Jag tror det har bottnat nu!!!!

Någon gång måste man sticka ut hakan.

NEJ, tekniskt har vi inte fått någon köpsignal, och C vågen är still up n running. Bryter det ner ytterligare så väntar Fib50 på SPX kring 2040.

JA, fundamentalt har jag sett aktier som köpvärda en tid, fast men en stor risk att Earnings för FY20 inte är att lita på.

Ja och Nej, rent taktiskt ser börsen köpvärd på 12m sikt men sk tail risk på nedsidan är fortsatt stor på 3månader.

Jag räknar med en återhämtning på ca Fib38. Fib50 om vi har tur. 2700 för SPX, 1500 för OMX.

Sen får vi se. Tråkiga nyheter kan få oss att falla igen men sannolikheten är stor att botten håller och att vi går in i någon typ av bred konsolidering. En konsolidering som pågår till marknaden börjar skönja ljuset. Först då bryter vi upp igen!

Ser man till vinsterna kommer Q1 vara helt okej. Q3 och Q4 kommer vara helt okej för att jag tror viruset kommer vara bakom oss och för att finans- och penningpoltiken har gjort att folk kan gå tillbaks till sina arbete och vi sluppit masskonkurser. Q2 kan man inte setimera. De kommer att vara katastrof. Jag brukar tänka på vinster i termer av 12 månader framåt. När Q2 orna rullar in i juli/augusti så kommer marknaden att fokusera på Q3,Q4, samt Q1 och Q2 2021. Det kommer se bra ut, och givet de låga räntorna borde marknaden kunna handlas 18-20x vinsten. Det är en rätt rejäl uppsida av vänta sig på sikt. Frågan är inte OM, utan snarare NÄR marknaden väljer att skaka av sig Q2.

Vi får se jag kanske får äta upp den här hatten, men det kan det ju vara värt!

 

————————————

Vi får inte glömma datan, fast att den är sekundär.

IDag kom preliminära IFO från tyskland in på 87,7. Krasch! Inte i nivå med Great recession 08/09 men nära på. Pekar på att Q2 kommer vara misär.

Philly FED kom in på -12,7 mot väntat 10,0 och fg 36,7. Krasch, men inte riktigt i nivå med Great Recession heller.

surprise surprise, Q2 kommer vara dåligt… men det är inte så intressant. Det är vad börsnedgången på 30% säger också!

Det jag undrar

1, kommer pandemin vara över till sommaren… eller dröjer det?

2, har finans och penningpolitiken världen över gjort att folk i så fall går tillbaks till sina jobb ELLER har vi en strukturellt högre arbetslöshet och flertalet bolag i konkurs?

Kan du svara korrekt på de här bägge frågorna så kan du tjäna alt spara mycket pengar innan årets slut!

Angående Q2… ja den kommer vara horribel, jag intalar mig inget annat. Samtidigt när jag lutar mig tillbaks och tänker efter, hur dåligt går läkemedelsbolagen nu? Bankerna, med dagens små räntekostnader, struntar folk i att betala dem och riskerar att få banken efter sig? Fastighetsbolag med bostäder, eller med kunder, eller i varje fall företag som har pengar på banken och inte vill bli vräkta, E-handlare, Livsmedelbranschen, Teleoeratörerna…. går verkligen ALLA bolag dåligt? Nej det gör dem inte, och ovan representerar ändå en del av vinsten. Q2 kommer inte vara bra. Men vi får inte sluta analysera läget…..

Go kväll!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till Jag tror det har bottnat nu!!!!

 1. TF skriver:

  Hej o tack för bra blogg!
  Vilka är dina fibnivåer?
  Mvh,
  TF

 2. Fredde skriver:

  Det är tomt på gatorna. Hur värderas börsen i förhållande till BNP?

