Pirr i magen

Ser man rent tekniskt på börsen så är det inte mycket att oroa sig för. Att börsen korrigerar efter den starka rörelsen sedan i julas är helt normalt. OMX har stöd vid 1550/1560 och håller inte det väntar 1530ish. Håller någon av de här är det target 1680 som gäller. Håll ett öga på SPX som visar vägen, där hela området 2,720-2,770 är första stöd. Om det vänder redan vid 1550/60 och sen drar upp mot 1590/1600, så finns risken för en huvudskuldra formation som inte är så trevlig. Det skulle betyda att 1,620 var toppen för den här gången. Inte så trevligt, men inte heller så troligt. Bättre då att vi går ner mot 1530 och verkligen samlar kraft inför nästa uppgång. Om 1620 var toppen för den här gången eller inte, har förstås med fundamenta att göra vilket leder oss in på nästa område.

Två saker stör bilden, svaga Flash PMIs och fallande räntor, i synnerhet den Amerikanska långräntan.

Tyska Manufactoring Flash PMI kom in på 44,7 mot väntat 48,0 och fg 47,6. En extremt dålig siffra både rel väntat och i absoluta termer. Jag skulle säga att den lirar med noll till svagt negativ tillväxt. Dvs i princip recession. Den europeiska motsvarigheten kom in på 47,6 mot väntat 49,5 och fg 49,3. Även den svag men mer i linje med soft patch 1% tillväxt typ. Tre saker. För det första har det Tyska loket presterat bäst senaste åren av eurozon länderna, och har därmed per automatik störst ”fallhöjd” nu när går sämre. Italien är liksom i motsatt situation. För det andra så är Tyskland mest exponerad mot Kina och Asien, och känner alltså av inbromsningen mest av de Europeiska länderna. För det tredje hade Tyskland som stor exportnation varit mest behjälpt av en svag Euro när kunderna känner av sämre tider. Men eftersom FED och alla är så duviga så lyckas inte euron försvagas trots Draghis ansträngningar. Hade FED varit på sin tidigare höklinje så hade Euron stått i 1,03 istället för 1,13.

Tittar man på Europeiska och Kinesiska fraktvolymer så är de fortsatt svaga, och soft patch är något vi måste leva med även under Q2. Men behöver vi vara oroliga att detta är nåt annat än soft patch i Europa? Nej jag tror inte det. Jag tror det är en överreaktion, och jag tror datan påverkas mycket av att man drar ner på produktionen och betar av lagernivåerna. Om/När efterfrågan kommer tillbaka så får det motsatt effekt när lager gapar tomma. New Order komponenten i PMIs kan då gå från extremt dålig till extremt bra. Jag kommer särskilt titta på Inventory komponenten i PMI när den kommer i nästa veckan.

Tyska IFO kom precis in på 99,6 mot väntat 98,5 och fg 98,5. Både Current conditions och expectations var bättre. Det ger en något mer balanserad bild än Flash PMIs.

Från USA kom Mfg flash PMI in på 52,5 mot väntat 53,6 och fg 53,0. Flash Service PMI kom in på 54,8 mot väntat 56,0 och fg 56,0. Sämre, men nivåerna är förenliga med soft patch 1,5-2,0%. Jag tror ett handelsavtal och kinesiska stimulanser kan få sentimentsdatan att studsa. Förhoppningsvis i april. Går vi in i detta med nerarbetade lagernivåer… då kan det bli trevligt!

Den viktigaste faktorn i hela ekvationen är fortfarande är räntan, eller snarare räntekostnader i relation till inkomster. Om den kvoten hade stigit globalt på ett sätt som stjälpt konsumtion, då hade jag varit orolig för då vet man att hushåll och företag är tvingade att dra åt svångremmen. Men räntekostnaderna, både i USA och Europa, givet dagens räntor är fortfarande för låga för att göra någon större skillnad. Därför är jag inte orolig för recession. Vilket leder oss in på nästa oroshärd. Räntorna och yieldkurvan.

