Svensk Corona-kassa

Hansen och Olavi sa det i podden i fredags… Var är vinstvarningarna?

Jag har även frågat ett tiotal vänner och bekanta, helt ovetenskapligt, om de har mer pengar kvar på lönekontot än vanligt som ett resultat av minskad konsumtion. Samtliga svarar NEJ. Januari och Februari var som vanligt. Mars är annorlunda, men pengarna rinner i väg ändå.

Väger man samman detta kommer Q1 inte vara någon kioskvältare. Innan vi ger oss i kast med Q2 så kan vi titta lite på Q3 och Q4.

Världen ex Kina är i ungefär samma fas när det kommer till viruset. Det diffar på några veckor. Viruset sprider sig med lite olika hastighet beroende på åtgärder och strukturella skillnader men faktum kvarstår. När vi går in i Q3, dvs i juli, så borde smittan vara bakom oss. Dvs ett land ”röker ut” viruset genom lockdown eller kör åtgärder som förlänger det så bör det vara klart till sommaren. Det som finns kvar lär sommaren dessutom eliminera. Givet att alla företag finns kvar, och alla sitt jobb att gå till, vilket jag tror (mer om det längre ner) så är det business as usual. Därmed borde vinsterna bli som vanligt. Ovanpå det har vi en Catch-up potential från Q2 som kan bli helt okej.

Hur blir Q2?

Det är den stora frågan. Företag är rationella. När intäkterna från SAS och Scandic viker måste man anpassa kostnader. Annars blir det förluster. När förlusterna överstiger Egna kapitalet blir det konkurs. Fler företag kommer se vikande intäkter så det kommer mer varsel. Företag varslar inte bara för att undkomma konkurs. Aktieägarna har investerat sina pengar och tagit risker. I utbyte vill de ha avkastning på satsat kapital. Det är rimligt. Så även finansiellt starka företag som kan övervintra en väldigt lång nedgång kommer anpassa sina kostnader för att upprätthålla vinsterna, eller i varje fall undvika förluster. Med andra ord. Det är inte bara flygbolag, hotell och restauranger som kommer säga upp folk. ALLA kommer i princip göra det av helt rationella skäl.

Vad händer då? Jo hundratusentals arbetslösa hamnar i knäna på staten som får betala A-kassa. Det blir en ganska rejäl slant. Kan man göra det på annat sätt? Jag tror det. Jag tror mer på ”söndag hela veckan”. Dvs om ett företag har noll i försäljning, som på en söndag när det är stängt, så är det inga problem så länge som man har noll i kostnader, vilket företag inte har på söndagar. Det blir ingen vinst på söndagar. Men det blir ingen förlust heller. Jag tror det blir en typ av lösning där företag inte behöver säga upp folk, fast de behöver inte heller betala lön till dem om de inte jobbar. Om de jobbar måste de betala lön. Men det är ju okej, för om de jobbar så lär det ju finnas intäkter. Men om det inte finns intäktsmöjligheter så kan man skicka hem folk. Inte säga upp dem, man får inte avskeda. Men man behöver inte betala lön. Vad ska alla leva på om de inte får lön. Jo de kommer leva på A-kassa betald av staten. Fast det kommer inte heta A-kassa, för vederbörande är inte arbetslös. DET KANSKE KAN HETA CORONA-KASSA.  Så fort Corona släpper ekonomin ur sitt grepp så återvänder efterfrågan och då återgår alla till jobbet.

På detta sätt skulle de bli en söndag hela veckan för många företag… inga intäkter, men heller inga kostnader. Ingen förlust, men inte heller nån vinst.

Så åter till Q2. Vad blir vinsten? Ja i detta teoretiska exempel går den ju till noll. Men alla börsbolag kommer ju inte stänga ner sin verksamhet. Vissa gynnas faktiskt av krisen. För vissa blir det varken eller. På totalen blir det ändå en rejäl sättning mot förra året. Men det blir stor skillnad om företag gör gigantiska förluster, eller man lyckas lägga ett golv för detta.