  • GaStan skriver:

   Q1 kommer inte stark, men inte så galet svag heller. Q3 och Q4 tror jag rätt mycket på. Jag tror ju på att penning-och finanspolitiken gör att det finns en vardag efter krisen. Q2, ja den är omöjlig att sätta en siffra på. Den kommer ju vara katastrof men det spelar inte så stor roll.

   jag brukar tänka i termer av vinster 12 månader framåt. När Q2 publiceras i juli/augusti, så kommer marknaden att förhålla sig till Q3, Q4 2020 samt Q1 och Q2 2021. Jag kanske är naiv optimist… time will tell, men jag tror den 12m Fwd vinsten kommer vara rätt fin, och givet räntebilden så borde marknaden kunna värdera den till 18-20X vinsten. Som du förstår går det att måla upp en rätt intressant bild.

   • Fredde skriver:

    Vad spelar penning- och finanspolitik för roll om ingen får gå ut? Vad ska man med likviditet till om man inte har intäkter i bolagen.

    Bankerna kommer tacka nej till Ingves 500 miljarder.

   • GaStan skriver:

    Företagen håller stängt för att det inte finns kunder. Staten tar lönerna (finanspolitik) så företagen inte har några kostnader. Riksbanken (pennibgpolitik) går in och se till att bolån och företagslån kan rullas och/eller skjuta upp räntebetalnibgen.

 3. David skriver:

  Tack för en bra blogg och för att du sticker ut hakan med jämna mellanrum. Det är uppfriskande att läsa det du skriver, då du inte har en klart uttalad agenda att promota ”ditt” företags tjänster :). Jag har själv börjat doppa fötterna i vattnet igen. Gått in med 15% av kassan igår, nu när vissa företag är på rea. Min krockkudde är XACT Bear 2 som håller emot om det mot min magkänsla skulle fortsätta gå ned.

 4. investerarfar skriver:

  Ja, det är mycket man får äta upp. Själv gjorde jag misstaget att strunta i corona då inget annat virus har gjort något nämnvärt på börserna. Kanske är en kombinations av brutal uppgång samt ökad rädsla för något okänt. En klar överreaktion i mina ögon. Det som bekymrar mig är alla dessa åtgärder. Jag vågar inte riktigt tro på statistiken från kina angående deras bromsning på grund av förtryck från diktaturen. Att skicka ut alla utländska journalister gör helt enkelt att kina har noll trovärdighet. Dock tror jag på koreas. Däremot har de enbart 2 dagar semester per år.

 5. Andreas skriver:

  Underbart att du kommer med dessa inlägg så man får tänka till lite!

  Min svaghet, som jag är väl medveten om, är definitivt en negativ bias. Därav vågar jag inte lite på mitt tyckande i vanliga fall, utan tittar bara tekniskt. Men detta är inget normalfall.

  2018 lägsta i SP500 höll emot igår. Rent tekniskt är det bra riskkvot att långa där. Men är det inte lite otroligt ändå om dessa nivåer skulle hålla? I dec 2018 när det var på väg ner så befarande man lågkonjunktur pga av stigande räntor. Denna gång har vi stängt ner större delen av världen så man knappt kan köpa en burgare i NYC. Lågkonjunkturen borde vara ett faktum och den riktiga paniken i USA har inte riktigt kickat in ännu. Mer rimliga nivåer borde vara en halvering av SP500 så att vi hamnar någonstans runt 2015 bottennivåer.

  Det vore intressant att höra dina kommentarer kring den plötsliga ökningen i amerikanska 10-åringen. Säljs den av för att USA inte längre ses som lika säkert eller är det för att frigöra cash att stoppa i annat?

  • GaStan skriver:

   Njae, i december 2018 var man övertygad om klassisk recession med två svaga år och sen återhämtning. Yieldkurvan var beviset.

   Nu förstår man att viruset kommer ha förödande effekt på kort sikt, men få tror väl att viruset kommer hålla oss hemma och sjuka i två års tid? Nej det handlar mer om folk har jobb efter pandemin och om företagen inte har gått i konkurs. Där spelar in finans- och penningpolitik en stor roll. Vissa tror på den, andra inte. Givet att man tror på att det funkar så ska vi inte ner till de nivåer du nämner.