10-åringen störtdök i fredags och Yieldkurvan är på väg att invertera. Åtminstone 10-2 som är den klassiska definitionen. En tillförlitlig recessionssignal som jag skrivit mycket om. Har jag fel? Dvs kommer inte dagens soft patch att rulla över i recovery, utan recession? För att förstå detta så måste man förstå två saker. Varför är yieldkurvan en indikator för recession och varför föll räntorna?

a, Att yieldkurvan signalerar recession har en mycket logisk förklaring. Tidigt i konjunkturuppgång så skapas det jobb och tillväxt, men väldigt lite löneinflation och inflation. Räntorna håller sig på mattan. Korträntorna likaså. Långräntorna ser ingen risk för dåliga tider och ligger högre än kort räntorna. I takt med att konjunkturen mognar och arbetsmarknaden börjar bli tajt, så börjar lönerna stiga, varpå företagen höjer priserna föra att kompensera för högre lönekostnader. Då stiger inflationen och centralbanken höjer räntorna varpå korträntorna börjar stiga. Långräntorna stiger också. Men vid en punkt inser marknaden att korträntans uppgång gör att räntekostnaderna för alla belånade blir så höga i relation till inkomsterna att de tvingas dra ner på konsumtion. Korträntorna är fortsatt höga pga hög styrränta, men långräntorna ser tidigt att det luktar bränt på sikt och vänder ner. De faller i regel så mycket att korträntorna är högre än de långa. Då väntat i regel recession 12månader+ bort.

Så fråga är om yieldkurvan nu flaggar för recession i USA 2020? Svaret på den frågan är kopplat till om dagens styrränta på 2,25/2,50 gör att hushållens räntekostnader har nått en kritisk nivå relativt inkomsterna? Jag anser att 9 höjningar har satt sina spår, MEN att vi ännu inte nått den kritiska nivån som krävs för recession. Den borde ligga på minst 3%, helst 3,5%. Hade vi nåt den kritiska nivån redan så borde data som Retail sales, eller Consumer confidence varit mycket mycket sämre.

Ett alternativt scenario är om hushållen, trots låga räntekostnader och goda inkomster, blir deppiga och ökar sparkvoten, men den har oftast varit kopplad till consumer confidence och fastighetspriserna, som ser hyggligt stabila ut.

b, Räntorna, och särkskilt 10-åringen föll i förra veckan. Varför? Antingen betyder det Risk-off eller är den en funktion av en duvig FED. Om det hade varit för Risk-off så bör även dollarn stärkas kraftigt. Dvs marknaden säljer risk, och  växlar till dollar och köper Amerikanska statspapper. Men dollarn har liksom varit stabil om man ser till DXY. Visst, FED är ju duviga vilket kanske håller tillbaks dollarstyrkan. Men den förklaringen räcker liksom inte. Jag ser inte Risk-off mönster. Å andra sidan såg jag inte Risk-on mönster från vare sig ränte- eller dollarn när börserna var stigande. Vilket jag såg som problematiskt. Nej my take är att detta inte är risk off utan en reflektion av FEDs duvighet. Men som jag sagt under föregående punkt. Det talar inte för recession ännu. Räntorna är för låga.

Detta gäller ju även i Europa. Räntekostnaderna är för låga för att inhemskt kunna skapa recession. Dagens svaghet är framförallt en reflektion av en svag omvärld och svag handel. Kommer den igång igen, så vänder datan upp.

I veckan håller vi koll på Case Shiller, Chicago PMI och Core PCE från USA. I helgen kommer Asiatiska PMIs. Jag vill gärna ha ett handelsavtal på plats i april. Innan trodde jag det kunde bli ”sell on facts” reaktion på en sådan nyhet, men givet marknaden på sistone så kan nog marknaden börja stiga igen på en sådan nyhet.

Så för att summera. Nej jag tror inte på recession ännu. Nej yieldkurvan skrämmer mig inte. Den divergerar av fel skäl. Vi är inne i en soft patch som kommer pågå i några månader till. Svag data och klena Q1 och Q2 rapporter kan alltid skapa lägre kurser (när marknaden räds över att vinsterna är ner 1H19 YoY%, men ännu inte insett att de är flat FY19 YoY vilket är det som styr utdelningarna som betalas ut våren 2020), men att det är troligtvis köptillfällen. Europa behöver goda nyheter från Asien, typ Handelsavtal. Använd stoploss.

Trevlig vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Pirr i magen

 1. Deransa skriver:

  Tack för en väldigt bra post som alltid!