Så rent samhällsekonomiskt väljer vi alltså mellan ”kostnad för A-kassa, extrem arbetslöshet, förluster bland företag och eventuella konkurser, framtida strukturella problem” OCH ”kostnad för A-kassa fast det inte heter A-kassa, ingen arbetslöshet, inga förluster bland företagen, inga konkurser och inga strukturella framtida problem”. Rätt enkelt tycker jag!

Men summerar man året utifrån det här så blir Q1 helt okej, Q2 dåligt, Q3 och Q4 bra. Totalt sett tror jag vinsterna för helåret blir mellan 0 till minus 10% jämfört med 2019. Som jämförelse kan nämnas 2009 då de föll med cirka 25%. Återigen, detta bygger på Corona viruset inte finns där under 2H20 samt att staten använder finans- och penning politik att klara den här lösningen.

Hur finansierar man det här kalaset? Jag tänker mig följande.

Kostnaden för A-kassan (som inte är A-kassa) gör att det skapas ett budgetunderskott.

Budgetunderskottet finansieras genom att Riksgälden säljer statspapper.

Riksgälden säljer dem till Riksbanken

Riksbanken finansierar dem med nytryckta pengar, dvs en typ av QE.

Problem solved!!!

Sen i nästa skede, säg om ett år när krisen är över och läget är återställt, så börjar de här obligationerna att förfalla. Då säger Riksbanken till Riksgälden. Vi vill inte rulla över i nya obligationer. Vi vill ha pengarna nu. Riksgälden emitterar då nya oblisar som de säljer till privatmarknaden, typ pensionsförvaltare som förvaltar folkets framtida pensioner, som köper de nya obligationerna. Riksgälden får in pengar. Kan betala Riksbanken för deras oblisar som förfaller, och sen makulerar dem pengarna.

Vad är det som har hänt då egentligen. Jo vi kommer använda en del av vår framtida lön, den del vi avsätter till pension, och tar över statens kostnad för Corona. Vi tar alla solidariskt ansvar för Corona rent ekonomiskt. Fast det kommer kännas annorlunda då vi sitter på statsobligationer och därmed har vi en fordran på staten. Å andra sidan betalar staten ränta på den fordran med hjälp av skatt, som primärt utgår från våra arbeten. Så allt går runt liksom.

Vad för pengar pratar vi?

Medellönen i Sverige ligger på 34,000kr/mån. Ovanpå det kommer sociala avgifter så landar vi på cirka 45,000. Sen har vi inkomstskatt på cirka 10,000kr. 24,000 har man att röra sig med. Men momsen ligger på cirka 25%. Det är 5,000kr.

Så för den genomsnittliga knegaren kan man dela upp 45,000kr i  19,000kr egna pengar. 26,000kr till staten. Pengarna som går in till staten finansierar sjuksyrror, läkare och poliser. Den apparaten vill vi upprätthålla. Så för varje person som går hemma går staten miste om 26,000kr. Sen måste individen kunna handla mat typ. Inte åka på semester eller gå på restaurang. Säg att de får 14,000 skattat och klart. Då har staten 26,000 i utebliven intäkt och 14,000 i ökad kostnad, totalt 40,000kr per person och månad. Jag tror det är grövsta laget. Vissa delar av välfärden borde man kunna dra ner på. Hursomhelst, det arbetar 5,150,000 människor i landet. Är alla hemma kostar det oss 200mdr/månaden. Men alla kommer inte vara hemma. Sjuksyrror, poliser etc kommer inte vara det. De som arbetar i livsmedelshandeln, transporter kommer inte vara det. Många företag vars personal kan jobba hemifrån eller är friska och vars kunder också är up n running kommer också kunna köra på. Men säg att hälften är hemma. Då kommer det kosta oss 100mdr i månaden. Cirka 2% av BNP. Sen kan du räkna själv hur många månader det kommer att ta. 3 månader… 6% av BNP… budgetunderskott 6% /BNP.

