Riksbanken förlänger, som väntat

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på -0,50%. Helt väntat!

Man förlänger QE med 30mdr (fördelat på 15mdr nominella obligationer + 15mdr reala) i månaden i 6 månader. Till siste juni. Också väntat!

http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Pressmeddelanden/2016/prm161221/

Riksbankens QE paket är alltså ännu en gång nedskalat. Första halvåret i år låg det på 65mdr X 6månader= 390mdr. Andra halvåret på 45mdr X 6 = 270mdr. Nu ligger det på 180 mdr.

Två stycken i direktionen ville inte förlänga alls. En vill dra ner det till 15mdr. En mer hökig riksbank, vilket är naturligt då det är i linje med FED och ECB. Eftersom de har blivit mer hökiga, så behöver inte Riksbanken vara lika hökig om målet är att stabilisera kronan kring dagens nivåer.

ECB drog ju också ner på beloppet, men förlängde till 9 månader. Sen är det osäkert om de tänker fullfölja 9 månader. Det beror dels på vad FED gör i mars och juni, dels hur Euro/Usd går och dels hur den Europeiska ekonomin går.

Ingves lär ha samma förhållningssätt.

Han meddelar också, helt väntat, att nuvarande obligationer och kuponger rullas över i nya. Ingen Qexit ännu. Vilket är en självklarhet. Men en dag….

Man tror att styrräntan höjs i början av 2018. Den prognosen ger jag inte mycket för. Jag tror att de kan tvingas höja redan i höst, alternativt inte alls.

Det handlar om att världen är mycket mer binär. Antingen stärks dollarn på som jag tidigare skrivit om, och vi får en semi repris av 2H15-1H16 problematiken. Då blir det ingen höjning alls, någonstans. Eller lyckas man, vilket måste vara mot bakgrund av att FED kan höja som utlovat, att tillväxten inte bara här hemma utan även i USA och Europa tar fart, och det mesta ser rätt bra ut. Jag har svårt att se ett mellanting faktiskt!

Kronan stärks något mot Euron, men det är försumbart. Jag tror reaktionen so far är i linje med vad de önskar! Känns som att Euron kan röra sig kring 9,60-9,80 ett tag eller? Ser man till den nivån jämfört med nivåerna under 1H16, som nu kommer bli baseffekten YoY när vi går in i 2017, så borde alltså kronan ha en svagt inflatoriskt effekt.

Riksbanken väntar sig att kärninflationen KPIF ska nå 1,6% nästa år samtidigt som tillväxten ska ligga på 2,4%. Ja, vi får väl se var kronan och lönerna tar vägen svarar jag.

Vad som är intressant är att Riksgälden tror sig behöva göra en nettoupplåning nästa år på 33 miljarder. Dvs allt nytt UTÖVER gammal skuld som rullas över. Givet att Riksbanken köper för 180mdr under första halvåret, så innebär det att man ger sig på det som rullas över. Så har det varit i år också. Under 2017 så säger Riksgälden att ca 300mdr förfaller av gammal skuld. Man rullar över, ersätter det med ny skuld på 300mdr. Låt säga att man rullar över 150mdr första halvåret. Det betyder egentligen att privata sektorn i teorin inte ens behöver besvära sig att delta i Riksgäldens auktioner under första halvåret. Riksbanken tar allt. Både nytt och gammalt. Vilket föder den intressanta frågan, vad gör privata sektorn med pengarna de får när deras statspapper förfaller? Innan köpte man andra räntor… allt från kommunoblisar, bostadsoblisar och nedåt. Men om nu räntorna i världen segar sig uppåt. Vill du köpa dyra bostadsobligationer då, om du vet att de kan vara billigare om ett år?

Klicka för att komma åt statsupplaning-2016-3.pdf

Till alla er som är sura för att de lanserar mer QE, eller inte höjer räntan, kan jag bara säga…. kronan hade stärkts vilket slår mot handelsbalans och tillväxt. Tillväxt slår mot jobb. Färre jobb slår mot tillväxt. Marknadsräntorna hade gått upp något, bolånen hade blivit snäppet dyrare, och vi hade fått betala mer ränta till banken, så vi kan konsumera och amortera mindre. Dåligt för tillväxt, dåligt för jobb. Förutsättningarna för inflation hade försämrats…

Ni som ojar er över fastighetsmarknaden, risker och potentiell bubbla. Maila Maggan och Finansinspektionen och be dem införa skuldkvotstak, så stannar utlåningen, oavsett hur låg räntan är.

