Redan nytt björnrally?

Nej jag tror inte det. I december trodde jag det fanns goda chanser på ett uppställ mot 3900-3950 innan januari skulle bjuda på nya börsfall. Säsongseffekter skulle kunna få en självuppfyllande effekt. Nu blev det inte så utan vi konsoliderande och stängde svagt. Istället bjöd årets första vecka på optimism och nu bryter det upp.

Är detta starten på nåt nytt? Well det är inte ovanligt att marknaden fintar inför en större rörelse. Det ska inte vara lätt att positionera sig. Men det kan även vara starten på ett nytt björnrally. Rent tekniskt tror jag det drar upp mot 3950ish. Sen kommer marknaden komma tillbaka mot 3850-3900 och stämma av taket i konsolideringen. Därefter får vi avgörandet. Antingen faller det vidare och då väntar 3600…. eller bryter det upp och då signalerar det att vi kan nå 4400. Nytt björnrally.

Varför så positiv reaktion i fredags. Dollarn började svagas. Det kan antingen bero på en duvig syn på framtiden, vilket Timlönerna pekade på i NFP datan, och James Bullards (ej röstande men stor hök inom FED) tal i fredags. Eller risk-on vilket handlar om att marknaden tror på Soft landing, vilket det hyggligt starka jobbskapandet pekade på. Jobbsiffran var börsvänlig. Men jobbsiffror är lagging data. Vad som inte är lagging är ISM non-Mfg där underkomponenerna New Orders och Business Activity inte visar på någon soft landing, utan snarare rätt stor risk för recession. SAMTIDIGT som ISM Non-Mfg Prices visar på att högt tryck på priserna i service och tjänstesektorn. Dvs att vi har disinflation inom core goods CPI, det vet vi. Huvudvärken för FED finns inom Service sektorn, och där är trycket fortsatt högt. MEN marknaden väger alltid Jobbdata tyngre än ISM… så det är inte jättekonstigt att marknaden reagerar på NFP. MEN om man nu ska pensla en uppgång till 4,400 och ett fjärde björnrally, så gäller det att datan fortsätter att komma in på rätt sätt. Och det är jag rätt tveksam till.

Många menar också på att Kinas öppnande kommer ge en efterfrågepush åt många råvaror, som tidigare har kommit ner, men kommer studsa tillbaka, och göra så varor återigen blir lite dyrare. Så Kinas öppnandet egentligen leder till importerad varuinflation. Precis när vi räknat ut varuinflationen. Detta skulle kunna Tvinga FED att fortsätta höja med 25 punkter per möte längre än man tror idag. Jag är skeptisk till detta resonemang, av ett enkelt skäl. Kinas öppnande kan visserligen leda till en lokal Demand push, men resten av världen lär samtidigt uppleva en inbromsning av Demend när räntehöjningarna nu börjar sippra ner i realekonomin. Dvs Kinesiska företag kommer se fallande orders från EU/US företag när efterfrågan viker och lagerhyllorna är välfyllda. Om man ställer denna effekt mot det positiva att de släpper Covid restriktioner, så tror jag nettot inte blir så stor uppgång som många tror i varuinflationen. Kontentan: Jag tror INTE att öppnandet av Kina ger en rebound i Globala varuinflation.

I veckan som kommer så är det ganska tunt, men i vanlig ordning är CPI från USA superviktig. Vi har även inflation från Sverige.

Mitt target i denna bear market är fortfarande 2800-3000, och jag anser att man ska hålla låg risk i portföljerna. Samtidigt har jag ambitionen att fånga björnrallyn, och om detta är ännu en så vill man ju vara med eller åtminstone medveten om den, och tagit ett beslut.

Fundamentalt, så går det inte att räkna hem nivåer på 4400…. men det gjorde det inte 4300 i mitten av augusti heller. Kortsiktiga björnrallyn har väldigt lite med värdering att göra. Men att vi är en Björnmarknad rent generellt har ALLT att göra med värdering och vinstutsikter. Det gäller att förstå skillnaderna här.

Tbc…

Ha en fin vecka!

———————

Min syn på FED… som idag står på 4,25% styrränta

Så länge som det skapas jobb, så höjer man med 25 punkter per möte. Vissa skulle säga ”Vadå jobb, det är väl CPI dom tittar på?” Well not really. Inflationen idag är på väg ner. Framförallt pga att Goods inflation avtar. Den andra faktorn är Service inflation, som enkelt uttryckt handlar om löner och hyror. Hyror är starkt lagging, och hyfsat prognosbart så den kan vi lämna därhän. Kvar finns lönerna. När lönen stiger så skickar företagen vidare kostnadsökningen ut mot kund. Lönerna stiger när 1, arbetsmarknaden är tajt och 2, tillväxten är god. Slutar det skapas jobb så faller löneinflationen tillbaka till normala nivåer. Tillväxt och jobbskapande går hand i hand. För att FED ska strukturellt få bukt med inflation, så måste man få ner tillväxt. Det är samma sak som att det slutas skapas jobb. Därför säger jag… så länge som det skapas jobb så höjer man räntan.

Jag tror på 25 punkter i februari till 4,50%. Marsmötet är klart osäkert, och Maj borde inte vara någon höjning. Men det beror på följande:

Så länge som det skapas jobb som idag så höjer man, och QT fortsätter

Om jobbskapandet trillar ner mot Noll, så slutar man att höja. QT fortsätter dock

Om jobbskapandet en enskild månad blir minus 500k+ så sänker man ner till 1,50% styrränta och slopar QT.

Om läget fortsätter att förvärras så sänker man till noll, och sjösätter nytt QE.

