Jackson Hole

I veckan är det Jackson Hole, där världens centralbankschefer stakar ut riktlinjerna på lång sikt. Har svårt att se att det ska komma nåt revolutionerande, men man borde diskutera inflationsmålet där man borde gå från den tekniskt exakta definitionen som är allmänt rådande till något bredare. Man borde även diskutera rutinerna för framtida QT. Dvs om QE nu börjar bli ett mer konventionellt verktyg, så borde även QT bli det. Det här är saker som penningpolitiska nördar som jag tycker är intressant men det har knappast någon bäring på börsen.

OMX öppnar upp idag men handlas fortfarande inom 1700-1800 intervallet. Min syn är oförändrad. Jag tror SPX gärna sätter en ny signifikant topp, gärna under volym och euforism, för att sen vända ner och gå in korrektionsfas. Fritt översatt betyder det att så länge som 1700 håller så kan vi fortfarande nå nya toppar, men en 10% rekyl ligger där och väntar. Detta har jag trott på sen 21 juli så det här med tajming är inte det lättaste. Jag brukar dessutom  vara tidig.

Det här med topp och sen korrektion skulle säkert Erik Hansen dissa. Faktum är att rent statistiskt så leder en ATH oftast till en ny ATH. Jag har sett hans bevis för detta. Men som motargument vill jag ändå lyfta fram att vi INNAN en större korrektion brukar vi OCKSÅ ha en signifikant topp. Det här med toppar och eufori inför korrektion är något jag gillar:

1, Blankarna blir oroliga för att de tror att de ligger fel, varpå de börjar köpa tillbaka sina positioner

2, De som sitter på cash börjar bli stressade att det inte blir någon korrektion och ger sig in i marknaden igen och köper

3, De som sitter på aktier och funderar på att ta hem vinsterna blir lugna och avstår.

När allt detta är uppfyllt, när alla känner sig optimistiska…. då finns det bara presumtiva säljare kvar, och då har börsen gått klart, och detta brukar många gånger sammanfalla med en urtoppning, sen skadar det inte om det kommer en nyhet som stör det positiva narrativ som drivit föregående uppgång.

Korrektionen kan förklaras av:

a, Q3 vs expectations b, ingen fin pol stim c, vikande surprise index d, president valet e, covid19 ”våg2” f, nära till profit taking efter stark period.

I veckan har vi ingen avgörande data för marknaden, med vi har Tyska IFO, samt Case Shiller, Consumer confidence, Claims, Core PCE samt Chicago PMI från USA. Först nästa vecka kommer ISM, PMIs samt jobben.

Återkommer med data.

Ha en fin vecka!

—————

Många, bland annat jag, säger att 2021 kan bli bra. Dels för att vi bettar att Covid19 inte är nåt stort problem, men framförallt för att stimulanser får fullt genomslag då. Vad fasen menas med det egentligen? Tänkte bara bena ut det lite. Att någon slipper få sparken och gå på A-kassa och istället blir permiterad med nästan full lön hjälper här och nu. Inte så mycket om ett år. Att en centralbank kör QE och köper en statsobligation av privata sektorn och tvingar vederbörande säljare att investera pengarna någon annanstan hjälper också rätt mycket här och nu… nej det som kommer med fördröjning är nedan graf…

Får be om ursäkt att jag bara tagit ett foto av skärmen, men den visar alltså utvecklingen av den 30 åriga MBS räntan (mortgage backed security). Deras bostadsobligation. När man ser den så förstår ni kanske varför det är drag i fastighetssektorn i USA. Men den är också en proxy för räntekostnaden för alla Amerikanska hushåll med bostadslån. Grejen är att en låg ränta inte slår genom i real ekonomin dag ett utan med 6-12 månaders fördröjning. Så den räntenedgång vi sett, som alltså gör att hushållen får se sina räntekostnader sjunka med ca 40% som mest får fullt genom slag nästa år. Även om räntan vänder upp så är det från en låg nivå, som gör att det blir stimulativt under lång tid. Av samma anledning kan man säga att även om den föll under stora delar av 2019 så låg den under första halvan på en rätt hög nivå och bidrog negativt en bra bit in på 2020.

Sen är marknaden smart. Ni såg hur räntan steg och toppade årsskiftet 18/19. Ni minns kanske att börsen var ordentligt svag fram till december 18, för att sen vända i samband med att Fed vände på klacken när de insett att de höjt för mycket och började sänka i januari 2019. Så visst fattar börsen redan idag till stor del att 2021 kan bli bra för företagen tack vare att hushållen kan shoppa upp sina räntebesparingar…

Sen är det klart, kommer alla hushåll vara tvingade att sitta hemma till följd av restriktioner så blir det svårt att sätta sprätt på räntebesparingen, och det är samma sak som att säga att sparkvoten stiger. Men förutsatt att covid marginaliseras så är förutsättningarna goda….

