AP7

I år kommer en massa fonder tvingas lämna PPM och pengarna ska tydligen läggas över i AP7. Man kan tycka mycket om det där. Jag har skrivit en del. Det är bra att man stänger ner dåliga fonder eller fonder med dåliga bolag bakom. Det är mindre bra att man stänger ner bra fonder med bra bolag bakom. Det kanske man ändå skulle kunna leva med om det inte vore för det största problemet. Att det finns kvar en massa dåliga fonder på fondtorget. Det fan skamligt hur inkompetent skött det är!

Pengarna läggs över i AP7. Jag undrar, bör alla verkligen ta så pass hög risk?

Är Ap7 en bra aktiefond.

Senaste månaden samt 3 månaderna är den ner 6,7% resp 12,9%. MSCI World med återinvesterad aktieutdelning är ner 6,1% resp 12,7%. De har alltså tagit bort belåningsgraden som de hade tidigare. Det är nog riktigt givet var vi befinner oss i börscykeln. Men ska Världsindex ner 30-40% nån gång de närmaste åren… ja då kommer AP7 också gå ner lika mycket. Minst. Fattar svenska folket det här?

I media återges AP7 som duktiga i sin förvaltning. De har 5 stjärnor i Morningstar.

Senaste 5 åren är den upp med 87,9%. Index, MSCI World NTR, är upp 76,4%. Bra jobbat eller? Nej jag tror tyvärr inte det. De har jobbat med belåning under den här tiden. Exakt hur mycket och när vet nog bara de själva. Men för att utvärdera dem hade man behövt den här datan. Men om man tar 87,9/76,4 så får man 1,15. Låt säga att de jobbat med i snitt 15% belåning under de här 5 åren. Då har de egentligen gått som en indexfond/etf. Har de jobbat med högre belåning, då har de gått sämre. Har de jobbat med lägre, har de gått bättre. Jag har inte svaret men jag är rätt säker på att belåningen har i snitt inte varit lägre än 15%. De har alltså inte slagit index i så fall. Hur bra jobbat är det?

Rätt bra med tanke på att de har 5 stjärnor eller? Ja skulle säga att det säger mer om hur dåliga andra har varit.

Eller? Njae, USA väger väl typ 60% i världsindex och ett gäng aktier med FAANG i spetsen har gått som raketer. Har man inte varit överviktad dem så har det varit svårt att slå index. Givet att många förvaltare är skolade i värde vs pris, så kan man ha viss förståelse, eller snarare förklaring, varför inte fler fonder gått bättre. Men då blir det samma gamla visa. Varför ska vi hela tiden hitta ursäkter till förvaltarna? Antingen skapar man alpha eller inte. Är det inte så enkelt?

Sen tillhör jag ju dem som anser att den mest rättvisa utvärderingen av en prestation görs mellan topp och topp, eller botten och botten. Dvs från toppen -07 till kanske toppen förra året, eller botten mars 09 och när botten nu kommer inträffa. Varför? Jo för att investerare måste utvärderas utifrån en riktig bull OCH riktig bear period, för att se totalt hur det gått.  Annars kan vi aldrig veta, som Buffett brukar säga, vem som badat utan badbyxor…..

Måste ändå avsluta med att säga nåt bra om AP7.

Givet er storlek är det inte lätt med aktiv förvaltning. Det fattar inte alla. Men instrument ska köpas och säljas också!

Tur eller skicklighet, det vete fasen, men det faktum att ni låg belånade under många år när börsen steg har varit till gagn för många ovetande pensionssparare. Att ni nu verkar ligga hyfsat obelånade är bra. Oavsett om börsen ska upp eller ner. Man kan säga att ni tagit hem en vinst efter många goda år. Kan ni inte lova mig att inte ta upp belåningen förrän den dagen OMX eller motsvarande, gått ner under 1,000. Dvs mitt under brinnande krasch, så ska ni våga ladda på igen. Då kanske ni kan göra om samma reptrick igen. Tur eller skicklighet, det lär vi aldrig få veta.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till AP7

  1. DeltaHedgad skriver:

    Att dåliga (dyra) fonder rensas ut kan tyckas är bra. För egen del tycker jag det är viktigt med fonder som är fokuserade på ett smalt område så jag har möjlighet att skräddarsy min portfölj exakt så som jag vill ha den. Mot en bra avgift såklart. Ex är smala fonder för enskilda länder, specifika fonder för enskilda sektorer och brancher, enskilda fonder för råvaror eller en grupp av råvaror som ex. spannmål. ädelmetaller, m.m.

    Dessa fonder ska inte behöva kosta så mycket i avgift. Dom handlar index och korgar med aktier i index. Samt terminer på CME, CBOT, ICE, m.m. Dvs. passiv förvaltning där datorn sköter det mesta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.