Inflation är inget problem under 2023, den stora frågan är soft landing eller recession. Många tror på Soft landing. Jag menar på att de missar att styrränta slår genom med 6 månaders fördröjning i realekonomin. Ekonomin IDAG präglas av räntor för ett halvårsedan. Ekonomin i sommar präglas av räntor idag. Därför tror jag på recession. En annan faktor är att vi har full sysselsättning i USA, en annan är att löneinflationen har toppat. Eftersom nya jobb och löneökning är en nominell köpkraftsbärare, så finns det bara en väg att gå om man ser till YoY%. Nedåt. Dvs den ökningen som varit senaste två åren, och som varit viktig för DEMAND push (utöver låga räntor och budgetunderkott) kan inte upprepas.

Så recessionstemat bygger på

1, Räntorna slår genom med fördröjning

2, Köpkraften JobbXlön klingar av YoY%

3, Obefintliga budgetunderskott (de kommer först om det blir recession)

—————————–

Tisdag,

Powell ska hålla nåt tal kl 1500 idag….

Alla väntar på CPI på torsdag…

Förväntningarna på core CPI ligger på 0,3% MoM mot fg 0,2%.

Det är ju en låg siffra om man ser till senaste året, men rätt inline med det vi sett på sistone.

Vad säger pulsen där ute? Ja tittar man på ISM Mfg Prices kom den in på 39,4 senast mot fg 43,0. Dvs det är fortsatt väldigt deflatoriskt i Goods sektorn, men man kan inte säga att momentum har ökat. Det är lite same same. Tittar man på ISM Non-Mfg PRices kom den in på 67,6 mot fg 70,0. Dvs fortsatt högt tryck i service näringen. Samtidigt känns det inte som om marknaden är överdrivet positiv där ute. 0,2% är i sig en bra siffra, då den pekar på en årstakt om 2,5% vilket översatt till core PCE blir 2%. Dvs inom målet. En siffra på 0,4% är dålig. Kommer siffran inline med 0,3 så har jag ingen bestämt uppfattning om hur reaktionen blir… sen handlar det såklart om sammansättningen. Core goods mot core services…. hyror, begagande bilarf etc….

Spännande här nere vid 3850 om det håller… eller det studsar upp över 3900 igen…

——————-

Jag har sagt det innan, och jag tänker fortsätta att säga det…. för en vacker dag gäller följande:

”Börsen fokuserar aldrig på samma sak i evighet. En vacker dag kommer börsen inte bry sig om inflationsdata längre, utan något annat. En vacker dag kommer inflationsdatan att vara obesvärande låg, och det enda jag vet är att marknaden slutade bry sig om inflation långt innan dess. Den dagen börsen slutar bry sig om inflation, så kommer den att bry sig om nåt annat. Jag tror det är konjunktur och vinster.”

Själva stjärningspunkten blir intressant, för idag tänker alla att dålig konjunkturdata och låg inflationsdata är bra för börsen, men helt plötsligt är det något negativt.

Problemet är att man ser först i efterhand när själva narrativet har ändrats. Då står det mycket klart. Detta tidsgap brukar kosta pengar. För man agerar på det gamla narrativet.

Problemet är att jag inte vet när det kommer hända, bara ATT det kommer att hända. Så jag är inte mycket till hjälp. Sorry för det!

Inflation på torsdag kl 1430…. många tycks tro att siffran kommer in lågt. Understödd av fallande priser på begagnade bilar, mindre hyres höjningar och eventuellt lite lägre lönebildning. I andra ringhalvan har vi de bägge ISM, som inte pekar på någon större överraskning. Jobbskapandet är dessutom starkt, vilket både pekar på hygglig underliggande tillväxt och optimistiska företag. De kanske inte drar sig för att höja priserna….. spännande blir det iallafall!

Torsdag

och Inflation-Day…

Det finns lite blandade signaler i marknaden om hur den ska komma in, men whispering är väl att den kommer in lågt. I månadstakt väntas Core CPI komma in på 0,3% mot fg 0,2%. Jag gissar på att den kommer in inline och det blir en Sell the News reaktion. Även om den kommer in lågt, så tror jag på kort uppställ, och sen Sell the News reaktion. Kommer den in högt blir det Sell direkt.

Men hur ser kartan ut här?

Well, Jag är ju likt många andra i Björnlägret. Jag hade tidigare target på 4084, där jag ”hoppade av”. Marknaden toppade ur på 4100 och vänder ner.

Jag ska försöka att inte göra för mycket efterhandskonstruktion här… men min karta sa sen följande

1A ner till 3800 (vi fick 3760)

1B upp till 3900-3950 (där vi är nu, fast vi slagit över något)

1C 3600ish…

2… 3800ish

3abc 3300 (3250-3350) (1-2-3 är slut)

Från 3300 får vi en ny studs upp mot 3600+, låt kalla det björnrally, sen ner mot 2800-3000. SLUT

Sen nästa uppgångsfas, och detta är sjuuuukt osäker materia såklart, skulle kunna blir från 2800-3000 upp till 3600, sen ner till 3300 igen, och sen upp till 3900….

Vi är nu i 1B och marknaden är stark.

Ovan är fortfarande mitt base case. Men det finns ett alternativt scenario som innebär att ovan inte alls stämmer.

Att Björnrallyt som inleddes på 3490 i oktober ska ta oss till 4,400 och att nedgången från 4100 till 3760 bara var ett hack i kurvan.

Rent fundamentalt skulle detta förklaras av att recessionen tar fart först under andra halvåret, och att de negativa vinstrevideringarna INTE infaller under första halvåret. Därmed fortsätter marknaden att lita på 220-230 dollar i vinst för i år. Detta SAMTIDIGT som man slutar oroa sig för inflation och räntor. Detta då inflationsdatan blir allt bättre, räntorna rör sig nedåt (och dollarn fortsätter att vara svag, vilket är en Duvig reaktion, till skillnad från Stark dollar och fallande räntor som är Risk Off) och sist men inte minst. FED anses bli mindre och mindre hökaktiga, samtidigt som något i ekonomin ”inte gått sönder”. Dvs man tror på narrativet att FED lyckas bekämpa inflation utan att knäcka ekonomin. Soft landing narrativet innebär bibehållna vinstnivåer.