  Jag har dålig koll på valutamarknaden och undrar en sak: Du skriver: ”marknaden säljer risk, och växlar till dollar och köper Amerikanska statspapper”. Om marknaden i huvudsak säljer amerikanska aktier och köper en annan tillgång i dollar borde inte nettoeffekten vara noll då? Eller är det så att utflödet från andra aktiemarknader (än de som handlas i dollar) är större och således ökar efterfrågan på dollar, som det sedan ska handlas obligationer för?

  Om så är fallet, borde inte även dollarn kunna stärkas vid risk on vid tillfällen när det ska växlas till dollar för att köpa amerikanska aktier för?

  • GaStan skriver:

   jo i jämförelsen säljer dollar aktier och köper dollar räntor, blir det så….

   Men när jag menar risk så menade jag egentligen aktier generellt, både utländska och amerikanska.

   Men risk betyder också att sitta på andra valutor…. oavsett om det är cash eller investerat i nåt annat. Med risk off menas alltså att man säljer alla typ av tillgångar i andra valutor, och köper dollar….

 2. Welsh Corgi Cardigan skriver:

  Hej,

  Bilden av inverterad yieldkurva går runt i media nu (Igår&idag, EFN, Placera mm). Men de jämför US10Y med 3-månaders. Känns lite tramsigt och att de flyttar målstolparna (från US2Y till 3-månader) för att passa med syftet ”yieldkurvan har inverterat, tjo ho”.

  Skiljer fortfarande 12-13 punkter mellan 10Y vs 2Y. Men det kanske är jag som är larvig och inte se teknikaliteter utan bör jaga up mig över yieldkurvan?

  Ibland tror jag att robotar, algohandel, hedgefonder och media som megafoner bara är brus. Titta idag på Ångpannan. Tappar 5 kr mer än ex teckningsrätter, anon säljer. Är det stiftelsen som inte har pengar och måste sälja tr varför anon kortar aktier?

  • GaStan skriver:

   först och främst bör man ju förstå VARFÖR det har varit en signal om recession…. det verkar inte alla göra.

   för det andra har det varit en ytterst tillförlitlig köpsignal på kort sikt…. vilket baisse artiklarna såklart inte vill skriva.

   Det enda du bör fråga dig är om dagens räntenivåer i USA gör att 1, räntekostnaderna gröper ut så mycket av disp inkomsterna att det orsakar recession och om 2, dagens räntenivåer kommer trigga en större nedgång av bostadspriser. Svarar du JA på någon av dem så har vi problem… och då är 10-åringens nedgång ett resultat av flight to safety…. men jag tror inte det, utan det är snarare en reflektion av FEDs duvighet i kombination med rådande soft patch… inget att jaga upp sig över! Men jag har inte facit…. tyvärr!

   Följer inte ångpannan…. sorry

   Men såklart det är mycket brus… därför måste man tänka själv och agera därefter!

 3. Welsh Corgi Cardigan skriver:

  Tack för svar, skriver om åf för att jag tror att det är ett bra läge att köpa. Stiftelsen med röststarka a-aktier saknar kapital. Måste antagligen sälja tr och anon som vet/gissar kortar aktien (täcker sig sedan genom tr som stiftelsen måste sälja). Jag tänker långa åf genom att köpa tr ”billigt” när anon är klara (om teorin håller vilket inte altid är fallet :-))

  Tror inte att räntekostnader på 2,25-50% triggar consumer spending till recession eller sänker amerikansk bostadsmarknad. Men är förvånad över att oljan inte bryter 67 (brent), US10y2.43%, koppar 6335 USD. Tur att inte dollarn stärks annars är några parametrar lite vingliga mot söder.

 4. M skriver:

  En fråga: Kan det inte vara så att du underskattar vikten av resten av världen, inklusive Kina, deras BNP har ju ökat mer än USA/Europa på senare år? Och därmed kanske räntorna i resten av världen, som ju redan är högre(?), är den signal du saknar?

  • GaStan skriver:

   Så vitt jag kan förstå är Kina fortfararande mer beroende av omvärlden än världen är beroende av Kina. Simply put. En fullskalig recession och kris i Kina skulle dock påverka oss alla, men det finns inget i datan som pekar på att vi är på väg dit. Dock har de stora obalanser, som ex överskuldsättning, överinvesteringar och fastighetsmarknad som inte är i balans… så riskerna finns där… men de har funnits där länge. Japan och Tyskland är också viktiga ekonomier, men de är mer followers än leaders. Fortfarande styrs mycket av USA.