Statsskulden ligger på 1,200 mdr. Så att öka den med 100mdr i månaden låter ju mycket. Men det handlar mer om att den är liten.

Någon tänker säkert… amen vad fan. Svenska folket, staten, ska inte behöva ta en kostnad på 100mdr i månaden. Till alla er svarar jag… företagen kommer agera rationellt och kommer varsla. vissa kommer gå under ändå av de långsiktiga effekterna, och vi kommer tappa i utebliven tillväxt. Detta sammantaget gör det mycket dyrare för staten i slutändan att inte satsa på ”Corona-kassa”

Söndag hela veckan… de företag som kan sälja, ska sälja, och de ska behålla friska medarbetare så långt de går. Men de som inte kan ska kunna skicka hem dem utan att betala lön, men inte kunna kicka dem. De som är hemskicka får en slant från staten. Inget fett…. men man ska inte ut på stan och shoppa ändå, så gillar läget så härdar vi ut det här. Vi vill att ”maskinen” ska vara exakt likadan när Corona är över, som dagen innan Corona började. Vi vill inte att Corona sabbar livet för oss mer än under perioden hon fick härja fritt. Det räcker gott. Åtminstone för mig.

Rent börsmässigt är det också spännande.

Q1 orna kommer i april/maj och de kommer vara väldigt starka.

Q2orna kommer i augusti och kommer vara dåliga.. men då kanske vi börjar se ljuset igen så då kanske marknaden bortser från detta?

Fed gör en samordnad insats med ett gäng andra centralbanker. De sänker med 100punkter och satsar på en massa QE och dyl. Men marknaden faller i förhandeln. Vi får se. Problemet är att marknaden inte tror på penningpolitik nu. Man vill se finanspolitik, typ Corona kassa. Inte A-kassa i framtiden. Då har tåget gått.

Men när vi ändå har det på tråden? Visst kan det bli global recession 2020/2021. Då ska marknaden ner med 30% tror jag. Först test av 2016 botten… sen drar det vidare. Total nedgång 50%+.

Men det är inte mitt base case. Jag tror inte på recession av tre enkla skäl

1, viruset går över rätt snabbt

2, underliggande ekonomi är stark och är strukturellt inte i obalans

3, jag tror finans- och penningpolitiska redskap kommer att användas för att skapa ett söndag hela veckan. Man stänger av maskinen för att kunna sätta på den igen när det ser stabilt ut

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Svensk Corona-kassa

 1. Bertil-Erik Ohlsson skriver:

  Stort tack för allt du skriver det uppskattas. Jag vet inte hur mycket koll du har på dansk politik/ekonomi men avtalet mellan stat/fack/arbetsgivare verkar vara en smart lösning. Alla är med att betala, inga uppsägningar etc etc.

  https://www.dr.dk/ligetil/forstaa-nyheden/hjaelpepakke-paa-plads-staten-daekker-stor-del-af-fyringstruedes-loen

  • GaStan skriver:

   Nej den hade jag inte sett. Det är exakt detta tänk jag menade. Deras utformning verkar dessutom inte vara så dum!

   Tack för att du delade med dig, och tack för att du läser!!!!

 2. Andreas skriver:

  Jag försöker att inte agera på känsla, men just nu känns det som att komplexiteten är lite för stor för att riktigt kunna hoppas på dessa ekonomiska ”normalscenarier”.

  Jag håller med om att Sverige kan hitta sätt utan att det blir för blodigt. Men hur är det med PIIGS-länderna. Fixar de verkligen det här? Finns det inte så mycket skit sedan tidigt 10-tal, som inte är riktigt hanterat, som riskerar att blossa upp på nytt?

  Vad händer med förtroendet för företagsobligationer om ett gäng amerikanska flygbolag inkl ett redan ansträngt Boeing går omkull? Man kanske hävdar too big to fail i dessa case också och att Amerikanska staten löser det men hur många gånger kan man övertrassera en statsskuld innan det blir för mycket för marknaden?