Jag tror inte ett ögonblick på det här. Följande gäller. För att vinsterna ska fortsätta att vara höga så måste företagen har fortsatt god försäljning. För att ha det så måste ekonomin växa. Om ekonomin växer samtidigt som arbetslösheten är låg, som idag, så kommer trycket på lönerna att vara högt. Är trycket på lönerna högt, så kommer företagen att skicka vidare den kostnadsökningen på kunderna genom att höja priserna. Då kommer alltså inte inflationen att strukturellt vilja komma ner. ALLTSÅ: Om du tror på bibehållna vinster, så måste man tro på soft landing, men om man tror på det så kan man inte tro att FED ska sluta höja. De måste höja till nåt går sönder, annars får de inte bukt med inflationen rent strukturellt.

Den vakne kanske frågar då: Amen Jonas, inflationen på månadsbasis har ju kommit ner en hel del och inom Goods inflation slår den ju nästan om till deflation snart. Enligt dig måste något redan vara trasigt? Det är korrekt, men jag hävdar att ISM New orders, båda index, visar på att något är på väg att gå sönder. Men Vinst estimaten bryr sig inte….. så antingen måste New orders upp rejält, eller är det bara en tidsfråga innan vinstestimaten ska ner. Ni förstår ju vad jag tror på!

MEN, vi kan lik förbaskat vara i en fas där marknaden tror på Soft landing + fallande inflation, även om det visar sig senare att det är fel…. vilket gör att ovan scenario där börsen ska ner, inte kommer just nu utan senare, och att vi i dagens optimism, drar vidare mot 4,400. En nytt Björnrally i Björntrenden.

DETTA ÄR DOCK INTE BASE CASE… utan jag väntar mig fortfarande urtoppning och att vi snart tar sats mot 3600…. men det gäller att vara ödmjuk… och dagens inflations siffra ÄR viktig för marknaden.

Tbc

Inflation från USA, Core CPI, kom precis in på 0,3% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,2…. bra siffra sett till senaste året, men inget som gör FED nöjd då 0,3 uppräknat till årsbasis blir 3,6%. Too high. Denna siffra i kombination med jobbrapporten gör att de kommer höja i februari… vilket marknaden väntar sig, men de kommer också göra klart för marknaden att de tänker fortsätta att höja. Vilket såklart marknaden också vet. Men vad jag tror vi behöver är siffror som får FED att vackla kring höjningarna. Detta är INTE sen sån siffra. På årsbasis kom den in på 5,7% mot väntat 5,7 och fg 6,0…

Inklusive Energi kom den in på -0,1% MoM mot väntat -0,1 och fg +0,1… aggregerat sänktes alltså priserna i december i USA. Men det handlar ju alltså om lägre energipriser. Rensat för dom höjer man fortfarande. På årsbasis blev det 6,5 mot väntat 6,5 och fg 7,1.

Jag har inte studerat sammansättningen, dvs core Goods inflation med bagagande bilar etc och Service Inflation med Hyror etc… får återkomma till det.

Först kom terminen ner till 3930 men är nu tillbaka…

Stängning ovan 4,000 pekar på att detta ska vidare… på sikt 4400

Faller det under 3930 är det svagt,

Stängning under 3890 pekar på att det ska vidare ner… på sikt 3600

——————-

Äntligen fredag…

Efter en liten djupgrävning i gårdagens CPI data står det klart att det är Core Goods inflation som fortsätter ner med Begagnade bilar i spetsen. Detta kommer fortsätta. Givet att ekonomin nu bromsat in något, vilket alltså påverkat efterfrågan, så är det inte så konstigt att företagen inte klarar höja priserna på varor som tidigare. De är inte heller forcerade att göra det heller då råvarupriser, fraktpriser och dylikt inte heller sätter den pressen på dyra inköp. Om vi rullar över i recession kan man vänta sig att företagen börjar sänka priserna för att möta efterfrågan. Detta är inget annat än goods deflation, vilket alltså kommer driva core CPI ytterligare nedåt.

När det kommer till core Service inflation är det annorlunda. Där är trycket fortsatt högt. Dels handlar det om att Service sektorn har laggat Goods ända sen Covid för två år sedan. Men det handlar även om att efterfrågan där har fram till väldigt nyligen varit förhållandevis god. Företagen har helt enkelt haft möjlighet att höja priserna men ändå sälja sina tjänster. Men det handlar även om ett kostnadstryck från lönerna. Dels för att lönetakten varit hög, men också för att man rekrylterat mycket folk som ökat lönekostnaderna. Man skickar vidare de här kostnaderna mot kund. Men Service inflation i USA handlar även om stigande hyror. Denna faktorn börjar tappa momentum, och vi ska egentligen inte fästa för stor vikt vid den här då den är den mest laggande faktorn i inflationskalkylen.

Summasumarum, inflationen är på väg ner, och om ett år är den inte längre ett problem. Jag har sagt det innan och säger det igen. Inflation är inte ett problem, och marknaden borde börja ignorera denna variabel.

Dock finns FED variabeln kvar, och som jag skrivit tidigare så är jag inte säker på att de slutar höja för att inflationen kommer ner, utan de kommer att kräva att jobbskapandet kommer ner, annars kan de inte strukturellt brotta ner inflationen. Så räkna med fortsatt höjningar så länge som jobbskapandet är intakt.

Dock borde jobbskapandet att försvinna i takt med att räntorna får genomslag.

