FED vill se mer jobbdata

FED mötet blev hökigt, räntorna steg och dollarn stärktes.

Anledningen till detta var primärt DOT schemat, som inte är en prognos över vad som ska hända, utan mer en scenario analys. Den visade vid FÖRRA mötet att det blir inga räntehöjningar förrän under 2024. Nu visade den istället att det kan bli två höjningar under 2023, 25 punkter i September och December.

Han har tidigare sagt att lagom till första räntehöjningen ska man vara klar med QE. Varför kan han då inte guida för tapering? Jo dels för att DOT schemat är som sagt ingen prognos. Dels för att han vill ha mer bevis på återhämtningen, och dels för att han INTE behöver.

Han medger att återhämtningen är kraftfull, men att det är tidigt och att det fortfarande finns risker kring C19, tänkt Indien/delta versionen typ.

Men låt säga att han tänker höja i september 2023. Då innebär det att han behöver avsluta QE i Q223 som senast, dvs per den 1 juli 2023. Om man utgår från dagens 120 mdr/mån i QE, och man sänker med 20 per kvartal, så tar det 5 kvartal att ta sig till noll.

Detta innebär att han kan välja att annonsera tapering under september mötet i år och köra igång QE i januari, med 100 mdr i q1 2022, 80 i q2, 60 i q3, 40 i q4 samt 20 i Q1 2023. Det innebär att det är nollat den 1 april 2023.

MEN han kan också välja att annonsera tapering under december mötet i år för att sen dra i gång under Q2, dvs förste april nästa år. Det skulle innebära att han är klar 1 juli 2023. Även det i god tid innan första räntehöjningen.

Båda fungerar!

Så varför vill han inte öppna tapering dörren? Jo, för att höja räntan i september 2023 innebär att arbetsmarknaden måste vara tajt ungefär ett år innan. Dvs i september 2022. En tajt arbetsmarknad innebär alltså, men en viss fördröjning, att löner och core PCE rör sig strukturellt uppåt, för att slutligen nå en nivå där det är lämpligt att börja höja räntor. ‘

Alltså vill han ha en tajt arbetsmarknad i september 2022. Dit bort är det 14 månader. Vad är då tajt arbetsmarknad? Ja det är den nivå där lönerna börjar stiga, och om 2016-2019 får utgöra en guida så behöver cirka 7-8 miljoner komma i arbete fram tills dess. På 14 månader är det 500,000-600,000 jobb per månad i genomsnitt. Förra månadssiffran låg där, men inte den dessförinnan. Bara som jämförelse.

Det verkar som om han tror på att det blir så…. men han är inte säker. Om han tänker annonsera nåt i september, så har han TRE data punkter av jobbskapande fram tills dess. Om han vill annonsera nåt i december så har han SEX. Det är bättre underlag. Båda är okej, givet att han ska bli klar med tapering till första räntehöjningen, och att ekonomin når full sysselsättning på ett sätt som skapar strukturell löne- och prisinflation, som ger underlag att höja.

Vissa har hävdat att jobben inte kommer igång på allvar förrän efter sommaren. Detta för att det blir allt för olönsamt att stanna hemma i augusti, även om man kanske känner för det. Förra hösten fick vi även andra vågen av C19. Det är inte lika sannolikt med tanke på vaccineringarna, men det kan vara bra att ha mer på fötterna. Återigen, C19 Indiska Delta versionen…

Om jobbdatan är riktigt bra fram till Jackson Hole, så kan man tänka sig att han introducerar september ideen redan där. Är datan inte lika övertygande så kanske han hintar att han inte har bråttom, och då gäller december. I båda fallen hinner han bli klar med QE i god tid till första räntehöjningen. Om den nu blir av i september 23. Det kräver ändå full sysselsättning minst ett år innan… och för att få detta till september 22, så måste vi ha cirka 500,000 nya jobb i månaden fram tills dess. En del vatten under broarna där! Jag förstår om han är positiv idag, men jag förstår också om det finns mycket osäkerhet framöver, och mycket som kan gå fel i denna rosaskimrande värld.

Så det här mötet blev en mixed bag, som så ofta förr. Dvs många var rädda att han skulle vara tydligare med tapering, men han har inte ens snuddat vid dörrhandtaget. Utan varit tydlig med att jobben får visa vägen. Det är ju egentligen rätt duvigt. Samtidigt gick de från inga räntehöjningar under 2023, till TVÅ i Dot schemat. Det är fan hökigt vilket ränte- och valutamarknaden tog fasta på.

Han är även tydlig med att nuvarande inflation sannolikt är temporär och inget som driver deras beslut. Samtidigt ser han hur de kommer nå inflationsmålet på lång sikt, men inte pga nuvarande drivkrafter utan mer strukturella som jag redogjort för ovan.

BÖRSEN då?

Först var det rakt ner på att räntorna och dollarn stärktes. Men marknaden kom tillbaka.

