Fyra perspektiv

Ny vecka nya tag. Tänkte belysa marknaden ur fyra perspektiv:

1, Flöden – lär inte ge nåt automatiskt stöd

a, Retail – på marginalen negativa

Nedgången kom snabbt. Majoriteten av retail är inte så snabba. De med aktieexponering känner sig nog lite lugnare nu. Vissa kanske kan tänka sig att sälja. De med låg risk sitter nog kvar i sina positioner.

b, Blankare – inte längre positivt

De har bidragit till senaste uppgången då de köpt tillbaka aktier. Kan nog tänka sig att börja blanka igen om Corona utsikterna surnar till

c, Aktie Återköp av bolag – inte att räkna med längre

De måste försvara sin likviditet. Kommer inte återköpa som det ser ut nu

d, fonder och Inst pengar – inte att räkna med

Fonderna sitter på stor kassa men är rädda för utflöden. Räkna inte med dem som köpare. Knst pengar har gjort sina automatiska reallokeringar in i aktier, och varit del av senaste uppgången. Inte mycket att räkna med där

Totalt sett ser jag inte hur flöden kan driva detta mycket högre. Sen är pris alltid ett pris. Dvs kommer läget att förbättras på ett sätt som gör att man kan motivera högre priser, så kommer köpare och säljare enas om ”affär” på högre priser. Bara att det ”underliggande flödestrycket” inte per automatik driver aktier uppåt som jag ser det.

2, Den tekniska bilden – blandad

Det finns ett underliggande köptryck i marknaden, som dels har kunnat förklaras flödesmässigt och dels av en allt bättre Corona derivata, gör att vi handlas där vi gör och att det mycket väl kan stå högre om en vecka. Men zoomar man ut lite blir det snarare negativt då de senaste veckornas reaktion är en klassisk rekyl på ABC kraschen, och konsensus väntar sig en topp när som helst… och efter det någon typ av konsolidering mellan topp och fg botten. Det som talar mot detta är väl just att ”alla” konsensus tycker detta!

3, Rapporterna – lär inte ge nåt stöd

Närmaste veckorna kommer en strid ström av q1 rapporter. Under första kvartalets 13 veckor var 10 helt okej. Så aggregerat kommer rapporterna att vara okej. Men guidningen av q2 kommer att vara horribel då vi med säkerhet vet att minst 8-9 veckor kommer att vara horribla. Kanske alla. Vad beträffar andra halvåret så kommer ingen våga sig på en guidning.

Normalt sett har vi stark börs på våren och en bit in i sommaren. Det är logiskt pga utdelningar. En aktie som lämnar utdelning sjunker samma dag lika mycket som utdelningen. Men de flesta utdelningspengar hamnar i återinvesterande portföljer. Om förvaltaren tror att bolaget ska tjäna minst lika mycket pengar i år som förra året så har värderingen gått ner med lika mycket som utdelningen. Alltså tar han utdelnibgspengarna och köper aktien vars pris stiger till samma nivå som tidigare. Därför går vi plus under den här perioden av den här anledningen. Problemet idag är dels att många utdelningar uteblir och dels att vinstprognosen är osäker.

4, Corona effekten – den viktigaste, osäkraste, men potentiellt mest positiva.

Det som ändå kan få marknaden att strunta i flöden, tekniska bilden och rapporterna… är om man tror på goda vinster under q3/q4 och 2021. Särskilt mot bakgrund av låga räntor (TINA/FOMO).

Men som alla förstår kräver detta att vi går tillbaks till nån form av normalläge där folk återfår sina jobb, shoppar och lever som vanligt. Detta kräver i sin tur en värld utan retriktioner. Detta kräver i sin tur en värld där vi inte dör i drivor på sjukhusen. Detta i sin tur kräver kollektiv immunitet, vaccin eller någon effektiv testa/isolerar apparat a la Korea/Taiwan.

Jag tänker inte stöta och blöta argument varför det kan bli på endera sätt. Vi vet ändå inte säkert.  Bara krasst konstatera att får vi en gynnsam utveckling av Corona närmaste veckorna så kan även börsen ignorera allt annat och bara gå vidare på ren optimism.