  Eller så accepterar man att worst case scenario kanske redan ligger på bordet och att alla de som hängt med uppgången från post-Lehman fram till feb 2019 inte tror att även denna fina vinstuppbyggnad kan hänga löst.

  Det är bara saker jag klurar på för att inte gå all in för tidigt. Jag tror inte den siste optimisten sålt ännu. Men vi lär få en indikation när Europa öppnar imorgon…

 3. optimisten skriver:

  Tack Jonas för ett lite mer positivt inlägg . Det behövde vi .Mitt i mörkret och ensamheten med konservburken . Tänk vad det ska käkas ravioli i stugorna under våren .
  Här blir det ärtsoppa ända fram till påsk 🙂
  Fråga : Var detta precis vad detaljhandeln inte behövde ? E-handeln lär ju blomstra som aldrig förr när vi får sitta hemma med telefonen och tröst shoppa
  Hur blir det om vi ”stänger” sverige i en månad , en hel del verksamhet måste ju faktiskt rulla på och då även underliggande verksamheter i förlängningen . Ge oss andra tillfällig a-kassa en månad
  Klart det blir dyrt , men här kan pengarna stoppas in . tyvärr kommer det väl fuskas hejdlöst i vanlig ordning med bidragen för det är ju det som vi vet funkat innan .
  Men svensson blir ju på bärttre humör , och då kan ju pengarna börja rulla igen . Lär väl hålla rätt hårt i dom men i iallafall . toarullar o ravioli behövs kontinuerligt . kanske väntar med nya BMW´n
  Sen måste du uppdatera oss om CNY , känns som det var länge sen du skrev om den .
  Hur resonerar du om den och om kina ? Man skall inte underskatta kinesernas ambitioner fick jag veta av en herre som jobbat mycket utomlands .

 4. Game Over skriver:

  Tror att du är naiv här Kortsikt som tror på snabb återhämtning i ekonomin.

  Att företagen skall kunna återhämta sig H2 2020 är en önskedröm. Kom ihåg att sub-prime 2008 var ett par hundra miljarder dollar som spred sig som ringar på vattnet.

  Kreditmarknadena har redan idag fryst till is. Lycka till att refinansiera Junk Bonds. Ingen äter ute, ingen reser, gator och torg är tomma. Vi pratar veckor innan småföretag går i konkurs och månader innan större börjar göra det.
  Vem skall låna ut pengar till våra företag som står inför konkurs? Ingen litar på någon.

  Det är klart att det här inte blåst över till hösten. Viruset kommer att explodera på nytt efter sommaren. Vaccin ser vi tidigast Q4 2020.

  Inga familjer gör några investeringar nu utöver att köpa mat på ICA.

  Det här kommer att sätta enorma spår i våra företag och vår ekonomi.

  • GaStan skriver:

   Jag vet att din förklaring låter logisk…. men det är inte så det kommer fungera! Det kommer vara som på söndagar förr i värden. Allt står stilla och är stängt. Vi kommer kunna ha mat på bordet för att staten finansierar det genom centralbanker. Det fungerar inte långsiktigt att ha söndag varje dag, men det fungerar på kort sikt. Näringslivet mår varken bra eller dåligt av en söndag. Maskinen är avslagen… det händer ingenting

   Jag tror vi snart kommer ha en söndag hela veckan situation i de flesta länder…. näringslivet kommer inte ha några intäkter, men inte heller några kostnader. Vissa företag kommer ha intäkter… men de kommer även ha kostnader för anställda.

   Recessionen är annorlunda. Då vek efterfrågan i takt med fallande efterfrågan, samtidigt som kostnaderna fanns kvar, och vinsterna föll som resultat. Nu är det mer som Fukushima. Dvs den gav ett avbrott i hela Japans industri, som gav efterverkningar på hela världen, men efter man kunde få igång den igen så repade sig hela kedjan. Corona kommer vara som en månadslång söndag.

