Bits and pieces

Gud vad jag börjar bli trött på Corona nu… och den har inte ens hunnit ta fart. 6 döda i Sverige. Det är lite över min prognos om 5 på fredag. Nästa anhalt är 25 pers den 30 mars. Otäcka veckor vi har framför oss.

Empire FED PMI kom in på -21,5 mot väntat 4 och fg 12,9. Fritt fall. Allt annat hade varit konstigt. Alla andra sentimentsindikatorer kommer att visa samma sak. Eftersom dem i första hand guidar cirka 3 månader fram så innebär det att Q2 kommer bli svagt BNP mässigt. Hello!!!! Det visst vi ju inte. Jag kommer fortsätta att rapportera datan men om sanningen ska fram så är den rätt sekundär då den knappast är leading längre. Jag kan faktiskt inte säga en enda makro siffra som ska vara leading till börsen. Börsen är den mest ledande indikatorn för tillfället. Allt handlar såklart om Coronas utbredning och hur länge det kan tänkas pågå. Sen är det klart, kommer det politiska åtgärder som gör att marknaden börjar tro att inga företag kommer gå i konkurs, arbetslösheten inte drar i väg och att man vågar tro på ett normalt liv efter Corona… ja då lär det bottna ur och studsa. Vad centralbanker gör har marknaden med besked visat att man skiter i. Det är dessutom helt rimligt. Om alla sitter hemma i stugan eller ligger på sjukan så spelar det knappast nån roll hur låg räntan är eller lätt det är att låna. Det fattar ju vem som helst.

Jag tycker svenska regeringens paket är i rätt riktning på ”Corona-kassa”. Dem kommer att salta erbjudandet om det visar sig att det inte räcker!

Imorgon kommer US detaljhandelsdata och NAHB.

Tekniskt är vi dessvärre, eller vad man nu ska säga, fortfarande i C vågen. Just nu har det ju vänt från dagslägsta nivåer… men där har vi ju varit förut. Så det vete tusan. Jag noterar att OMX testade 2016 stödet. Betyder ju inte ett skit egentligen. Nästa nivå är 2011 sen 2009. Spelar ingen roll. Håll koll på SPX säger jag bara! Där har vi 2350 som är viktig, både som gammalt stöd och Fib38 från 2009. Eller fintar marknaden bara bort alla som sitter och är giriga och vill tanka på den nivån. Ja ni fattar…. jag har ingen aning. Rörelserna är så extrema, och den bakomliggande storien kring Corona så brutal så jag vet inte var jag ska börja.

Men att köpa på 12 månaders sikt. Det tror jag fortfarande blir asbra.  Det trodde jag en bit högre upp också… och det kommer bli bra även från den nivån!

1, Virus är av en övergående karaktär

2, Jag bettar på What ever it takes politik både från finans och monetärt håll. Vad är deras alternativ egentligen?

3, Givet 1 och 2, i kombination med hur bra ekonomin egentligen mår utan Corona, och värderingarna….

Ja då måste jag vara positiv på lång sikt. Men det kan alltid bli värre innan det bli bättre såklart!

Vissa drar paralleller mellan idag och under Lehman. Visst det kan bli global recession i år och nästa, absolut. Men skillnaden haltar. Då mådde inte underliggande ekonomin bra. Min definition har alltid varit

Förändringstakten av: (US Employment X Löner) minus (skatt) minus (hushållens skulder x ränta)

Vi pratar USA alltså. Under tidigt 2007 toppade den ur och började falla…. det är ett tecken på ekonomi som strukturellt mår dåligt och som kommer sluta i recession. Den föll för att jobbskapandet började klinga av. Lönerna ökade med 4%+. Skatterna steg. Men framförallt skuldberget som hade tokvuxit började göra rejält ont efter den kraftiga ränteuppgången.

Det funkar liksom inte. Den här gången så ovanstående hur jävla frisk som helst…. det här är bara Corona. Även om det inte är så ”bara”

Var rädda om er där ute! Jag menar det verkligen. Skydda er. Inte för att Corona är farligt utan för att om du får det så kan du smitta nån som smittar nån som smittar nån som smittar nån, som till slut smittar en 85-åring för att de tog på samma handtag på bussen. Allt annat lika är det därför bättre om ni kan hålla er friska.

Over n Out

—————–

Tillbaks till Corona… går ju inte att släppa! Italien har ju haft lock-down i en knapp vecka. Den infördes 10e mars vill jag minnas.  Jag vet inte om den har varit Kina-effektiv i sin karaktär, men säg att den har varit det.  Om vi tänker oss att spridningstakten går ner till noll, så borde dödsfallen öka fram till den 27 mars (man dör i snitt 17 dagar efter man blivit smittad). Men om inte antal smittade ökat efter den 10e mars så kommer inte heller antal döda per dag att göra det, utan börja falla brant i början av april. Ungefär som det gjorde i Kina. Men dessvärre kommer det se riktigt illa ut i två veckor till.

———————-

Jag har en riktig konstig känsla, ett dubbelriktat svärd liksom. Å ena sidan tror jag vi är riktigt jävla nära en botten känning och kommer inom kort att rekylera cirka 15%. Anledningarna är många men det känns som att vi är rätt fullproppade med Corona nu och marknaden är redo för att se glaset som halvfullt istället för halvtomt.

SAMTIDIGT, har jag en riktigt dålig känsla för hur USA, med 86 döda idag, fullkomligt kan explodera OM några veckor. 3 mars hade Italien 79 dödsfall. En vecka senare hade man 631. Ökning med 80 döda om dagen. Igår 12 dagar senare hade man 1809 fall, en ökningstakt med 240 personer om dagen bara senaste 5 dagarna. Vi vet att det kommer öka fram till den 27e i alla fall. Det är 12 dagar till. Var ligger vi då? Jag tror inte det är orimligt med 10,000 döda kommande 12 dagarna i Italien. Men jag tänker ändå att börsen till stora delar har diskat Italien… men har man diskat samma scenario i USA?

Eller blir det en kombo, först lite rally, sen Corona smocka big time…. vem vet?

Oavsett så sörjer man med Italien.

God natt!

 

————————————

Jag är förvånad då man fortfarande hör folk säga att det här med Corona är överdrivet, att de är mest oroade över ekonomin, att vi gör stora misstag genom att oroa oss för mycket.

Jag riktar mig till alla er. I en oskyddad miljö så växer detta mycket aggressiva virus med en faktor 5 var 10e dag. Det blir en faktor 125 i månaden.

Månad 1: En person blir 125

Månad 2: 125 blir 15,625

Månad 3: 1,953,000

Månad 4: Everywhere

Men nu är vi ju försiktiga, vi har infört restriktioner, folk jobbar hemma osv…. då sjunker smittskyddsgraden. Den blir inte noll, för då får ingen social kontakt förekomma. Alltså inte ens att man tar på ett busshandtag som någon annan tagit på. Men låt säga att det faktor 2,5.