Goldman tror att vinsterna i Europa ska halveras i år. Jag tror att de ska ner 10-15% i Usa. Något mer i Europa. Ingen har facit. Men bryter man ner det så handlar det om att Goldman måste tro på att vi har tunga restriktioner året ut, medan jag bettar på att vi inte har det. Hur det blir beror på hur Corona utvecklas och där vet ingen av oss hur det blir. Staterna vill såklart få igång ekonomin igen. Det vill alla. Men det går inte i praktiken om vi överbelastar sjukvården.

För mig handlar det INTE om Corona derivatan längre. Social distansering funkar. I mitten/slutet på maj kommer vi se en avsevärd förbättring vad gäller antal sjuka och döda. Då häver man restriktionerna. STORA FRÅGAN är om viruset slår till på samma sätt igen när vi försöker återvända till någon form av normalläge… svaret på den frågan är avgörande om vi kommer stå 30% högre eller lägre på börserna innan årets slut.

Får Goldman rätt så ska vi besöka mars botten igen senare i år. Får jag rätt så ska vi besöka All time high senare i år.

Försöker man ändå se till vad som är inprisat nu så är det nåt i stil med att vi kommer tillbaks under andra halvåret. Vi prisar inte in ett formidabelt 2021 ännu. Vi prisar inte heller in att Corona återvänder med kraft under andra halvåret  och saboterar vinsterna genom nya restriktioner.

Hyfsat osäkert läge får man ändå säga.

Återkommer med Flash Pmi senare i veckan…

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Fyra perspektiv

 1. Anders skriver:

  Vad tror du om oljan på sikt och hur handlar man det bäst/säkrast wti oljan sjunker ju som en sten och måste (ju?!)Vara på högre nivåer om några år iaf, kan det ev pressa ner priset mot 0? För att alla instrument som spekulerar i uppgång skall bli värdelösa? Vissa aktier t.ex har ju rört sig brutalt så att bull/bear cert slås ut, tänker 1x hävstång borde stå emot allt utom just nollpris.. Hur är dina tankar?

  • GaStan skriver:

   Oljan kan ju alltid studsa mot bakgrund av en mer utbredd risk on miljö… men grötar man ner sig i supply och demand detaljerna så är den cheap for a reason och kommer så förbli…

   Ser man ut nåt år eller så går det att bygga ett bull case… men inget jag skulle investera i!!!

   På riktigt lång sikt ser det strukturellt riktigt dåligt ut för oljan och sannolikt kommer sektorn att handlas med en stor rabatt över tid…

   • Anders skriver:

    Nu har wti gått ner under 5$/Fat gått ner 75% på en dag, måste vara läge att investera snart? 🙂 inget kan vara såhär billigt över tid

   • GaStan skriver:

    Som sagt, studsa kan det alltid, men cheap for a reason. Även när efrerfrågan kommer tillbaks så kommer vi ändå ha ett oversupply i marknaden under lång tid

   • PlutonB skriver:

    Kan rekommendera poden Macrovoices om du vill veta mer om hur oljemarknaden fungerar och varför ett lågt pris på nästa period inte nödvändigtvis betyder köpläge, var ett avsnitt nyligen som handlade om detta.

   • GaStan skriver:

    Känner till den… den är bra!! TACK

    Olja är inte min paradgren… men jag har kollegor som förmodligen har bäst koll på oljan av alla i vårt avlånga land.

  • Stefan Östergren skriver:

   Som ni säkert konstaterat var WTI negativ igår. Det innebär inte att den var ”billig” då typ ingen har lagringsmöjligheter. En ren finansiell squeeze. Juni-juli-kontrakten fortfarande positiva runt 20-25 för WTI. Än så länge är väl bäst att tillägga.

 2. Welsh Corgi skriver:

  Tack för en post och uppdatering. Är så svårt just nu att det nästan känns binärt, 1 eller 0?

  Vet inte riktigt vad man ska göra. Sitta på händerna eller sälja termin hela vägen till 1580-1600?