   Tänk dig en maskin, i normal konjunktur snurrar den, i en svag konjunktur hackar den och är trasig. Nu kommer vi att dra ut sladden, det är inget fel på maskinen. När Corona ebbar ut sätter vi på den igen. I en stark konjunktur har företag mer intäkter än kostnader, i recession har de mer kostnader än intäkter. Nu kommer de inte ha vare sig intäkter eller kostnader. De som har intäkter kommer vara större än kostnader. Är det tvärtom stänger de av apparaten.

   Stater kommer gå in och se till att folk utan lön (fast med fortsatt anställning) kommer att ha mat på bordet. Pengarna kommer från centralbankerna.

   Vi vet inte om viruset tar fart i höst igen…. forskare som kan sina saker argumenterar både för och emot. SARS försvann, men kom inte tillbaks.

 5. Optimisten skriver:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-strimmor-av-ljus-i-coronamorkret

  Nåt positivt som behöver lyftas fram i detta totala mörker

  Lider med Italien , men älskar italienarna som sjunger från balkongerna , säger en del om deras inställning till livet

  • GaStan skriver:

   Tack… ja Kina är verkligen ett prakt exempel på hur man röker ut ett virus. Läste precis en rapport fr Goldman som visar hur de flesta indikatorerna är på väg tillbaka. Väldigt starkt dessutom. Sen kommer ju Kina känna av sin omvärld… men det har ju inte med dem att göra. Det finns såklart även en risk att viruset kommer tillbaka, men just nu ser det ju väldigt bra ut!

 6. Vardagsekonomen skriver:

  Kul blogg och intressant lösning. Tyvärr tappar vi viktig tid pga handlingsförlamad regering. Dålig kommunikation och passiv inställning kommer att bli förödande. Krisen kommer gå som dominiobrickor som faller. Turism och resebolag först sedan detaljhandel. SAS varsel är bara början.

  Jag listar mina åtgärdspunkter i min blogg idag.

  • GaStan skriver:

   Alla bolag kommer varsla… ingen kommer klara sig undan. Förlusterna kommer ändå. Därpå konkurser. Då blir det långsiktiga problem. Troligtvis recession…. men politierna inser detta. Därför kommer de finanspolitiska paketen som löser den knuten. Inte A-kassa utan Corona-kassan, med den stora skillnaden att ingen mister jobbet. Du måste göra skillnad på recession, konkurrs och fallande dominobrickor…. och en ”söndag” där allt bara är stängt och folk sitter hemma och kurerar sig.

 7. Fredde skriver:

  Regeringen kommer lägga förslag idag. Den samlade kostnaden för förslaget ska enligt Di:s uppgifter vara en bit under 1 miljard kronor.

  Låter som att förslaget behöver utökas med 100-200 miljarder per månad för att kunna absorbera kostnaderna du ser framför oss?

  • GaStan skriver:

   1 mdr räcker till 25,000 pers. De kanske tror att det bara blir Sas och några till 🙂

   Jag tror de vet vad jag vet. Men de hoppas fortfarande. Jag hoppas också, jag bara inser att det är högst osannolikt.

   Men i takt med att våra sjukhus fylls pånörmaste veckorna och antal dödsfall ökar i intensitet ju mer dras snaran åt, och ju mer kommer man inse vilka åtgärder som måste sättas in.

   • Fredde skriver:

    ”It estimates that the 19 eurozone members have made €39.04bn of virus-related spending commitments.

    ”Equalling only 0.33 per cent of eurozone GDP, that amount pales in comparison with the €200bn spending programme coordinated by Brussels and EU member states after the 2008 financial crisis, which was worth 1.5 per of GDP.”

   • GaStan skriver:

    Det kommer….

 8. badibalja skriver:

  Jonas for president!!=)

 9. Optimisten skriver:

  Gärna Jonas som president
  Tror du hade uträttat storverk
  Din Corona kassa – utmärkt
  Förtroendet för nuvarande är väl snart under botten
  Har ansvariga som lade varslet på karolinska uttalat sig ännu ?
  Kör på Jonas , vi behöver dina tankar

 10. Pelle skriver:

  Tack för en utmärkt blogg. Hittade hit precis. En kanske dum fråga om dina tidigare inlägg om den pågående ABC-rörelsen. men jag måste ändå ställa den.