Månad 1: 125 (tåget har redan gått innan restriktioner)

Månad 2: ca 4,000

Månad 3: 62,500

Månad 4: 976,000

Månad 5: Everywhere

Point being… även om man är hyggligt framgångsrik i att begränsa ett virus framfart, så når man rätt snabbt fulla volymer om man inte lyckas dra ner till noll spridning.

Fråga 1.

Då undrar jag till alla som tycker Corona är överdrivet: Tror ni dagens beteendeförändringar och restriktioner drar ner spridningen till noll? Typ lika effektivt som karantän?

Om JA, snälla förklara för mig hur…. Jag säger inte NEJ, jag bara fattar inte hur!

Fråga 2.

Vanlig influensa smittar ungefär 20-25% av befolkningen sen ebbar den ut med sommaren. Med Corona vet vi inte riktigt vad jag kan förstå. Men låt säga att i maj kan hundratusentals svenskar vara smittade med Corona enligt ovan. Kanske vi pratar miljoner. Det är ju ingen fara i sig, men hur skyddar vi äldre och sjuka som uppgår till 750,000-1 miljon pers från att inte komma i kontakt, direkt och indirekt, från denna enorma mängd smittade?

Misslyckas vi helt, då kommer det bli en humanitär katastrof med tiotusentals döda. Men förhoppningsvis lyckas vi ändå isolera dem hyggligt, eller rättare sagt, de lyckas isolera sig själva. Men även om 10% av de i riskgruppen inte lyckas värja sig små blir 75,000 smittade, och då lär inte 10% av dem klara sig… och då har vi ändå 7,500 dödsfall. Det är ju inte så kul. Samtidigt är det ungefär så många som dör en vanlig månad i Sverige. Men det är optimistiskt scenario…. blir alla smittade talar vi 75,000 döda. Nästan så många som dör under ett helt år. Bara för att få lite perspektiv.

 

———————–

NAHB index som bla leder amerikanska huspriser och aktiviteten på bostadsmarknaden kom in på 72 mot väntat 73 och fg 74. Sämre men det är en fortsatt mycket bra siffra. Egendomligt bra med tanke på börsen och oron på sistone. De låga räntorna kanske väger tyngre. Precis som Michigan signalerar den att amerikanska konsumenten är stark…

Apropå stark… Den 30 åriga bostadsobligationen var nere under 3,50%. Det har den bara varit under hösten 2012 och sommaren 2016. Båda gånger följdes av stark privatkonsumtion, tillväxt och jobbskapande i nästan 2 år. Det är inte så konstigt. Ge folk jobb, men åt dem slippa räntekostnader och det är bra för ekonomin. Nu har vi svarta svanen Corona här… allt kan hända såklart. Men i grunden ser det bra ut.

Apropå det….. detaljhandelsförsäljningen kom in något sämre, men ser man till YoY så var den helt okej. Konsumenten kanske deppar över Corona och börs…. men hon har inte slutat shoppa!

———————

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

60 kommentarer till Bits and pieces

 1. Welsh Corgi skriver:

  Hej, tack för att du skriver. Är en lättnad att läsa dina kloka ord till skillnad från twitterbruset som kan göra en logisk kullerbytta för att sedan hävda det omvända.

  Prövar nu corona och det är faktiskt skit (courtesy av sjuk flickvän som inte ville vara själv, mutter, mutter). Hoppas att Tegnell har rätt och att folk under 60 inte far alltför illa.

  • GaStan skriver:

   Tusen tack!!!

   Oj, hur är det…… vill du beskriva? Om du inte vill så har jag full respekt för det såklart!

   • Welsh Corgi skriver:

    God morgon, det är lugnt. Kliar i ögon och ansikte, hostigt, feber och allmänt j-vligt tradigt. Men det är allt. Märker ingen skillnad mot andra. Nu vet man inte om det är Corona eftersom vi inte testar. Men det är väl inte så många i sving nu?

   • GaStan skriver:

    Usch ja vad jobbigt, men inte värre än att man klarar den såklart! Krya på dig och smitta inga gamla!

 2. Gustaf skriver:

  Frågan är vad som ska till för att ”inget företag ska gå i konkurs”? Det är ju helt ofattbara summor vi pratar om för att uppnå detta. Var drar man gränsen för vad som är rimlig ersättning för uteblivna intäkter etc.? Det här blir ju snabbt väldigt komplext.

  • GaStan skriver:

   Jag förenklar grovt, men alla företag mår inte dåligt, men bland de som gör: Tänk söndagar när de har stängt, då har de inga intäkter, men inga kostnader heller. Den felande länken är framförallt lönerna… så alla som inte jobbar och är ”lediga” utan lön måste få en minimilön, vilket de ska få av staten. Får de inte det av staten kånkar bolagen och då måste ändå staten betala A kassa, då de kommer inte ifrån den kostnaden hur de än gör. De är bara att välja… att betala arbetslösa och ha ett framtida problem med söndertrasade bolag ELLER betala Corona lön och bolagen överlever…

 3. Värre än finanskrisen skriver:

  Jag tror nu på fullt allvar att detta kommer att bli värre än 2008.

  Frankrike avråder nu från att träffa vänner. I USA stänger merparten av landets restauranger ned.

  Snart håller bara matvarubutiker öppet i Europa och USA.

  I Europa är vi ett par dagar från att merparten av alla restauranger, cafer, klädbutiker och sällanköpsbutiker är nedstängda.

  Glöm detta med söndag hela veckan. Företag efter företag runt om i Europa och USA kommer att gå under.

  Företagens lönekostnader är inte den stora kostnadsposten utan det är fasta kostnader som räntor, hyresavgifter och andra fasta kostnader som utgör majoriteten av utgifterna. Även om du räknar med statsbidrag så kommer företagen ändå få stå för minst halva lönekostnaden även om ingen jobbar.

  Ett genomssnittföretag av idag omsätter 105 kr och har kostnader om 100 kr, kvar blir en vinst om 5 kr och kanske 2 årsvinster i kassan (10 kr).

  Ponera att företagets försäljning minskar med 50 % men att kostnadsmassan bara minskar 20 %, då har företaget bara 4 månader på sig innan alla reserver är uttömda och företaget står inför konkurs.

  Det är så här de flesta svenska företag ser ut. De flesta företag klarar bara 3-5 månader i nuvarande klimat.

  • GaStan skriver:

   Det är inte sant. Tjänstesektorn utgör 70% och tillverkningssektorn 30% i USA. Lönerna utgör nästan alla kostnader i tjänstesektorn. I tillverknings utgör de också merparten av de fasta kostnaderna. Lönekostnader utgör ungefär 75% av kostnaderna tack vare tjäntesektorns dominans. Det är något mindre i andra länder med mindre tjänstesektor. Räntekostnader idag är historiskt rekordlåga trots att skuldsättningen på sina håll är hög. Hyror är en stor kostnad, men knappt värd att ta upp i sammanhanget.