———

Tisdag

Jag börjar få toppkänn igen, ungefär som den 21 juli. Bryter SPX är det bye bye..

Tyska IFO kom idag in på 92,6 mot väntat 92,2 och fg 90,4. Bra till skillnad från PMI. Men tittar man så är det framtidskomponenten som är svag… det är inte så bra!

Case Shiller bostadspriser kom in på 3,5% yoy mot väntat 3,8 och fg 3,6. Helt ok.. vi vet att med dagens räntor är det helt väntat

Conference Boards Consumer confidence kom in på 84,8 mot väntat 93.0 och fg 91,7. Katastrof, och borde leda till högre sparkvot. Då spelar det ingen roll att bostaden och aktieportföljen är värdefulla. Siffrorna i augusti, under restriktioner riskerar att bli dåliga…

—————-

Onsdag

Gårdagens Covid-19 (ni vet att jag följer tis-fre datan) kom in på 40k och 1,300. Smittspridningen faller på ganska bra. Dödsfallen har liksom bara planat ut. Jag har inte detaljerna men jag tror fortsatt att en bred återtagande av restriktioner kan först hända när vi går under 10k/200. 10k borde vi i denna takt kunna uppnå i slutet av september. Dödsfallen i bästa fall i mitten på oktober. Consumer Confidence siffrorna speglar detta bra, trots att börs och bostadspriser handlas på ATH.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Jackson Hole

  1. Welsh Corgi skriver:

    Tack för ny post och kloka ord. Sitter på kanten och velar. Tror jag stoppar mina korta vid 1800-ish och låter det blöda för nu.

  2. Johan skriver:

    Riktiga studier börjar nu trilla in på att immunitet/vaccin blir ytterst osäkert. Personer som varit smittade blir smittade igen av en annan covid19 ”sträng”. Blir en spänannde höst.

  3. P bateman skriver:

    Tesla och Apple ger inte de graferna lite ”it-bubbla” känsla?

    Andra biltillverkare måste väl kunna göra elbilar?
    Apple är ju inte ens den största försäljare en mobiler…

    Fina bolag, men samtidigt vem köper på dessa nivåer?

    • GaStan skriver:

      ja du det är en bra fråga… vi kan ju testa:

      Tesla,
      börsvärde 382mdr usd
      Försäljning i år 30mdr

      Låt säga att de handlas med en Ev/ebitda på 15x om 5 år. Vilket den lär göra om tillväxt storien infrias

      Grovt uttryckt, säg att de har en Ebitda marginal på 20% om 5 år.

      Då kräver vi Ebitda på 382/15=25mdr om 5 år. Med marginal 20% är det 125 mdr i försäljning.

      Så frågan är om de kan öka försäljningen med ca 20mdr om året närmaste 5 åren? 125 mdr är väl också ungefär hälften vad Volkswagen säljer för idag.

      Är det uppnåeligt? Jag vet inte… det låter ju mycket, men är kanske inte omöjligt.

      Apple:

      Börsvärde 2,130mdr
      Försäljning 273mdr

      Ett mer moget bolag så säg 10x ev/ebitda.

      Det ger 2130/10=213mdr ebitda

      De har jobbat med nästan 30% marginal hittills. Säg att de fortsätter, det ger 213/30%=700mdr i försäljning

      Kan de öka från 273 till 700, eller med ca 85mdr om året varje år i 5 år. Det låter också väldigt mycket. Men i det här fallet låter det lite väl mastigt. Men man vet aldrig.

      Du kanske undrar varför jag inte diskonterar, men med dagens låga räntor behövs nästan inte det. En vinst om 5 år är värd otroligt mycket när räntorna är låga.

      Jag var med på IT-bubblans glada dagar. Skillnaden där var att många bolag hade nästan ingen försäljning och vinst alls, men rätt höga värderingar. Dessutom var räntorna väsentligt högre. Framtida vinster var mindre värda, och för att kompensera så måste vinsterna i framtiden vara så sjukt höga. Så där skulle jag säga att bubblan var större.

      Jag skulle till och med sträcka mig till att säga att då var det en bubbla, dvs luft i kombination med extrema förväntningar. Nu är det ingen bubbla, men förväntningarna är väldigt höga. Det är inte samma sak. Därmed inte sagt att förväntningarna inte kommer att infrias och kurserna faller, för det är helt klart en möjlighet.

      Sen kan man ju ställa frågan som du gör… vem köper idag? För att du är knappast nöjd med en sidledes kursutveckling i 5 år. Nej du vill ha kompensation för risken, så säg att du vill ha 15% årsavkastning, det blir ca 100% på 5 år. Alltså kan du ta ovan Implicita försäljningsprognos, och begära dubbelt så mycket. Infrias detta, ja då får du även en bra placering. Den typen av förväntningar känns ju väldigt strechade.