Räntemarknaden är smart. Den har redan fattat detta. 10-åringen i USA toppade sannolikt ut på 4,3% och är nu på väg ner. Den faller av många skäl.

1, inflationsproblemet kommer försvinna

2, FED har börjat sänka garden

3, Konjunkturutsikterna är svaga

4, Kapitalet flyr risk och köper bonds… vilket trycker upp priset, ner räntan

10-åringen föll först från 4,3 till 3,4. Sen studs mot 3,9. Nu är vi snart på 3,4 igen. Jag tror den här kommer att brytas och vi fortsätter ner mot 3,0%ish.

Svag ränta… är det bra för börsen? Ja, om dollarn är svag. För det signalerar att marknaden har en duvig syn, men inte nödvändigtvis en negativ syn på konjunkturen. In a nutshell, Softlanding. Så rätt positivt för börsen.

Men om dollarn stärks och räntorna faller, då är det Risk Off, och det är samma sak som att marknaden tror på Recession. Not good för börsen.

Var är dollarn på väg? Tyvärr är jag lite biased här. Jag tror ju på recession caset, så därför blir ju min tolkning därefter. Men tittar man på DXY, dollarindex, så har den stämt av Fib50% av hela den tidigare dollarförstärkningen och är nere på trendlinjen. En studs härifrån hade varit tekniskt väldigt fint. Det jag säger att Dollar står inför en stark rörelse.

Fallande ränta, och stark dollar, är som sagt dåligt för börsen. Ovanpå detta har vi en överköpt börs, samt PE18 på vinstestimat (som bygger på softlanding, och inte recession). Inget köpläge i min bok om man säger så…

Så jag är negativ. Sen är jag medveten om OPEX nästa fredag, och det är möjligt att man vill hålla marknaden under armarna för att ingen ska kunna tjäna pengar på sina korta positioner. Men efter det ser det riktigt mörkt ut.

Brott av 3870-3890 ger mig en signal om att vi ska ner mot 3600. Detta är mitt base case. Största risken att det inte blir så är det det fortsätter upp till 4400 i februari, senaste i mars. Och sen ny Bear market. Fundamenta bakom detta är alltså fallande inflation+rätor, fast fortsatt SVAG dollar, och positiv syn på vinster, dvs en fortsatt tro på Softlanding…. vilket alltså datan och kvartalsrapporter får visa vägen.

Så Svaga rapporter framöver + dålig data…. då överger man sannolikt softlanding och marknaden börjar handlas ner. Starka rapporter och stark data… ja då kommer marknaden att fortsätta upp. Skillnaden är 3600 alt 4400.

Morgan Stanley, bara en av många och som naturligtvis inte behöver ha rätt, tror att många har en övertro på Q4 vinsterna som trillar in nu. Övertron skulle komma av att man tror efterfrågan är okej under Q4 samtidigt som inköpspriserna kommit ner, vilket håller upp bruttovinsterna och gör så att Earnings blir starka. Så kan det bli såklart. Och då har vi kanske 4400 scenariot. MEN, de tror att efterfrågan inte varit så bra som många hoppas på under Q4, och säljer man mindre, så spelar det liten roll om inköpspriset blivit lägre. Bruttovinsterna blir inte så starka, och därför blir inte vinsterna det. Detta hade spelat 3600 caset i händerna.

Jag är kluven… tittar på man ISM Mfg och ISM non-mfg under oktober – december, så har de varit förhållandevis stabila, och skulle inte indikera ett stort tapp på efterfrågan. Även jobbskapandet och löneutvecklingen var stark under Q4, och kvartalen dessförinnan. Så det har funnits nominell köpkraft. Men det handlar om hur vinsterna kommer in relativt förväntningar. Inte hur de blir i absoluta termer.

Hursomhelst… inflationscaset är på väg ut genom dörren, och rapporter och data kommer visa vägen för börsen…. vilket kan ta den mot 4400 alt 3600. Jag hoppade av vid 4084 i december, och jag står fortfarande på sidolinjen och penslar efter 3600. Jag köper inte det här.

En annan intressant faktor är att Europa gått så starkt och även Nasdaq/Growth visat framfötterna på sistone. Europa handlar såklart om gaspriser, och värderingar efter tidigare varit sån laggard, och inte mindre marknaden stora undervikt. Nasdaq handlar mer om räntenarrativet, svårigheter för Growth bolag att levererar vilket manifestierats av uppsägningar i Silicon Valey. Men även där underviktad laggard. Den stora frågan här…. var de här bägge dom sista catch-up tillgångarna att gå bra, innan nästa större nedgång. Eller är deras uppvaknande en början på något nytt, något som kan driva oss ännu högre? Ja eftersom jag är bearish, och därmed biased, så tror jag på en sista catch-up. Nu har liksom allt gått klart…. och då finns det bara en väg att gå.

Men som sagt, nästa veckan kan bli såsig pga OPEX… och det är först efteråt det kan bli lite action.

Sist men inte minst… Svensk inflation kom precis!

Svensk kärninflation, CPIF ex energi kom in på 0,8% MoM mot väntat 0,7 och fg 0,2. I årstakt kom den in 8,4% YoY mot väntat 8,3 och fg 8,0. Ink energi kom den in ännu högre. Detta är sämre än väntat och riktigt höga tal. Sverige har samma problem med inflation som övriga Europa, och vår svaga krona gör saken ännu sämre. Thedeen och Riksbanken kommer att höja med 50 punkter från 2,50 till 3,00 vid nästa möte den 9 februari. Nästa möte är i april, och då tror jag inte det blir någon höjning.