   När länderna nu stannar sjunker försäljningen till noll för alla företag som håller stängt. Har de inga kostnader för löner så skapas inga förluster. De företag som håller öppet, typ mataffärer, de har kvar sina lönekostnader men de har också kvar sin försäljning.

   • Ett nytt 9/11 varje dag skriver:

    Idag dog 350 personer bara i Italien. Jag gissar att den siffran om 3 veckor internationellt är 10 ggr högre. Dvs att vi om 3 veckor har 3.500 personer som dör varje dag i EU/USA. Då pratar vi ett nytt 9/11 varje dag!
    Drakoniska åtgärder för att stoppa smittspridningen lär komma att vidtagas.

   • GaStan skriver:

    Håller helt med

   • Per skriver:

    Man kan fundera på hur de mindre företagen i utsatta sektorer kommer påverka makroutvecklingen. Om dessa, med sämre möjligheter till övervintring, konkursar en masse med kraftigt stigande arbetslöshet och pressad konsumtion som följd.

    Så såg det delvis ut under 90talskrisen, men då var det räntenivån som knäckte de mindre företagen.

    Hur länge kan de klara övervintringen är frågan? Alla företag är ju inte på SP 500.

   • GaStan skriver:

    Maggan dippade tårna idag och lanserade ett program… det kommer en upgrade i takt med att krisen förvärras.

    Alla små företag kommer kunna skicka hem sina anställda, stänga dörren och låsa. Ingen är upsagd. De anställda får sen Corona kassa av staten. När krisen är över, om 2-3 månader, dvs när viruset klingar av till följd av nationell karantän, påtvingad eller självvald, så öppnar de dörren igen och släpper in sina medarbetare och börjar jobba. Ligger det räkningar på golvet så måste man försöka betala dem så gott man kan… men kan man inte och riskerar gå i konkurrs så kommer man kunna få stöd ur en fond vars syfte är få just småföretag att kunna fortsätta.

    Blir det dyrt för staten? Ja det blir det. Är det bättre att låta bolag brottas med sina egna problem. Nej, för då får ändå staten betala A-kassa i slutändan. Troligvis till fler och under längre tid dessutom. Hur dyrt. 200 miljarder kanske. 4% av BNP… vi måste alltså köra ett budgetunderskott på ca4%. Detta finansieras genom nyemitterade statspapper. Riksbanken trycker pengar och köper allihopa. I ett senare skede down the road när allt med Corona är glömt och förlåtet så förfaller de papperna och Riksbanken hämtar hem pengarna och makulerar dem. Då överförs skulden på privata sektorn, Svenska och utländska pensionärer som gillar att köpa fina trygga svenska statspapper.

    Alla andra Europeiska länder kommer göra likadant…. ECB pröjsar!

    Det här är en no brainer…. det är USA som är elefanten i rummet. Jag vet inte om man kan göra så här i USA

    Hittills har det pratats mycket om att FED och övriga spär på likviditeten. Dvs fyller bankerna med cash och sånt så att småföretagare kan få lån. Lån är det sista jag tror på. Det är sunt bondförnuft. Om du driver en liten affär med surt upparbetat EK på 1 mkr eller mindre. Sen märker du att efterfrågan viker, kanske halveras, kanske är på väg mot noll. Samtidigt som du har rullande kostnader som gör att du fattar att ditt EK är snart borta. Springer du till banken och lånar då för att klara livhanken? Det enda som händer är ju att du börjar bränna lånade pengar… så när verksamheten sen kommer igång på riktigt en vacker dag så sitter du på en massa lån, vars lilla vinst kommer gå till amortering under många år….

    CENTRALBANKERNA FÅR INTE GE BORT PENGAR…. det funkar inte med deras balansräkning, deras poster måste alltid balansera. De kan bara ge lån… förvisso hur jävla stora lån som helst…. men just LÅN ÄR INTE DET SOM HJÄLPER I DEN HÄR KRISEN

    Vi behöver finanspolitik som kan GE BORT PENGAR till folk som inte får lön just nu….

 4. Leif Andersson skriver:

  Verkar vara en extrem rädsla på marknaden. Känns inte alls osannolikt att vi behöver ner15-20% till för att hitta en botten.

 5. Hugo skriver:

  Alltid kul att följa dina inlägg! Har du gjort någon gästföreläsning på universitet någon gång? Hade varit väldigt intressant!

  Hur som helst, har en fråga gällande bostadsmarknaden och coronaviruset. Läste nyligen en artikel om där de hade frågat någon mäklare om hur det såg ut på visningarna och denne sa givetvis att det inte var någon skillnad. Och för att koppla det till en fråga.. (Vid scenario icke-recension) Tror du att bostadsmarknaden kan tappa lite på grund av coronaviruset, säg 5-10%? Mitt resonemang är att mäklaren ljuger och färre går på visningar nu och kommer framöver. Folk med sina bostäder kommer att skjuta upp försäljningen och istället när coronaviruset är över så kommer vi se ett överutbud som kommer pressa ner priset? Eller kommer det innebära fler spekulanter också som inte innebär någon påverkan? Eller finns det andra faktorer som skulle kunna påverka av coronavirusets konsekvenser?

  Utan-corona-hälsning,
  Hugo

  • GaStan skriver:

   Sverige har 6 dödsfall totalt. Innan veckan slut har det börjat snabba på upp till två om dagen. Sverige kan vara nedstängt på måndag om en vecka. Det blir inga visningar och buddgivningar i april, 100% säkert. Transsaktionstakten kommer att falla till noll. Om regeringen sköter det här snyggt så kan vi sätta landet i frysboxen till smittan härjat klart… sen öppnar vi i slutet på maj igen eller nåt och kör på som inget hänt. Då tror jag på stabila priser.

   Men om regeringen inför rätt typ av paket, kanske triggar en mindre finanskris, låter smittspridningen gå för långt… då finns det såklart risker. Men den utvecklingen är inte mitt base case.

   Andra faktorer är att USA inte reder ut Corona på ett bra sätt då de inte har offentlig sjukvård, inte kan tänka sig att betala ersättning till folk som är hemma… varpå du får en rätt djup kris i USA som leder till recession…. som vi liksom övriga Europa importerar… även om vi kanske hanterat effekterna av Corona mycket bättre.

   Det här med utbud efterfrågan funkar inte riktigt på bostadsmarknaden som den gör i andra marknader.

   Tänk dig i en mindre stad i Sverige. Där ser alla hus nästan likadana ut, och kostar ungeför lika mycket. Är det en slump eller? Nej det handlar om att bortsett från storstäderna finns det rätt få höginomstagare i små städerna. Däremot har nästan alla samma lön, give and take. Det gör att de får ungeför samma lånelöfte allihopa, vilket gör att de kan lägga ungefär samma belopp på samma hus. Det spelar liksom ingen roll om det finns 10 köpare med samma belopp på fickan och 100 likadana hus ELLER 10 likadana hus och 100 köpare med samma belopp. Priset går inte upp i det senare fallet trots att utbudet vida understiger efterfrågan. 10 hus kommer säljas för ungefär samma pris i bägge fallen. Sen ovanpå detta är 90% av alla köpare även säljare. Så även om utbudet är stort, och säljarna får ”dåliga bud” så är även säljarna köpare som kommer att ”ge dåliga bud”. Men vad är bra och dåligt bud? Det finns inget sånt. Budet kommer bli lånelöftena på fickan… vare sig mer eller mindre. Det finaste boendet tar den med störst belopp och sen kommer de att komma i fallande ordning. Kan du inte motivera varför lånelöftena kommer att bli mindre så är det svårt att motivera lägre priser… trots större utbud.

