Dagens skörd

OMX fortsätter att kastas mellan hopp och förtvivlan, men rent tekniskt är jag kortsiktigt skeptisk då jag inte tycker köparna övertygar. Ett test av 1187 (FIB50%) – 1198 (gap) intervallet kan vara ett köpläge att vänta på. Stoppar in oss gör vi om vi under kraft drar förbi 1250….

Häromveckan fick vi höra om att det var stora försäljningar i Amerikanska aktiefonder, och man började undra om den här US traden inte var lite overcrowded och börjar nå vägs ände. Visst, det var den största veckovisa försäljningen på 5 år..

Namnlös1672

Men här gäller det att ha lite perspektiv…visst aktier har gått hyfsat och haft en del inflöden tidigare i år. Men ur ett större perspektiv är det ett mobbat tillgångsslag, utan det är snarare bonds som är hyllade…

Namnlös1667

och så länge som räntorna var låga så påverkade det inte värdet på alla dem portföljerna som sitter på bonds. Men räntorna har ju börjat röra sig uppåt, och nån tänker att det är så lite. Men ur ett historiskt perspektiv så har fallet i bonds varit markant. Detta kan trigga fler att sälja. Fram tills den dagen räntan är tillräckligt bra, givet inflation, tillväxtutsikter, alternativavkastningen osv att köparna steppar in på allvar. Där är vi inte ännu.

Namnlös1669

Men betyder då att stigande räntor och nettoutflöden från räntefonder att aktier, per automatik, går bra? Detta har jag varit inne på tidigare och svaret är NEJ. De är inte så sammankopplade som man tror. En sak är att man säljer räntepapper för att de går ner i pris och man vill inte sitta till förfall. Detta gör att cash går upp. I nästa steg är det frågan om cash är attraktivt relativt aktier. Häromveckan var det inte det. Då sålde man ju även aktier, inte bara räntor. Den som gynnades, cash. Det trista med cash är att räntan är noll. Det gör att man bara sitter på cash när man tror att aktier och/eller räntor ska ge negativ avkastning… så fort någon av dessa tillgångsslag förväntas ge positiv avkastning kommer pengarna att strömma dit. I räntefonder tror jag det kommer dröja länge. Aktier däremot… optimismen kan lura runt hörnet och då går det fort!!!

Namnlös1671

Hur attraktivt är aktier då? Jo fundamentalt tycker jag det ser ok ut fortfarande. Tittar man på ERP enl CS kan det fortsätta en bit till då 7% är alldeles för högt… detta givet att deras vinstprogonser stämmer.

Namnlös1670

Stämmer vinstprognoserna då? Tja, tittar man på hur ledande inddikatorer guidar konjunkturen så borde inte vinstrevideringarna bli alltför dassiga… utan vinsterna, så som vi prognostiserar dem idag, har goda chanser att hålla ända in i mål…

Namnlös1668

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.