Rörliga bolån kommer ligga kring 4,0-4,5…. bundna 4,5-5,0. Det kostar redan Svenska hushåll, och för varje dag förfaller ett antal bundna lån som läggs till den nya höga rörliga räntan. Räntekostnaderna äter sig in i våra plånböcker. För två år sen belastade våra räntekostnaderna cirka 4% av våra inkomster. I takt med att bundna lån faller, så rör sig denna siffra i snabb takt upp mot 12-13%. Vi kommer inte flytta från våra hem, men vi kommer dra ner på allt annat. Arbetslösheten kommer att öka kraftigt under året. Spänn fast er säger jag. Bostadspriserna kommer att fortsätta ner. Jag skulle säga att nedgången har kommit halvvägs. När vi har kravlat oss ur det här så kommer vi kunna konstatera att värdet på din bostad var ner nästan 30% från tidigare topp nivå innan läget stabiliserades. NÄR, ja det är svårt att säga, men jag har en tumregel. Den 30åriga amerikanska bostadsobligationen toppade i oktober förra året, och kommer nu trenda nedåt. Säg att svenska marknaden vänder med 12 månaders fördröjning. Det skulle betyda att svenska bostadspriser bottnar i oktober i år. Samtidigt har vi den svenska bostadsobligationen, som verkar leda med cirka 6 månader. Den pekar på att priserna bottnar redan i sommar. Så det är svårt att säga. Jag säger botten sker under andra halvåret.

Ja sorry för att jag är så negativ en fredag, men det är vad det är.

Får iallafall önska er en riktigt trevlig helg!

PS. Jag får ju rätt ofta frågor på OMX… som jag inte följer. Men man kan tänka sig följande:

SPX 4400 = OMX 2400+

SPX 3600 = OMX 2040

SPX 3300 = OMX 1800

SPX 3000 = OMX 1600ish

DS

Avslutningsvis…. det känns som att vi vrider ur det sista av inflations-narrativ trasan nu. Nästa narrativ är som sagt Recession eller Softlanding narrativet. KOM IHÅG då en sak. Marknaden diskar framtiden. Om vi är i recession om 6 månader, så kommer det gå ner fram tills dess. När vi sitter där på vårkanten och konstaterar att det ser riktigt dåligt ut. Ja då kommer man också inse att man borde såld/kortat marknaden i januari. Om det inte ser så dåligt ut, dvs vi klarar Soft landing, då kommer också marknaden har duckat nya bottnar. Poängen här är inte det ena eller andra. Utan man måste ta risken att bilda sig en uppfattning om konjunktur och vinst läget om 3-6 månader, för att IDAG positionera sig för stark eller svag börs.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

45 kommentarer till Redan nytt björnrally?

 1. Green Orange skriver:

  Kanske inte så relaterat till ditt inlägg, men bara en tanke som jag själv haft. Tidigare hade vi två bilar os..v. köpte lunch ute och lite frallor o.s.v. men vi jobbar i stort sett hemma fortfarande med hemleverans nu 3 år senare. De pengarna vi spenderade på att ”pendla” innan, vilket ändå var en del, köper vi nu annat skit för. När de flesta sedan är tillbaka (vilket jag inte tror att de är?) då borde det försvinna en hel den pengar för konsumsion? Kanske inget som påverkar inflationen, jag vet inte

  • GaStan skriver:

   Man kan förenkla det ännu mer faktiskt….

   99% av oss spenderar typ hela vår lön fram till att vi får nästa. Sen om vi spenderar på ditten eller datten spelar inte så stor roll för den samlade ekonomiska utvcecklingen.

   Sparkvoten i olika länder är också hyfsat stabil. X% pengar avsätts till pension, och vissa till budget, men det brukar sättas sprätt på nån semesterresa el likn under året.

   Om man utgår från att alla spenderas, så är köpkraften ”Alla som jobbar X deras lön”, och denna drivs av nya jobb och löneökningar. Sen kan man slå av räntekostnader. Där har du det nominella konsumtionsutrymmet. Sen hur det mycket blir realt, dvs i konsumerad volym, beror på inflation. Som nu har löner och nya jobb drivit upp nominell köpkraft 7-8%…. men den har ätitis upp av inflation, så i volym är det samma som innan.

   Det som slår i år, är att räntekostnader och energinotan gröper ut börsen, så volymen kommer gå ner. DEt är därför som flaskhalsar försvunnit, råvarupriser inte stiger, frakt kostnader gått ner etc. Det i sin tur gör att Goods inflation nu trendar ner. Service inflation finns kvar, men det finns tecken på att efterfrågan håller på att mattas där, och då kommer även nyrekryrtering och löneökningar försvinna, och då slutar företagen att höja priserna där. Då mattas även denna typ av inflation.

   Man behöver inte stirra sig blind på enskilda delar… utan mer krasst konstatera att om det slutas skapas jobb, om löneökningarna sjunker, om ränte och energikostnader ökar… då kommer efterfrågan att sjunka, och då slutar företagen till slut höja priser, så det allmänna inflationstrycket gå ner. EFterfrågesidan trumfar nästan alltid Utbudssidan. Ett tajt utbud är alltså en funktion av stark efterfrågan. Dör efterffrågan, så går utbud från tajt till otajt… lager nivåer stiger, och priserna faller.

 2. Arre skriver:

  Vad tror du om OMX? Tagit ut ganska mycket nu.

  • GaStan skriver:

   Följer inte OMX specifikt.. men eftersom jag är baissad till SPX så bör även OMX kunna komma ner….

   • Östergren skriver:

    Flöden söker sig till marknader som var svaga under 2022 och där ingår OMX och DAX. Hittills har 2023 belönat de sämsta korten under 2022. Till och med SEKetas har vänt upp mot USD sen årsskiftet.

 3. Stefan skriver:

  Vad är värderingen på OMX och DAX nu? Börjar det inte bli historiskt mycket dyrt här?

  • GaStan skriver:

   Följer inte dom värderingsmässigt tyvärr!

