Baissarna är brända (igen)

Sedan sista helgen i juli, då det var budget bråk i USA har Baissarna, såväl konjunktur baissar som börs baissare, hållit låda. Börsen är i skrivande stund 20 punkter från den här nivån. Jag vill bara påminna alla som har sagt eller gjort nåt… har haft HELT FEL fram tills idag. Imorgon eller om ett år kan vara en annan femma, men idag har de haft FEL. Inte för att de behöver bikta sig eller betala nåt skadestånd, men iallafall. Nån måste ju påminna dem om hur fel dem har haft.

Jag har väl inte haft helt rätt heller. Jag gick från All In till Neutral 1 Augusti. Men detta var på tekniska grunder, inte fundamentala.

Men vissa baissare har inte släppt greppet. Läste senast att de lyfte fram Consumern i USA som svag. De påstår att de är nästa källa till recession. Helt fel tycker jag. Lower trending growth, LTG, scenariot globalt handlar i grunden om att konsumenten i USA, Japan och Europa aggregerat har för mycket skulder, som de amorterar, netto sparar, därav mindre retail sales, därav svagt consumer confidence, vilket gör att företagen inte satsar utan håller i kostnaderna (för att bibehålla vinsterna) vilket gör att de inte anställer nålgon vilket gör att arbetslösheten inte sjunker. LTG i ett nötskal.

Baissarna hävdar att spreadarna ovan ska konvergera, mot det negativa. Jag hävdar att det ska konvergera åt det positiva hållet. Men det lär dröja. Den viktigaste komponenten för att detta ska hända är att Amerikanska husmarknaden börjar se ny dager. Där har vi sett små små små skott av framtidstro på sistone… men det är långtkvar innan vi har en slottpark i full blom. Det handlar om att affordability (pris gånger ränta i förhållande till att hyra)är på finfina nivåer och att påtvingade försäljningar (foreclosures) faktiskt har kommit ganska långt och att husbygandet är varit extremt lågt länge nu!!

Död åt Recession

Död åt Klassisk Högkonjunktur

Länge Leve LTG

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.