Beslutet som jag ser det är rätt och riktigt!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Riksbanken förlänger, som väntat

  1. Lediga Ludde skriver:

    1) Vice riksbankscheferna Martin Flodén, Henry Ohlsson och Cecilia Skingsley reserverade sig mot beslutet att utöka köpen av statsobligationer med 30 miljarder kronor.

    2) Flodén förespråkade att köpen skulle utökas med 15 miljarder kronor och endast omfatta reala statsobligationer.

    3)Ohlsson och Skingsley menade att köpen inte skulle utökas eftersom penningpolitiken inte behövde göras mer expansiv i nuvarande ekonomiska läge.

    För första gången oenighet i Riksbanken. Stefan Ingves måste ha använt sig av sin uttslagsröst.

    Frågor till GaStan:

    1)Vad menade Flodén med att skilja på vilka statsobligationer som skulle köpas.
    2) Hur skall det tolkas att de var tre reservationer. En omsvängning.
    3) Är det inte sensationellt att Ohlsson och Skingsley ej vill utöka QE.

    • GaStan skriver:

      1, Statspapper kan delas upp i 3 delar. Nominella obligationer, Nominella växlar och Realobligationer.

      På nätet finns mycket info vad skillnaderna är. Men den stora skillnaden är att realoblisar är inflationsskyddade.

      2, Ja helt klart. Om de här 3 fått genom sin vilja så hade kronan tokstärkts och räntorna börjat stiga, vilket de borde känna till.

      Det intressanta är att de måste vara av uppfattningen att Svensk tillväxt, jobbskapande, löner och kärninflation INTE påverkas negativt av en VÄSENTLIGT starkare krona och högre räntor.

      Jag håller inte med dem! Men ingen kan veta säkert!

      3, Jo lite. Men de har inte facit över framtiden. Dvs till hösten kanske det känns helt självklart att lämna den expansiva politiken, och då kommer de att framstå som smarta då de insåg detta tidigt. Eller har nåt gått fel, som de gjort så många gånger senaste åren, och expansiv PP är en självklarhet. Då kommer de framstå som naiva och inte förstått The Full Picture,….

      Dvs det är en hårfin skillnad att framstår som idiot eller geni!

  2. Wilko skriver:

    Skuldkvotstak…. G:a Stan for president!

    • GaStan skriver:

      Hehe, Det är den enda regleringen som behövs och den enda som fungerar….

      Dina lån ska betalas med din lön. Inte med parkettgolvet. Vi måste återställa kopplingen mellan hur mycket folk kan låna och deras lön.

      Räntan är sekundär. Är den låg…. Grattis du kommer ha låga räntekostnader, och kan välja om du vill konsumera nu, eller konsumera i framtiden (=amortera). Är räntan hög, sorry, då blir det lite tajtare.

      Men det är inte RÄNTAN som ska bestämma hur mycket lån du ska ha, utan din lön.

      Hur svårt kan det vara?

  3. Magic Formula skriver:

    Hej, jag undrar om du följer vad som händer i Italien just nu med speciellt Monte dei Paschi. Det verkar ju bli en bail-in. Hade varit kul att få höra din tanke kring vad detta betyder.

    Det känns som att detta borde få en del negativa konsekvenser som kan spilla över på resten av EU, speciellt banksektorn kanske? Något jag läste och hakade upp mig på var risken för högre räntor då riskpremien för obligationer kan gå upp i och med detta.

    Har marknaden missat detta eller sitter alla med skygglappar på?

    Tack för bra blogg Mvh

    • GaStan skriver:

      Tack för att du gillar den.

      Har faktiskt inte studerat MdP egentligen, utan egentligen bara tagit för givet att ECB kommer inte låta den banken sabba hela Italien. För går Italien åt skogen (Värdens 3e högsta statsskuld i absoluta termer efter USA och Japan) så kan det fälla hela Euron.

      Problemet är inte banken. Problemet är om Italienska folket skulle rösta in politiker som vill lämna EU….. då kanske inte ECB jävligt varma hand finns kvar… och då kan det gå åt skogen!

      Populism är farligare än Kulor i det här fallet!

  4. RA skriver:

    Tack för bra inlägg! Har du några tankar på hur dagens besked kan tänkas påverka de längre marknadsräntorna (typ 5 eller 10-årig swapränta)?

    I och med att RB rullar gamla QE och även utökar med nya köp borde ju detta (allt annat lika) pressa ner statlåneräntorna för lite längra löptider vilket även borde skapa ett visst tryck nedåt på de långa swapräntorna. Vi har ju sett en kraftig stigning sedan september i de längre räntorn – kan vi förvänta oss att de faller tillbaka nu de kommande månaderna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.