      Det här är en av anledningarna till att jag inte gillar risk reward på börsen… utan att vi kommer möta en korrektion här under hösten… men det känns ju rätt avlägset när SPX stänger på ATH… å andra sidan nån gång innan en korrektion så infaller även en topp. Det kan vara denna… eller inte! Time will tell!

      • P bateman skriver:

        Tack, intressant resonemang.

        Jag personligen har börjat korta sp500 från 3400 och nasdaq 100 från 11000 , väldigt försiktigt dock med tanke på TINA. Fyller på om de fortsätter upp, nu bara 5 procent av portföljen. Minskat min silver posse och börjar inställa mig på en jobbig börs i höst . 70 procent likvid svårt läge nu…

  4. Peppe skriver:

    som du säger är börsen rejält framåt blickade just nu, ränte marknaden verkar inte alls med på noterna på ett bra 2021

  5. Magnus skriver:

    Det sista Trump vill göra är väl att störa börsen före valet, därför kommer det att pumpas nyheter om vaccin, handelsavtal med Kina (fas1 verkar hända om och om igen…), mm.
    Jag tror det blir en stökig senhöst med tanke på ovan oavsett vem som vinner valet.

  6. Timothy skriver:

    I alla stora bondmarknader saknar vi nu någon avkastning på riskfria tillgångar. Framåt, sett med lite perspektiv, hur länge kommer det finnas köpare andra än centralbanker om vi ponerar att detta scenario fortsätter?! En dag borde rimligen kapitalet på riktigt tröttna på noll avkastning, eller tvingas att söka sig else where, dock med tröghet. Bondmarknaden är ju gigantisk. Om vi får den frånvarande ”inflation” i spelet – kan det bli ugly. Nästa vedträd är sedan hur reagerar aktiemarknaden då? Speciellt om vi ser räntehöjningar på grund av inflationstryck då kan det bli ännu fulare.

    Hur resonerar du kring räntorna och en eventuell sell off i båda marknaderna, pengarna måste ju ta vägen någonstans? Happy Thursday.

    • GaStan skriver:

      Man måste se avkastningen på obligationer i reala termers…. när inflationen är runt 1% och man får ca 0,5% för en amerikanska obligation så är det en real ränta på minus 0,5%. Det är inte bra, men det är fullt tillräckligt om man har en negativ syn på världskonjjunkturen.

      Du måste också komma ihåg att investerare som suttit på långa statsobligatoner senaste 13 åren har haft en väldigt fin utveckling, och en långt mindre volatil utveckling än aktiemarknaden. Så de är inte missnöjda. Men med dagens låga räntor så lär inte avkastningen bli så bra framöver. Men har du en positiv syn på världsekonomin då vill du inte ha obligationer här, eller 2% högre (då det skulle innebära real avkastning i linje med det historiska snittet). och har du en negativ syn på världsekonomin då är minus 0,5% i reala termer inte så dåligt jämfört med hur dåligt du tror aktiemarknaden kommer att utvecklas.

      Jag skulle säga att det är inte ett så stort problem som man tror…

      Prisinflation saknas, men valuta och löner kan skapa detta. Dock ser jag inte var de skulle komma ifrån närmaste åren…

      Nu kör centralbankerna QE, då de tar över bonds i utbyte mot Cash… så aktiemarknaden har att välja mellan cash och aktier. Nästa stora grej tror jag blir QT om några år… Då ska cash skiftas tillbaka till bonds. Då borde räntorna bli lite högre samtidigt som aktier borde gå sämre.

  7. PlutonB skriver:

    S&P går på ångorna av short squeeze och dollarförsvagning i mina ögon. Inte ofta jag spekulerar kort i equities men nu går det inte att undvika en position. Vi får se om den förväntade dippen kommer närmaste månaden.

    • GaStan skriver:

      Håller med…. men även FAANG bolagen. FAANG är upp 54% i år…. Övriga 495 bolag i SPX är upp 0%. Grejen med FAANG är att den anses vara frikopplad konjunkturen. De kommer ta marknadsandel av konkurrenterna oavsett, och man är beredd att betala ett högt pris för vinsterna långt ut. Alternativet är att köpa förlorar bolagen, vars vinster krymper långt ut…. och de vill man inte ha oavsett pris.

      Marknaden tänker Typ så här: Även om du köper ett bolag för 100kr som ger 10 kr i garanterad utdelning varje år, i 10 år….. så är det en dålig investering om du tvingas sälja bolaget för 1kr om 10 år för att det inte finns fler utdelningar att hämta efter. Du har satsat 100 kr men fått tillbaka 101kr. Om du inte vill äga den typen av bolag… ja då vill man äga motsatsen.

      Men till vilket pris kan man ju undra….

      Tror också på dipp… men man ska väl bli rejält osäker innan den bryter ut i vanlig ordning.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.