  Sandvik var ganska bra. Book-to-bill på 1.07 skojar man inte bort. Har inte packat ihop helt även om vändskär kort ser brunt ut.

  Jag tror att även denna gång så kommer vi igen. Går inte under heller nu och då får man kanske bära pain i 3-6 månader men ok sen?

 3. En Annan Fredde skriver:

  Tack för inlägg!

  Det konstiga nu tycker jag är att det mesta av osäkerheten verkar bortblåst, antar jag i alla fall eftersom börsen ändå är såpass stark? Man prisar in bra avslutning på året, fine.

  Personligen ser jag dock enormt mycket osäkerheter framöver, inte bara för att vi fortfarande vet väldigt lite kring covid-19 men även hur ekonomin kommer påverkas av den enormt kraftigt tilltagande arbetslösheten, minskad efterfrågan, totalt dött för allt som har med hotel/restaurang/resor att göra – globalt! Sällanköpsvaror är totaldött. Är det ens möjligt att vi kan ha en så snabb V-återhämtning från dagens utgångsläge? Arbetslösheten i USA har ökat från 3,5 till typ 10% på ett par månader. Min fråga är, om vi tar bort covid-19 helt, är vi inte redan inne i en strukturell recession?

  Jag hörde en professor (tror jag det var) från läkemedelsverket som sa att vi i princip kan glömma ett vaccin den kommande tvåårsperioden. Att säga att det finns ett vaccin inom 2 år är optimistiskt. Samtidigt prisar börsen in minst normalt tryck bland företagen för slutet av året, varför just då när ett vaccin garanterat inte kommer finnas? Eller prisar man in 1,5 år framåt för att kreditkranarna står vidöppet? Kommer folk konsumera normalt, gå till jobbet normalt och leva normalt om covid-19 fortsätter under två år? Eller funkar Remdesivir så bra att faran är över?

  Med tanke på ditt scenario kring oljan ovan blir lite motsägelsefullt i mitt huvud, tror man att ekonomin kommer snurra igång borde väl oljepriset stiga? Inser nu att jag bygger hela mitt resonemang på vad en professor från läkemedelsverket sagt men känner ändå att det är lite twilight zone för tillfället. 🙂

  • En Annan Fredde skriver:

   Från dagens WHO pk:

   ”We welcome the accelerated development and validation of tests to detect COVID-19 antibodies, which are helping us to understand the extent of infection in the population.

   WHO is providing technical, scientific and financial support for the rollout of sero-epidemiologic surveys across the world.

   Early data from some of these studies suggest that a relatively small percentage of the population may have been infected, even in heavily affected areas – not more than 2 to 3 percent.”

   https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19—20-april-2020

   Låter sjukt deppigt med tanke på alla spekulationer kring att fler än vi tror ska ha haft viruset.

  • GaStan skriver:

   I oljan handlar det inte bara om demand, utan att man byggt upp ett gigantiskt oversupply/inventories som kommer hålla tillbaka priset rent strukturellt!

   Om vi klarar att häva restriktionerna utan att sjukhusen blir överfulla så tror jag på en rätt snabb recovery. Handlar mycket om hur väl stimulanserna fungerat… men där är jag optimist. Jag säger inte att det INTE kan bli dåligt… bara att man ska akta sig för att extrapolerna nuläget när man försöker förstå framtiden

   • En Annan Fredde skriver:

    Är inte så hemma på olja men när man ser det som hände igår börjar jag liksom lite automatiskt gå i köptankar. 🙂 Men som du säger, inventories kan ju bli ett rejält problem om inte efterfrågan ökar väldigt snabbt framöver.

    Uppskattar verkligen att få ta del av dina tankar, de har hjälpt mig mycket i mina egna beslut. Har också varit utanför marknaden en längre period, då är det bra att få lite nyans på sina idéer.

