Riksbanken sänker!

Historiskt ögonblick! Riksbanken sänker med 10 punkter från 0% till -0,1%.

Vad handlar detta om? Behöver man skapa asset inflation? Nej då, priser på svenska räntor, fastigheter och aktier är det inget fel på. Vill man trigga utlåning, Nej för då gör inte 10 punkter någon skillnad. Vad handlar det om? Jo att inflationstakten är för låg och ECB expansiva penningpolitik. Sveriges största tradingpartner Eurozonen (Norge är förvisso störst som enskilt land) kör en väldigt expansiv penningpolitik och det måste vi förhålla oss till samtidigt som Riksbanken ligger långt från inflationsmålet om 2%. Vi måste försvaga kronan, så att vi kan exportera mer samt importera inflation.

Lyckas Riksbanken, tja dollar ligger på 8,5 och Euron 9,7 så delvis får man säga att de gör det. Kommer de göra att kärninflationen börjar stiga så smått… på sikt borde den ju göra det! Men där är lönebildning och finanspolitik mycket viktigare.

Ingves rullar ju även ut ett QE program, där han ska köpa statsobligationer för 10mdr kr. Nästan lite gulligt. FEDs samlade QE program utgjorde ca 20% av BNP, Draghis paket motsvarar ca 10% av Eurozonens BNP. Ingves paket motsvarar, håll i er nu, ca 0,2% av Svensk BNP.

Återigen finns det en koppling till budgetunderskott, som till stor styr hur mycket nyförsäljning Riksgälden behöver göra, och givet att underskottet är på ca 1%, så hade det varit konstigt om Riksbanken varit avsevärt mycket större. De här 10 miljarderna, det känns nästan lite symboliskt! Å andra sidan hade det aldrig kunnat vara 100mdr kr.

Börsen då? Jo jag står ju helt utanför. Av tekniska skäl bör man alltid använda en omvänd SL, dvs en nivå där man stoppar tillbaks sig igen. Varför, jo jag vill ju inte stå utanför marknaden om den går till 1,800. Jag har i skrivande stund inte fastslagit denna SL… utan får återkomma till detta. Tror ju fortfarande det finns en stor risk för bakslag…..

Have a nice one!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Riksbanken sänker!

  1. Fredde skriver:

    Tror verkligen Invgves detta kommer räcka för att nå inflationsmålet? Ibland börjar man ju undra… kanske någon kan bygga en bro eller nått istället

  2. Fredde skriver:

    Några andra förslag är att bygga färdigt österleden/Dennispaketet, en 4e landningsbana på ARN eller en till tunnelbanelinje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.