   10-åringen är intressant. Att den ligger 100 punkter över styrräntan är räntemarknadens sätt att säga att den är riktigt positiv till konjunkturen på sikt. Dvs Viruset gör ont här och nu… men morgondagen är back to normal. Samtidigt som alla sålde 10-åringen, så borde de köpa annat, dvs aktier, men de har inte riktigt reagerat i samma utsträckning, men det kanske kommer. En alternativ tanke är att man säljer obligationer för att bunkra cash inför sämre tider…..

 6. Farbror Barbro skriver:

  Tack för dina kloka inlägg, världen bästa blogg, så befriande bra jämfört med allt annat man springer på.
  Jag är också försiktig optimist (går det att vara så?) av samma argument. Marknaden vill tro att det här är över till midsommar. Dessutom har det blivit någorlunda billigt. Jag är däremot pessimist på den underliggande utvecklingen, inte så mycket för large cap, dvs börsen, men däremot för alla små och medelstora bolag. Jag tror att om vi nu lyckas rädda ca 50 000 extra dödsfall i Sverige, vilket är långt ifrån säkert, med denna panikartade lockdown kommer det ske till en brutalt hög ekonomisk tillbakagång när alla mindre företag slås ut, arbetslösheten stiger till fasansfulla nivåer osv. Jag tror ingen är i närheten att förstå konsekvenserna på det ekonomiska planet. Att förse banksystemet med cash, när de aldrig i livet skulle låna ut pengar till den lokala pizzerian i vanliga fall, lär inte ge något. Varför skulle bankfinansiering plötsligt öppnas upp i det här läget, när man inte har några intäkter, fortfarande inga tillgångar att pantsätta och är på ruinens brant ? Du kanske kan hjälpa till att bena ut detta. Till exempel: visst bidrar minskade inbetalningar till Skatteverket, betald sjuklön mm till att sänka personalkostnaden, men hur kommer alla företag att klara resten av sina fasta kostnader? Hyror, avskrivningar, leasingavgifter etc? Intäkterna är ju i många fall 0. Reserverna små. Man ska komma ihåg att skattekrediten gäller för 3 månader. Låt oss säga att viruset blossar upp igen i säg september, och varför skulle det inte ske då vi inte har uppnått varken flockimmunitet eller (troligtvis inte heller) ett vaccin och vi har bränt skattekrediten under våren? Ny lockdown, för att vi som samhälle fortfarande inte vill acceptera att vi kanske måste uppleva en temporärt högre dödlighet för att fortfarande ha en ekonomi att återvända till. Det är här jag ramlar in i pessimismens farliga och trista slukhål.

  • Per skriver:

   Du har missat en sak, läkemedel. Dvs någon verkningsfull substans som kan sänka dödligheten.

   Säg att det tar halva tiden att få fram jämfört med att utveckla ett vaccin så kanske vi kan ha det tillgängligt till hösten.

   Utan några som helst belägg så tror jag det är vad man kalkylerar med – förutom FHM som verkar vill vilja hålla viss spridning för att skapa immunitet.

   • GaStan skriver:

    Det är ju väldigt riskabelt att kalkylera med det! Jag trodde sannolikheten att få fram nåt snabbt var extremt låg. Även om man hittar nåt så tar det tydligen lång tid innan man lyckas kommersialisera det och få fram volymer.

    Men jag är verkligen ingen expert här!

  • GaStan skriver:

   Tack för inlägget! ”Försiktig optimist”, säger du. Är inte det samma sak som att säga att får detta ett lyckligt slut, både för samhället och börsen så har man haft rätt, man var ju optimist…. men om det skiter sig, så såg man minsann riskerna! Ett annat ord för det är friskrivning, och det är väl okej…. men det ärr aldrig någon som kompenserar dig för att du stod utanför när börsen rallade… eller ger dig ersättning om börsen kraschar om du var fullinvesterad. Antingen tar man position, eller inte, och antingen går det din väg, eller inte. Jag ska inte säga nåt… jag friskriver mig själv hela tiden. Dock gör jag det mer subtilt…. typ fundamentalt är börsen köpvärd, men tekniskt har vi inga säljsignaler. Det är ju b-s egentligen. Därför ska man alltid vara tydlig. Nu tar jag position, eller inte. Eller som vissa säger, amen ta hälften. Det är ingen dum ide. så gör jag ofta när jag investerar. MEN, att satsa halva, är ju egentligen samma sak som att säga. Jag har inte en jävla aning.