   Ser man till räntor, så är det ju egentligen bara FED som gjort signifikanta höjningar. Tittar man på kvoten räntekostnader/inkomster, så är den globalt sett fortfarande låg. Dock är skulderna i världen höga, så generella ränteuppgångar i världen kommer att göra slut på festen. Men min bedömning är ändå att vi inte är där ännu…..

 5. Farbror Barbro skriver:

  En orsak till aptit på räntor kan vara brist på aptit, för alternativet, börsen. Vinstrevideringar, som var klart positiva, fra i US, men även i resten av världen under -17–18 har nu vänt ner igen. Så värderingarna är på väg upp, fra givet sista studsen. Nu har ju börsen dragit säger säkert nån, så marknaden är ju lika ”lång” aktier, även om jag vet att alla aktier som köps av någon säljs av någon. Men jag tror uppgången har skett med mindre kapital än var fallet under -17 – 18. Så vi är tillbaka i det ”nya normala”, där negativa revideringar (upp/nedrevideringar i förhållande till antal förändringar) ligger på 5-10% ner, konstant över tid. På de nordiska marknaderna, som jag kan bättre är genomsntlliga sänkningen i absoluta termer, alltså ett litet annat mått, kraftigt ner för tillfället. Och därmed har vi stigande värderingar. Gäller i alla 4 länder och över alla sektorer. För övrigt undrar man ju länge en hel yrkesgrupp, bolagsanalytikerna, kan lyckas med att hela tiden ligga för högt i estimaten utan att någon höjer rösten ordentligt. Men jag vet ju hur industrin funkar, så jag borde inte förvånas. Trodde bara att vi hade fått ett trendbrott under 17 – 18 där analytikerna hade mer realistiska prognoser i närtid.

  • GaStan skriver:

   Sant, och så är det….

   Data visar att det nästan bara är Amerikaner som köper amerikanska statspapper. Varför… jo för att 2,5% avkastning om året är helt okej. Men om du är utlänning, och måste hedga bort dollarrisken, så får du ut ca noll… och då kan du lika gärna köpa en Tysk dito. Inte attraktivt.

   Alternativt tänk. SPX handlas säg till fwd PE 18, dvs 5,5% earnignsyield minus 2,5% = 3% premie. I Europa får du det dubbla. Så för jänkarna är det inte helt otänkbart att passa på aktier om du numera fokuserar mer på att bevara dina pengar… och eftersom amerikanska börsen påverkar resten av världen så är det skitsamma hur det ser i resten av världen…

   Vad gäller vinstrevideringar så har vi gått från att man trodde på 17% YoY för 2019 till drygt 7%….. visserligen kan den pressas mot noll men mycket är taget. Tror att Q1 är dåligt och leder till nedreivderingar…. Q2 lär inte bli bra men revideringarna osäkra… inför Q3 är risken stor att man ligger för lågt, och som leder till upprevideringar.

   Enligt MErrills månadsundersökning finns det en massa cash vid sidelines i Europa… och något mindre i USA. Men uppgången i år har inte varit bred….

   Tack för att du belyser det där med att ”alla aktier ägs av nån”… många missar den poängen. Flöden handlar mycket om prisförändringar… dvs faller börsen, så minskar värdet på din aktieandel… och det är samma sak som att säga att övriga delar växer i andel.

 6. Tim skriver:

  10 åringen stör mig – det har det gjort länge. Det har vi diskuterat ett par gånger de senaste månaderna. Du sammanfattar och beskriver din analys väl och vad du ser.

  Jag instämmer och håller med om ditt resonemang om att räntekostnaden är förmodligen är för låga för att rulla över i recession.