   • GaStan skriver:

    Vad kul att du gillar… det är liksom hela poängen att få lite spänst i sina egna tankar och argument. Jag tror inte på rådgivning… jag tror på att ”tänka själv” men att testa sina argument med andra ”insatta”…. facit har dessvärre ingen förrän i efterhand

 4. PM skriver:

  Ja det handlar om de där detaljerna om 1) att folk kan återgå till samma jobb med ungefär samma lön och med samma konsumtionslust och 2) att företagen ska investera lika optimistiskt i samma grad som tidigare. Och detta ganska omgående. För detta behöver i princip allt positivt falla på plats, dvs covid 19 borta och skadorna på ekonomin och sentiment suddas ut snabbt. Jag säger inte att det är omöjligt, men…

  Min gissning är att dessa faktorer förblir svaga ett tag och att större infrastruktursatsningar mm sjösätts i höst.

  • GaStan skriver:

   Jag börjar snarare tro på extrem alternativen… dvs det här har bara börjat och svår depression väntar… eller att det blir en jävla recovery

   • En Annan Fredde skriver:

    Jag tror faktiskt du kan vara inne på något här. Går lite i samma tankebanor. Är det så att marknaden underskattat problemen och prisat in en för snabb och stark recovery kan det bli ett rejält bakslag.

    Men å andra sidan, om vi kan tuffa på globalt ungefär som vi gör i Sverige kommer förmodligen oron släppa med tiden. Om dessutom tillfälligt permitterade kan börja jobba mer normalt i USA igen kan ju siffrorna snabbt börja se bättre ut. Med underliggande stimulanser borde det kunna bli en rejäl boom uppåt. Vissa branscher kommer dock förmodligen fortsätt ha det enormt kärvt som flyg, resor och hotel men en stor del av dom pengarna bör hamna någon annanstans. Folk som inte åker utomlands borde rimligtvis konsumera mer i Sverige än vad turisterna som annars kommit hit skulle göra.

   • GaStan skriver:

    Jag tror verkligen på att man över sommaren kommer släppa på restriktionerna världen över i sommar… och att pga olika paket så har de flesta av oss ett jobb att gå tillbaka till. Så långt ser det bra ut. Det jag är rädd för är Corona del 2. Nu pratar man om vaccin, bromsmedicin, masstestning, spårning, isolering som en sorts Corona del 2 föreställningsvärld. Det känns bra i magen!!! Men kan vi utesluta att det inte blir samma problem igen… dvs att gamla och sjuka inte kan isoleras och de dyker upp på sjukhusen vilket tvingar till återinförande av restriktioner. Jag menar även om risken är liten så finns den där…. Jag säger inte att jag tror på detta… bara att jag är högst medveten om att scenariot kan inträffa.

    En kollega till mig lyfte fram Bear Sterns 2007. Eller AIG våren 2008. Alla pratar om Lehman, som blev den stora knäcken. Men problemen uppenbarade sig långt innan dess. Tänk om Corona våren 2020 bara var en Bear Sterns… och att den stora Lehman fortfarande lurar runt hörnet. Inte mitt base case såklart…. jag är superbull inför 2021. Bara att vi ska vara sjukt ödmjuka inför vår prognosförmåga kring detta!

   • PM skriver:

    Konstaterar att risk on/off sitter djupt här. Men å andra sidan så ser det ut så generellt.

    När det gäller all time high så tror jag den bara kan nås genom att värderingarna når molnen nu, för att de sen plockas ner på jorden längre fram.

    Finanspolitik kan inte ersätta svag privat konsumtion och investeringar – inte när det gäller företagens vinster generellt. Det här vet de flesta som köpt in sig kortsiktigt, men det behöver nu bevisas över tid i faktiskt utfall. Oljeprisets kollaps är nog ett steg på vägen, men långtifrån tillräckligt för att vända sentimentet. Tror på sidledes ett tag innan fakta kan styra sentimentet tydligare åt nåt håll (troligen nedåt). Möjliga medicinska framsteg är jokern i leken.

   • GaStan skriver:

    Nasdaq kan nog nå ATH…

    Inte omöjligt att värderingarna kan gå högre än vad vi tycker är rimligt då 1, räntorna är så låga och 2, nästa år ändå har potential att bli väldigt bra på alla sätt.