För det första vill jag påminna om något jag sagt många gånger.

HOTET MOT BÖRSEN ÄR INTE STIGANDE RÄNTOR, UTAN EN HÖG RÄNTA. Denna nyans skillnad måste man förstå.

Från Augusti förra året till April i år steg räntorna kraftigt. Hur gick börserna? Jo de steg också. Alltså stigande räntor är först och främst en funktion av att man säljer obligationer mot bakgrund av högre inflationsförväntningar och goda tider. Goda tider innebär vinsttillväxt vilket i regel är bra för aktier.

Sen finns det alltid en kombination av 1, vinstprognos och konjunkturutsikter 2, värdering 3, ränta och 4, inflationsförväntningar som skapar en cocktail som kan få börsen att falla eller stiga. Så man ska passa sig för att förenkla. Beviset på detta är att titta på en graf över korrelationen mellan SPX och US10yrs…. den slår mellan -1 och +1. Dvs under vissa perioder så faller/stiger obligationer samtidigt som börsen. Under andra perioder går de emot varandra .

Men försöker man se på det lite sakligt så är 1, vinstprognoserna och konjunkturutsikter hyfsat lovande 12m ut 2, värderingen hyfsat attraktiv sett till aktieriskpremien 3, räntan kan nog ligga kvar kring 1,60 +/-0,2 under en tid till samt 4, inflationen är temporärt hög och väntas komma tillbaka igen. Kokar man ihop detta, så tycker jag det ser rätt lovande ut för aktiemarknaden.

Så mitt case att vi går mot nya toppar i augusti/september känns faktiskt ganska bra.

Frågan är om det ska rekylera ner här i det korta? Givet den starka reaktionen idag så är jag klart tveksam. Lägg till att sentimentsnivån är ganska låg enligt Goldman så finns det gott om Risk of Missing Outs där ute…. SAMTIDIGT är det lösen på fredag och det är först i nästa vecka vi sätts på prov på allvar. Anomalin kring de två sista veckorna i juni har jag också nämnt.

Men samtidigt lär inte rekylen, om den kommer, att bli särskilt djup, typ 5-10%, så man kanske bara ska blunda och skjuta in sig i marknaden igen. Kanske med Stoploss. Stänger SPX under 4190 så kanske vi ändå ska testa 3950 i någon typ av fint, dvs urladdning inför sensommar rallyt…. Brott upp av VIX hade också varit illavarslande. Jag lutar att det ändå ska upp, men jag vill nog avvakta måndag ändå….

Philly FED imorgon…. har den också toppat ut? Tbc…

Trevlig kväll

/Jonas

—————-

Philly Mfg PMI kom in på 30,7 mot väntat 31,0 och fg 31,5. Sämre fast ändå inte samma momentum tapp som Empire. Särskilt jobb faktorn var bra… det är ju kul och väntat. New order var sämre. Kanske inte så konstigt eller… prisindikatorn fortsatt hög, men samma nivå… så momentum avtar där helt klart. Även det rätt väntat eller? Ser man till ISM om några veckor så kommer inte den bli dålig om man ser till de här…. men toppen är nådd om man säger så!

Egentligen handlar allt om aktiviteten i service sektorn nu, och framförallt jobbskapandet. Jobbskapandet är numera #1. Dels ur ett FED perspektiv, dvs räntor och tapering, men det är också från jobb och stigande löner som nästa köpkraftsboost måste komma (och som driver tillväxt och vinster nästa år) när årets engångseffekter som ex låga räntor, stimulus etc klingar av.

Spännande nu om långa pengar tänker dra ner på aktier, i rädsla av FEDs hökighet, vilket därmed skulle kunna trycka ner oss ytterligare i en för många efterlängtad rekyl… eller de korta björnarna börjar de upp pga den relativa styrkan, och börjar stänga sina korta possar….

Tbc….

—————-

Äntligen fredag och strålande väder. Vad mer kan man begära? Jo stigande bostadspriser, vilket vi mycket riktigt fick imorse.

Jag är den förste att erkänna att jag har haft fel. Förra månaden sa jag att jag tror priserna har toppat, men eftersom de steg med 1% i maj så visade det sig vara fel. Ledsen för detta. Dock tror fortfarande att priserna inte ska mycket högre utan plana ut härifrån. De kommer förmodligen ligga kvar på den här nivån fram till februari 2022…. sen tror jag det är dags för avmattning. Hur Stor? Jag gissar på 5-7% under nästa år, men obligationen får visa vägen.

Har ni inget för er i helgen så får ni gärna lyssna när jag poddar med mina vänner, Erik och Jonas.

