Jag tror vi bygger ett köpläge

10-åringen sjunker till 1,45%…. man köper obligationer

Inflationsförväntningarna vänder ner med kraft (spread mellan real och nominell obligationsränta) trots att realdatan pekar på motsatsen

Dollarn stärks

VIX drar

Value går dåligt relativt Growth (SPX/NDX)…

Defensives går bättre än Cycliskt

Macrosurprises hackar från en hög nivå

I denna RISK off liknande miljö så kan SPX nå 3,950-4,050.

Men där är jag köpare… fast inte av SPX såklart!

För faktum kvarstår:

1, Aktieriskpremien är god (3%+)

2, Cash nivåerna är goda (Privata sektorn sitter på 5,500mdr i cash… 25% av BNP. Vilket såklart är ett resultat av att FED skiftat ut bonds till sin egen balansräkning men ändå)

3, Vinst/konjunktur utsikter är tillräckligt bra för att långa pengar ska våga sitta på aktier. (Nästa konjunkturcykel ska drivas av jobbskapande, inte låga räntor och checkar)

4, Tapering sjösätts tidigast i januari (och annonseras i så fall i september/November), men inte omöjligt med April22. Tapering sjösätts också under en period när budgetunderskottet sjunker. Dvs Treasuries ny försäljning av bonds minskar samtidigt som FED minskar sina nya köp. Därför kan vi inte vara säkra på att tapering innebär en kraftig push på räntorna. Tänk er en graf som visar nettot av Treasuries nyförsäljning minus FED QE köp. Den har ju varit nära nollan, och därmed lyckats hålla nere räntor och spreadar. Om FED kör tapering samtidigt som Treasury drar ner på nyförsäljning så händer inget med den grafen…. och därmed uteblir pushen på räntor och spreadar. 1,60 +/-20bp är fortsatt base case på 10-åringen.

(5), den mest negativa faktorn sett på 12m sikt är nog ändå realräntan. Dvs senaste halvåret steg räntorna, fast inflationsförväntningarna ännu mer. Det betyder att realräntan var ganska aktiepositiv…. och både NDX och SPX handlas ju nära ATHs. Kommande 12 månader tänker jag mig att inflationsförväntningarna vänder ner rejält, samtidigt som tapering sjösätts, vilket potentiellt kan få räntorna att stiga. Stigande räntor och fallande inflation… är samma sak som stigande realräntor, och det är helt klart börsnegativt. MEN, a big MEN, om vi tar hänsyn till punkt 4 ovan så kanske ränteuppgången uteblir, och då faller bara inflationsförväntningarna, och då stiger inte realräntan lika mycket. I min värld behöver det inte bli så negativt kanske…. och faller inflationsförväntningarna samtidigt som räntorna ligger stilla…. ja då ska man nog satsa på Growth igen.

På baissefronten vill jag även påminna om dagarna här fram till siste juni är bland de sämsta på hela året, och att denna enorma optionslösen i fredags är nu bakom oss…

Fast på hausse fronten vill jag nämna att varje gång SPX varit så här översåld i RSI…. så har det varit köpläge…. så greed har många gånger straffat sig. Särskilt om man i grunden är positiv fundamentalt… så man ska vara jäkligt flexi i tanken och inte gifta sig. Drar SPX över 4,230 så…. tvek om man ska vara perma björn i det läget.

I veckan har vi prel PMIs på onsdag, Tyska IFO, US Core PCE samt Michigan….

Såg att vår regering fallit, det är ju smått historiskt. Då blir det väl ny talmansrunda eller extraval. För börsen spelar det ingen större roll…. mer än kanske på marginalen. Dvs Stockholm borde gå dåligt för att

1, Value är out of favor, Stockholm är en klassisk Value börs, med extra mycket Cyclical Value dessutom.

2, Dollarn är stark, dvs kronan är svag. Då vill inte utlandet sitta på våra tillgångar

3, Om inflationsförväntningar och macro surpriseindex faller, så vill du inte sitta på cyclicality…. Sverige är by definition det!

4, OMX har gått starkt en tid…. ge mig en anledning att ta vinst liksom

5, och ovanpå det en regeringskris… inte för att det spelar nån roll, men om allt ser dåligt ut så finns det ännu en anledning.

Men solen skiner i allafalll…. och egentligen letar vi bara köplägen, så det är ju rätt bra ändå!

Ha en fin vecka!

———————-

Från Tyskland kom Mfg Flash PMI in på 64,9 mot väntat 63,0 och fg 64,4. Starkt. Europas motsvarighet kom in på 63,1 mot väntat 62,1 och fg 63,1. Också starkt. Tjänstesektorn kom in väldigt bra, inte så konstigt med tanke på lättnaden av restriktioner. Återhämtningen i Europa är stark, vilket inte är så konstigt då vi ligger sist i C19 cykeln.