   • Fredrik skriver:

    Ang bostadsfrågan, tänker att lånelöftet utgör ett max tak men huruvida köparen utnyttjar det korrelerar med tron på framtida värdeökning.

    Från vänner som senaste året flyttat (sthlm) så har man så gått som maxat lånelöftet, men det hade ju aldrig hänt om man inte ”visste” att värdeökningen ”garanterat” är 5-10% per år.
    Så köparens tro på framtida utveckling har väl viss bäring?

    Det finns ju också en psykologisk effekt med viruset som är svår att förutse.
    Om Börskrasch, hot om recension, arbetslöshet mm leder till irrationella panikbeslut, hur agerar man under och efter hot mot ens överlevnad som viruset utgör.

    Vid hygglig återhämtning av ekonomin så kanske folk flippar ur helt och konsumtionen exploderar (passa på medans man lever).
    Men har svårt att se att det i närtid (2020) inte blir ett kollektivt trauma och lägger sig som en våt filt.

    Känner själv att oros känslan börjar krypa in under skinnet och då utgör varken jag eller mina barn riskgruppen (men i synnerhet (svär)föräldrar).
    Samtidigt är vi långt från peaken så det lär ju inte bli bättre….

    Men kanske en viktigare fråga, såg inlägg från Sean George på twitter där han pekade på viss likviditetsrisk med likvidetsfonder.

    Har parkerat 80% av tjänstepensionen i ”CF Korträntefond A” som verkar ha stor del företagsobligationer ((skandiabanken, specialfastigheter, länsförsäkringar etc).

    Är ”Carnegie Obligationsfond A” som har stadsobligationer att betrakta som säkrare och mer likvid eller är jag över-försiktig?

    – Hela situationen är så spänd och stressad så blir inte speciellt förvånad om det poppar upp nya svarta svanar.

   • GaStan skriver:

    TAK och GOLV. Folk i sthlm går in till banken och begär lånelöfte, och 99% tar det dem får. Lånelöftet sätter priset. Det är både golv och tak.

    99% av alla använder hela sitt lånelöfte och de försöker få så mycket bostad eller kvadratmeter per krona. De tar inte in framtida värdeutveckling i kalkylen. De vill hellre bo på 60 kvadratmeter än 50 kvadratmeter. De som är kritiska till marknaden avstår från att köpa. Men de är få för 90%+ av dem sitter redan i marknaden och är exponerade. Dock inser dem att en fallande marknad ger dem mer att köpa för så länge som man byter upp sig (mellanskillnaden krymper om två objekt sjunker lika mycket i %). Dock krymper EK i en fallande marknad och därmed låneutrymmet.

    Extremt

 6. Optimisten skriver:

  Inte lätt och vara positiv dessa dagar
  Känns som sista smockan är kvar . Sen har väl typ alla gett upp
  3 värsta dagarna är i samma klass som -29 . Bara 87 som varit värre
  Såg en graf på murgata.se där nedgången nu var samkörd med 87. . Väldigt lika , även om det aldrig har samma underliggande faktorer så blickar jag till höger och tittar på hur det utvecklades efteråt
  Hoppet är det sista som överger mig .
  Nu har man fått en lektion i riskhantering och när man blir +60 så blir det inte 100% aktier .
  Man undrar oxå hur det hade sett ut om Corona hade brutit ut för 6 månader sen . Hade börsen reagerat likadant ?
  Spelar ju ingen roll nu men , tidpunkten känns som den har betydelse .
  Tvätta händerna och bit ihop
  Tack för din blogg , Jonas

 7. en annan jonas skriver:

  Hej,
  Tack för en fantastisk blogg, har följt lääänge men aldrig kommenterat.
  Du skriver att det är USA som vi ska hålla koll på, håller med. En fundering jag haft senaste dagarna är att Italien är en stor (och svajig) ekonomi i Europa. Hur ser du på risken att de skulle kunna utlösa något större problem? något liknande PIGS-situationen dom drar med sig EU neråt? EU har ju under senaste finanskrisen hållit hårdare på det fiskala än USA…

  /en annan Jonas

  • GaStan skriver:

   Tack för att du läser.. hur länge har du orkat hålla på?

   Italien har Europas största statsskuld i absoluta termer. Men i det här läget är jag inte så orolig faktiskt. Man går ihop och anammar en what ever it takes politik… det viktiga är egentligen att stoppa in ekonomin i frysfacket. Det gäller även kapitalmarknaderna.

 8. badibalja skriver:

  Tänk ett scenario: När viruset har börjat minska i effekt samlas Trump tillsammans med världens ledare och kommer överens för första gången om nånting. Ta bort tullar i 6 månader, ta bort moms under ett antal månader etc. Folk som kommer ut från sina hem och är hjärtligt trötta på hela skiten går ut i solskenet och firar!

 9. Martin skriver:

  Lite perspektiv bara: Varför är det så farligt att dö i Corona jämfört med tex Luftföroreningar. Mycket av det som görs nu är inte helt rationellt i jämförelse med andra åtgärder.

  – Även med de mest konservativa antagandena, har runt 20 gånger fler liv räddats på grund av utsläppsminskningar än som har förlorats på grund av viruset, säger Marshall Burke till Forbes.

  Intresseant artikel i SvD idag om detta. https://www.svd.se/satellitbilder-utslappen-sjunker-over-norra-italien

  • GaStan skriver:

   Det är också viktigt såklart.

   Men om vi låter viruset får spridas fritt så kommer minst 30% av befolkningen vara smittad i maj/juni, och även om vi ”isolerar” riskgrupperna så är jag tveksam til hur effektivt vi kan skydda cirka 750,000-1 miljon människor när 3 miljoner bär på smittan. I min värld blir det svårt. Blir då riskgruppen smittad, vilka är väldigt motagliga för viruset, så säger datan att var tionde inte klarar det. Då kan vi sitta där med 75,000-100,000 dödsfall. Ett vanligt år i Sverige dör det ca 90,000 människor. Det här är alltså ganska mycket. Jag tror inte luftföroreningar dödar 100,000 svenskar i år. Därav lite annan prioritering just nu!

   • Amco80 skriver:

    Hej,

    ”1.4% mortalitet bland symptomatiska patienter. Långt under WHOs tal. Lägg där till alla som inte ens märkt att de infekterats och vi kommer sannolikt slutligen hamna under de 0.6% som Sydkorea visat, det land som testat flest, och därmed har mest korrekt nämnare. Optimism!”