YouTube

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till FED vill se mer jobbdata

 1. Magnus skriver:

  Vad är ‘endgame’?
  Om man zoomar ut lite är vi nu i den längsta ‘bull’ marknaden någonsin, ATHs med räntor nära 0. Finns det något liknande i historien?. Marknaden ‘hickar’ till av två ev. räntehöjningar 2023…
  När Powell fick frågor om ‘tapering’ var han tvungen att läsa direkt från sina förskrivna svar, rätt komiskt.
  Kan man verkligen ta sig ur sina 120 miljarder dollar/månad stödköp och fortsatta nollräntor?
  Vad blir nästa ursäkt för att fortsätta?`
  Tror du det kan bli en snygg upplösning på detta, eller har man kört det så långt att någon form av ‘big-bang’ tillslut är oundviklig?

  • GaStan skriver:

   Ja du, man brukar säga att en bull marknad aldrig dör av ålder utan av en anledning.

   Historiskt har en bull market karatäriserats av stigande börs (såklart), men där de bakomliggande skälen har varit stigande vinster och multiplar.

   I ett visst läge så drar räntorna, och vad som händer då är att 1, stigande räntekostnader får en squezze out effekt på tillväxten och 2, multiplarna tar stryk då den riskfria alternativ avkastningen blir högre. Är då värderingen dessutom hög så…. ja du fattar.

   När drar räntorna, jo när centralbankerna inleder en serie av höjningar, vilket i sin tur kopplat till att kärninflationen drar strukturellt, vilket historiskt varit kopplat till lönerna, som i sin tur är kopplade till en tajt arbetsmarknad och hög tillväxt…. och för att nå dit behöver man flera år av stark tillväxt och jobbskapande.

   Så end game konjunkturellt infaller någon gång under 2025 när FED höjt en serie gånger under 23/24 samt skalat av QE, och även kör QT. Börserna brukar toppa ur ett eller två år innan. Senast, om man bortser från pandemin, så toppade börserna sommaren 2007, vi hade recession 2009. Det skulle betyda att vi kan se en börstopp under 2023. Troligtvis under våren, nån månad innan FED höjt första gången.

   Tror inte på en big bang… tror snarare att de stora skulderna innebär att långsiktig tillväxt blir klart lägre än den historiska, och att avkastningen på pensioner även blir det. Fritt översatt. Om du föddes 1950 så hade du en rätt trevlig 70 åriga resa till 2020 sett till ekonomisk standard och utveckling av din pensionsportfölj. Den som är född 2020, kommer inte uppleva samma resa till 2090…..

   Skuldberget agerar som en inbyggd bromskloss, dvs så fort världen börjar gå lite bra så räcker det med att det skapas lite strukturell inflation för att centralbanker måste agera, och de behöver inte agera så mycket för att det direkt ska få negativ inverkan. Därmed innebär det att den struktrurella tillväxten blir lägre jämfört med om vi inte hade haft samma skulduppbyggnad.

   Alternativet, dvs att inte möta vare sig Lehman eller Pandemin med den typen av stimulanser, såväl penning- som finanspolitiskt, hade varit att köra depression a la 30-tal…. vilket inte hade varit så trevligt heller. Så det har varit lite pest eller kolera.

   • Fredde skriver:

    Vad blir realtillväxten i USA nästa år tror du? Powell pratade om 3-3,5% BNP-tillväxt nominellt.

   • GaStan skriver:

    I bästa fall.. jag är nog mer inne på 2,5%ish

    Man brukar säga att jobbskapandet brukar landa på bnp minus 1%…. Så tror han på 3-3,5…. Då ska sysselsättningen öka med 2-2,5…. Vilket baserat på 150 miljoner jobb ger cirka 3-3,5 miljon nya jobb nästa år….

    Så om det skapas 4-5m i år så är vi tillbaka i full sysselsättning i slutet av nästa….

   • Magnus skriver:

    Tack!
    Man undrar ju lite vad som händer bakom kulisserna också, tex med repo marknaden.
    Kan för lite, men räcker ju att titta på graferna för att se att det är något som inte är som vanligt, nattens ‘reverse-repo’ var uppe i hisnande 756 miljarder dollar

 2. Andrèasson skriver:

  Tack för fantastiskt spännande blogg!!!

  En grej jag inte förstår från Fed i onsdags.

  På beskedet steg dollarn, dvs efterfrågan att växla till sig USD från andra valutor ökade?
  Samtidigt steg också räntor, dvs säljtryck på obligationer.
  De jag inte förstår här är vart de dollar som köptes med andra valutor tog vägen. De gick uppenbarligen inte in i obligationer och troligtvis inte aktiemarknaden heller då den inte steg på beskedet. Satte utlänningar bara sina nyköpta dollar på ett vanligt bankkonto eller är det något uppenbart jag missar?

  • GaStan skriver:

   Vet inte om jag uppfattat det rätt, men bakom varje säljare av en obligation finns ju en köpare, och bakom varje köpare av en dollar så finns det en säljare, och bakom varje såld aktie finns en köpt osv….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.