    Teoretiskt kan finanspolitik faktiskt ersätta privata sektorn. Om tillväxten sjunker med 1% i privata sekorn, och staten llånar upp pengar och spenderar så det driver tillväxt med 1% så gör den det. Men den kan inte beskatta för att kosnumera, för då blir nettot noll.

    När det kommer till penningpolitik är det en annan femma. Där handlar det aldrig om att ta en kostnad (som ett finanspolitiskt budgetunderskott) utan alltid om lån eller likviditet. Så penningpolitik kan bara skapa förutsättningar, ALDRIG tillväxt i sig.

    Som under LEhman tiden sa man alltid om Bernanke, FED chefen, att han kan leda hästen till vatten (privata sektorn). Men inte tvinga den att dricka.

    Det finns dock ett undantag. Helikopterpengar. Dvs när en centralbank trycker pengar och GER (inte lånar ut) pengar med ända motprestation att de ska konsumeras. Detta har vi dock aldrig testat i praktiken. Jag är spontant skeptisk. Kanske inte så mycket för de kortsiktiga effekterna… men för förtroendet långsiktigt.

    Oljan handlar till viss del om demand.. men mest om supply nu. Hade supply gått att reglera med inventories på ett bättre sätt så hade oljan fortfarande stått i 25.

   • PM skriver:

    Håller med om oljan, kortsiktigt en fråga om oljelikviditet än nåt annat. Men svag efterfrågan kommer hålla priset nere ett tag. Dock inte på noll eller minus såklart.

    Ska klura på de övriga punkterna, återkommer!

 5. bertk skriver:

  När det gäller turism och tjänstesektorn i Sverige, det blir svår att ersätta alla inställda musikfestivaler, konserter,idrottsevenemang, konferensresor som företag kommer att dra ner på etc. Men även om det går bra med turismen här, Sverige är exportland så om Sverige ska få V-återhämtning måste andra få det också och hur sannolikt är det att de andra får det ? Hela sydeuropa , med flera stora ekonomier , är mer beroende av turism t.ex Frankrike, 10 % av BNP, Italien 13 % och de kan glömma redan nu 2020 vad det gäller turism och allt som kommer med det. Så till vem ska Sverige sälja sina produkter och återhämta sig om andra inte kan återhämta sig så snabbt ?

  • GaStan skriver:

   Du har naturligtvis rätt om turismen men det är bara en komponent av många.

   Jag tror inte vi ska återvända till läget innan krisen direkt.. som om det aldrig hade hänt. Men det räcker att större delen av det gör…sen sköter ”invisible hand”, låga räntor, replacement cycle och stimulanser resten…

   Tänk på att du har ett automatsikt inneboende bias mot att göra negativa tolkningar nu när läget är negativt.

   Man har glömt, men i december 2018 var det många som var övertygade om recession, likaså jan 2016, sep 2011, mars 2009, mars 2003. Negativa scenarier har tolkningsföreträde i dålifa tider och tvärtom. Det gäller att befria sig från detta.

   Blir det ingen Corona 2.0 efter att vi lyft bort restriktionerna i sommar, så kommer det bli bra. Därmed klart osäkert med Corona 2.0

 6. Myran skriver:

  Om man vänder på det lite
  Trump har alla incitament att trycka ut stöd för att hålla uppe börsen och jag kan inte se att demokraterna kan gå emot ökade stöd i det här läget. Samtidigt, skulle Biden börja knappa in, ökar incitamenten ytterligare.
  Med detta som grund kan man lugnt köpa USA oavsett hur covid19 utvecklar sig. Trump har din rygg. Även om oljan triggar en nergång nu är allt köpläge oavsett?

  Hur ser du på risken för slitningar inom EU? Känns inte helt orimligt att en konflikt kan blossa upp kring hanteringen av notan.

  • GaStan skriver:

   Ligger nåt i det!!

   Slitningar i EU… gäsp. Är inte det nåt vi ältat i tio år nu. Så ointressant…. nåt för samhällsvetenskapliga fakulteten liksom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.