Blinkade Trump precis?

Trump annonserade att man skjuter upp de planerade tullarna på 10% X 300mdr = 30mdr från september till december istället. CNY stärktes och börserna rallade direkt.

Vad hände egentligen?

Antingen har Kineserna gett jänkarna nåt, som vi inte känner till, som gjorde att de gav tillbaka det här.

Eller hände nåt annat som jag snappade upp idag, och som förvånar mig, nämligen att Trump började inse att handelsbråkets inverkan på världshandeln har påverkat industriproduktion och tillväxt så pass mycket att det riskerar att försätta landet i recession nästa år. Inte minst genom spill over effects från omvärlden som går knaggligt. Under ett år där han går till val, och där han inte kan vinna om landet går dåligt. Både sett till realekonomin som kapitalmarknader. Varför annars skulle han hota med 30mdr i tullar för två veckor sedan och sen dra tillbaka det endast två veckor senare. Julklappsargumentet köper jag inte alls. Det måste han ju varit medveten om för två veckor sen att tullarna riskerar att slå mot julhandeln. Dagens besked har i så fall blottat hans svaghet för kineserna. Kineserna inser nu att han bluffade för två veckor sedan och risken är att de drar åt tumskruvarna för att landa ett bra avtal. Ur det perspektivet var dagens vändning från Trump korkad. Eller var det utspelet för två veckor sedan som var korkat? Å andra sidan kom utspelet för två veckor sedan som ett resultat av förhandlingsobenägna kineser. Han kanske sköt från höften av ren ilska? Kineserna har kanske hela tiden velat testa hur hårt de kan förhandla å ena sidan, och vad Trump tål i termer av svag data, dålig börs och rädsla för att solen inte kommer att skina under nästa år när han går till val. Det är inte helt ologiskt. Så hade jag spelat korten om jag hade den ekonomiska styrkan. Har kineserna den? Vet ej. Troligtvis.

Eller är det kineserna som inser att de måste upprätta normala handelsförhållanden med USA, och har gett honom något som fått honom att backa. Det är inte heller orimligt. I maj var det ju kineserna som satte hårt mot hårt och svek avtalet, vilket fick Trump att lacka och införa tullar. Då mjuknade man lite, varpå G20 mötet resulterade i vapenvila. Skulle man verkligen göra om reptricket med att göra Trump sur igen, något som man vet får honom att höja tullarna. Vilket han i så fall gjorde för två veckor sedan. Kanske! Men att man nu inser att det inte fungerar, och gett honom något som fått honom att backa. Är det på det här viset är det inte omöjligt med ett avtal innan jul.

Båda versionerna håller. Är det kineserna som gett vika efter att de testat Trump två gånger utan resultat, eller är det Trump som gett vika för att han är för rädd för de konjunkturella konsekvenserna nästa år? Media skriver att det är Trump som gett vika, men så behöver det verkligen inte vara.

Vad är nästa steg? Att Trump kommer tillbaka om nån vecka med nytt tullhot? Hur trovärdigt är det…. alla vet ju att han kan svänga två veckor senare. Eller handlar det om att kineserna gett vika och nu måste leverera. Kommer man göra det i så fall, eller kommer man bluffa?

CNY har stärkts betydligt idag, nu senast 7,0. Men innan Trumps tullhot låg den på 6,9. Fortsätter den nyvunna handelsoptimismen, vilket är ganska troligt, så borde den kunna gå tillbaks till 6,9. Det kommer vara förenligt med bra börs.

Ett är säkert, handelskonflikten styr riktningen på börsen, och hittills har det varit omöjligt att förutspå utvecklingen. Jag känner ingen som spådde att han skulle kasta in 30mdr i tullar för två veckor sedan, och jag känner ingen som spådde att han skulle dra tillbaka dem idag. Eller dra tillbaka är inte riktigt rätt, han förlängde dem till i december, men det är nästan samma sak.