   Jag tror inte heller på lån till pizzerian. Det tror jag inte nån gör. Pizzerian måste stänga, och den måste befrias från sina kostnader… åtminstone huvuddelen av dem. Alternativt säljer de fortfarande take away pizza, och då har de råd att ha anställda kvar. Pizzerian inte långt från mig det går som tåget! Än så länge!

   • Per skriver:

    ”Kalkylerar” borde jag skrivit, dvs hoppas på. Ingen vet nåt säkert i detta läge såklart.

    Poängen är dock den samma, ett läkemedel, dvs något som lindrar/hämmar tillväxt när man väl fått viruset, borde gå snabbare att få fram än vaccin. Dock utan att ha några som helst insikter i ämnet.

  • Fredde skriver:

   Instämmer. Undrar även vad som händer med arbetslösheten efter lönebetalningarna på onsdag den 25:e. Antar en del företagare kommer ha mindre eget kapital än skulder.

   Jag har hört många göra jämförelser med 9/11 eller andra krigsliknande situationer snarare än finanskrisen. Tycker dock jämförelsen haltar eftersom folk arbetar eller blir krigsplacerade i samband med krig – nu väntar arbetslöshet för många.

   En annan viktig skillnad är att staten inte kan förvänta sig särskilt mycket hjälp från den privata / finansiella sektorn nu när alla tvingas i karantän. Det betyder att mycket ansvar för att genomföra reformer i finanspolitiken måste utföras av staten, exempelvis om det måste till att skapa en ”bad bank” som ger stöd till små- och medelstora företag i akut kris.

 7. Leif Andersson skriver:

  Det här med att det är folktomt och att hela samhället står stilla känner jag inte igen utan måste gälla Stockholm. Här i sydvästra delen av landet är det fortfarande förhållandevis normala omständigheter. Folk fortsätter jobba som vanligt även om många jobbar mer hemifrån än vanligt. Är fortfarande ganska gott om personer som äter lunch ute etc.

  • GaStan skriver:

   Okej, det är ju ekonomiskt bra för er region…. MEN det kan också innebära att viruset ges chans att sprida sig som attans, och att sjukhusen kommer börja fyllas på inom nån vecka, och därefter kommer dödsfallen. Jag säger inte ATT det blir så… bara att risken är ganska påtaglig om folk inte har ändrat på sitt sociala beteende och fortfarande ses. Alternativt sitter kroniskt sjuka 80+are och vågar knappt titta ut genom nyckelhålet…. och då spelar det ingen roll om folk har lite influensa här och där om de inte smittar riskgrupperna. Men det är ju inte så kul för 80+ och veta att det i princip är självmord att ta en runda på stan. Eller tycker dem det är okej? Jag vet inte. Det kan finnas alla varianter. 80+ som sitter hemma.. och de får leva nåt år till… och 80+ som tar en tur till ICA, och som tycker att livet ska levas annars får det vara, och de är med hög sannolikhet döda om några veckor. Eller är skåningarna immuna…. inte så troligt kanske!

   Anledningen till varför unga friska ska hålla sig hemma, är ju inte för deras skull, utan för riskgruppernas skull. Ju fler vanligt folk som är smittade, ju större risk att risk grupperna smittas.

   • Leif Andersson skriver:

    Här har vi ju inte samma trängsel som i Stockholm. Håller man bara lite avstånd till andra när man befinner sig utomhus samt på restaurangerna torde smittorisken vara ganska liten.

    Tror det kan vara bra med perspektiv till den samhällsekonomiska härdsmälta som verkar pågå i Stockholm. Det talades igår på TV om depression och massarbetslöshet baserat på situationen där.

   • GaStan skriver:

    Oj, det där tror jag är en helt felaktig analys faktiskt. Var hittar du stöd för det påståendet?

