Positiva tolkningar av konjunkturen

Börsen har tuffat på i veckan och handlas numera på ganska överköpta nivåer. Men bortsett från en dag eller två med rekyl så räknar jag med att 1680 ska tas ut. Jag tror även det kan brytas och vi får ett test av 1715-1730. USA visar vägen. Stöd kring 1600.

Kvartalsrapporterna i USA är fortfarande tidigt skede, men de har öppnat starkt. När ca 52 av 500 S&P500 bolag har rapporterat ligger vinsttillväxten på ca 0% YoY under Q1. Det är inte så pjåkigt med tanke på att estimaten för Q1:orna totalt sett ska ligga på minus 2-3%. Jag har räknat med flat vinstutveckling i år. Man skulle kunna dela upp det på -5% under 1H19 och +5% under andra halvan. delar man upp 1H19 i Q1 och Q2 skulle man kunna tänka sig att Q1 är sämre än -5% och Q2 bättre. Men så här långt har rapporterna kommit in lite bättre. Time will tell!

Det pågår en ganska intensiv debatt kring kronans svaghet, och att allt är Ingves fel. Därför är det intressant att SEB släppt en rapport som säger att kronan inte är så svag som alla tror.

Klicka för att komma åt sek_ltfv_apr2019.pdf

Faktum är att kronan var övervärderad under relativt lång tid under 2011-2013, och det är konsekvenserna av detta som vi fortfarande känner av. Även om man tittar på den 10-åriga realräntespreaden mot Europa så kronan inte så svag som vi tror. De är inne på att jämnviktspriset mot euron ligger på cirka 9,75. Detta rimmar rätt väl med vad Ingves tidigare sagt, dvs att han är nöjd med kronan mellan 9 och 10kr. Därför är det sannolikt att han höjer i september, alt december, mot bakgrund av den svaga kursen. Detta skulle troligtvis ta kronan mot 10eur senare i höst, typ i september samtidigt som han höjer. Hur det blir med dollar är svårare att säga då det finns ett stark case för en generellt svagare dollar. Det skulle i så fall, om det sammanfaller med en starkare krona, kunna ta dollarn ända ner mot 8kr. Rapporten lyfter även fram andra faktorer, som ex unit Labour cost, som alltså sänkt Sveriges konkurrenskraft till kronans nackdel. Vi vet också att Sverige blivit lite av ett carry trade land, dvs man tar ett billigt lån i Sverige, får kronor, som man säljer, dvs växlar till ex dollar. Varpå man köper en amerikansk obligation som ger avsevärt högre ränta. Detta håller kronan svag. Nu under våren så kommer även utdelningarna, och eftersom utlandet är stora ägare på börsen, så växlar de ofta hem kronorna till sin egen valuta. Så bilden idag är inte så konstig som många tror. Det är analysen som brister, som vanligt.

I veckan kom en radda data från Kina som var uppmuntrande. Stimulanserna biter. Detta är inga nyheter. Fattas bara att vi får till ett handelsavtal, så lär väl ledarskapet ta åt sig av äran senare i år. Trots att det kanske inte är avtalets direkta effekter som fått snurr på hjulen.

Apropå kinesiska hjul. Det har kommit Mfg Flash PMI från Europa. Den Tyska kom in på 44,5 mot väntat 45,0 och fg 44,1. Kina får genomslag först senare och det var inte så konstigt att Merkel skrev ner tillväxten i år till +0,5%. Jag är glad att siffran inte var sämre än förra månaden. Det värsta är troligtvis bakom oss. Europa kom in på 47,8 mot väntat 47,9 och fg 47,5. Samma mönster.

Även från USA kom det data. Mfg Flash PMI kom in på 52,4 mot väntat 52,8 och fg 52,4. Stabilt. Men inte mer. Servicesektorn kom in på 52,9 mot väntat 55,0 och fg 55,3. Dålig, men ta det lugnt. Den laggar alltid Mfg.

Philly FED kom in på 8,5 mot väntat 10,4 och fg 13,7. Dåligt, men även den är lugn. Jag tror botten siffran från februari kommer hålla sig, men att vägen tillbaks aldrig är spikrak. New order komponenten kom in på starka 15,7 mot fg 1,9.

Datan totalt sett gör mig trygg i mitt scenario, ”efter regn kommer solsken”.

NAHB, som leder bostadsmarknaden kom in på 63 mot väntat 63 och fg 62. Stabil, och det är vad vi kan vänta oss om bostadspriserna. Inte trendande vare sig upp eller ner, utan stabila så länge som FED sitter lugnt i båten.

För den som gillar den tekniska analysen, kan jag rekommendera nedan rapport. En svag dollar närmaste året kan få rätt stora konsekvenser.

https://seekingalpha.com/article/4254815-charts-saying-big-move-coming-global-macroeconomic-conditions

Hox Valuegard kom i torsdags och visade på stigande priser. Jag kommer uppdatera mitt chart som jag brukar, men det kommer först i nästa vecka.

Fortsatt Glad Påsk!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Positiva tolkningar av konjunkturen

 1. Per skriver:

  Glad påsk och Keep up the good work!

 2. jakethesnake321 skriver:

  Hur funkar de där med carry trade?

  Jag som privat person kan väl inte ta ett billigt lån i Sverige?

  Vem är de som tar billiga lånet för att placera utomlands? Hur går de till? Korruption?

 3. Pingback: Veckorapport vecka 16 2019 | Onsdagsfonden

 4. Pingback: Veckorapport vecka 16 2019 – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.