Dagens skörd

Nej jag tror inte vi har toppat ur. Vi satte visserligen en ny topp, men köparna kändes trötta och vi behövde en andhämtning för att kunna fortsätta upp. Däremot tror jag inte på någon stor uppgång utan jag siktar i första hand på 1285 +/- 10p, även om target i år ligger på ett test av 1321 toppen från 2007. Så länge som stödet 1237 håller och/eller vi inte stänger under EMA21 så känns det ok. Bryts dessa väntar troligtvis gaptäppning på 1197. Vi bildade ett litet gap uppe vid 1260 som jag räknar med att vi ska testa inom kort, och där står slaget. Drar köparna vidare mot nya toppar eller går luften ur? Nåväl jag är tekniskt positiv så länge som inte 1237 passeras. Se nedan chart för hur lämpligt det hade varit med en urtoppning de kommande 1-2 v, för att sen inleda 1-2 månaders sunkbörs, och sen avsluta med ett yearend rally?

Namnlös1664

Fundamentalt tycker jag inte börsen ser så attraktiv ut upp mot 1280-1300, så då blir det till att ta ner mot Neutral. Beroende på det tekniska läget så är det frågan om man stannar där eller går ner mot Sälj allt.

Från Tyskland kom stark data.

Factory orders steg med 4,3% YoY mot väntat 0,3 och fg -2,0. Samtidigt steg industriproduktionen med 2,0% mot väntat -0,3 och fg -1,0. När sen BNP siffrorna över 2q13 kom som var klart bättre än väntat, även för Frankriken och på EZ nivå så spirade optimismen, och nu verkar debatten mer handla om hur stark tillväxten kommer bli…

Från USA har vi lite gott och blandat

Retail sales tidigare i veckan var bra, sett till delkomponenterna även om headline siffran var sådär. ex auto steg den med 0,5 mot 0,4 väntat och fg 0,0.

Sen kom core PPI som visade 1,2% YoY mot väntat 1,3 och fg 1,7… verkligen inga inflationstendenser i producentledet.

SEn kom core CPI som landade på 1,7 mot väntat 1,7 och fg 1,6.. ingen fara där heller.

Sen kom Empire Fed in på 8,2 mot väntat 10,0 och fg 9,5…. hmmm

Sen kom Philly Fed in på 9,3 mot väntat 15,0 och fg 19,8… hmmm

Där här båda pekar på att vi kanske inte ska ha fööör höga förväntningar på ISM, utan att den kanske rent utav toppar ur inom kort….

Men vad som var glädjande att se NAHB index som kom in på höga 59 mot väntat 57 och fg 57. Det är bra tryck i amerikanska fastighetssektorn på många sätt, och resten av året borde givet att den här datan är ledande vara stark… särskilt för priserna. Det håller konsumtion och hushållens förtroende under vingarna….

Annars är det intressant i USA hur media alltid lyfter fram tapering, dvs tillbakadragande av QE, så fort börsen är svag en dag. För mig är det lite mer komplext än så….

Det är inte negativt i sig att de drar undan QE. Dt är faktiskt det mest troliga. Tittar man på räntorna så prisar de in att så är fallet. Det viktiga för aktier är inte QE´s vara eller icke vara, utan kombinationen QE och tillväxt. Drar de undan QE så är det viktigt att tillväxten finns där i form av starka PMI siffror, positiva bolagsrapporter etc… då kan aktier ändå gå bra. Drar de inte undan QE, så beror det på att vi är på väg in i en dipp, och det tror jag faktiskt inte aktier mäktar med på dagens värderingar. Då spelar det mindre roll om vi kör QE eller ej. Visst, QE utgör en kudde, dvs viker konjan så finns FED där som köpare av bonds, räntorna faller, och investerarna tvingas ut på plankan i jakten på avkastning, och vips vänder aktier upp vid PE 13-14 igen…så fallet blir begränsat. Men poängen kvarstår, tillväxt är viktigare än tapering. Kommer tillväxt så kommer tapering, då kan aktier ändå gå bra. Faller tillväxten kanske man ligger kvar med QE, aktier går ok över tid. Den stora faran är om vi får tapering, utan tillväxt. Det är klart negativt. Men det skulle också avvika mot vad FED gjort de senaste 5 åren. Inte så troligt. Nej jag tror om ett halvår så pratar vi förmodligen inte QE längre utan kommer vara otroligt tillväxtfokuserade, vilket i sin klaraste form handlar om earnings revisions. Men för de allra flesta kanske mer greppbar i form av PMIs och andra makroindikatorer.

Trevlig helg!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.