   • GaStan skriver:

    Jag har ingen bestämd uppfattning kring mortalitetsgraden… i mitt ex antog jag att viruset växer med 5X var 10e dag i en oskyddad mijö, samt 1% av alla smittade dör, gick att använda för att härleda det första dödsfallet. Nu är vi uppe i 11 dödsfall och även om man hade kunnat justera antagandet verkar det fungera hyggligt. Låt oss säga att dödsfallen inte är 1%, utan ex 0,1% (jag bara tar en siffra). Då kan inte spridningen ligga på 5X var 10e dag, utan 10X var 10 e dag.

    Innan sa jag ju att 1 smittad person blev 5, sen 25, sen 125. Om 1% dog 17-21 dagar senare så blir de ungefär 1 person.

    Om istället 0,1% dör så måste 1000 personer vara smittade för att det ska bli EN avliden.

    Då måste man använda 10X istället, dvs en person blir 10, som blir 100, som blir 1000.

    Idag den 20 mars, så borde smittade i så fall vara uppe i 1000 * 10 * 10= 100,000. Givet att vår försiktighet inte har hjälpt. Det känns mycket. Även om man försöker ta in försiktighet i kalkylen och sänker under 10X, så blir det väldigt många. Frågan är om smittan spridit sig så aggressivt. Alltså är 0,1% troligtvis för lågt.

    Jag far inte med nån sanning, jag bara testar det matematiskt. Men det är många rörliga delar som hänger ihop, där de viktigaste är:

    1, hur hög är mortalitetsgraden
    2, hur snabb är spridningen
    3, hur mycket reduceras spridningen av våra försiktighetsåtgärder och beteendeförändringar

    Svårt att veta.

    Jag siktade med mina urspringsantaganden på 5 döda per imorgon. Vi ligger på 11. Det skulle jag säga är inom range so far. Nästa anhalt är 25 döda per den sista. Eftersom 11 är döda, räknar jag med 14 st under de närmaste 10 dagarna. Det är 1,4 om dagen… dvs 1-2 per dag. VI får se hur det går?

    Efter den 30e blir det knepigare för då kommer försiktighetsåtgärderna att slå in. Därför växer det inte obehindrat till 125…. utan mindre. Frågan är hur mycket. Då är 9/4 nästa anhalt.

    Jag tar ett steg i taget. 30/3 nästa anhalt.

    Tack för all input!

 10. Martin skriver:

  Fast det är detta antagande som gör det så knepigt att prognosticera. Beroende åp vilken data man extrapolerar får man väldigt olika resultat.
  Kinas officiella siffror visar på den dödlighet på 3,9% av antalet smittade. Och då blir det som du säger runt 100 000 döda för Sverige.
  Men många smittskyddsläkare hävdar att den riktiga siffran på smittade i Kina ligger på runt 11 miljoner. Dvs. en sannolikhet för dödsfall på ca 0,003%. Det skulle då innebära 2000-3000 dödsfall om hela Sveriges befolkning smittas, vilket är ett radikalt annat scenario.
  Jag skulle hävda att det stora problement just nu är att veta andelen smittade, då inget land har kapacitet att mäta detta.

  • GaStan skriver:

   Men är det så intressant att veta egentligen?

   Räcker det inte att veta att om en gammal och sjuk bir smittad och kommer in på sjukhuset så dör minst 10% av dem? Viruset är peanuts för 90% av befolkninge, och jävligt farligt för 10%. 10% är EN miljon människor.

   och i nästa steg tänka…. hur många kommer bli smittade i Sverige. Är det som förkylning och influensa som når 25% a befolkningen… ja då kommer 2,5miljon människor att få det inom nån månad. Om våra restriktioner och beteendeförändringar inte leder till att smittan stoppas helt. För gör den inte det så har vi bara köpt tid…

   Och om 2,5 miljon människor kommer insjukna…… kan vi isolera riskgrupperna, eller kan de isolera sig själva

   För kan de INTE det…… då har vi jävligt många dödsfall, och då är den exakta dödligheten i % helt ointressant!

   ¨Siffrorna är nonsens… ni måste förstå dynamiken bakom. Hur fort sprider sig smittan nu? Hur skyddade är riskgrupperna?

   I sommar vet vi säkert!

  • Optimisten skriver:

   0,003 %
   Lek med tanken att det stämmer
   Då har partitoppen fintat oss rejält
   Svår matte i detta nu , lättare att mäta börsens nedgång i % 😦
   Nordkorea däremot har 0 % hittills ,
   Hur ska man tolka all statistik och veta om det överhuvudtaget stämmer med verkligheten

   • GaStan skriver:

    1, Sprider sig smittan nu eller har vi inte lyckats begränsa den helt? Ja eller NEj

    2, Kommer vi kunna skydda riskgrupperna, alt kommer de kunna skydda sig själa? Ja eller Nej

    Med hur stor sannolikhet går det åt helvete… Fråga 1 % JA GÅNGER Fråga 2 % NEJ

    Så tror du att det är 50% chans att vi lyckats helt döda spridningen och 50% chans att vi helt lyckas begränsa överföringen till riskgrupperna… ja då är det 25% chans att det går åt helvete…. och 75% chans att vi lyckas.

   • PlutonB skriver:

    1. Growth factor bland icke riskgrupper måste komma ner successivt för att klara detta. Därav mer långtgående åtgärder efter hand. Målet är att tillväxthastigheten matchar vad sjukvården klarar. Här har jag dålig koll på graden av intensivvårdsbehov för icke riskgrupper, men kan man få fram en sån siffra är det bara att räkna baklänges utifrån tillgång på vårdplatser. Faktor 2,5 / 10 dagar blir garanterat för mycket efter någon månad, så måste gå betydligt långsammare efter hand dvs mer och mer lockdown.

    Viruset försvinner ju troligen inte bara för att man kör total lockdown och får ner spridningen tillfälligt. Om det beter sig som förväntat teoretiskt har vi det cirkulerande i samhället tills vi har iaf 60% immunitet, antingen genom infektion eller vaccin.

    2. Klarar vi inte detta är det snabbt kört vad gäller antal döda. Det gäller nästan oavsett resultat på punkt 1.

   • GaStan skriver:

    1. Intensivvård för icke riskgrupper tror jag är extremt liten.

    Egentligen spelar det ingen roll om 3 miljoner unga friska människor insjuknar i två veckor… och sen är det över. Det påverkar inte ens ekonomin nämnvärt.

    Men frågan är om viruset kan frodas så friskt ute i samhället, utan att det spiller över på riskgruppen. Det tror inte jag

    Alltså måste man 1, begränsa den allmänna spridningen och 2, göra allt för att den inte ska överföras till riskgrupper

    Frågan är om man lyckas med 1 och 2 idag… ettan är ju viktigast i teorin. Dvs om vi kan nolla virusspridningen bland allmänheten och unga friska… då får ju inte heller riskgrupperna det.