   • PlutonB skriver:

    Utomhus är nog ok, inomhus är smittorisken sannolikt hög oavsett avstånd till andra. Kommit uppgifter som talar för att viruset till viss del smittar via aerosol och inte bara droppsmitta. Då hänger viruspartiklar kvar i luften inomhus en tid efter att en smittsam person lämnat rummet. Extremexemplet på sådan smitta är mässling där smitta sker flera timmar efter en smittsam person lämnat rummet. Var på skalan Corona ev ligger vet vi inte, men att ta det säkra före det osäkra bör nig vara mantrat i nuläget.

  • Eli skriver:

   När du skriver att Corona kan vara över till sommaren förresten, hur tänker du då? Jag har inte hört någon epidemiolog ha en så optimistisk syn, men det skulle ju vara mycket positivt

   • GaStan skriver:

    inte jätte vetenskapligt men

    1, Efter Kina körde lock down tog det väl 6 veckor att få ner nya smittade till noll typ. Vi vet ju inte hur effektiva restriktionerna och beteendeförändringarna är i resten av världen… men Kina har ju satt ribban hur snabbt man bli kvitt det. Italien börjar nu också märka av hur det går ner fort efter lock down få effekt. Tänk på att det sker med viss fördröjning då sjukdomsförloppet är 17 dagar.

    2, En ung frisk människa som får Corona tar sig genom detta ungefär som influensan, och den brukar ju högst härja nån månad på vintern.

    3, Den traditionella influensan brukar försvinna till sommaren… många hoppas Corona får svårare att sprida sig då också.

  • GaStan skriver:

   Hon har rätt… men det som stör mig är att hon inte säger rätt ut vad hon väljer istället.

   Dvs det är en 3-årings analys att nuvarande utveckling är skadligt för ekonomin och det får långtgående kolsekvenser som är mycket värre. Detta behöver vi göra nåt åt.

   Det är enkelt… alla börjar leva som tidigare. Problemet löst.

   Men vad är det vi måste acceptera samtidigt.

   Jo att upp mot en miljon av befolkningen, de 10% äldsta och de med svåra kroniska sjukdomar lär behöva vård. Hur många av dem som inte klarar sig vet vi inte… det kan vara 10,000 eller 100,000.

   Men då får vi offra dem helt enkelt. Det priset kanske är lågt… men då måste vi våga säga det.

   Alternativt får vi räkna med deras självisolering alternativt tvångsisolering. Detta med en osäker utgång… vi vet ju inte hur många som smittas och dör ändå,.. och vi vet inte hur länge de måste isoleras. Men då måste vi kunna säga och stå för det.

   Italien är ett bra exempel på hur smittan tog fart. I Kina också. Borde de sagt… vi kan inte köra lock down för konsekvenserna av en nedstängd ekonomi är värre. Det är ett alternativ… men då måste man kunna säga det och stå för det!!!

 8. Farbror Barbro skriver:

  Visst var det en helgardering 😉 . Vad det betyder i praktiken för min del är att jag satsar med mindre pengar, fokus på kvalitet och starka balansräkningar. Samt ett och annat bet på totalt utbombade case. Har gått ok so far, men vi är långt ifrån mål. Försiktig på indexnivå, behåller större delen av kapitalet i cash.
  Jag tycker dock jag får medhåll av en nationalekonom från IFN idag, så jag är väl inte helt ensam i min åsikt, dvs att priset för att rädda X liv kan bli oerhört högt, ur ett ekonomiskt perspektiv. Och då kanske vi inte lyckas stoppa spridningen i alla fall.
  Men jag undrar över är vilka signaler ska vi leta efter för att förstå om det går mot snabb återhämtning eller armageddon i realekonomin? ”Vanlig” statistik gissar jag inte håller?
  Jag sitter med insikt via mitt arbete hur kassaflöden kommer att utvecklas, så hoppas kunna bidra med lite realty checks. Men för de flesta företag är inte innevarande månad problemet, det ligger framför oss, är iaf min bedömning. Undantaget restaurang och retail, som ser direkt intäktsfall.