Från USA landade Mfg flash på 62,6 mot väntat 61,5 och fg 62,1 samt Service flash på 64,8 mot väntat 70,0 och 70,4…. extremt starkt. Det ångar på i tillverkningssektorn, och även om Service föll tillbaka något så är nivån väldigt god.

Ångan är på topp och vi vet varför… finanspolitiska stimulanser, låga räntor, normaliserande sparkvoter, pent up demand, c19 restriktioner som släpper och så vidare. Alla de här är övergående sett till YoY%, och det kommer en tid när köpkraft styrs av löneutveckling X jobbskapande. Då blir det lugnare.

Som sagt tidigare VINSTEN för SPX 2019 låg på 163 dollar. Den föll till 140 dollar förra året, och väntas bli c200 dollar i år. Men redan nästa år lugnar det ner sig, helt enligt ovan tänk, och vinsten lär inte bli högre än 210 dollar. Och jag kan säga att risken för den snarare är på nedsidan än uppsida. Så länge som 10-åringen harvar på kring 1,5% plus minus nån tiondel så tror jag marknaden med lätthet kan handla SPX till PE20+…. men skulle 10 åringen växla upp mot 2,5-3% så pratar vi en normalisering ner mot PE17-18. Det här resonemanget måste man hålla koll på för att förstå den stora börstrenden. Sen kommer sentiment, positionering, value eller growth osv och allt annat på toppen.

IFO kom precis in på 101,8 mot väntat 100,6 och fg 99,2. Starkt och I linje med gårdagens PMI…. Tyska ekonomin kan sägas ha helt skakat av sig c19 nu och mår väldigt bra!

Imorgon är det Midsommar, men jag återkommer med Core PCE och Michigan mellan sillen och nubben. Core PCE väntas bli 3,4 mot fg 3,0 och Michigan….

Även om vi alltid kan få någon dags setback i marknaden så känns rekylrisken som ganska liten. Så länge som NDX inte stänger under 14,000 så navigerar jag efter toppar i mitten på Augusti och framåt. Tror SPX har potential att nå 4,540ish och NDX 15,700ish. En större rekyl känns som att det får bli en September-November grej…. rent fundamentalt går det att förklara med att sentimentet INTE är på topp trots ATH nivåer. Att korta pengar som väntat sig rekyl inte fått någon rekyl för att långa pengar köper konjunkturutsikter och värdering, och kanske viktigast av allt. De litar på att FED inte förstör festen. Dvs om konjunkturen ser bra ut och SPX vinsterna landar på 200dollar, så är man beredd att betala PE20+ vid dagens räntor och penningpolitik. Men om FED börjar stänga festen… då gör man inte det. Trigger för nästa upgång…. vad sägs om att korta pengar hittar tillbaka? Short covering har ju redan pågått ett tag. Den viktigaste faktorn i allt det här är förmodligen att sentimentet inte är på topp (som hade signalerat eufori och att alla är positionerade) i kombination med att FED inte ger intrycket av att sänka volymen eller ta undan bålskålen.

Jackson Hole är 26-28 augusti…. FED lär inte förstöra festen innan dess. Kom ihåg vad FED säger…. det är inte den temporära inflationsdatan som är viktigt, utan kraften och strukturen i återhämtningen. De vill se ett antal solida jobb rapporter…. då kommer tapering nyheten. Sen om det blir i Jackson, på september eller november mötet är såklart svårt att veta.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jag tror vi bygger ett köpläge

 1. Pingback: Jag tror vi bygger ett köpläge - Finansfeed

 2. Jonas Gustafsson skriver:

  Hur ska man tänka kring ränta, valuta, inflation o börs och hur de korrelerar med varann i olika lägen ?
  Känns som att det är lite olika ibland o varierar. Hur tänker du kring detta o finns det några enkla korta tumregler för hur man skall tolka dessa parametrar och översätta till bra/dålig börs ?
  Hög Inflation , hög ränta , dollar upp känns ju som att det är klassiskt risk off, är det alltid så enkelt ?

  • GaStan skriver:

   Nej det är inte alltid så enkelt, tyvärr. Man är frestad att förenkla men mitt råd är att bedöma varje situation individuellt.

   Risk off/on är väl den enda som är lite samma varje gång… dvs marknaden växlar till sig dollar (som stärks) och köper amerikanska statspapper (vars ränta faller). Risk on är motsatsen.

   Men sen för att det ska få bäring på börsen så behöver du ofta ha en strechad värdering och/eller sentiment. Efter börsen fallit kraftigt, så är det inte alltid den fortsätter gå dåligt trots att dollarn är stark och räntorna sjunker. OCH tvärtom!

   Av den här anledningen så pendlar korrelation mellan obligationer och börs mellan +1 och -1….. Dvs det går inte alltid att säga att går räntan si så går börsen så….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.