    Viruset kommer tar inte alla på en gång… utan det kommer tillbaks till vi har ett vaccin. SARS har dock inte kommit tillbaka, även om man väntade sig det. MAn kan tydligen inte förklara varför. Det är i varje fall inte utrotat.

   • Per skriver:

    Optimisten, du har gått bort dig kalkylerandet kring sannolikheter som delvis bygger på osäker data.

    GaStan är helt rätt på frågan, det räcker med att veta att viruset är farligt för 10% av befolkningen och det sprids snabbt. Lägg sen till hur det sett ut i Italien så vet vi vad som behöver göras.

    Jag misstänker att FHM med Tegnell i spetsen också gått bort sig i kalkylerandet med en alltför komplicerade sannolikhetslära baserad på osäker data. Se GP Debatt idag (GP.se).

   • PlutonB skriver:

    Jag hoppas du får rätt ang ICU-behov hos icke riskgrupper men tror inte att det är så försvinnande litet att det inte kommer spela roll. Tillgängliga studier är lite svåra att läsa ut detta ur, iaf för mig men lite varningar finns från andra länder. Ex

    https://www.businessinsider.com/half-of-french-coronavirus-intensive-care-patients-are-under-60-2020-3?amp&r=US&IR=T

    https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/16/helft-patienten-intensive-care-is-jonger-dan-50-a3993863

   • Kalle skriver:

    Saken är väl den att även siffran 10% är lika osäker. Det finns helt enkelt inget facit och man kan inte säga att någon har rätt eller fel ännu.

 11. Tim skriver:

  Räntemarknaden…

  Du och jag har pratat många gånger om räntemarknaden 10 åringen sista 18 månaderna. Senast för 4-5 veckor sen sa jag om den faller under 1,40 ish kommer den störa mig igen. I det långa började den störa mig redan när den föll under 2,80 ish. Jag blev aggrresiv med köp igår. Är inte ute efter att vara cleaver, jag har haft levt genom finansiell pain, verkligen missed out, ta tex förra årets uppgång, haft tur nu med hela kapitalet på sidlinjen och varit extremt riskavers 3-4 år.

  In ”hindsight” har inte räntemarknaden varnat oss och länge? Coronoa kanske bara är triggern?

  Kan räntemarknaden som många gånger tidigare sniffat upp något… Det långa inflödet i bonds med fallande räntor så länge (sen nov 2018), FED repo eventet känns märkligt efter sommaren i fjol och lite märkligt att vi fick inverteringarna av räntekurvan 3 mån mot 10 åringen mars förra året och 2 mot 10 åringen augusti förra året. Det är flera och tydliga signaler eller är det bara tillfälligheter… men det känns osannolikt.

  Hur tänker du?
  Tack för allt fina arbete i dessa intensiva tider. Strong follower to your blogg.

  • GaStan skriver:

   Jag hävdar bestämt att räntemarknaden inte förutsåg Corona.

   Innan Corona låg styrräntan på c1,50…. och där låg såklart korträntan också. Långa räntan, typ 10-åringen, låg OCKSÅ på 1,50 från augusti till februari. spreaden mellan dem var alltså 0. Detta var ingen framtidsprognos. Det var räntemarknaden sätt att göra en nulägesanalys där man kom fram till att ekonomin går sådär, vi har handelskrig, ISM är under 50….. aktiemarknaden tror på stark recovery under 2020…. men det tror vi på när vi ser det. Så här långt prisar vi in nuläget och det är halvljummet.

   Sista veckan i februari blev Corona Global.

   FED sänkte först till 1% och sen til 0,5%. Korträntorna följer FED, som alltid.

   OM 10-åringen är positiv till konjunktur utsikterna så hade den legat 100 punkter över… dvs på 2% när vi hade 1% och 1,5% nu…. men det gör den inte.

   Om 10-åringen gör en nulägsanalys och kommer fram till att det ser dåligt ut, ungeför som i höstas, då ska spreaden vara noll. Typ 1% när FED låg på 1% och 0,5% nu.

   Hade 10-åringen verkligen trott på framtida recession så ska den handlas klart under FED… vilket den faktiskt gjorde för en vecka sen när den vara nere på 0,3%… men den har ju faktiskt repat sig och ligger nu på 0,8%

   Min tolkning av räntemarknaden just nu är att den säger att : Nuläget är kasst, men det går att skönja viss optimism längre fram.

   Hade den varit positiv, så hade den legat närmare noll, eller till och med under noll. Kommer FED att sänka till noll imorgon, och läget surnar till ännu mer så är jag övertygad att den amerikanska 10-åringen kan slå om till minus….

   Det ironiska i det här är att aktiemarknaden var tidigare optimisten och trodde på recovery när nuläget var sådär. Räntemarknaden var tvärtom. Nu är det faktiskt aktiemarknaden som fastnat i det negativa nuläget, och det är snarare räntemarknaden som visar att där kan finnas en stimma hopp längre fram.

   Tusen tack för inlägget… alltid kul med våra diskussioner!

 12. Amco80 skriver:

  Här finns en intresant genomgång av pot. kostnad för COVID-19 i UK: https://twitter.com/sciencescanner/status/123986972849732403. Han räknar med £2M/räddad person.

  i USA har man räknat med att ca 3 miljoner kan komma att dö men de säger också att de har 3 miljoner döda p.g.a. sjukdom och ålder varje år och att större del av dessa överlappar. I Sveriges fall räknar du med 75 000 döda och 90 000/år i vanliga fall. Hur många överlappar?

  Skulle också vara intressant med en analys av sekundäreffekter av långvarig lockdown (man pratar om 18 månader till ev. vaccin samt att smittospridning ökar om man lyfter restriktionerna) och resulterade ekonomisk kris samt resulterande antal döda.

  Vill inte låta cynisk men känns som ”analyserna” och argumenten är väldigt enkelspåriga s.k. ”first order”, inte mycket prat om oförutsedda konsekvenser och konskekvenser på mänskligt lidande p.g.a. drakoniska restriktioner.

  • GaStan skriver:

   vi kör inte långvarig lockdown. Om ingen träffas som sprids inte viruset. Då får de sjuka tillfriskna och sen är det borta. Nån månad högst.

   Vi avrundar uppåt och säger att det dör 100,000 varje år. Det är 1% av befolkningen. De flesta som dör ingår i top 10% av befolkningen åldersmäsigt.

   Faktum är att stora riskguppen för Corona är de äldsta 10%. Samma som innan… där var tionde dör dvs 1%. 100,000 säger vi.

   Men i den första gruppen dör gamla människor fördelat över hela året.