 9. Eli skriver:

  Måste bara inflika här att jag är rädd att du överskattar situationen i Kina som att de har stoppat Coronaviruset. De flesta räknar väl med att den andra vågen kommer bli betydligt värre än den första vågen som nu har bromsats. Men hoppas din optimistiska syn stämmer!

 10. Leif Andersson skriver:

  Tycker synd om er Stockholmare som inte vågar gå ut och röra er fritt utan är instängda i era bostäder. Här var det nästan fullt som vanligt vid jobblunchen på favoritrestaurangen och många människor ute på stan.

  Hade man inte varit medveten om Corona hade man tyckt att allting var normalt. Bara för att ge perspektiv på Stockholmsmediernas hysteri som sprider en överdriven rädsla till övriga landet.

 11. Jim skriver:

  Hej. Kan du ange dina fib-nivåer och hur du räknat ut dom? Frågar eftersom jag, vis av tidigare erfarenhet, inte litar på vad jag själv kommer fram till.

 12. Fredrik skriver:

  Skulle vara intressant om du kan göra en analys av stabiliteten i vårt system.

  Orsaken till att jag funderar… Jag köpte nyss en bostadsrätt för 3 mille, och hade då ett aktie/fond-sparande som var drygt lika stort. Betalade 15% i handpenning från sparandet, och sparandet steg fram till februari, toppade på 3,3 mille och är nu nere i 2,4 mille. Sparandet är tryggt, 33% globalfond, 33% TIN Ny Teknik, och 33% kvalitet i stil med Investor, Latour, Bure, Nibe, osv. Jag bestämde mig för att inte sälja av mer av sparandet vid köpet, vilket jag i efterhand såklart ångrar, men det är lätt att vara efterklok.

  Får ut 37 000 efter skatt och betalar 3400 i avgift, 3500 ränta, samt 4300 amortering. Mkt goda marginaler alltså men i dessa tider så finns det såklart en risk för att bli permitterad inom ett halvår. Men det är jag inte heller orolig för så länge som systemet inte brakar ihop fullständigt.

  Vad är det värsta som kan hända? Banksystemet sägs vara stabilt, men det säger man väl iofs alltid fram till den dag det kollapsar. Bör jag bita i det sura äpplet och betala av mer av lånet? Denna typ av frågor funderar jag på.

  • GaStan skriver:

   Jag tycker du ska vara helt lugn! Ser bra ut!

   Teckna en inkomstbortfallsförsäkring via ditt fackförbund

   • Fredrik skriver:

    Härligt! Då hoppas vi på det 🙂

    Hoppas att det är ok om jag kommenterar en sak, bara för lärande. En sak som jag lärde mig själv för 5-10 år sedan, och som jag i många år har sett att du gör fel på. ”de” och ”dem” är som ”jag” och ”mig”. Du skriver ofta ”dem” när du borde skrivit ”de”.

    Ett exempel:
    ”går verkligen ALLA bolag dåligt? Nej det gör dem inte”

    Det är som att säga:
    ”går verkligen …? Nej det gör MIG inte”
    men så säger man inte utan man säger
    ”går verkligen …? Nej det gör JAG inte”

    Du lär dig alltså genom att sätta i ”jag” istället för ”de”, och ”mig” istället för ”dem”. Jag är själv civ ing, och jag vet inte vad de där formerna heter, men jag använder mig av denna regel. Orsaken till att man blandar ihop ”de” och ”dem” är dels att de är så lika, och att man kan använda ”dom” på båda ställena. Hoppas jag inte lär dig fel nu! 🙂

    Tack så mycket för allt du ger, och se ovanstående som en liten tackgåva. Det spelar så klart ingen roll alls om du väljer att fortsätta att skriva som du gör, men möjligtvis så kan du få lite bättre genomslag i vissa sammanhang om du lär dig detta. Om du vill fördjupa dig: https://www.textlyft.se/textbildning/språkfrågor/de-eller-dem–42109064

    Tack igen för att du sprider kunskap!

   • GaStan skriver:

    Tack, du är faktiskt nummer två som påpekar detta genom åren. Hög tid att jag lär mig nu!

 13. OXYD skriver:

  GaStan nu efter några dagar. Tror du fortfarande att det har bottnat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.