har du en negativ divergens… vilket signalerar att recessionen ligger 12m bort. Men där är vi inte ännu.

   FYI, om det är yieldkurvan som du tänker på så tittar jag nästan alltid på 2yrs och 10 yrs… inte 3m, även om skillnaderna är små. Den klassiska defintionen är 10-2. Apropå yield kurvan så har jag skrivit mycket om den… det är bara att söka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.