När vi talar moral

Det pågår en diskussion vem som bär felet kring den Grekiska situationen. Diskussionen är rätt ointressant för även om man kommer fram till vem som gjort rätt och vem som gjort fel…. så löser det inget. Löfven sa det till och med igår i Almedalen… ”vem som bär skulden är relativt ointressant”.

Jag skulle säga att bägge parter bär skulden, grekerna något mer än EU… eller rättare sagt Europeiska banker. Låt mig förklara.

Många tror att pengarna som ska utbetalas, och som under våren betalats 5 i 12, går till grekiska pensionärer som sitter på stranden och lökar. Så är det inte.

Grekiska staten kör idag ett primärt budgetöverskott, dvs budget innan räntor och amorteringar. Så man kan säga att den dagliga driften av den grekiska ekonomin klarar man av på egen hand. Att grekerna är forcerade att köra ett primärt överskott gör att de har det rätt tajt. Det kanske ni har märkt. Men de har även ett problem med att skattemoralen är så låg. Government Revenues uppgår till ca 30% av BNP. I övriga Europa låg den på 36%. I Sverige 46%. Den har ganska nyligen letat sig upp mot 30%. Tidigare låg den ännu lägre. Så givet att man ska köra en balanserad budget, så får man ju den välfärden man förtjänar. Dvs tar man ut 46% som i Sverige så blir det rätt bra, då man spenderar 46% av BNP på välfärden. Tar man ut 30%, och spenderar 30%, så får man inte samma välfärd. Problemet är inte hur de lever idag, utan hur de levt historiskt. Då tog man ut 25-27% av sina medborgare. Sen spenderade man 30-35%. Man fick en bättre välfärd än man förtjänade, eftersom den var på lånta fjädrar. Idag tar man ut 30%, men spenderar ca 26-28%. Resten går till räntor. Men back in the Days så var det inte Merckel och Junker som lånade ut pengarna, utan det var profitsökande europeiska banker. Har inte de ett ansvar? Tänk så här, om Swedbank lånar ut pengar till en snubbe som vill leva ett lite fetare liv än hans lön tillåter. Har inte Swedbank ett visst ansvar då? Takes two to tango?

a2macro-eu-greece3

Men åter till dagens situation, grekerna lever inte flott idag. Pengarna går inte till dem. Det är lån som rullas över. Men för att rulla över ett lån så måste man först betala igen det som förfaller. Sen kan man diskutera det nya lånet. Problemet uppstår när långivaren inte löser lånet som förfaller, när tanken att finansieringen ska komma från samma långivare. Det är räntor och amorteringar som tynger idag. Eller för att vara korrekt, inte så mycket räntorna för de är relativt små och hanterbara. Det är snarare amorteringarna som är jobbiga för de är på så stora belopp. Men det är inte heller riktigt rätt sätt att se det. För i samband med att ett lån ska betalas tillbaka så löser dem ett nytt, med samma långivare. Så egentligen så ändrar man bara datumen i obligationen. Skulden förbli intakt, långivaren är densamma.

Så hela den här karusellen är inte Junkers fel, de ska tvärtom ha cred för att problemet inte ligger i den europeiska banksektorn. För då hade vi nästan garanterat haft en Lehman igen. Vi ska vara glada att skulden ligger hos en centralbank….. if the shit will hit the fan!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till När vi talar moral

 1. fredde skriver:

  Det vi ser i Grekland är dock definitionen av vad som händer om man tillåter moral hazard eftersom grekerna inte längre tror att dom är utsatta för någon risk och därför beter sig på ett sätt som dom annars inte hade gjort.

  Filosofiskt kan man ju fundera på om det är ett sorts bedrägeri eller en ineffektivitet, och det verkar nu i efterhand som att åtgärder som garantier och budgetdisciplin inte riktigt räcker till.

  Kanske man skulle behöva utöka åtgärderna med personligt ansvar för ledande politiker precis som man gör inom andra branscher – till exempel om både Tsipras och Juncker skulle behöva ansöka om personlig konkurs ungefär samtidigt som Grekland?

  • GaStan skriver:

   men du kommer inte ifrån att grekerna senaste åren faktiskt legat högst i grenen ”primärt budget överskott”. Så visst har de gnetat. Problemet är att åren dessförrinnan…. då låg dem nog bäst till i grenen ”primärt budget underskott”.

   Det finns ett gemensamt problem i de här länderna.

   1, obenägenhet att betala skatt, läs korruption är något som finns nedärvt
   2, folk tycker trots punkt 1 att det är najs med en hyfsad välfärd, typ sjukvård, skola, pension etc…
   3, den politikern som erbjuder bäst välfärd, utan att finansiera den via skattesedeln vinner valen.

   Det här är en set-up som bara leder i en riktning.

   För oss svenskar känns detta orimligt då vi tycker att 1. att betala skatt är ok givet att vi får den välfärdsapparaten vi betalar för och 2, politiker blir inte valda om de går till val på en ofinansierad politik.

   Sen tycker jag att det är direkt oansvarigt av banker att låna ut pengar till den här typen av stater…. men tugget var annorlunda när det begav sig.

   När jag pratar med vissa utländska kollegor som kan dem inte förstå att Svenska hushåll tar 85% i lån på bostaden, och ovanpå det inte har som avsikt att amortera en spänn. Eller att det existerar SMS-lån där folk kan låna 3,000 lax i mobilen när de står på krogen….

   Så vi är nog inte helt perfekta heller!

   I många länder går man gärna in på banken och tar ett lån i SchweitzerFranc, samtidigt som man har lön i annan valuta. för dem är det självklart, men för oss som inte gör det tycker vi det är hål i huvudet.

   Så världen är lite konstig, och det som är OK på ett ställe är inte det på ett annat!

   Junker återbetalningsskyldig…. hehe jo det är ju en kul tanke.

   Men jag håller med….. att man överhuvudtaget förhandlar om det här är ju galet. Du skulle ju inte drömma om att gå in på banken och säga… jo mitt huslån, jag föreslår att ni skriver av det med hälften, sen vill jag att det ska vara amorteringsfritt, plus vill jag skjuta fram förfallodatumen 20 år…. och slutligen vill jag betala 1% i flat ränta resten av tiden…… de hade ju trott att du knarkat.

   Nej antingen rättar du dig efter vilkoren….. eller får du skita i att betala ränta och amortering och defaulta på skulden och så tar banken huset. Det senare innebär att du aldrig kommer få ett lån igen. Det är ju knappast förhandlingsbart, och du lär knappast kunna taktik förhandla som om det var en poker turnering.

   • fredde skriver:

    Om Juncker och Tsipras personligen blir återbetalningsskyldiga för eventuell skada så hade krisen varit borta på 5 minuter tror jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.