Handelsfrossan håller i sig

Kinesernas reaktion efter Trumps utspel lät inte vänta på sig. Direkt flaggar man för tullhöjningar på jordbruksmaskiner, något som slår direkt mot Trumps väljarkår. Valutaförsvagningen gick också snabbt, och Trump och USA officiellt slår nu fast att Kina är en valuta manipulatör. Jovisst är det så, men tror ni nån bryr sig? Nej just det! Om Trump väntar sig att Kineserna ska ta skit utan motstånd, så tror han fel. Grejen är att jag inte tror att han tror det. Nej faktum är att jag tror att Trump räknar med dagens utveckling av många skäl:

1, även om handelskrig är loose loose situation verkar USA trots allt vara den relativa vinnaren.
2, Att komma till förhandlingsbordet med potentiella sänkningar (som man bara kan göra om man tidigare höjt) är bättre än att kommer med hot om höjningar
3, Börser hackar nu…. men rent tajmingmässigt kan det bli bra om han vill ha ett starkt börsår nästa år. Då kan det vara bra att ”hålla nere” haussen i år.
4, Att vinna ett avtal efter ett ”svårt” krig, klingar högre än att vinna efter ett ”lätt” krig. Kan ge poäng inför valet
5, På köpet får han indirekt inflytande över FED. Dvs Trump äger 0% direkt inflytande över FED. Men sänkningen i juli kan delvis förklaras av utvecklingen sedan maj. Att FED sänker i september kommer delvis kunna förklaras av hans utspel just nu. Lägre räntor, ger lägre räntekostnader, mer över i plånboken, mer i konsumtion, mer tillväxt….. som tillsammans med ett budgetunderskott (höjt skuldtak) ger en fin brasa under nästa valår.
6, intäkterna från tullarna är ju inte helt ovälkomna. De behövs ju bland annat för att betala räntorna på statsskulden. Räntekostnader som kommer sjunka undan nästa år i takt med att räntorna kommit ner.

Har jag rätt, så är inte Trump bara en stor taktiker…. han kommer också vinna valet lätt som en plätt nästa år.

Nedan chart visar hur tillverkningssektorn tagit rejält med stryk i världen. Vissa skulle kalla det recessionsnivå, andra säger att det är en slowdown likt 2012. Men potentialen är betydande om vi får ett handelsavtal. Dock ligger det långt borta just nu. Vad som är synnerligen intressant är hur tjänstesektorn håller sig. Vissa skulle säga att den bara laggar mfg. Delvis håller jag med. Men en stor anledning till att den kan fortsätta att gå bra, och därmed få oss att undvika recession, är att räntorna världen över är låga. Hushåll, stater och företag har fortsatt låga räntekostnader, och kan spendera pengarna på annat. Tjänster. Inflationen som globalt fenomen har aldrig velat ta fart. Precis som lönerna. Det är värt att tänka på….

Strategiska investerare ligger fullinvesterade. De ser vad jag sett om man försöker titta lite runt kurvan. De jobbar också mer mekansiskt och viktar upp när aktier går dåligt. Discretionära pengar har fokuserat mer riskerna vi ser idag.

Det är inte ofta de tagit så olika bett, och beroende på hur hösten utspelar sig så lär någon av dem backa hem från sina positioner

Nedan är väldigt intressant. Varje månad sista tiden har det tillkommit i snitt 125k arbetssökande till amerikanska arbetsmarknaden. Lite färre än de nya jobb som skapats. Man pratar ju gärna om hur tajt arbetsmarknaden är. Men hur tajt kan den vara om det hela tiden sker ett stort inflöde av människor.

Jag säger så här. Vill du verkligen förstå hur tajt arbetsmarknaden är. Titta på sysselsättningsgrad. Då förstår man att usa har en bit kvar. Och trots hög S-grad så är inte det säkert att lönerna tar fart. Titta på Sverige, Tyskland och Japan.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Handelsfrossan håller i sig

 1. Leif Andersson skriver:

  Klart Trump blir omvald med tanke på vilka kandidater demokraterna lyckats plocka fram. Det jag gillar med Trump är att han säger vad han tycker. Jämför med Löfven, mannen utan några egna åsikter.

 2. Johsn skriver:

  Såg att 30 åriga räntan i USA är nere mot rekordlåg nivå
  Kan man dra några slutsatser utav det?
  Om man inte har aktier vad skall man då placera i för att få någon avkastning i dagens läge?
  Jag hade vart mer orolig om räntorna hade stigit kraftigt
  Tack för ditt inlägg jonas

  • GaStan skriver:

   inte bara 30-åringen…. alla löptider!

   Det innebär att marknaden prisar in väldigt låg tillväxt (och inflation) på lång sikt. Den tror därmed att FED kommer reflektera detta faktum genom att bibehålla en duvaktig strategi under mycket lång tid framöver.

   Marknaden köper långa statspapper, vars pris stiger (och räntan sjunker). De tjänar alltså pengar på sina obligationsinnehav.

   Huvuvida aktier ska gå bra är inte lika lätt att säga. Prislappen på en funktion av två saker. 1, framtida vinster 2, diskonterade med en ränta, och den räntan består dels av en riskpremie, och dels den riskfria räntan.

   Nu när långräntorna faller, så faller alltså avkastningskravet för aktier, vilket är positivt för priserna. MEN, med tanke på att räntorna faller för att de långsiktiga tillväxtutsikterna försämras, så försämras även de långsiktiga vinsttillväxt förväntningarna. Drar man ner de här så är det NEGATIVT för aktiepriset.

   Det är därför som börser inte stiger automatiskt när räntor faller. Oftast faller börserna när räntorna gör det, just för att vinstförvätningarna skruvas ner. När det sen i senare skede, av någon anledning börjar se ljust ut för konjunkturen, så drar aktier på stigande vinstförväntningar, trots att räntorna stiger. Oftast stiger räntan då från låg nivå, så trots att den stiger så är det positivt.

   Generellt kan man säga att du vill hellre ha stigande vinsthemtagningar, än fallande räntor, för att få en bra börs.

   Sen ska man komma ihåg att vid ett visst läge, när räntorna nått en viss höjd, så spelar inte heller stigande vinstförväntingar nån roll, då diskoneringsräntan är för hög.

   Så det är en dynamik som är ganska rörlig. Dvs det handlar inte bara om vinster och ränta, utan från vilken nivå räntan stiger eller sjunker.

   Generellt kan man säga, att nu har räntan fallit från en låg nivå, till en superlåg nivå….. skulle synen på världen förändras till det positiva…. då är det som att tända på en tunna krut. Börserna kommer att inleda ett superrally. Men för detta krävs troligtvis ett handelsavtal, en oväntat stark PMI siffra eller nåt annat.

   Men jag förstår vad du vill kommma…. det är stigande räntor som till slut skapar recession enligt resonemanget, ”högkonjunktur-tajt arbetsmarkad-stigande löner-stigande priser- stigande räntor-stigande räntekostnader-minskad konsumtion och fallande tillgångsvärden-recession”

   Det är detta jag länge hävdat…. det är inte de fallande räntorna som skapar recession… det är för höga räntor som triggar recession, och när centralbankerna ser recessionen i vitögat så sänker de räntorna kraftfullt… men då är det för sent. Bollen är kastad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.