När kruten börjar lägga sig!

Vissa har tolkat mig som positiv, och att ränteuppgången är inget att bry sig om. Så är det inte.

Jag bara säger att för att börsen ska krascha så krävs det ett vinstfall på 20-30%, vilket drar med sig multiplar och så vips har man halveringen på 6-18 månader. Men för att skapa detta vinstfall krävs recession. Dvs negativ BNP tillväxt och stigande arbetslöshet. För att detta ska hända så krävs väsentligt högre räntor än idag, och för att vi ska få det krävs strukturell kärninflation klart över 2% med matchande löner. Det har vi inte sett några tecken på ännu. Främst lönenivåerna saknas. Men de kanske kommer? Sen måste man komma ihåg, att börsen prisar in elände med minst 12-18 månader innan. Så om vi pratar recession 2020, så börjar det prisas in redan nu. Redan i slutet av 2019 så har vi avklarat större delen av nedgången. Men för att ÅSTADKOMMA recession 2020, så behöver vi väsentligt högre räntor nästa år. För detta krävs höger löner än idag. DET ÄR DETTA SISTNÄMNDA SOM SAKNAS. Men som sagt, det kanske kommer!

Men om de inte kommer. Ja då tror inte på krasch, utan snarare BUY the dips marknad. Nej, jag anser inte att marknaderna är billiga. Trailing PE i USA ligger på ca 22 och med en 10-åring på snart 3,5% så ligger min förenklade ERP på (1/22)-3,5=1%. Det är inte mycket till riskpremie. Det är dyrt. (2-4% är fair, över 4% billigt, under 2% är dyrt) Men resten av världen är billigare (främst tack vare lägre räntor, men ÄVEN lägre multiplar). Så snittet för hela världen är nästan neutralt ur ett historiskt perspektiv. Å andra sidan hävdar många att räntorna är dopade där. Det är bara i USA de har normaliserats. Svar Ja. Det stämmer. Men titta på de olika centralbankernas förutsättningar. De är inte direkt lysande. De står inte inför stora höjningar närmaste året. Då kvarstår faktum att aktier är rätt attraktivt värderade. Eller åtminstone, BUY big dips friendly. Jag tror sannolikt att vi är inne i sån period. Ni som tror att Amerikanska löner taktar upp mot 4% om ett år. Ni bör ha pengarna på banken. Flytta till hyresrätt bör man nog göra också!

Rent tekniskt tror jag vi kan ha sett botten idag. Nu ska vi testa 1,595ish området. Håller inte dagens low ska vi nog testa 1,510. Den kommer garanterat hålla givet att det inte händer nåt nytt. I vilket fall ska vi testa 1,595. Där kommer avgörandet om detta bara var en snabb rekyl eller man ska ligga lågt med aktieexponeringen ytterligare en tid framöver.

Läste ett citat som var rätt kul. ”Trump is right by the hikes, But He casused them himself”. Hehe, ja vad ska man saga. Köra budgetunderskott och expansiv finanspolitik så här långt upp i en cykel, med redan hygglig tillväxt och låg arbetslöshet… Vad ska man säga!!!! Om du frågar mig vad Trumps uttalande handlar om, så tror jag bara han vill ha någon att skylla på när det går ner. Precis som att han alltid tar cred när det går upp. Han är en bra festlig typ!

 

Trevlig helg!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till När kruten börjar lägga sig!

 1. A skriver:

  Jag tror nog dessvärre att vi kan ha toppat för denna gång, i stort sett alla banker här i NYC är negativa nu och det tas triljonbetts på högre ränta/bonds. Men som vanligt så skall det ju komma en uppsving när första benet ner är klart och lura in alla igen och då bör man nog vara försiktig. Ser nästan fram emot räntehöjningar i Sverige tillsammans med dalande vinster, jag tror det kan komma fina möjligheter på både börs och bostäder inom 1-2 år.

  Rapportperioden i Usa tror jag blir sämre än vad man räknat med, och med ett estimerat P/E på 17,5 kan då lätt bli P/E 20 som får bollen att rulla.

  Mvh
  A

  • GaStan skriver:

   Du kan absolut få rätt. Jag säger inte emot. Jag bara hävdar att det finns ett annat case som säger att

   1, usa kan inte få recession med dagens räntor. De är för låga helt enkelt. Åtminstone ur ett historiskt perspektiv om man tar (skuld x ränta) / inkomst

   2, och räntorna kommer inte gå högre för att lönerna inte gör det. Sysselsättningsgraden är för låg.

   3, börsen är inte billig, den är inte ens fair. Den är dyr. Men en dyr börs räcker inte om vinsterna finns kvar.

   4, Varför är det så viktigt med nya toppar? Det viktiga är att veta om börsen ska ner 50% som under 08/09, 00/03 osv. Det går att tjäna mycket pengar i en buy the dip marknad

   • A skriver:

    Tror faktiskt mer på den svenska börsen kommande året tillsammans med valutaeffekt. Men den kan nog dessvärre bli bitter den med.

    Väldigt spännande månad framför oss nu som lär sätta spåren ifall vi ska ner rejält eller försöka hålla kvar. Tullarna borde börja ge lite effekt med, och Kina kan nog dra ner ordentligt efter nästa ben upp. Jag räknar med en del osäkerheter där om några månader.

 2. Pingback: Veckorapport vecka 41 2018 | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.