  • Östergren skriver:

   Enligt Bloomberg handlas OMX30 till PE23.4 P/B 2.2 P/S 2.3.
   DAX till väsentligt beskedligare nivåer. PE 13.7 P/B 1.6 P/S 0.9.

   Det tyskarna saknar är inhemska forum som Placera och Shareville samt ett finanstwitter som arbetar 24/7 med att pumpa upp de svenska värderingarna.

 4. Erik skriver:

  Känns lite som att folk börjar bli nervösa på riktigt att stå utanför nu! Börsen upp 7% redan!! Vad tänker du kring en fint av marknaden där vi får ett startk H1 och svagt H2? Där ekonomin orkar stå emot räntehöjningarna nu i H1 men det brakar ihop under sommaren och H2 blir bedrövlig rent eps-mässigt?

  • GaStan skriver:

   Njae…. du kan i sak ha rätt, men starkt H1 skulle i så fall vara ett nytt björnrally, inte övergång från bear to bull market.

   Sen är jag skeptisk… räntehöjningarna från förra sommaren och fram till idag, slår igenom i realekonomin under H1… därför är jag skeptisk till att ekonomin skulle vara stark under 1H. Titta på ISM Mfg New ORders/Iventories och ISM non-Mfg New orders samt Biz activity…. dom pekar inte på ett starkt H1.

   Men visst, negativa vinstrevideringar kanske inte går så fort som jag tror, samtidigt som räntorna fortsätter ner snabbare än väntat… vilket skulle kunna ge oss ett nytt björnrally… men det är inte min karta ännu!

 5. Olle skriver:

  Kanonblogg, tack! Hur tror du fed kommer resonera om risk för dubbeltopp som på 70-tal? Även om det egentligen av flera skäl är osannolikt att det blir en dubbeltopp; kommer de våga dra på med fullt blås QE + räntehöjningar som därtill så småningom möter riktigt låga jämförelsetal 2024 (vilket borde kunna bli fallet)..?

  • GaStan skriver:

   Mycket svårt att säga… det är så många fundamentala faktorer som skiljer sig vid en jämförelse mellan idag och 70-talet… så jag tror inte man ska dra för stora växlar på den..

   Några av de viktigaste är

   Global ekonomi idag
   Svagare fackförbund idag
   Högre belåning idag
   Energi utgjorde en mindre del av ekonomin idag

   för att nämna några

 6. Tobias skriver:

  Finns en podd som heter optionspodden, som då uppmuntrar till optionshandel för oss småsparare. Du var ju av en annan skola där du skrev i nåt inlägg, Att de var inte för småsparare. How come? 🙂

  • GaStan skriver:

   Hej Tobias, nu får du hjälpa mig för att jag hänger inte riktigt med. Har jag sagt att optionspodden inte var nåt för småsparare eller optioner i sig. Kan inte minnas att jag sagt det.

   Men när det kommer till optioner, så är det som med allt annat, man måste förstå vad man gör. Jag har träffat på många som håller på med optioner utan att veta hur det fungerar, precis som de köper aktier i ett företag som de inte kan något om eller hur aktien värderas etc… och det är jag skeptisk till. Jag tror kunskap kring sina investeringar är en förutsättning för att lyckas över tid….. och inte ens då är det någon garanti för att det ska gå bra!

   • Tobias skriver:

    Ja kan ju minnas fel, men vill minnas att du nämnde nån gång att du jobbar mest med optioner o terminer i din fond och de var inget du rekommenderade för småsparare typ, så var nyfiken på vad ditt case var kring de ämnet. Optioner låter ju både vettigt o intressant när man hör optionspodden berättar om alla möjlighet som optioner erbjuder.

    Tack för grym blogg oxå!

   • GaStan skriver:

    Jo men det stämmer, men det var ett tag sedan.

    Som fond kan man inte vräka ut innehav och ta tillbaka dom när helst det passar. Dels av likviditetsskäl, men dels för att varje innehav är oftast kopplat till en långsiktig investeringsanalys. Visst kan trejda runt aktiens upp- och nedgångar, men i praktiken är man långsiktig.

    Är man hedgefond så har man möjligheten att ta ner risken i portföljen utan att behöva sälja långsiktiga aktieinvesteringar, och då fungerar derivat som optioner och terminer väldigt bra.

    MEN, det kan ofta låta ganska enkelt, men är ganska svårt att få rätt på. Ungefär som nya investerare börjar köpa aktier i tron att det verkar vara enkelt att tjäna pengar, men 10 år senare är de ofta ödmjukare. Detsamma gäller derivat.

    Jag är inte alls negativ till derivat. Jag är negativ till att jobba med derivat om man inte har djup förståelse för hur dom fungerar.

    Det var nog där jag lite slarvigt slängde ur mig att småsparare inte borde hålla på med sånt. Jag menade naturligtvis att pålästa småsparare absolut kan göra detta. Medan opålästa inte ska göra det. För dom är det bättre att öka kassan om man tycker risk/reward är dålig.

    Sorry för missförstånd.

 7. Richard Eidestedt skriver:

  Känns som marknaden står och faller lite med siffran idag. Antingen bryter Europa upp ordentligt och OMX kan till och med gå mot 2400 (vore sjukt men vem vet) och SP drar igenom 4000 eller så tror jag en nedgång i likhet med ditt base case påbörjas. Lutar mot sell on news oavsett idag, ev efter en squeeze uppåt initialt. Vart mycket falska första rörelser vid de senaste stora makrodatasläppen.

 8. Anders skriver:

  Vilken/Vilka Tillgångar tror du marknaden kommer fly till om ditt BaseCase går in? Både kort sikt men även över en längre period?

  • GaStan skriver:

   Cash är alltid bra… även korta positoner sålart!