  Finns det något som kan tala för att det pågående nedstället fortfarande befinner sig i A-fasen? Dvs att vi egentligen inte sett någon B-korrektion uppåt och följaktligen heller ingen C-rekyl nedåt.

  När jag spanar in OMX i skrivande stund (11.36) verkar det inte som att the bottom is nådd….

  • GaStan skriver:

   Tack för att du gillar!

   Nej inte så som jag tolkar det i alla fall. Eftersom SPX retracerade Fib38%, så visste vi att A var slut. Sen när vi vände ner så visste vi även att B var slut. Nu är vi fortfarande i C. Jag önskar jag kunde pricka rätt i C, men säker kan man inte vara förrän vi retracerar Fib38%.

 11. villatoca skriver:

  Verkligen exemplariskt enkelt illustrerade exempel. Väl skrivet! Två synpunkter:

  1. Du utgår i exemplet från samtliga löntagare i Sverige. Det hade kanske varit mer relevant att utgå från antal anställda i privat sektor för att skatta worst case?

  2. Företagen får inte noll kostnader på dina ”söndagar”. De har fortfarande kostnader för t.ex. lokaler och IT-system som de inte kommer undan kortsiktigt. Därför är det extra viktigt att statens åtgärder tar höjd för HELA personalkostnaden, och inte som det paket som presenterades nu på morgonen, litet drygt halva kostnaden. Det är varken hackat eller malet och bidrar snarare till att förvärra situationen (dvs vi får både konkurser, lågkonjunktur och massarbetslöshet samtidigt som staten tar stora kostnader).

  Tack igen för en oerhört värdefull blogg. Den och du är mycket uppskattad av oss läsare!

  • GaStan skriver:

   Tack Fredrik!

   1, Jo men det gör jag ju när jag säger att det blir 100mdr istället för 200mdr. Dvs jag sorterar bort alla statligt anställda… och sen alla som jobbar i livsnödvändiga företag och dess värdekejda… samt alla andra företag som vill ha öppen för att de på ett eller annat sätt kan sälja sina produkter. Typ en E-handelssajts personal….

   2, Nej det förstår jag också… hyror, räntor och annat tickar… jag vill bara när jag statuerar exempel förenkla så att en 3-åring fattar. I praktiken är det lite lurigare… och du har definitivt rätt! Moral Hazard måste också undvikas… dvs där förtag utnyttjar detta till sin fördel trots att de inte behövt det…

  • GaStan skriver:

   By the way…. du måste ju vara en av dem som följt min blogg längst?

   • villatoca skriver:

    Ha ha, ingen aning. Men det har varit ett nöje, haft mycket behållning av dina tankar. Klartänkt och no BS. Din tekniska analys hoppas jag du inte följer slaviskt, men det är en bisak ;). Vad gäller makro är din blogg enligt min åsikt bäst i Sverige och hävdar sig väl internationellt. Keep it up!

   • GaStan skriver:

    thanks… nej den tekniska är inte mitt starkaste kort!

 12. Lennart skriver:

  Tack för en väldigt informativ och intressant sida! Blir mer och mer paranoid av all läsning om Corona och fallande börser. Blir orolig att man får se hela sitt kapital försvinna i en gigantiskt krasch. Att till och med mina Räntefonder blir värdelösa i en krasch av underliggande länder, företag, banker, konstruktioner eller vadsomhelst som en lekman inte förstår.

  Så till frågan; hur sparar man säkert i dessa väldigt svårförutsägbara tider om man har större kapital än bankgarantier och enbart handlar via Nordnet|Avanza?

  tack!

  • GaStan skriver:

   Tusen tack för att du gillar!

   Oj, mycket bra fråga. Jag skulle köpt fonder som sitter på KORTA statspapper. Antingen svenska eller papper emiterade av EU eller US Treasury. Sitter du på långa papper och krisen löser sig så kommer du att förlora pengar. De korta rör sig inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.