Dagens skörd

Då var Jackson Hole avklarat och på det hela taget var det ett Non event tycker jag. Bernanke sa att han är beredd att stimulera om det behövs. Vissa tror att vi tagit ett steg närmare QE3, vissa tror det inte! Gäsp! På torsdag kommer Draghi förhoppningsvis klargöra vad han pratade om i somras när han sa (the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro, and believe me it will be enough), på fredag kommer sysselsättningsdata som är viktigt för FED, och sen den 13/9 är det FOMC möte… och i så fall ett QE3 paket om det ser ut att behövas.

Men det har rullat in en del data…

I fredags kom Chicago PMI som blev 53,0 mot väntat 53,5 och föreg. 53,7. Sämre. Tittar man på delkomponenterna så var New Orders 54,8 mot föreg. 52,9. Sysselsättning 57,1 mot föreg. 53,3. Bättre alltså. Det som framförallt drog ner index var Order Backlog som kom in på 41,7 mot föreg. 52,8. I ärlighetens namn har jag lite dålig koll på just den komponenten, men jag har aldrig hört att den är särskilt leading. Totalt sett var det kanske inte en så dålig siffra, och det skulle därför ge positiv guidance åt ISM imorgon.

Sen kom Michigan index, final reading. Den kom in på 74,3 mot flash 73,6 och föreg. 72,3. Bättre. JAg är faktiskt förvånad. Jag trodde Michigan var på väg ner mot sub70 nivåer, och att den faktiskt studsar till är att konjunkturinbromsningen kanske inte var så allvarlig i Q2 trots allt? I undersökningen så säger hushållen att reor/rabatter samt låga boräntor gör dem positiva.

Sen kom US Factory orders. +2,8% MoM mot väntat 1,9 och föreg. -0,5´. Bättre. SAmtidigt ligger den på en svag nivå YoY sedan mars… dock inte recession.

US factory orders YoY%

Sen i helgen kom China PMIs final readings.

Officiella PMI 49,2 mot väntat 49,8 och föreg. 50,1. Mycket svagt. Nw order kom in på 48,7.. svagt även det

HSBC PMI 47,6 mot väntat 47,8 och föreg. 49,3. Svagt.

Men marknaden reagerade positivt, då man tror att stimulus kommer trappas upp. Är 7-8% målet äventyrat?

Så här skriver Penser

Det var första gången någonsin (i detta fall från 2005) som indexet sjönk mellan juli och augusti. Sex gånger har det stigit, medan det var oförtändrat på 48,4 under 2008. Eftersom PMI-index sjönk under en månad när det alltid brukar stiga så kan man troligen tolka indexfallet som att industrikonjunkturen försvagats mer än vad det officiella indextalet visar.
Pm nedgången bekräftas av den Kina-statistik (bl.a. industriproduktion, detaljhandel, penningmängd, handelsbalans) som troligen presenteras nästa helg eller början av veckan därpå så är det troligt att det presenteras ytterligare stimulanser via penning- och finanspolitik under september.
Enligt en del s.k. experter brukar det hävdas att inustriproduktionen sjunker om indextalet är under 50. Men om man stämmer av det med industriproduktionen i Kina så finner man att det inte alls stämmer. Det verkas snarast som att 50 morsvarar en ökning av industripriduktionen med 8-10 perocent. Även när PMI-index bottnade på 38 för några år sedan så ökade industriproduktionen med 2 procent.

——

I morse kom PMI finals från Europa.

Frankrike Mfg Final PMI 46,0 mot väntat 46,2 och föreg. 43,4..ok
Tyskland Mfg Final PMI 44,7 mot väntat 45,1 och föreg 43,0.. rätt svagt
EZ Mfg Final PMI 45,1 mot väntat 45,3 och föreg 44,0.. ok

summarsumarum.. måhända vi har det värsta bakom oss, men särskilt starka siffror är det inte!

Den här veckan är ytterst viktig, ISM imorgon, ECB och Draghi på torsdag och US Sysselsättning (som påverkar FED och QE3) på fredag, för att nämna det viktigaste!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.