   Obligationer kommer gå bra om det blir lågkonja med fallande inflationsförväntningar

   Även Guld, men osäkert om det slår långa obligationer

 9. Martin skriver:

  Hej.
  Tack för en kanonblogg.
  En tanke/frågeställning som dykt upp hos mig är följande:
  Om inflationssiffran kommer in högre än förväntat måste fed fortsätta höja mer/längre. Eftersom räntehöjningar slår igenom med fördröjning tror du då att recessionen blir djupare ju längre höjningarna pågår? Följdfrågan blir då också ifall en framtida räntesänkning (när något gått sönder i ekonomin) också slår igenom med fördröjning eller får man en mer direkt positiv effekt av dessa (t ex på aktiemultiplar).
  // Martin

  • GaStan skriver:

   Tack Martin,

   Ju mer de höjer ju ondare kommer det att göra allt annat lika.

   Både höjningar och sänkningar slår genom med fördröjning.

   Ta senaste äkta lågkonjan 2008-2009… och många dessförrinnan… ofta sänker FED när det ser för jävligt ut. Men snöbollen är redan kastad…. och det dröjer ofta lång tid innan ekonomin börjar repa sig mot bakgrund av sänkningen.

   Sen höjer de ju ofta stegvis under lång tid, medan sänkningar är ofta Alexander hugg av räntan, och den skillnaden är ju påtaglig. Men fördröjningsmekanismen, om ex jämför lika stor höjning som sänkning är densamma!

 10. Hannah skriver:

  Hej Jonas! Har du en mejl man kan komma i kontakt med dig på?

 11. Arne Ohlsson skriver:

  I framtiden få vi se om det blir det ena efter det andra… men visst har du poäng med att det kan bli en recession, men mycket talar för att man kanske lärt sig att inte trycka för hårt som man gjorde 2008-2009 ( tills att något går sönder ) utan man nöjer sig här nu och låter bli att höja och ser vad som händer, och går inflationen ner nästa månad, så kanske man till och med sänker räntan, då lär softlanding ha funkat bra… Sedan blir det bull igen och alla som sålt sin bort sig för kaffepengar går miste om hela uppgången i sen. Så kan det oxå bli.

  • GaStan skriver:

   Visst kan allt hända…

   Problemet är att räntorna du ser idag slår genom om 6 månader i realekonomin. Det bandet går inte att backa. Visst du kan nolla räntan imorgon, men det hjälper ekonomin först efter 6 månader. Kommande halvår kan du inte göra nåt åt.

   Under 2009 sänkte man räntorna kraftigt men stödet till ekonomin kommer först senare…

   Snöbollen är redan i rullning

 12. Grz skriver:

  Teslas agerande pekar på minskade försäljning samtsom de bygger upp kapacitet https://alltomelbil.se/tesla-dumpar-priserna-pa-tesla-model-3-och-model-y-med-upp-till-150-000-kr/

  • GaStan skriver:

   Teslas strategi har alltid varit att göra en ”Ikea Billy”…. dvs ju fler man tillverkar ju mer skalfördelar och effektivitetsförbättringar kan man göra… och därmed sänka priset. Som visserligen sänker vinst per bil, men eftersom man tar igen det med råge på fler sålda bilar, så kan man öka bruttovinsten, och med den vinsten. Extremt smart strategi, som iofs bygger på att du har en produkt som ”alla vill ha”…. vilket är lättare sagt än gjort. Men den stora fördelen, förutom högre vinst, är att man håller borta konkurrensen… då det för varje år gör det allt svårare för en konkurrent att göra en Billy bokhylla lika bra och billig. Konkurrenter måste då vinna marknadsandel genom att göra en produkt som marknaden hellre vill ha..

   Anyhow… den här prissättningen som kom nu handlar delvis om det…. men även om att konkurrensen hårdnar, men nog viktigast av allt. Folk har MINDRE pengar över, så de måste göra detta för att möta efterfrågan.

   Det är bättre att sälja EN bil med lite bruttovinst, än INGEN bil med hög bruttovinst.

   Tesla har bra marginaler, och skalfördelar som växer till sig, så de borde klara av det.

   Men problemet just nu är att batterierna gått upp i kostnad, mot att varit fallande i många år. Detta samtidigt som man sänker priset….

   Så det skadar nog vinsten.

   Samtidigt är Litium priserna på väg ner så batterier kommer falla i kostnad i år, och då kommer det på sikt att hjälpa marginalerna att komma tillbaka…

 13. Östergren skriver:

  Tycker inte du är negativ utan realist vilket är en väsentlig skillnad.
  Alla är världsmästare nu igen när SBB och hela sektorn har studsat så det är lika bra att Mr T höjer med 75 punkter så det blir tyst i klassen.

 14. Richard Eidestedt skriver:

  Man kan alltid ha fel men jag följer flertalet, i min bok, duktiga personer. T.ex. du själv, bagge m.fl som har liknande syn (som jag även delar makromässigt även om jag alltid tycker det är sjukt svårt med tajming). Skulle säga att i flera av dessa personers flöden/kommentarer är det ”peak” ifrågasättande samt hånfulla kommentarer om att personen har ”haft fel” samt att folk ber om förklaringar vad personen har missat eller kan ha missat för att deras scenario inte blir av. Jag tar det som ett positioneringstecken att de som är negativa och blankar svettas rejält nu medan man ser diverse bull-personer tar ärovarv på Twitter som det var många månader sedan man såg liknande (trodde vissa av dem hade raderat sina konton sedan mars utifrån hur tyst det har varit). Med det sagt har jag börjat lägga på mina blankningar ordentligt idag och kommer fortsätta framöver med det (inte negativt att kunna köpa puts med VIX runt 18 idag heller). Trevlig helg alla och stort tack för den eminenta bloggen Jonas!