   Förenklat kan vi säga att Corona tar 100,000 pers under 3 månader. Betyder det att det inte kommer dö någon under årets övriga 9 månader. Nej. Jag tror så här. Under Coronas 3 månaders period dör det normalt 25,000 per. Nu tar Corona 100,000. Under årets övriga 9 månader dör naturligt 75,000 människor. Alltså borde det dö norrmalt sett 175,000 mot normalt 100,000. Om man inte kan hävda överlappning. Svårt att säga. Det är ju inte 100% i alla fall… dvs 9 månader efter Corona dör ingen för att Corona rensade bort så effektivt. Säg att det är 150,000 över hela året. Då är det ändå 50,000 mer än normalt. Folk som inte hade dött om vi inte hade haft Corona… värt att kämpa för tycker jag

   • Amco80 skriver:

    ”vi kör inte långvarig lockdown. Om ingen träffas som sprids inte viruset. Då får de sjuka tillfriskna och sen är det borta. Nån månad högst.”
    Detta antagande är korrekt endast under förutsättning att hela världen kör lockdown och att man under några månader utrotar viruset world wide. Hittills har man väl aldrig lyckats med detta, inte ens för virus som inte sprids så lätt som covid. I går hade Singapore största hoppet i nya fall, efter att de lyfte restriktionerna. Sedan pratar ingen om uthållighet gällande att hålla sig hemma. I Italien bröt bara i går 8000 personer (de som stoppades, fler lär ha gjort det) mot karantänen. Svårt i öppna demokratiska samhällen. För varje dag som går bryter allt fler mot den.

    ”Säg att det är 150,000 över hela året. Då är det ändå 50,000 mer än normalt. Folk som inte hade dött om vi inte hade haft Corona… värt att kämpa för tycker jag”
    Vad blir implikationen av resulterande recession alt depression på människoliv och välmående på kort och lång sikt? Hur många människoår räddar man med dessa åtgärder? Räddar man alla 50 000 genom lockdown eller bara en del? Många frågor som ingen vill/orkar ta i.

    Träffade på en 70+ granne imorse på väg till jobbet. Han var på väg ut och det första han sa var att han tyckte att detta var helt tokigt. ”Ingen är ute, alla är rädda för viruset. Helt galet, det som händer händer, tänke inte ruttna i lägenheten”

   • GaStan skriver:

    Det är ju därför man stänger gränser. Alla nationer löset proobemet på sin sätt, i sin takt. Men så fort folk kan resa mellan länder så funkar inte landets egna agenda… så som du skriver. Alternativet till stängda gränser är alltså lock down synkront.

    Det här med tusentals Italienare som springer runt på stan och sprider viirus trots lock down låter ju illavarslande. Jag har fått intrycket att det står rätt stilla på gator och torg.

    Att 80+are dör är tragiskt men leder knappast till depression.

    JAG har också fått intrycket av att det är många i riskgruppen som tar detta med en axelryckning. Det gör mig lite förbannad faktiskt. Många barnfamiljer sitter hemma och försöker sköta jobbet från köksbordet med ungar som bråkar och borde vara i skolan. De gör inte det för sin egen skull. De kan ta Corona any day of the week. De gör det för att de kan smitta nån som kan smitta nån som kan smitta nån… som till slut smittar din granne som behöver vård och kanske dör. Då är det jävligt nonchalent och ego av din granne att uppträda så faktiskt!

   • Kalle skriver:

    I Stockholm är det iaf öde på gator och torg, i kollektivtrafiken och på de flesta kontor, så i princip lockdown på de fronterna. Förhoppningsvis är det tillräckligt, och känns ännu mycket smartare än det italienarna gör, men de hade ju också oturen att vara ”först ut” i europa.

   • GaStan skriver:

    jag upplever också att vi delvis har skapat vår egen lock down… får se i vilken utsträckning det hjälper!

 13. Tim skriver:

  Yee man! Instämmer på diskussionerna. Ibland har vi konsensus ibland håller jag inte med dig, men diggar alltid att pick your brain – du får mig att tänka mer dynamiskt och jag lär mig mer. Därför frågar jag om din syn och sparras med dig emellanåt, tack.

  • GaStan skriver:

   Tack det gläder mig verkligen. Jag tar ingen pride i att ha rätt på den här bloggen. Jag har fel hela tiden. Pride, Det tar jag på jobbet eller med min fru istället… med blandad framgång kanske ska sägas. Så syftet är främst att skapa diskussion och sätta lite tankesnuror i huvudet på läsarna…

 14. Leif Andersson skriver:

  Vad är din syn på att fastighetsbolagen rasat mycket mer än övriga sektorer på börsen under senaste veckan?

  • GaStan skriver:

   Får vi en global recession där Sverige blir indragen så är inte det orimligt.

   Det primära problemet är inte att fastighetsbolagen har rätt hög skuldsättning, även om många tror det. Problemet är om vi får en djup lågkonja då får de inte in hyror av kurssade bolag, trots hyresavtal, och det står inga nya gäster på kö. Händer detta blir marknaden rädd och säljer fastighetsobligationer som faller i pris. Räntan stiger. Det kommer inte spela nån roll om Ingves sänker till minus 2% ränta… spreadarna stiger… och i ett sånt läge kan det bli en squezze mellan fallande hyresnetto och stigande räntekostnader. Går den för långt så kursar fastighetsbolaget, och måste tvångssälja sina kåkar… i en marknad utan köpare, och vips har du en fastighetskrasch.

   Men det är inte troligt scenario om du frågar mig!

   • Leif Andersson skriver:

    Tack, verkligen tvära kast från att ha varit favoritbranschen för de flesta investerare fram till för en månad sedan till att aktier och preffar nu dumpas hejdlöst.

 15. Optimisten skriver:

  Av annan åsikt !
  Per , myntet har två sidor . Om du tror folkrepubliken ger oss hela statistiken då får vi va glada . En komunistisk diktatur fungerar inte så
  Jonas. Gillar dig men håller inte med om din matematik
  Antaganden om svart o vitt i livet : 20% ja , 50 % nej . Livet är en gråzon för oss all . Att räkna fram troliga dödstal i nuläget med nuvarande statistik.
  När antalet smittade med milda symtom inte går att uppskatta ?
  Det biter inte på mig som gammal cancerpatient
  Man kan titta på hur det sett ut innan men vilka fakta har vi idag ?
  31/12 kan vi sägs hur många fler som dog än vanligt och jämfört med toppåret när det var 995 st
  Vi kommer att dö , 100% säkert
  I övrigt får vi förhålla oss till verkligheter
  Tycker media är vidriga i dagsläget
  Svensken bunkrar toapapper , amerikanen börjar bunkra vapen
  Tragiskt . Masspsykos ! Dagens befolkning verkar vara förskonad från motgångar . Latten var slut , hela veckan förstörd
  Hjälp dina gamla att handla o tvätta mm .
  Själv gör jag som insynspersonerna i storbolagen , fortsätter köpa
  Det är annorlunda denna gången ?
  Det är det aldrig
  Tack för ordet
  Gillar dig men delar inte alla åsikter
  Precis som det verkliga livet

 16. Imbacill skriver:

  Optimisten har en bra poäng med antalet döda. Denna fråga är ju av högsta vikt. Vill inte låta konspiratorisk eller så men anta att skuggtalet sjuka är så stort att mer än halva Italien eller säg Sverige redan är smittade. Hade själv hosta, feber, andningspåverkan, trötthet för lite över en månad sen tillsammans med hela familjen. Ingen brydde sig, ingen kollade något och antog själv att det var en vanlig influensa. Covid 19 skapar ju ett speciellt behov av specifik utrustning vilket gör att det inte skulle accepteras spridning i väst pga av flera tusen döda. Men om man leker lite tanken att dödligheten är som en influensa finns många intressanta tankar att tänka där… total ekonomisk kollaps i väst för en ”en vanlig influensa. Ps. Jag säger inte att det är så eller vill förringa Corona bara intressant att fundera i många vinklar…

  • GaStan skriver:

   Låt säga att dödligheten inte är värre än vid vanlig influensa. Men då måste väl ändå viruset vara väldigt mycket mer smittsamt, annars hade vi inte sett samma utveckling i norra Italien eller Wuhan. De har ju också haft influensa förr om åren utan att få överfyllda sjukhus….

