Ingves har 81 alternativ…. men det är det få som fattar!

Ingves lämnar räntan oförändrad. Justerar CPIF för 2018 och 2019 till 2,1%. Indikerar första höjning i december i år. Nästa möte är i september och då lär vi få veta mer säkert om höjningen blir av i december. Nu är det bara en intention baserat på vissa antaganden.

Många frågar sig varför han inte höjer trots att målvariabeln CPIF ligger på målet. Anledningen är att han tror att inflationen inte är uthållig här utan kan falla tillbaks något innan den ökar igen.

Lönetakten ligger på c2,7% vilket indikerar ett strukturellt inflationstryck på c1,7%.

Kronan är svag, detta är gynnsamt för inflationen

Tillväxten är fortsatt god, men kan tänkas vika ner i höst beroende på vad som händer med byggkonjunkturen. Detta är inte gynnsamt för en höjning.

Energipriserna är stigande, detta är gynnsamt för inflationen. Det här med energipriser är komplext. Är det stigande pga utbud så lyfter de inflationen men sänker tillväxt. Detta är inte anledning att höja. Är de stigande pga efterfrågan, ja då kan man höja. Förändringar i energipriser slår direkt mot CPIF. De kan även slå indirekt mot kärn CPIF. Det beror på om de är uthålliga samt om de kommer ur utbud eller efterfrågeförändring. I dagens fall är det en kombination. Dvs priserna stiger för att OPEC håller ner utbudet. Men lagerna sjunker primärt för att efterfrågan är god.

ECB ligger på 0% och kommer inte att göra nåt förrän tidigast 2H18. Detta är inte gynnsamt. Men givet att kronan ligger över 10kr mot euron, och Ingves är nöjd så länge som den ligger i intervallet 9-10kr, så borde han kunna kosta på sig två höjningar a 25bp upp till ECB. Detta borde lyfta kronan tillbaks in i intervallet 9-10kr.

Sverige är inte i kris, är vi inte i kris så behöver vi rent teoretiskt inte tillämpa expansiv penningpolitik.

Detta gör att en höjning i december är rimlig givet vad vi vet idag. Nästa höjning borde komma innan sommaren. Därefter är det upp till ECB. Höjer inte ECB alls under 2019, så är det tveksamt om Ingves kan gå högre än 0%, dvs två höjningar totalt. Det beror på kronan och inhemska faktorer.

Riksbanken har fortsatt en kommunikationsproblem med marknaden. Det förstår man inte minst om man lyssnat på presskonferensen.

Jag har försökt förenkla Ingves olika val, och jag kommer fram till 27 ”primärvalsalternativ”, om man utgår från inhemska förhållanden. Förstår man dynamiken i detta så förstår man även Riksbankens kommunikationsproblem.

Med de ytterligare alternativen, menar jag alltså vid varje nod ovan så måste man även se till förhållandet med ECB, deras styrränta, och värderingen av kronan. Dvs ett penningpolitiskt beslut ovan, utifrån 27 alternativ, kan ge ytterligare tre om man tänker sig 1, att vi är expansiva rel Ecb, dvs lägre realränta vs ECB 2, neutral hållning vs ECB och 3, åtstramande vs ECB. Detta ger 27×3=81 alternativ.

Min bedömning av nuläget är att inflationen är typ på målet. KPIF något hög, men KPIF ex energi något låg. JAg tror de kommer konvergera. Låt säga att de ligger på målet. Men tack vare en låg lönetakt, en kronförsvagning som ebbar ut samt risk för inbromsning i ekonomin längre fram, så är risken uppenbar att inflationen vänder ner.  Sen bedriver vi expansiv penningpoltik, det ger D10. Då skulle man kunna hävda höjning. Men sen får man ta in ECB aspekten. Hade kronan stått i 9kr då hade jag inte trott på höjning. Hade vår styrränta legat på par med ECB hade jag inte trott på höjning. Men nu är den över 10kr och vi diffar 50 punkter mot ECB…. så en höjning i december är fullt möjlig.

Det har kommit PMI data.

Från Europa kom PMI från tillverkningssektorn in på 54,9 mot flash 55,0 och fg 55,5. Efterdyningar av stark euro JA. Handelskrig Nej. Tysken kom in på 55,9 mot flash 55,9 och fg 56,9. Samma resonemang.

 

Från USA kom US Mfg PMI in på 55,4 mot flash 54,6 och fg 56,4. ISM Mfg kom in på 60,2 mot väntat 58,4 och fg 58,7. New Order 63,5 mot fg 63,7. Sicken skräll säger jag. Förra månadens hick up som många hänförde till handelskrig….. den är som bortblåst. Den tidigare svaga dollar är fortf supportive. Frågan är när en stark dollar börjar tynga, och frågan är fortfarande om Trumps lilla krig kommer få realekonomiska konsekvenser. Nåväl, datan var bra. Det kommer man inte ifrån, och överraskande om du frågar mig.

Men det kanske inte räcker för att det ska bli hausse. Vi måste få lite styrka i FX i utvecklingsmarknaderna först kanske. Typ Kinesiska CNY måste börja stärkas igen… annars kanske det bara är en tidsfråga innan vi får en ”hösten 2015” som sedan rullar över i en rädsla för hur hela världskonjan ska utvecklas…. och då lär inte PMIs hålla sig kvar på nuvarande nivåer. Håll koll på CNY säger jag bara…..

Senare i veckan kommer jobbdata och tjänste PMI från USA…. I´ll be back!

och sen håller vi tummarna kl 16….. alltså sicken rysare. Heja Sverige.

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ingves har 81 alternativ…. men det är det få som fattar!

  1. 240 Basbelopp skriver:

    Läsvärt som vanligt! Vad tror du om realränteobligationer jämfört med annan ”fixed income” de närmaste tre åren, ur ett svenskt och internationellt perspektiv?

    • GaStan skriver:

      Jag tror man ska hålla sig borta från dem. Realräntorna lär inte sjunka om du frågar mig… det skulle kräva en väldigt stark inflationsutveckling. Det känns inte troligt!

  2. Toscananext skriver:

    Hej! Hittade just hit av en slump! Kul läsning! Ska kolla in ditt arkiv också! Hälsningar, T
    http://Www.toscananext.blogspot.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.