Zoomar man ut så är det svåranalyserat. I ena ringhörnan har vi risken att de inte klarar komma överrens, och då räcker det inte bara med 10% på återstående 300mdr i varor utan fulla 25%, vilket skulle ta CNY till 8. Detta skulle i sin tur göra Europa och Asien ännu svagare, samt ta börser till december18 low nivåer. Världshandeln skulle sjunka så pass kraftigt att det riskerar att skapa recession i USA och Europa under nästa år. Recession är lika med svagt jobbskapande, svag vinstutveckling och fallande consumer och business confidence. Inget recept för en bra börs direkt. I andra ringhörnan har vi kraftigt fallande räntekostnader för alla belånade världen över, något som gör att det finns mer pengar över till konsumtion och investeringar, vilket borde ge fullt genomslag nästa år. Ett år som dessutom är presidentval, där Trump redan förhandlat till sig ett stimulativt budgetunderskott, plus alla miljarder han får in i handelstullar till statskassan. Det bådar för ett starkt 2020. Går USA bra, brukar Europa också få en dunk i ryggen. Vinstmässigt är 2019 ett mellanår med sidledesvinster, men 2020 skulle i så fall bli bra. Samtidigt som räntorna halkat ner. Det är mumma för börsen. Så vi har två case i vardera ringhörna. Vilket blir det? Kan båda inträffa? Eller dödar ett handelskriget räntenedgångens positiva effekter?

Enklast är förstås att säga… kan vi bli kvitt handelskriget, då blir det bra börs. Men får vi ett fullskaligt handelskrig, så är det mer tveksamt. Antingen blir det svindålig börs, för att vinsterna viker som ett resultat av att vikande världshandel slår hårdare än de positiva effekterna av fallande räntekostnader. Eller blir det okej börs trots handelskrig, då fallande räntekostnader väger tyngre än minskad världshandel. Omöjligt att säga. Bäst är om vi slipper mer handelskrig. Därför var dagens besked ganska glädjande……

Men som den här farsen har lärt oss…. it´s not over until the fat lady sings… right?

———————— tis

Idag kom core CPI från USA in på 2,2 mot väntat 2,1 och fg 2,1. Inte så mycket att snacka om. CPI brukar ligga några tiondelar över core PCE som ligger på 1,6%. Så inflationen är under målet. Sen är det frågan var den är på väg. Dollar ger inga stora effekter i närtid. Ser man till ECI löner så ligger dem på 2,7% och lirar med både CPI och PCE. NFP timlönerna ligger rätt mycket högre, och är det dem som är de korrekta så kommer de driva upp inflationen tids nog. I detta nu spelar det inte så stor roll för vare sig marknaden eller FED. FED lär sänka i september. Insurance cut, så här långt.

————————-

Svensk inflation kom idag. CPIF ex energi kom in på 1,7% mot Riksbankens 1,6 och fg 1,9%. Eftersom lönerna ligger på 2,5% så kan vi vänta oss 1,5%. Förändringar utifrån detta är kronans förändringar, och eftersom YoY effekten klingar av i kronan är inte detta oväntat. Det är här den ska ligga givet kronan, tillväxt och löner säger jag. Det återspeglar en ekonomi som mår bra men utan överhettningstendenser. Den här inflationstakten tvingar inte Riksbanken till vare sig sänkning eller höjning. Men om jag hade varit riksbanken så hade jag sagt att liggande kurs ligger kvar, och sen avvaktat data, handelssamtal och ECB/FEDs agerande….

jag tror på fortsatt höjning i december, i värsta fall inget alls. Mycket handlar om att världshandeln inte kommer tvinga in världen i recession, för det kan inte Trump vinna val på. I andra hand låga räntekostnader som kommer kicka in nästa år med full kraft. Jag är optimist, och får jag rätt så kommer Riks känna dem vindarna och höja i december. Jag skulle inte sagt om inflationen låg på 1%, om styrräntan låg på 1%+ eller kronan stod i 9kr mot euron…. då hade det varit en annan femma.

—————————-

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Blinkade Trump precis?

 1. Stefan Johansson skriver:

  Detta måste vara definitionen på ett ”bear market rally” på SP500. ETF:er i guld och silver (t.ex. GLD och SLV) nominerad i en valuta som inte är SEK – välj vilken som helst! Känns för en gång skull som en självklar position, genombrott för GLDspot från 5-års-konsolideringen och silvers trendbrott ur nedåtgående kanal (”gold on steroids”). Det gör åtminstone undertecknad men man har ju haft fel förr 🙂

  • GaStan skriver:

   Jag har ingen särskilt syn på guld, vet bara att det rent fundamentalt av förändringen i realräntan. Dvs nominella räntan minus inflation. Sedan maj har gulden gått starkt, och tittar man på räntorna så har de fallit, och inflationen har varit hyfsat stabil. Det är räntefallet som drivit ner realräntan vilket lyft guldet. För att jag ska tro på guld så måste jag tro på fortsatt fallande räntor (alternativt kraftigt stigande inflation vilket inte är troligt). En 10-åring på 1,7% prisar in att FED kommer sänka nästan ner till noll. Det gör dem bara om et blir recession 2020, vilket borde kräva ett fullskaligt handelskrig och protektionsism, som gör att världshandeln faller likt 2009, med efterföljande effekter på tillväxt, jobbskapande och vinster. Jag har inte facit över hur handelskrigets utveckling, men jag vet att händer det kommer Trump inte vinna valet. Alltså kommer han göra allt för att undvika detta. Det skulle innebära att handelskriget inte kommer utvecklas i den riktningen, vi undviker recession, och FED kommer inte sänka till noll. Kanske sänker FED nån gång till och sen är det över. Det innebär i så fall att det bara är en tidsfråga innan räntorna studsar upp. Det krävs ett sentimentsskifte för detta. Då kommer guldet att gå dåligt.

   När och från vilken nivå detta kommer ske vet jag inte…. men fram tills dess kan såklart guldet fortsätta att gå bra. Risk/return är dålig dock…. så jag delar inte riktigt din optimism. Tvärtom skulle jag sälja guld nu om jag satt på det! Tror det bara är en tidsfråga innan vi är på 1,350usd

   Men som sagt, jag är ingen guld expert….

   • Stefan Östergren skriver:

    Hej Stefan och Jonas.

    Det jag inte riktigt får ihop med silver är varför priset ska stiga om man tror på en svag industrikonjunktur? Senaste rallyt i silver var från botten i oktober 2008 (8.40) till toppen i april 2001 (49.79). Under samma tidsperiod gick SIXPRX från 475 till 1105. Antar att detta berodde på att de som investerade i silver trodde på strålande tider?

   • GaStan skriver:

    går guld dåligt brukar silver gå ännu sämre. Jag tror inte Trump vill ha recession under nästa år, därför kommer han tillåta ett handelskriget utvecklas på ett sätt som möjliggör detta. Eftersom det inte blir recession, så kommer inte heller FED sänka till noll, och sänker inte FED till noll, så är det bara en tidsfråga innan räntorna studsar, och då kommer guldet gå dåligt.

 2. Jordnära skriver:

  Tack för allt du skriver!

  Jag tror att många överskattar Trumps intellekt. Han gör sällan något planerat, tror på varenda löst rykte och har obehagligt hög resistens mot bevisade fakta. Hela det här förvirrade handelskriget är tydligt tecken på det.

  Kina och USA dominerar världsmarknaden tillsammans med gemensamt producerade produkter. Båda länderna bidrar till samarbetet med sin kompetens och skyddar även sin utsatta position genom allehanda verktyg såsom tullar. Det finns ytterst lite överlappande produktion länderna emellan. Att då påbörja ett handelskrig kommer bara skada de två inblandade. Det finns ingen uppsida att bråka om stålproduktion och liknande när det är en så försvinnande lite en del av vad samarbetet mellan Kina och USA inbringar varje år.

  Trump är en misslyckad affärsman som har försnillat mängder av sina egna och andras pengar. Däremot har han varit lyckad som mediapersonlighet. De pengar han har tjänat har kommit från TV och kändisskapet där företag tidigare hyrde in hans namn för att sätta det på sitt projekt. Trump själv hade dock ingenting att göra med projekten. Men eftersom han på kort tid har lyckats göra sig impopulär i hela världen genom presidentskapet så tar de flesta ner Trumps namn från sina projekt. Hans personliga rikedom gick till stor del åt under valkampanjen. Mycket av hans utspel under presidentskapet betor antagligen på hans vilja att hitta framtida inkomster genom de tjänster han kan utföra som president.

  • GaStan skriver:

   Jag säger inte emot, men han har ju också rådgivare!

   Det som är slående är hur det här handelskriget har drabbat Europa mest, näst mest Asien och minst Usa. Tur el skicklighet, men så är det…

 3. Jocke skriver:

  Kineserna kanske inte vill låta Trump bli omvald?

 4. Tror inte på höjning skriver:

  Du tror att Riksbanken kommer att höja räntan i december?