   Dvs då är viruset inte så farligt mer än att många många fler smittas än vid vanlig influensa. Vilket i sig inte är nåt problem. Problemet är när riskgrupper blir smittade, vilket de sannolikt blir med så många smittade ”på stan”

 17. Christer skriver:

  Det framkommer mer och mer att smittade personer smittar utan att påvisa symtom av viruset. Det figurerar att mellan 60-90% av de som är smittade inte verkar påverkas av viruset.
  Detta betyder att själv-isolering vid feber/hosta inte hjälper med att minska antalet smittade. Total isolering av befolkning så som det nu görs i många länder kommer tillfälligt att stävja men antagligen kommer nya strategier komma inom kort.

  Alternativen verkar vara.
  – Testa löpande så många som möjligt och isolera efterhand. Fortsätt tills inga nya fall hittas.

  – Testa all riskpersonal som är i kontakt med folk. Polis, sjukvård, äldrevård etc. som arbetar med riskgrupper (äldre etc) Alla måste testas löpande i denna grupp.

  – Testa alla som uppvisar symtom av virus och isolera positiva.

  Syd-Korea testar på så många som möjligt och isolerar de som är positiva oberoende av symtom eller inte. Verkar vara enda land som lyckas.

  Nedan artikel från Italien beskriver ett samhälle i Italien där man gjort detta sedan början av utbrottet och där man är fri från smittspridning. Hela Veneto området skall köras.

  Italienska
  https://www.sanitainformazione.it/salute/scovare-i-positivi-casa-per-casa-cosi-abbiamo-sconfitto-il-virus-a-vo-il-virologo-crisanti-racconta-il-modello-veneto/

  Tackar för dit skrivande.

  • GaStan skriver:

   Bra inlägg. Håller med.

   Ett alternativ är att skydda riskgrupperna… det är fint uttryck för tvångsisolering som inte är ett lika fint uttryck!

 18. Game Over på riktigt skriver:

  USA idag ner 10 % till och nu går det nog upp för många att det här kommer bli betydligt värre än finanskrisen.

  Detta VET vi idag:

  Flygtrafiken är ned 90 %. Om flygbolagen mot förmodan överlever kommer de inte ha råd att lägga en enda ny order på flygplan hos AirBus eller Boeing kommande 2-3 år. Enbart Boeing är idag ned 26 %. Kommer ihåg när Volvo Q3 2008 inte hade en enda nettoorder på lastvagnar. Boeing lär inte ha en enda nettoorder på nya flygplan under de kommande 2 åren! Boeing, genom underleverantörer, är USAs största arbetsgivare för högre utbildade.

  Beläggningsgraden på hotell är nu nere på 10 % vilket innebär att 9 av 10 rum står tomma ”Beläggningen har hittills rasat till 10 procent mot normalt 60-70 procent” https://www.di.se/nyheter/petter-stordalens-hotelljatte-varslar-7500/
  Det lär se än värre ut kring medelhavet och där står turismen för 15-20 % av BNP. Den branschen är idag HELT död. 15-20 % av BNP är över en natt borta i Sydeuropa.

  Oljan är på väg mot 20 USD/fat eller lägre. Hela den amerikanska oljesektorn går mot konkurs med enorma skuldberg.

  Kreditmarknaden har de senaste dagarna helt frusit till is: https://twitter.com/biancoresearch/status/1240256727590866944

  I USA har samtliga bilfabriker stängt ned. Restauranger, klubbar, hotell ser få gäster.

  Italien har idag 475 döda. Vad händer när USA om 3-4 veckor uppvisar identiska siffror. USAs finansminster ute och pratar om 20 % tapp i USAs BNP om man inte vidtar stödåtgärder (de föreslagna stöden är dock bara 1000 miljarder dollar / 5 % av BNP).

  • GaStan skriver:

   Dina iaktagelser är korrekta. Men givet att jobben och företagen finns kvar efter viruset blåst över så är det tillbaks till det normala.

 19. Anders skriver:

  En snabb fråga ang investering i olja (och tack för en mycket intressant blogg!!), har du något förslag på bra instrument för en vanlig privatsparare, oljan har ju gått ner till historiskt rätt så långa nivåer, och vid en förhoppningsvis återhämtade marknad kan man ju spekulera i att efterfrågan ökar igen = högre pris. Dock känns det osäkert vilka företag som kommer överleva, och vilka skulder de har, ja geopolitisk risk m.m… därav känns det som att köpa själva råvaran är något säkrare, lite som att köpa index i stället för enskilda aktier. Hade varit intressant att höra dina synpunkter på bra certifikat, eller liknande.

 20. Optimisten skriver:

  Tack imbacill för din input
  Jag tänker efter hur jag mådde bara för en dryg vecka sedan . Trött hängig och med rethosta Ingen direkt feber men kände mig varm o svettig några dagar . Lite ont i armarna som man kan få av arbete . Som en klen förkylning , knappt det men visst lite utav influensa symtom . Sängliggande , knappast men kvällspromenaden var omotiverat jobbig. Är i typ sett aldrig ordentligt förkyld. Nu läser man om att det knappt är märkbara symtom för det stora flertalet . Vad är då det verkliga talet smittade ?? Vill påstå att jag känner min kropp väldigt bra efter att ha gått igenom cancer. Har jag redan haft Corona ??
  Lider med de 22000 som varje år dör i cancer , lägg till familjerna . Jag vet vilket helvete det är
  Men är det denna ” influensa” som ska sopa banan med våra gamla ??
  Sjukvården har ett helvete nu och sedan innan, har sett det själv
  Portföljen tappat en årslön på 3 veckor , jo den smällen kan jag ta
  Men dom som blir varslade och uppsagda i detta nu . Riktigt vidrigt hur det kan påverka samhället
  Nu börjar man se positiva nyheter lite här och där. Först ska väl amerikanen ha sin masspsykos , det skrämmer mig
  Och sen ??
  Det är inte annorlunda den här gången heller . Det gör bara jävligt ont ett tag till
  Hjälp dina gamla , dom uppskattar det . Men lås inte in dom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.