  Ser du några andra risker för störning som leder till högre pris på pengar – tex om det blir ordentliga riskpremier av någon orsak. Min bedömning är att för mycket kapital jagar och jagar något att investera i på grund av att prismekanismen blivit satt ur spel – det ger en stor känslighet. Vad händer om Fed (trots utsagor om en ny put) tappar bollen och marknaden tappar förtroende? Jag undrar hur långt ut vi kommit ut på riskskalan nu (expansion 10 år).. kanske räcker att det tippar över på marginalen för att det ska bli jobbigt. Eller blir dit svar att det i så fall behöver spelar ut över tid och att softpatch hinner komma och löpa ut och sen högre räntor innan det slutliga – reccession?!

  En liten kommentar som är väldigt förenklad – vad säger du?
  PMI:

  at 50 indicates a 65 % risk to recession
  at 47 indicates over 80 % of a risk to recession
  at 46 indicates a 85-100 % risk to recession

  Nu pratar vi om extremt dåliga siffror i Europa och hade det varit US hade det varit bekymmersamt.
  Tack! /T.

  • GaStan skriver:

   Soft patch är bra, inte dåligt. Hade vi haft en kopia av 2018 i år så hade vi varit in Deep shit.

   Tror inte förtroendet för FED sviktar så länge som dollar är dollar.

   Största risken är om/när lönerna i USA drar mot 4%…..

   på lång sikt är de största riskerna 1, polarisering mellan kapitalägare och inkomstägare 2, i kombination med låg nominell tillväxt, som gör att kakan inte växer, vilket är en grogrund för disruptiva processer, som visserligen skapa billigare/bättre varor/tjänster åt alla, men där det finns en grupp stora förlorare som skapar friktion i samhället på sikt

   Tror inte riskpremierna drar förrän vi är i recession…. vilket kräver högre räntekostnader, ie räntor, inflation osv… så det är lite hönan/ägget diskussion.

   JAg tror PMIs blivit falddrigare senaste åren, till följd av att det är större fokus på dem, och vi lever i en mycket mer sentimentsdriven värld…. fast där real-datan är rätt ovolatil egentligen.

   46 och uppåt – noll risk för recession
   under 46 – hög risk för recession

   Men inte EN månadssiffra… utan jag vill se en etablering… ungeför som nu när PMIs kring 50 varit där ett tag och faktikt påvisar soft patch….

   Vi ska vara glada att det ör Tyskland som har 44 och inte USA…. well said!

 7. Fredrik skriver:

  Hej!
  Jag har inte använt stoploss tidigare (tyvärr). Hur använder du det? Vore intressant att få höra lite tankar/tips kring det. Tack på förhand och för en grym blogg! 🙂
  /Nybliven följare

  • GaStan skriver:

   Stop är ingen holy grail… det är en kostsam försäkring. Men det bör man ju täckna ibland om risken är att förlora mycket. Alternativet kan då vara att satsa lite mindre, och skita i Stop

   Det finns ingen stop, utan det är don efter person och vilken typ av possar man tar. Själv tittar jag gärna på tekniska stödnivåer. Andra tittar på vinst/förlust kvot. Dvs om en trade väntas ge 20% avkastning, så kan man kanske leva med 5% förlust. Men har trejden 5% avkastningspotential, så är 5% förlust acceptans lite väl tilltaget. Vissa kör fundamentala stoppar… dvs trejden bygger på att bolaget ska ex ska tjäna minst x miljoner, och underskrids den så har de haft fel i analysen och säljer. Det är även populärt med släpande stop, dvs drar placeringen i rätt riktning så flyttar man upp stoppen. Som sagt, det handlar om mycket, vilken riskaversion man har, vilken typ av handel och karaktären på själva trejden.

   Men kom ihåg, det är ingen holy grail….. det är tvärtom rätt painful då man oftast tvingas använda stoppen för att sen konstatera att man borde legat kvar. De här små kostnaderna skaver i portföljen, men betalar sig den dagen det går rejält fel.

   En annan sak som många missar är det faktum är att man blir så glad när man använt en stop och marknaden därefter fortsätter att falla som en sten att man inte går in i marknaden igen. Visst den faller ett tag… men sen vänder den och vips är man uppe på samma gamla nivåer igen… och helt plötsligt kan man konstatera att Buy and Hold varit bättre… och då känns det inte lika kul längre.

   Jobbar man med Stopp, så bör man även jobba med targets, och även sätta upp targets och stoppar när man är utanför marknaden.

   Tips: Jag vet att det inte är lika kul…. men börja torrkör utan pengar och se vad som funkar för dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.