It´s all about China

Idag kom PMI data från Kina. NBS Mfg PMI kom in på 50,1 mot väntat 50,5 och fg 50,5. Caixin Mfg PMI kom in på 50,2 mot väntat 51,0 och fg 50,8. Inte riktigt så pigga som man kunnat hoppas på. Men marknaden tog dem hyfsat med ro. Siffrorna är ingen katastrof, men å andra sidan pekar de inte på någon stark stimulans påverkad återhämtning heller.

Tittar man på de asiatiska börserna, och de kinesiska i synnerhet, så har de gått som raketer i år. MEN senaste veckan har vi haft en del profit taking och RSI har kommit ner till mer aptitliga nivåer. Kanske var marknaden lite förberedd på att datan inte skulle komma skjuten som ur en kanon utan den kommer att gradvis förbättras.

Hur stark påverkan stimulanspaketen, 6% av BNP, kommer att ge handlar även vad som händer med valutan. Den senaste tidens dollarstyrka är ett problem för Kina, och motverkar stimulanserna. På dagens nivåer är det väl okej, men skulle Dollarindex, typ DXY, fortsätta att stärkas i all väsentlighet, då kan detta bli ett problem. Dollarstyrkan är ju även ett problem för amerikanerna själva, så klättrar dollarn vidare, säg 5% till, så kommer det vara skäl nog för FED att sänka räntan. Även om tillväxt, jobb, löner och inflation inte pekar på detta. Än så länge är det okej, men jag ber er alla att hålla ett öga på Dollarindex samt Kinesiska valutan CNY. Den senare får inte stänga högre än 6,79. Då blir det baisse igen, för då kommer börserna prisa in ny kinafrossa.

—————————–

ECI, Economic Cost Index, som kommer kvartalsvis och är FEDs favomått över löner kom precis. Lönerna för 1Q19 kom in på 0,7% QoQ mot väntat 0,7 och fg 0,7. Inline. I årstakt kom lönerna in på 2,9% sett till Total Compensation, och 2,8% bara sett till lönerna. Det kan jämföras med Q4 siffran som låg på 3,1% YoY samt 2,9%. Lönerna är på väg ner. Precis som med Core PCE. Det är egentligen bara timlönerna som kommer på fredag tillsammans med övrig jobbdata som ligger lite högre. Men de kommer också komma ner. Sett till lönetakten, och därmed förväntad kärninflation, kan jag bara säga att FED ligger strax under målet. De kan vara nöjda. Ingen överhettning här inte. Överhettning leder ofta till recession. Nu ska de bara se till att ligga på en så neutral penningpolitik som möjligt, dvs en styrränta som vare sig tvingar fram högre el lägre inflation. Spontant skulle jag säga att 2,25/2,50% styrränta är lite högt. Den hade kunnat sänkas både en och två gånger utan att radikalt förändra bilden. Men samtidigt gillar inte marknaden om FED skulle hatta fram och tillbaka. Penningpolitik är ändå inget finlir som går att detaljstyra om någon nu trodde det. Nej, det är förmodligen bäst att de ligger stilla. Skulle dock dollarn stärkas mot ex 1,05EUR, då gör de nog rätt i att sänka både en och två gånger. Men där är vi inte ännu….

———————————

Flash BNP i Europa för Q1 kom in på 1,2% YoY mot väntat 1,1 och fg 1,1….. Europa är inte recession, men helt klart soft patch. Skapar inte många jobb, köpkraft och inflation med den tillväxten. Den kinesiska tigern måste vakna för att det ska bli lite liv i bygget. Stark dollar, dvs svag Euro är alltid bra. Även om det är lite kissaibrallan effekt….

Tänk på att Europa är vår största kund, och det var detta som Ingves kände sig tvungen att förhålla sig till när han sköt upp nästa höjning.

———————————–

Amerikanska huspriser, i form av Case Shiller, kom också precis in på 3,0% YoY mot väntat 3,2 och fg 3,6. Helt enligt mina förväntningar att den bör dra mot noll under våren. Faktum är att i absoluta termer tog priserna ett litet skutt uppåt i februari. Det är ett styrketecken. Men som tidigare sagt. Det viktiga rent strukturellt, är att priserna håller sig. Typ flat. It´s good enough, och bra för consumer confidence. Lirar med räntorna.

——————————

Chicago PMI kom också precis. Den brukar leda ISM rätt bra, av det enkla skälet att de har samma mätperiod. ISM kommer imorgon, och det är den verkligt viktiga siffran. Chicago PMI kom in på 52,6 mot väntat 59,0 och fg 58,7. Katastrof dålig. Innebär detta att ISM kommer trilla sönder och samman imorgon, och Q1 soft patch var ingalunda as bad as it gets, utan det väntar mer problem….. nej jag hoppas inte det. Chicago har faktiskt varit artificiellt hög väldigt länge. Nivåer som 52,6 är nästan mer i linje vad andra PMIs visat. Men visst kan det innebära att ISM blir en besvikelse imorgon. Det skulle i så fall visa att Q1 inte behöver vara det sämsta kvartalet realekonomiskt utan att även Q2 kan bli svagt. Marknaden räknar med ett svagt 1H19 så detta är ingen biggy egentligen. Det viktiga är att recovery caset för 2H19 finns kvar, och ännu viktigare att 2020 kommer att bli skapligt. Så länge som det finns en tro att 2020 kommer att bli skapligt på alla sätt, så kommer trenden vara intakt, och det är en fortsatt Buy the dip marknad. Att ha rätt i den analysen är det klart viktigaste.

Imorgon kommer ISM och US PMI…. börsen har ju sprungit på och därför krävs det inte mycket för att trigga lite profit taking…. men när RSI kommer ner på intressanta nivåer så köper jag…. caset är intakt, så jag siktar på test av OMX 1,730ish, och sen blir det Fib38/50 test i avvaktan på att 2020-recoverien ska börja prisas in.

Om vi tror på recovery, så har jag svårt att se hur Usa är ensam på den vagnen. Asien måste vara med. Är Asien och Usa på G, då lär även Europa vara det… och då har jag svårt att se hur dollarn ska fortsätta att bli allt starkare. Datan måste pigga på sig i Europa. Då lyfter räntorna från depressed nivåer, och då stärks euron, dvs dollarn försvagas…. och vi har ett synkroniserat lyft på de flesta börser… men när? Den som det visste?

Trevlig Valborg, starta ingen skogsbrand!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.