  FED har just sänkt och lär sänka 25 punkter till under hösten. Räntan är inverterad i USA och Kanada och i flera mindre länder. Den svenska 10-åringen handlas idag till -0.33 %. Recensionssignalerna tjuter runt om i världen och börsen är i det närmaste i fritt fall.

  I detta läge tror du att Yngves kommer upprepa misstaget från 2011/12 och genomdriva en räntehöjning i december? Samtidigt som omvärlden sänker räntan kraftigt och långräntorna närmast kollapsat så tror du att Yngves mitt i detta går mot strömmen och HÖJER räntan?

  Riksbankens ödesdigra misstag från 2011/12 skall alltså upprepas igen?

  • GaStan skriver:

   hehe ja uttrycker man det så låter det ju galet.

   Jag har ingen jätte confidens i exakt vad Ingves tänker hitta på, men jag tror starkt på två saker

   1, jag vet vad dagens räntor gör för räntekostnaderna främst i USA… och ja vet hur amerikanska konsumenter beter sig när de får pengar över i plånboken. De här stimulativa effekterna kommer börja slå igenom starkt i slutet på året

   2, Jag vet att Trump inte vill ha recession nästa år när det är valår, och därför kan han inte agera på ett sätt som skickar upp CNY till 8….. vilket talar för att handelskonflikten borde gå åt rätt håll tids nog

   3, Jag vet att han har fått genom budgetunderskott, och det kommer finnas rejält med valfläsk, som är bra för tillväxten…

   4, jag vet att växer USA med 3% nästa år pga punkterna ovan, så lär vinsterna klättra med c10%, samtidigt som räntorna är nerkörda. Det är bra för börsen allt annat lika

   5, jag vet att slår punkterna 1-3 genom så kommer inte PMIs att falla mot 40, utan snarare hitta tillbaks mot 60 tids nog

   De här punkterna sammantaget gör att det borde inte se så pjåkigt ut i mitten på december….. och i det läget är det inte osannolikt att Ingves höjer. Särskilt när han VILL höja……

   Tänk på att HÖG upplevd risk sällan är lika hög som faktisk risk (som nu) och att LÅG upplevd risk sällan är så låg som faktisk risk….. dvs normalt sett är sentimentet ganska positivt när det verkligen är fara och färde…..

   Men jag kan ha fel…. den här handelskonflikten kanske urartar på ett sätt, så att trots låga räntekostnader världen över, så tvingas vi in i recession…. men det känns inte särskilt logiskt!

   • Welsh Corgi skriver:

    Klokord, hög faktisk risk är sällan stor när upplevs risk är som störst (när kräkshinkarna är framme). Tack, nu vet jag vad jag ska göra:-).

 5. Johan skriver:

  Donald
  En riktigt obehaglig typ
  MEN han sitter på Trump organization
  och president stolen
  Är lägre ränta bra för hans konglomerat
  Skulle tro det
  Är bra börs bra för hans självbild och självförtroende
  Han kommer göra vad som helst för att göra Amerika större o bättre
  Vi kommer berätta för våra barnbarn
  Och även minnas han/hon som kom efter, oj oj
  Men nu tror jag det är köpläge
  Det kommer mera tweets
  Undrar om det blir riktigt dåligt , hur mycket sänks räntan då
  Kan ju inte finnas nån större marginal i vårat land eller ?
  Tänk boräntor på under 1 % då skulle det bli riktig köpfest
  Den sista klämmen på konjunkturen med eurofori har inte kommit än känns det som
  Tack Jonas
  Alltid spännande att läsa dina analyser
  Keep it up !!

 6. Carl-Johan Karlsson skriver:

  Tack för grymma och mycket läsvärda inlägg. Alltid lika kul när det dyker upp något i inboxen från dig och kan bara hålla med att det är totalt omöjligt att förutse alla kast i handelsbråket som kan komma från både USA/Kina. Jag jobbar själv åt ett kinesiskt företag och har många gånger varit med om snabba beslutsändringar där det trots allt till slut oftast landar i ett beslut där ingen ”tappar ansiktet”. Det är oerhört viktigt i Kinas kultur och är övertygad om att det gäller även President Xi. Så vad som får han att tappa ansiktet inför sin egen befolkning kanske kan vara något av en ledstjärna i vad som INTE kommer hända om man vill försöka tolka utvecklingen framåt.
  Mvh
  Cj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.