  • Östergren skriver:

   Vill man ha ett performance som man kan leva på ska man hålla sig jävligt långt borta från finanstwitter. Sandlåda de luxe där alla har den största grävskopan.
   Trevlig helg

   • Richard Eidestedt skriver:

    Nja håller inte helt med. Tycker det finns många fantastiska konton/personer som verkligen har bidragit positivt till min avkastning. Däremot får man lära sig vilka man ska lyssna och när. Man kanske inte ska gå all-in när ATH graferna skickas till höger och vänster, vilket kanske är det du menar? 🙂 Enligt mig ska man hitta nisch-konton, kunskapen man kan få där är otrolig. Har hängt mycket inom #coaltwitter under en längre tid vilket har givit mig mycket värde.

   • Östergren skriver:

    Talade i egen bok precis som svenska finanstwitter så jag erkänner mig skyldig till sten i glashus.

  • GaStan skriver:

   Du har naturligvis rätt. Men glöm inte att soft patch narrativet kan driva detta högre. Men sannolikt är det bara ånnu ett björnrally!

   • Richard Eidestedt skriver:

    Givetvis kan allt hända (annars vore det tråkigt) men man får leva med sina beslut och förhoppningsvis lära sig. Behandlar det till 100% som ett björnrally men försöker ha respekt för tajming och styrkan i det. Har börjat hedga av marknadsrisk mot mina långa innehav som jag har kvar samt skala in i säljoptioner med lite längre löptid. Vi får se vart det slutar. Tack igen!

   • GaStan skriver:

    Låter sunt 👌… vad är dina prime tools för att bedöma marknaden?

   • Richard Eidestedt skriver:

    Har nog inga speciella verktyg. Jobbat inom tidigare centralbank ett tag så lutar mig mer mot makro/likviditet för en större vy. Har respekt för att positionering/sentiment driver mycket även på längre tidshorisont än vad man kan tro så jobbar på att inkorporera det mer och mer. Där jag lutar jag mig mycket mot andra duktiga personer men försöker hålla koll på mina egna biases också (lätt att bara läsa analyser av de som tycker att marknaden ska gå ned nu när man själv är inne på det t.ex.). VIX och VVIX är något jag gillar att ha lite extra koll på.

   • GaStan skriver:

    Tack, vad intressant! Jag försöker också ta in mer vad oliktänkande tycker..

    Värdering tycker jag är långsiktigt den klart vikigaste faktorn… men det tvingar mig ofta att vara rätt contrarian eftersom attraktiv värdering gärna uppstår när det går ner, och tvärtom. Vad som är trist är då att många analyser i en bull marknad, är just bull. Men argumenten är ofta rätt tunna, utan mer extrapolerande av nuläget.

    Problemet är att momentum ofta funkar bra på kort sikt, för att extrapolerande funkar på korg sikt. Men dåligt på lång sikt. Då funkar contrarian bättre. Alltså har mina problem oftat landat i tajming faktorn, och där har jag ännu inte hittat några riktigt bra verktyg. Så kontentan är att jag rätt ofta får leva med pain trade…

 15. TTL skriver:

  Känns som att vi hamnar någonstans mitt emellan nu Jonas. Dvs break av 4000 och signal om 4400, men som du skriver behöver marknaden ha en plan för det. Stor risk för bull trap, då ränteeffekterna förr eller senare borde hinna ikapp?

  Samma mönster i flera stora index nu, men hinner man 10% till i spx innan narrativet slår om till recession, fear och risk off? Tveksamt.

  Men denna plötsliga superoptimism.. Den förstår jag inte riktigt.

  • GaStan skriver:

   Du har helt rätt.. så länge som soft patch narrativet lever så kan vi gå till 4400.. men det är inte mitt base case…

   Sen måste man skilja på sak. Dvs 4400 ändrar inte min fundamentala syn. Men den korta tradingmässiga gör…

   Jag var kortsiktigt bull nere vid 3500… men forf inom ramen för ett negativt fundamentalt case.

   Men hade man haft rätt, då hade man ju blivit kortsiktigt bull nere vid 3800… den missade jag!

 16. Max skriver:

  Tycker det är en helt annan styrka och bredd i den här uppgången jämfört med de rallys som var under 2022, men blir spännande att se var det tar vägen.

  Lite OT men skulle uppskatta din input.

  Ska via mitt bolag köpa en lägenhet i Hagastaden. Har hittat en intressant, helt ny förening med 135 medlemmar, 5 lokaler. Lån ca 95m. Byggbolaget går in som garant för överstigande räntekostnad utifrån ekonomiska planen men hur mycket är det värt om det blir riktigt dåliga tider?

  Är ju säkert som du varit inne på bättre att vänta några månader men eftersom jag ska köpa som juridisk person kryllar det inte av bra objekt.

  • GaStan skriver:

   Jag tycker vare sig SPX eller NDX har uppvisat någon onormal styrka.

   Europa, och ex OMX, är starka helt klart. Men de outperformar USA av naturliga skäl, fallande energipriser och tidigare varit en laggard gav hög catch up potential som nu har levererat. Europa har sett billigt ut länge relativt USA, men inte om man ser till tillväxt. Men detta förändrades när energipriserna började falla, samtidigt som man inte viljat betala upp för Large Cap Tech i USA som har egna problem som inte riktigt finns i Europa.

   Men Europa leder INGENTING.

   Ska USA ner 25% härifrån så ska OMX ner. 100% säkert. Sen om det ska ner 15 eller 35% är en fråga i sig.

   Jag är negativ till USA, även om det finns en risk att vi får ett litet björnrally som bygger på Soft Patch narrativet.

   Vill inte ge specifika råd kring bostadsaffärer, men tror bostadsmarknaden kan se betydligt sämre ut än idag till sommaren… å andra sidan brukar antal objekt torka upp. Drömhuset är svårare att komma över när det är drömpriser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.